2p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az ukrán elnök hétfőn rendeletet adott ki, amelynek értelmében Ukrajnában, a nyugati országokhoz hasonlóan, május 9-én ezentúl az Európa-napot fogják ünnepelni az eddigi győzelem napja helyett.

Volodimir Zelenszkij kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelem napját a jövőben május 8-án ünnepeljék.

„Visszaadunk államunknak egy őszinte, ideológiai hatásoktól mentes történelmet. A világ legtöbb nemzete a nácik feletti győzelem nagyságára május 8-án emlékezik”

– hangoztatta az ukrán elnök a Telegramon közzétett videóban.

Tovább erősítve Ukrajna szakítását a szovjet múlttal, Zelenszkij közölte, hogy törvényjavaslatot nyújtott be a parlamentnek, amely május 8-át hivatalosan is az emlékezés és a győzelem napjává teszi, míg május kilencedike – amikor Oroszország a győzelem napját ünnepli – ezentúl Európa-nap lesz.

„Ma aláírtam az erre vonatkozó rendeletet, és holnaptól, május 9-től minden évben megemlékezünk történelmi egységünkről – minden európai egységéről, akik elpusztították a nácizmust, és legyőzik a rasszizmust” – mondta.

A rendeletet már alá is írta Volodimir Zelenszkij. Fotó: Depositphotos
A rendeletet már alá is írta Volodimir Zelenszkij. Fotó: Depositphotos

A Kijev fölött magasodó dombon a nemzethez szólva Zelenszkij kijelentette: „a régi gonosz” visszatért, ezúttal egy „modern Oroszország” képében, amely ugyanazt a célt követi, mint a nácik, „leigázást és pusztítást”, de nem fog sikerrel járni.

„Még nem tudjuk a győzelmünk időpontját, de azt tudjuk, hogy ez egész Ukrajna, egész Európa, az egész szabad világ ünnepe lesz”.

Oroszország számára május kilencedike az egyik legfontosabb nemzeti ünnep – a Szovjetunió által a náci Németország legyőzésében hozott hatalmas áldozatokra való emlékezés napja. Szovjet-Oroszország és Szovjet-Ukrajna óriási veszteségeket szenvedett a háborúban.

A náci Németország feltétel nélküli kapitulációja 1945. május 8-án 23 óra 01 perckor lépett életbe, ami Moszkvában már május 9-e volt.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Mindenkinek megmutatja a forint, hogyan kell harcolni a világ legerősebb valutáival
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:45
Gyengült a forint jegyzése a főbb devizákkal szemben kedden reggel a bankközi devizapiacon hétfő kora estéhez képest.  
Makro / Külgazdaság Nagy bejelentést tett Zelenszkij az amerikai döntés után
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 07:16
A háborús szankciók részeként október másodikától Bulgária, harmadikától Norvégia sem enged át orosz rendszámú autókat a határon. Háborús hírek.
Makro / Külgazdaság Donald Trump megint a bíróságon járt, bukhatja a Trump-toronyházat a volt elnök
Privátbankár.hu | 2023. október 3. 06:42
Donald Trump is megjelent a cégei ellen üzleti csalás miatt indult polgári peres eljárás első tárgyalásán New Yorkban hétfőn.
Makro / Külgazdaság Most érdemes figyelni a frontról érkező híreket - kezd látható eredményeket hozni az ukránok taktikája
Litván Dániel | 2023. október 3. 05:46
Véres kudarc az ukrán ellentámadás? Ha a térképet nézzük, lehet. De nagyon úgy tűnik, hogy vészesen fogyóban vannak az orosz tartalékok, miközben az ukránok friss egységeket vonultatnak fel az egyik fontos frontszakaszon, tüzérségük pedig iszonyatos pusztítást végez.
Makro / Külgazdaság Elsőosztályú EU-tagságot szeretne az ukrán külügyminiszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 19:51
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Makro / Külgazdaság Újabb háború jöhet? Vészjósló nyilatkozatot tett a szerb védelmi miniszter
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:41
Amennyiben parancsot kap rá, a szerb hadsereg be fog lépni Koszovó területére, Szerbia azonban mindent megtesz azért, hogy ne kerüljön erre sor - hangsúlyozta Milos Vucevic szerb védelmi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság Hamarosan Lisszabontól Luhanszkig tart majd az EU a német külügyminiszter szerint
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 18:01
Az Európai Unió nemsokára Lisszabontól Luhanszkig terjed majd ki - jelentette ki Annalena Baerbock német külügyminiszter hétfőn Kijevben újságíróknak, az EU-tagországok külügyminisztereinek Ukrajnában tartott informális tanácskozása előtt.
Makro / Külgazdaság Biztos, hogy jó nekünk az egy számjegyű infláció?
Vég Márton | 2023. október 2. 17:14
Ahhoz, hogy újra 3 százalék legyen az infláció, ahhoz nagyobb recesszió kell. Megéri? Miért nem szavazza meg a magyar parlament a svéd NATO-csatlakozást? Ezekről a témákról beszélt újságírónk, Vég Márton a Trend FM hétfő reggeli műsorában.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szövetségesét bízták meg kormányalakítással Szlovákiában
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 16:46
Átadta a kormányalakítási megbízás dokumentumait Zuzana Caputová szlovák államfő a szombati előrehozott parlamenti választáson győztes párt, az Irány (Smer-SSD) elnökének, Robert Ficónak a pozsonyi államfői palotában hétfőn.
Makro / Külgazdaság Csúcsra pörgeti a német fegyverexportot az ukrajnai háború
Privátbankár.hu | 2023. október 2. 15:46
Németországban az év első három negyedévében több hadianyag és haditechnikai berendezés kapott exportengedélyt mint az elmúlt év egészében - derült ki a szövetségi gazdasági és technológiai minisztérium honlapján hétfőn publikált jelentésből.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG