1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Varga Mihály olyan hitelmegállapodás megkötésére törekszik az IMF-fel és az EU-val, amely kifejezetten előnyös az ország és a gazdaság számára, így erősíti a magyar gazdaság iránti bizalmat - erre ugyanis nagy szükségünk volna most.

A tárca nélküli miniszterjelölt kinevezés előtti meghallgatásán az Országgyűlés gazdasági és informatikai bizottságának keddi ülésén azt is hozzátette: olyan megállapodásra van szükség, amely tartható, amely garanciát jelent a nemzetközi szervezeteknek arra, hogy Magyarország gazdasága fenntartható pályán halad. Hangsúlyozta: a kormány eddigi erőfeszítései például az államadósság csökkentésében akkor hasznosulhatnak igazán, ha a gazdaság iránti bizalom erősödik.

Meg kell állapodni, minél gyorsabban

Megerősítette: a magyar kormány a minél gyorsabb megállapodásban érdekelt, de arra is felhívta a figyelmet, hogy a magyar féle csak egyharmad arányban tud hatni a tárgyalások gyorsaságára.

A magyar kormány sok tapasztalatot gyűjtött a korábbi két IMF-hitel felvételéből - mondta. Hozzátette, hogy a 2008-as megállapodásra szükség volt, Magyarország ezért köszönettel tartozik az IMF-nek, de emlékeztetett arra is, hogy a hitel visszafizetési kötelezettsége kizárólag erre a ciklusra esik. A 2016-ig tartó törlesztési időszakban különösen 2012-ben és 2013-ban magasak ezek a terhek, 3,5 illetve 5 milliárd euró visszafizetését jelentik - ismertette.

Szemléletváltásra van szükség

A kormánynak új feladatokat is ad, hogy az elmúlt fél évben kissé megváltozott a nemzetközi közgazdasági gondolkodás. Az eddigi megszorítás, szigorú fiskális politika mellé felsorakozott a gazdaságösztönzés igénye is. Ezért Varga Mihály szerint szemléletváltásra van szükség, amely jobban koncentrál a munkahelyek bővítésére és a növekedés ösztönzésére.

A magyar kormány szerinte időben kezdett el foglalkozni ezekkel a területekkel. Az elmúlt 2 évben például nagy erőfeszítéseket tett az adóssági kitettség csökkentése és az államháztartási hiány leszorítása, amelynek sikerét mutatja Varga Mihály szerint, hogy júniusra megszűnhet a túlzottdeficit-eljárás az országgal szemben. Hozzátette, hogy júniusig a kormánynak igazolnia kell Brüsszel felé, hogy jövőre is tartani tudja a 3 százalék alatti hiányt, és el kell gondolkodnia azon, milyen erőfeszítéseket kell még tenni a munkahelyek növelése és a növekedés ösztönzése érdekében. "Az adócsökkentésben is előre tudtunk lépni, a járulékcsökkentés területén azonban van még tennivalója a kormánynak" - mondta.

A konvergenciaprogram szerinti hiány az idén a GDP 2,5, jövőre 2,2 százalékára csökken, az államadósság pedig az árfolyamváltozásnak köszönhetően több mint 500 milliárd forinttal, a GDP 78,9 százalékra mérséklődött. Ez is azt bizonyítja, hogy az eddigi adósságcsökkentő intézkedések csak akkor hasznosulnak ha a bizalom erősödik - fejtette ki. Megjegyezte ugyanakkor, hogy a görög és spanyol helyzet miatt a kabinetnek tartósan bizalmatlan helyzetre is fel kell készülnie.

Nincs török kártya, kivárunk a devizakötvényekkel

Zöld jelzés
Támogatta Varga Mihály tárca nélküli miniszterré történő kinevezését az Országgyűlés gazdasági bizottsága a minisztereljelölt kinevezés előtti meghallgatását kedden.

Mint korábban beszámoltunk róla, londoni elemzői értesülés szerint a magyar kormány arra számít, hogy az uniós pénzügy- és gazdasági miniszterek tanácsának (Ecofin) június végi - a konvergenciaprogramot magyar várakozások szerint jóváhagyó - ülése után kezdődhetnek meg a hivatalos tárgyalások az új IMF/EU-programról. Magyar illetékesek korábbi nyilatkozatai szerint ősszel lehet meg a végső megállapodás.

A Ecofin sorsdöntő ülésére információink szerint június 22-én kerül sor, itt többek között az is eldől, a túlzottdeficit-eljárás keretén belül befagyasztják-e a magyar GDP 0,5%-ának megfelelő kohéziós támogatást Magyarország számára. Ez példa nélküli lépés lenne az EU történetében.

A magyar kormány illetékesei, köztük a Fellegit váltó Varga is hangsúlyozta korábban, Magyarország nem akarja előhúzni a török kártyát, vagyis nem a tárgyalások elhúzódására játszik. Ezt erősítheti az ÁKK vezérigazgató-helyettesének tegnapi nyilatkozata is, Borbély László András megerősítette, a megállapodás megkötéséig Magyarország nem ad ki devizakötvényeket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
Makro / Külgazdaság Földön, vízen, levegőben: megújítják az ukránok az európai közlekedési kapcsolataikat
Mester Nándor | 2024. április 30. 15:01
Ukrajna számára létfontosságú, hogy minden lehetséges módon eljuttassa mezőgazdasági terményeit az export célországaiba Európában és azon kívül is, felhasználva a közúti kapcsolatrendszert, valamint a folyami és a tengeri kikötőket is. A közvetlen személyforgalom vasúton fejlődhet, de új buszjáratok is megjelenhetnek a nyugat-ukrajnai városok és Kijev bevonásával. Mindehhez persze pénz kell, apróbb részletekben már sikerült is szerezniük.
Makro / Külgazdaság "Befagyott" a német munkaerőpiac
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:55
Majdnem 6 százalékos a munkanélküliség Németországban. 
Makro / Külgazdaság Rombolásra készül Trump, ha megválasztják
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 12:01
Donald Trump hatalomra kerülése a novemberi elnökválasztás nyomán egyértelműen több lenne kormányváltásnál – derül ki amerikai elnök ígéreteiből. 
Makro / Külgazdaság Olcsóbban jönnek az élelmiszerek
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:51
A magyar ipar termelői árai lejjebb mentek éves szinten. Az élelmiszereknél majdnem 7 százalékos a csökkenés. 
Makro / Külgazdaság Csalóka számok a turizmusban: csak a tavalyi padlónál jobb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:41
A vendégéjszakák száma 25, a vendégeké 30 százalékkal nőtt 2023 márciusához képest.
Makro / Külgazdaság Kulcsjátékos fogta vissza Magyarországot
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 08:30
Bár bővült a magyar gazdaság, az ipar teljesítménye rosszul alakult. 
Makro / Külgazdaság Hoppá! Hirtelen olcsóbb lett az üzemanyag a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 07:49
Jelentősen csökkentette az árakat a Mol a saját töltőállomásain. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG