TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy amerikai befektetési guru szerint a világgazdaság adósságterhét csak háborúval lehet föloldani. Az állítással csak az a baj, hogy a férfi pontosan jósolta meg a 2008-as hitelválság kirobbanását.

Kyle Bass, a dallasi székhelyű Hayman Capital Management befektetési alap elnöke, egyben alapítója úgy véli, az eurózónának nincs jövője. A borúlátó szakember ezen túlmenően globális szinten a jelenlegi adósságteher elkerülhetetlen következményeként katasztrófákat vizionál. "Ez háborúval fog végződni" - hangsúlyozta. "Nem tudom, ki ki ellen harcol majd, de egészen biztos vagyok benne, hogy a következő években háborúk kitörésére lehet számítani, és itt nem csak kisebb hadviselésekre kell gondolni" - jósolta a napokban egy konferencián.

Bass - aki ismertségét annak köszönheti, hogy megjövendölte a 2007-2008-as hitelválság kirobbanását - borúlátását elsősorban józan számításra alapozza: a hitelpiacokon felhalmozódott adósság mára elérte a globális gazdasági teljesítmény 340 százalékát, és ilyen mértékű teher súlya alatt az emberiség még egyszer sem volt képes megőrizni a békét. Befektetők milliói számára jelent majd óriási veszteséget, hogy adósságok milliárdos nagyságrendben maradnak kifizetetlenek, és az ebből eredő társadalmi feszültségek egyes országokban robbanáshoz fognak vezetni - vélekedett a pénzügyi szakember, aki éppen egy olyan üzletágban dolgozik, ahol olykor államcsődökre fogadva realizálnak nyereséget.

Milyen sors vár Európára?

Sokak szerint persze mindez csak apokaliptikus rémálom, amely távol áll a valóságtól. Szakemberek ugyanakkor figyelmeztetnek: még ha közvetlenül nem is fenyegeti az euróövezetet a teljes megsemmisülés, a társadalmi és politikai kötelékek lassú eróziójának és egy "alattomos" bizalomvesztésnek a veszélye mindenképpen fennáll. Adelino Maltez, a lisszaboni műszaki egyetem politológusa szerint az euróövezet egyik gyenge láncszemének számító Portugáliában 2013 a kijózanodás éve lesz. Kifejtette: a konjunktúra éveiben a mediterrán ország "megrészegült Európától", és talán most először érzi azt, hogy nincs tovább. "Kollektív tehetetlenségünkre ébredtünk rá" - fogalmazott.

A szomszédos Spanyolország is hasonló cipőben jár, és hosszan tartó pénzhiányra van kilátása - jegyezte meg Charles Robertson, a moszkvai székhelyű Renaissance Capital befektetési vállalat londoni irodájának főközgazdásza. A szakember abból indul ki, hogy Görögország még idén kilép az eurózónából, jövőre pedig Spanyolország következik. Robertson szerint a baj a reménytelenségben gyökerezik. A tartósan 25 százalék körüli görög és spanyol munkanélküliség nem tudja beindítani a gazdaságot, s az embereket ez a helyzet előbb-utóbb az utcára kényszeríti, hogy változásokat követeljenek - jósolta a közgazdász. Robertson megjegyezte: egyelőre a virágzó feketegazdaság és a még mindig bőkezű jóléti állam teszi elviselhetővé ezt a nagyarányú munkahelyhiányt, és tartja otthon a válság elszenvedőit.

Gilles Moec, a Deutsche Bank munkatársa szerint a lakosság viszonylagos béketűréséhez az is hozzájárul, hogy a megszorítások terhe főleg a fiatalokra nehezedik. Spanyolországban például a 25 év alattiak körében több mint 20 százalékponttal csökkent a foglalkoztatottság az utóbbi öt évben (jelenleg 18,3 százalék), ezzel szemben a 35 és 49 év közötti, jóval védettebb korcsoportban ugyanezen időszakban csupán 8,9 százalékpontos volt a visszaesés. Moec ugyanakkor hozzátette, hogy a nemzetgazdaságok nagy árat fizetnek a fiatalok állástalanságáért. Ez a jelenség Spanyolországban és Olaszországban egyaránt 2 százalékos termelékenység-csökkenéshez vezetett, mindez pedig csak tovább nehezíti a gazdaság talpra állását.

Vajon túléli az Európai Unió és benne a nemzetállamok?

Jean-Dominique Giuliani, a párizsi Robert Schuman Alapítvány elnöke szerint Európa bajaira gyógyírt csak a kellemetlen reformok folytatása jelenthet. "Most a változás az, ami állandó, ez pedig sokat követel a lakosságtól, gyökeresen átformálja a társadalmat, meglepi a politikai vezetést és elbizonytalanítja a szakértőket" - tette hozzá.

Simon Tilford, a Centre for European Reform londoni kutatóintézet vezető közgazdásza szerint is nehéz idők várnak Európára, ugyanakkor félő, hogy a megszorítások és a strukturális reformok hitelüket vesztik a lakosság körében, mivel azokat előbb-utóbb mindenki az életszínvonal csökkenésével és a növekvő társadalmi egyenlőtlenséggel kapcsolja össze.

"A következmények valószínűleg nagy horderejűek lesznek" - mondta. Tilford szerint egyszerűen nemcsak arról van itt szó, hogy a kormányoknak majd erejükön felül kell harcolniuk a szükséges reformok keresztülviteléért, de az a veszély is fennáll, hogy maga a piacgazdaság és az Európai Unió kap komoly arculcsapást.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél