<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Összecsapásoktól tartva lezárták az olasz főváros központját. Szakszervezetek, diákok, újfasiszta szervezetek és szélsőbalos csoportok vonulnak fel egyszerre Rómában a gazdasági válság leküzdésére hozott intézkedések elleni tömegtüntetésen.

Az oktatási megszorítások ellen tiltakozó római gimnazisták és egyetemisták menetének élén haladók műanyag pajzsokat vittek, rajtuk a világirodalomból vett idézetekkel. A magasba tartott transzparenseken pedig azt hangoztatták, hogy "Nem mi adósítottuk el az országot!", "El a kezekkel a közoktatástól!". Sokan sisakot viseltek, arra hivatkozva, hogy így védekeznek a rendőrök gumibotjaival szemben. A diákok megmozdulását a rendőrség nem engedélyezte, ők azonban a római parlamentig akartak eljutni. A rendkívüli biztonsági intézkedéseket életbe léptető római prefektus azt mondta, hogy a parlament épülete sérthetetlen, a sisakosokat pedig kiemelik és azonosítják.

A hatósági elővigyázatosság oka az, hogy a hónap közepén tartott, európai sztrájknapon lezajlott incidensek megismétlődésétől tartanak. Akkor Róma utcái a tüntetők és a rendőrség közötti csatatérré változtak. A tüntetők olyan jelszavakat is hangoztattak, hogy "Az utca a miénk!", "Nem keressük a rohamrendőrséggel való összecsapást, de jogunk van tüntetni", "A megszorításokkal szemben elfoglaljuk a várost!".


Most a diákokkal egy időben a pedagógus- és munkásszakszervezetek is felvonulnak Rómában a Monti-kormány gazdasági megszorításai ellen tiltakozva. Külön menetet tartott közben a szociális biztonságot és igazságot követelő Casa Pound újfasiszta szervezet, amelyet szélsőbalos megmozdulás kísért. Róma központját biztonsági gyűrű övezi: leginkább gyalog lehetett közlekedni, de a főpolgármester a legjobbnak azt tartja, ha a rómaiak otthon maradnak vagy elmennek a tengerhez

.
Szakszervezetek és diákok Olaszország más városaiban is tüntettek. Nápolyban a fiatalok "Nem leszünk olyanok, mint amilyennek a kormány akar!" feliratú táblákkal vonultak fel, a szicíliai Palermóban pedig koporsót vittek vállukon a válságban meggyilkolt kultúrát temetve.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Ördögi körbe került volna Irán?
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 19:53
Oroszország már dolgozik az európai uniós olajársapkára reagáló válaszával, Irán ördögi körbe zárta magát, az ENSZ-ben egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozását tervezik. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Putyin "árnyékflottát" gyűjtött az olajszankciók elleni harcra
Litván Dániel | 2022. december 5. 19:21
Ha a nyugati cégek nem szállítják az ársapkánál drágábban az orosz olajat, akkor majd megteszik ők maguk. De mivel? Titokban összevásárolt tankhajókkal.
Makro / Külgazdaság Betörtek a tüntetők a mongol kormányzat épületébe
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 18:34
Tüntetők törtek be hétfőn a mongóliai kormányzat épületébe és felgyújtották az ulánbátori főtéren álló fenyőt. Az akció résztvevői a főtérre vezető utakat is megkísérelték eltorlaszolni.
Makro / Külgazdaság Ritka kivétel: Oroszország nekik kedvezményt ad
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 17:35
Oroszország a jövőben kedvezményes áron fog olajat szállítani Pakisztánnak - közölte hétfőn a pakisztáni energiaügyi minisztérium.
Makro / Külgazdaság Elstartolt Nicolas Sarkozy volt francia elnök fellebbviteli pere
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:55
Hétfőn megkezdődődött a párizsi fellebbviteli bíróságon a befolyással való üzérkedéssel és korrupcióval gyanúsított Nicolas Sarkozy volt francia köztársasági elnök pere.
Makro / Külgazdaság Felszámolná a Lordok Házát a brit Munkáspárt
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 16:26
Kormányra kerülése esetén a Munkáspárt felszámolja a brit parlament felsőházát, a Lordok Házát mint nem választott kamarát - jelentette be hétfőn a legnagyobb brit ellenzéki erő vezetője.
Makro / Külgazdaság Újságírók perelik be a Pegazus gyártóját
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 15:59
Igaz, nem Magyarországon, hanem Amerikában. 
Makro / Külgazdaság Az elnök és családja 30 éve zsebre tette az országot
Káncz Csaba | 2022. december 5. 15:38
Ramon elnök három évtizede uralja kemény kézzel a geopolitikai törésvonalon fekvő közép-ázsiai országot. Fia a főváros polgármestere, lánya vezeti az elnöki adminisztrációt, egy veje a jegybank helyettes vezetője, és egy sógor irányítja az ország legnagyobb bankját. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Mit hoz a jövő év az orosz-ukrán háborúban? Káncz Csabát kérdezzük a Klasszis Klubban
Wéber Balázs | 2022. december 5. 15:07
A II. világháború óta nem látott biztonsági válságot okoz Európában a több mint kilenc hónapja zajló orosz-ukrán háború. De mire számíthatunk jövőre?  
Makro / Külgazdaság A nap képe: teleragasztották Pintér Sándor minisztériumának vécéjét
Privátbankár.hu | 2022. december 5. 14:36
Ismeretlen tettesek árulkodó matricákkal ragasztották tele a Belügyminisztérium toalettjét. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG