3p

Az orosz légvédelem állítólag mind a 38 drónt lelőtte, az ukrán légvédelem pedig egy Szu-34-es lelövéséről számolt be. Több gyermek is meghalt egy orosz dróntámadásban - összefoglaló.

  • Ukrajna vasárnap kora reggel egy komolyabb dróntámadást indított az oroszok által megszállt Krím félsziget ellen, meg nem erősített jelentések szerint erős robbanások történtek Feodoszia kikötője közelében. Az orosz védelmi minisztérium szerint Ukrajna 38 drónnal támadt, állításuk szerint a légvédelem mindegyiket megsemmisítette. Azt nem közölték, hogy a támadásnak okozott-e károkat, voltak-e áldozatok. Hajnalban (helyi idő szerint 03:40-kor) a Krím félszigetet Oroszországgal összekötő híd forgalmát is leállították egy időre.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a légvédelem megerősítését kérte egy szombati dróntámadás kapcsán a nyugati szövetségesektől. Ahogy arról beszámoltunk, heten meghaltak, köztük egy hároméves gyerek és egy nő a csecsemőjével, amikor orosz drón csapódott egy többemeletes lakótömbbe szombaton a dél-ukrajnai Odessza kikötővárosban. Vasárnapra az áldozatok száma 10-re nőtt, miután újabb áldozatok holttestét találták meg a romok alatt - köztük egy nyolc hónapos gyermekét is.
  • Mikola Olescsuk, az ukrán légierő parancsnoka a Telegram-csatornáján közölte, hogy Ukrajna szombaton Kelet-Ukrajna felett lelőtt egy Szu-34 orosz vadászbombázót.
  • Az ukrán fegyveres erők vezérkara által vasárnap reggel közzétett adatok szerint szombaton 1160 orosz katona esett el a harcokban. Ezzel Ukrajna 416 800-ra becsüli az orosz veszteségeket a hábrú teljes idejére. A harci veszteségekről szóló napi frissítésében - amelyeket független források nem tudnak megerősíteni - az ukrán hadsereg azt is állította, hogy 16 harckocsit, 28 páncélozott járművet és 14 drónt semmisítettek meg szombaton. 
  • Olaf Scholz német kancellár teljes körű vizsgálatot ígért, miután az ukrajnai háborúról folytatott bizalmas katonai tárgyalásokról készült állítólagos felvétel kezdett keringeni az orosz közösségi médiában, rendkívül kínos helyzetbe hozva Berlint. A német védelmi minisztérium szerint a légierő hadosztályán folytatott beszélgetést "lehallgatták" - közölte a minisztérium szóvivője. A felvételen állítólag német tisztviselők a Krím elleni csapásról és nagy hatótávolságú rakéták Kijevbe szállításáról tárgyaltak.
  • A litván vámhatóság bejelentette, hogy március 11-ig minden, Oroszországban bejegyzett, orosz rendszámmal rendelkező járművel rendelkező személynek újra kell regisztráltatnia a járműveket Litvániában, vagy ellenkező esetben el kell hagyniuk az országot és az EU területét. Litvánia, Lettország és Észtország az Európai Bizottság ajánlása alapján 2023 szeptemberében tiltotta meg az orosz rendszámú járművekkel történő beutazást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valami történt az amerikai gazdaságban
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:57
Az amerikai gazdasági aktivitás lassuló ütemben nőtt áprilisban az S&P Global Market Intelligence gazdaságkutató intézet kompozit beszerzésimenedzser-indexének (BMI) kedden közzétett előzetes értékei alapján.
Makro / Külgazdaság Mit jelez Matolcsy Györgyék lépése?
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 17:12
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően 50 bázisponttal, 7,75 százalékra csökkentette az alapkamatot, és a kamatfolyosó két szélét is ilyen mértékben mérsékelte.
Makro / Külgazdaság Nem várt helyről kapott beszólást Varga Mihály
Dobos Zoltán | 2024. április 23. 16:44
A szolgáltatások visszatekintő árazása és a nemzetközi környezet romlása, elsősorban a Fed felfelé tolt kamatpályája negatívan hat a magyar monetáris politika lehetőségeire. Az erős dezinfláció, a folyó fizetési mérleg tartós javulása és a magas devizatartalék-szint miatt viszont jók a kilátások. A kamatdöntő ülés után Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke tartott háttérbeszélgetést, ahol odaszúrt a pénzügyminiszternek is.
Makro / Külgazdaság Kitilthatják a kényszermunkával készült termékeket az EU-ból
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 15:59
Az Európai Parlament (EP) megszavazta a kényszermunkával készült termékek kitiltását az EU piacáról. A most elfogadott szabályoknak köszönhetően jobban megéri majd, és könnyebb lesz a javíttatás, kevesebb hulladék képződik, és hátszelet kapnak a javítással foglalkozó vállalkozások.
Makro / Külgazdaság Friss külföldi pénzzel pöröghet fel az ukrán lakások újraépítése
Mester Nándor | 2024. április 23. 15:01
Kormányprogram indult a hitelpiacon, viszont az építkezéseket hátráltatja az egyre erősebb munkaerőhiány.
Makro / Külgazdaság Lehullt a lepel, Matolcsy Györgyék léptek
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 14:01
Kedden ismét kamatdöntő ülést tartott a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa, ahol változtattak a jegybanki alapkamaton.
Makro / Külgazdaság Aki gázzal fűt, örülhet az új prognózisnak
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:55
Ursula von der Leyen szerint lejjebb mehetnek a gázárak. 
Makro / Külgazdaság Meglepetés született az eurózónában
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 11:11
A vártnál jóval kedvezőbben alakult az euróövezeti szolgáltatóipar teljesítménye áprilisban, aminek a hatására a kompozit beszerzésimenedzser-index is a becsültnél jobb lett annak ellenére, hogy a feldolgozóipar teljesítmény tovább romlott. 
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter 25 ezer munkahelyet ígér
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 10:35
A kínai cégek hatbillió forintért ruháznak be Magyarországon Szijjártó Péter külügyminiszter szerint. 
Makro / Külgazdaság A magyar útra lépnek a franciák, jön a bolti szigor
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 09:22
Sokat várnak Franciaországban attól, hogy a kormány kötelezi a kiskereskedőket az áruzsugorítások feltüntetésére. Ez a burkolt áremelés jó ideje bosszantja az áruházak vásárlóit.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG