6p
Az ukránoknál riadókészültség van, az összes hadihajójukat kivezénylik a tengerre. Porosenko 60 napos hadiállapot bevezetését javasolja. Oroszország szerint Kijev provokálta ki a konfliktust.
Orosz hajók támadnak az ukránokra. (Forrás: Getty)

Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) határőrsége tüzet nyitott vasárnap este a Kercsi-szorosból kifelé tartó három ukrán hadihajóra, a támadás következtében az eddigi adatok alapján hat ukrán tengerész megsebesült, közülük kettő súlyosan - közölte az ukrán haditengerészet sajtószolgálata.

Találat érte a két páncélozott tüzérségi kishajót, a harmadik - egy vontatóhajó - is megállásra kényszerült. Az ukrán haditengerészet tájékoztatása szerint mindhárom hajót orosz különleges egységek szállták meg. 
Petro Porosenko ukrán elnök rendkívüli tanácskozásra hívta össze az ukrán fegyveres erők vezetését. Az elnöki hivatalban a történteket agressziós cselekménynek minősítették - tájékoztatott Porosenko hivatalának sajtószolgálata.

"Elítéljük a nemzetközi jog és az ENSZ tengerjogi egyezményének Oroszország általi súlyos megsértését, az ukrán felségvizek kisajátítására tett kísérleteket, valamint az ukrán hajók szabad mozgásának korlátozását. Oroszország agresszív cselekedeteit a nemzetközi közösségnek határozottan el kell ítélnie, és kemény választ kell rájuk adnia, beleértve újabb szankciók kiszabását"

- áll az elnöki hivatal közleményében. A hivatal hozzáfűzte, hogy ennek elérése érdekében Porosenko elnök "közvetlen kapcsolatban van" az Európai Unió és a NATO vezetésével. Az elnök utasította továbbá a külügyminisztériumot, hogy tájékoztassa a G7 országokat, az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) tagjait az orosz fél által az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosban elkövetett "bűncselekményekről", és kezdeményezze a kérdés áttekintését az ENSZ és az EBESZ keretein belül.

Bevezethetik a hadiállapotot

Az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) vasárnap éjjel ülést tartott, itt hadiállapot bevezetését javasolta hatvan napos időtartamra a Olekszandr Turcsinov, a testület elnöke, amit Petro Porosenko államfő is támogatásáról biztosított - derült ki az Ukrajinszka Pravda hírportál tudósításából.

Porosenko közölte: kéri a parlamentet, hogy hétfőn rendkívüli ülésen vitassa meg a kérdést. Szavai szerint az ukrán hajókkal szembeni vasárnapi agresszió alapján nem zárható ki, hogy Oroszország más, köztük szárazföldi műveletekre készül Ukrajna szuverenitása és területi épsége ellen. Hangsúlyozta, hogy a hadiállapot bevezetése nem jelent "hadüzenetet". "Semmiképpen sem jelenti azt, hogy Ukrajna bármilyen támadó műveletet készülne végrehajtani. Ukrajna senkivel sem akar háborúzni. A hadiállapotot kizárólag védelmi céllal vezetjük be - szögezte le. Az elnök azt javasolta, hogy a parlament zárt ülésen tárgyalja meg a kérdést.

Az AFP diplomáciai forrásokra hivatkozva jelentetette, hogy az ENSZ BT hétfő délután sürgősséggel össze is ül. A testület ülését mind orosz, mind ukrán kérésre hívták össze.

Vasárnap, mielőtt rálőttek és megszállták az ukrán hadihajókat, az egyik orosz határőrhajó szándékosan nekiütközött közülük az egyiknek, a vontatóhajónak, amelynek ennek következtében megrongálódott a főhajtóműve, a korlátja és elvesztette a mentőcsónakját. Személyi sérülés akkor még nem történt.

Az ukrán hadihajók a fekete-tengeri Odessza kikötőjéből a Kercsi-szoroson át az Azovi-tenger partján fekvő Mariupol kikötőjébe tartottak. A haditengerészet közlése szerint a hajók útját a nemzetközi normáknak megfelelően előre bejelentették. Kijev nyílt provokációnak és nemzetközi jogsértésnek minősítette a történteket.

Az ukrán haditengerészet közölte, riadókészültségbe helyezték a teljes állományukat a fekete-tengeri orosz agresszió miatt, minden hadihajót kivezényelnek a tengerre.

Moszkva: az egészet Kijev provokálta ki

Az ütközős incidens után nem sokkal az orosz FSZB krími határszolgálata a maga részéről azzal vádolta meg Ukrajnát, hogy hadihajói megsértették az orosz területi vizeket, állítólag veszélyes manővereket hajtottak végre, majd lezárta a Kercsi szorost.

Az FSzB közleményében azt állítja: megdönthetetlen bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy a "provokációt" Kijev készítette elő és szervezte meg, és hamarosan nyilvánosságra is hozza. A közleményben a biztonsági szolgálat elismeri, hogy fegyvert használt, mégpedig azzal a céllal, hogy ezáltal megállásra kényszerítse a Moszkva szerint illegálisan orosz területi vizekre behatolt ukrán hajókat, amelyek nem vették figyelembe a megállásra való felszólítást, és "veszélyes manővereket" hajtottak végre.

Egy teherhajó blokkolja a közlekedést az Azovi-tenger irányába. (Forrás: BBC)

Reagált a NATO és az EU

A NATO és az Európai Unió (EU) önmérsékletre intette Oroszországot és Ukrajnát. Oana Lungescu, az észak-atlanti szövetség szóvivője vasárnap esti nyilatkozatában elmondta: "a NATO figyelemmel kíséri az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál kialakuló helyzetet, kapcsolatban vagyunk az ukrán hatóságokkal. Önmérsékletre és a feszültség csökkentésére szólítunk fel".

Ugyancsak önmegtartóztatásra intette a feleket az Európai Unió is. A szervezet külügyi szolgálatán keresztül nyilvánosságra hozott közleményében hangsúlyozza: az Azovi-tengeren és a Kercsi-szorosnál "veszélyes mértékben fokozódott" a feszültség, a mostani események azt bizonyítják, hogy a stabilitás hiánya és a feszültség elkerülhetetlenül növekszik, amikor figyelmen kívül maradnak a nemzetközi együttműködés alapvető szabályai.

Jönnek az újabb szankciók?

A legutóbbi orosz-ukrán konfliktus, amely Krím státuszát érintette, gazdasági embargó bevezetéséhez vezetett. Az Európai Unió korlátozta a kereskedelmi kapcsolatokat, amely a magyar gazdaságot érzékenyen érintette. Félő, hogy a mostani konfliktus eszkalálódása hasonló döntésekre sarkallja Brüsszelt, ami további piacvesztést okozna az orosz piacra szállító magyar vállalatok számára.

A magyar kormány tavaly 6,5 milliárd dollárra becsülte az embargóra visszavezethető exportveszteséget, független szakértői számítások - portfolió - szerint viszont ennél egy nagyságrenddel kisebb lehetett a veszteség, ugyanis a kieső export egy része az orosz gazdaság általánosabb problémái miatt keletkezett, nem a szankciók miatt.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
Makro / Külgazdaság Új típusú atomrakéták szegeződnek ezentúl Kínára
Káncz Csaba | 2024. március 27. 09:10
Új-Delhi egyre inkább úgy érzi, hogy Kína jobban fenyegeti, mint tradicionális riválisa, Pakisztán. Gyorsan fejlődő nukleáris fegyverzetét látva India gyanítja, hogy Pekingnek eltitkolt szándékai vannak. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG