1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az Európai Unió 27 tagállamának hazai összterméke (GDP) 0,1 százalékkal nőtt, ezen belül az euróövezet 17 tagországában 0,1 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző negyedévhez képest - közölte második becslését csütörtökön az Eurostat, az unió statisztikai hivatala.

Az egy évvel korábbihoz képest az euróövezetben 0,6 százalékkal, az EU-ban pedig 0,4 százalékkal csökkent a GDP. Az euróövezet GDP-je már két egymást követő negyedévben csökkent, ami azt jelenti, hogy az eurózóna, 2009 óta másodszor, technikai recesszióba került. Az övezet GDP-je a második negyedévben 0,2 százalékkal esett.

Az előző negyedévhez képest a legnagyobb mértékben, 1,1 százalékkal Hollandiában hanyatlott a gazdaság. A további sorrend: Portugália (-0,8 százalék), Szlovénia (-0,6 százalék) Ciprus és Románia (-0,5), Spanyolország és Csehország (-0,3), Olaszország (-0,2). Ausztriában 0,1 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye. Görögországból nem érkezett adat.



Az Eurostat által közzétett adatok szerint a magyar GDP negyedéves szinten 0,2 százalékkal, éves összehasonlításban 1,6 százalékkal zsugorodott a harmadik negyedévben. A második negyedévben még rendre 0,4 százalékkal és 1,4 százalékkal csökkent a magyar gazdaság kibocsátása.

Az Európai Unióban a múlt év harmadik negyedéhez képest a legnagyobb, 7,2 százalékos visszaesést Görögország szenvedte el, majd Portugália (-3,4 százalék), Szlovénia (-2,9 százalék), Olaszország (-2,4), Ciprus (-2,3) és Spanyolország (-1,6) következik. Csehországban 1,5 százalékkal, Hollandiában 1,4 százalékkal, Finnországban 1,1 százalékkal, Romániában pedig 0,8 százalékkal maradt el a GDP az egy évvel korábbi értékétől.

A balti csoda

Észtország parlamentje



A legnagyobb növekedést az előző negyedévvel összevetve 1,7-1,7 százalékkal Észtország és Lettország mutatta fel. A múlt év harmadik negyedéhez képest 5,3 százalékkal, Lettországban nőtt a leggyorsabb ütemben a GDP, majd 3,4 százalékkal Észtország és 3,3 százalékkal Litvánia következik. Szlovákiában 2,5 százalékkal, Lengyelországban pedig 1,9 százalékkal nőtt éves szinten a bruttó hazai termék.



A GDP-adatok komponenseit tekintve a háztartások fogyasztása az euróövezetben stagnált, míg az Európai Unió egészében 0,1 százalékkal nőtt a második negyedévhez képest, amikor rendre 0,4 százalékkal, illetve 0,3 százalékkal esett vissza a lakossági fogyasztás. A bruttó beruházások az euróövezetben 0,7 százalékkal, az EU-ban 0,6 százalékkal csökkentek, kisebb ütemben az előző negyedévi 1,8 százalékos, illetve 1,7 százalékos visszaesésnél. A kivitel mind a 17-ek, mind a 27-ek országaiban összesen 0,9 százalékkal bővült negyedéves szinten, míg a behozatal az euróövezetben 0,2 százalékkal, az unióban 0,1 százalékkal nőtt.

Nem fogyaszt Európa

Éves összehasonlításban a háztartási fogyasztás az euróövezetben 1,3 százalékkal, az unióban 0,7 százalékkal esett vissza a harmadik negyedévben, a második negyedévi, rendre 1,0 százalékos és 0,6 százalékos visszaesést követően. A beruházások a közös valuta térségében 4,2 százalékkal, míg az egységes piacon 3,2 százalékkal csökkentek az előző negyedévi 3,8 százalékos és 2,6 százalékos visszaesést követően. Az euróövezeti kivitel 2,9 százalékkal, az uniós kivitel pedig 2,7 százalékkal volt magasabb július-szeptemberben az egy évvel korábbinál. A kivitel ugyanakkor éves összehasonlításban az euróövezetben 0,9 százalékkal, az EU-ban 0,3 százalékkal esett vissza.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG