4p
Nem jó hírt kapott a Richter, már csak az állam ad gázt, tüntettek a taxisok. Kiderült, hogyan állunk a nyugdíjas évekhez. Napi hírösszefoglaló.

Miként gondolkodunk a nyugdíjas évekről? Egy kutatás szerint az emberek jelentős része egyre felelőssebben gondolkodik a nyugdíjas évekről, ám a felkészülésben sok a tévhit és a mellékvágány. Magyarországon az emberek még mindig döntően az államtól várják a nyugdíjkori segítséget, ám magas az öngondoskodók aránya is - a gondot az jelenti, hogy elszámítják magukat a szükséges megtakarítás összegéről.

---

25 éves lesz a Budapesti Értéktőzsde. Ez alkalmából sok érdekességet gyűjtöttek össze a tőzsde vezetői. Tudta, melyik volt az eddigi legmagasabb BUX-érték, mekkora hozamot lehetett volna a BUX indexszel elérni, és hány bróker kereskedett eddig a parketten? 15 érdekes tény a tőzsdéről >>>>

---

Elfogadták a jövő évi adótörvényeket. Varga Mihály szerint az adóváltoztatások összességében 230 milliárd forintot hagynak a gazdaságban, a munkavállalóknál, családoknál és a vállalkozásoknál.

---

Nem jó hírt kapott a Richter. Az Amerikai Gyógyszerügyi Hatóság további három hónapig vizsgálná a vállalat cariprazine elnevezésű gyógyszerét. Korábban arra számítottak, hogy a második negyedév végére a készítmény megkaphatja az amerikai forgalomba hozatalhoz szükséges hatósági véleményt.

---

Újra kell küldeni a devizahiteles levelet. Húsz munkanapon belül ki kell küldeni az elszámolással és forintosítással kapcsolatos dokumentumokat a Pesti Hitelnél, de a felügyelet sok mindent talált rendben a cégnél. Például több esetben tévesen állapította meg a szerződésmódosulást követő kamat mértékét, tévesen közölte a referencia-kamatra és a kamatfelár periódusára vonatkozó információkat, valamint jogsértő módon alakította át az elszámolási értesítők szerkezetét is.

---

Ment a levél a Quaestor-károsultaknak is. Közel 32 ezer ügyfél kárrendezési igényét regisztrálta eddig Quaestor Károsultak Kárrendezési Alapja, 90 százalékuk már kapott levelet. Az előírt 30 napos határidőn belül, postai úton juttatták el az érintettekhez az arról szóló értesítést, hogy a kárrendezés és kártalanítás iránti kérelmük a benyújtási határidőig beérkezett.

---

Demonstrációt tartottak a taxisok. Az Uber és a hozzá hasonló szolgáltatást nyújtó cégek illegális működésére akarták felhívni a figyelmet. A szervezők szerint háromszáz autóval vettek részt a demonstrációban. Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára miután átvette a petíciójukat elmondta: az ügyről a szerdai kormányülésen tárgyalnak majd.

---

Már csak az államtól lehet gázt venni. A Tigáz bejelentette: visszaadja egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. A Tigáz 1,2 millió ügyfelének jelen pillanatban semmi teendője nincs a szolgáltatóváltást miatt. A hatályos jogszabályoknak megfelelően a Magyar Energetikai- és Közmű-szabályozási Hivatal fogja meghatározni az egyetemes szolgáltatásra jogosult fogyasztók új szolgáltató részére történő átadását.Az E.On, a Magyar Telekom és a Gdf Suez már korábban elhagyta a piacot.

---

De legalább nem lesz gázáremelés. Nem módosítja a földgáz egyetemes szolgáltatói díját a MEKH földgáz rendszerhasználati díj rendeletének módosítása, így a lakossági fogyasztók továbbra is a rezsicsökkentéssel elért árszinten vásárolhatják a gázt.

---

Óriási olajmezőt találtak. Az elmúlt öt évben nem volt ekkora olajtalálat, mint most a Mexikói-öböl sekély vizeiben, ráadásul a felmérések alapján kifejezetten jól bányászható készletről van szó. A Campeche és Tabasco államok mellett elhelyezkedő területről a Pemex becslése szerint összesen 350 millió hordónyi nyersolajat lehet fejteni, mintegy napi 200 ezer hordós termeléssel.

--

Kapkodták a magyar papírokat. A meghirdetett összegben értékesített rekordalacsony átlaghozamon 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ. Az elsődleges forgalmazók 89,925 milliárd forint jegyzési ajánlatából a meghirdetettel megegyező összeget fogadott el az ÁKK az előző aukciónál 8 bázisponttal alacsonyabb, 1,05 százalékos rekordalacsony átlaghozamon.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Javítgatja a KSH az ipari termelés adatait, de az összkép ugyanolyan sötét
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 08:51
Tovább finomítottak a márciusi számokon, a lényeg azonban nem igazán változott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG