4p
Innováció-vezérelt gazdaságról, iparosításról, hiány nélkül működő államról és a NAV-nál folytatandó további szervezeti átalakításáról is beszélt a miniszter.
Varga Mihály és Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján. Kép forrása: MTI

"Fontos fordulóponthoz érkeztünk el, már arról lehet beszélni, hogy Magyarország hosszú távú versenyképessége szempontjából milyen programot kell kidolgozni, és hogy ehhez a gazdaság minden szereplője csatlakozni tudjon" - kezdte beszédét Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági évnyitóján.

Növekedni, de külső források nélkül

Varga Mihály fontosnak nevezte, hogy "számottevő külső források nélkül" is biztosítani lehessen a gazdasági növekedést. Ehhez több célkitűzést is megjelölt. Az első ilyen az adósságcsökkentés, a beruházások növekedése, de ugyanígy vigyázni kell a fiskális fegyelem betartására is. "Magyarország egyik előnye, hogy az ország sérülékenysége a legnagyobb mértékben csökkent" - tette hozzá a miniszter.

Varga szerint folytatni kell a fegyelmezett költségvetési politikát, hogy belátható időn belül hiány nélkül működjön a magyar állam, szükség van egy rugalmas szakképzési rendszerre, továbbra is a bürokrácia csökkentésére.

Partiképesek vagyunk

Varga szerint a gazdaság növekedése tartós növekedési pályán van. Elértük, hogy a közép-kelet európai országokhoz képest „partiképesek” vagyunk. A miniszter ide sorolta, hogy 7,5 százalék volt az ipar növekedése Magyarországon. Ha a mostani növekedési ütem fenntartható, akkor 30 százalékra is emelkedhet az ipari termelés a GDP-n belül. "A következő évek növekedésének egyik záloga az ipar fejlesztése. Ehhez dolgozták ki a nemrég ismertetett Irinyi-tervet is" - mondta Varga.

Az élvonalba akarunk kerülni

Az Irinyi-tervvel azt akarják elérni, hogy Magyarország fel tudjon zárkózni az EU legiparosabb államai közé. Reményeik szerint az iparstratégia jegyében tartani lehet a növekedési ütemet. "Át kell állni egy innováció-vezérelt gazdaságra" – jegyezte meg a miniszter.

7 fejlesztendő területet nevezett meg Varga, köztük a védelmi ipart is. Járműgyártás kapcsán kitért arra, hogy az elektromos járműgyártás fejlesztése is elengedhetetlen. Az Irinyi-terv alatt pedig "Ipar 4.0"  tervet dolgoztak ki, amely felkészíteni a gazdaságot a digitális változásokra is. Az Irinyi-tervől bővebben itt olvashat >>>>

„Alapvető kérdés, hogy mindehhez van-e elég pénz?” – mondta a miniszter. Varga elmondta, 2020-ig rendelkezünk uniós forrásokkal, amelyeknél fontos a jó kihelyezés, a K+F, és a kkv-k fejlesztése itt prioritás. Másik új elemként, az iparfejlesztésnél hozták létre azt a támogatási programot, amely a fejlődésre képes vállalatokat támogatják. A beruházások forrásainál pedig a meglévő adókedvezmények, amelyek a beruházásokhoz köthetők, ezeket továbbra is meg kívánja tartani a kormány. Ennek is köszönhető, hogy a magyar beruházási ráta tavaly 21,5 százalékra nőtt.

Nincs még vége a NAV átalakításának

A miniszter szerint a politika alapjai változatlanok: a családok és a vállalkozások támogatása. A NAV-nál történt változásokkal kapcsolatban a miniszter elmondta, 5 százalékkal csökkent az adóhivatalnál dolgozók létszáma. Az átalakítás célja, hogy a gazdaság reális igényeihez idomuljon az adóhatóság is. "Ehhez azonban még nem zárult le az adóhatóság átalakítása" - jegyezte meg.

Foglalkoztatás, államháztartás

Varga további célként jelölte meg a munkába állók számának további növekedését is. Megjegyezte:  a munkanélküliek száma megfeleződött, a rendszerváltás óta nem dolgoztak ennyien, mint most. Ezért a közfoglalkoztatást is tovább folytatja a kormány. Fontos ugyanakkor, hogy az itt dolgozó embereket egyre jobban vissza tudják vezeti a munka világába. "Változatlan a cél, senki ne ragadjon be a közfoglalkoztatásba" – tette hozzá a miniszter.


Hiány nélkül működő állam

Utolsó célként jelölte meg, hogy a magyar államháztartás működése hiány nélkül történjen. Egyúttal történelmi eredménynek nevezte, hogy az év első két hónapban pozitív szaldójú lett a költségvetés. Ez kinyitja azt a lehetőséget, hogy a további adócsökkentésre, bérnövekedésre, vagy arra, hogy a beruházásokat támogassák. A magyar államháztartás stabil pályán történő fenntartása továbbra is cél – jegyezte meg a miniszter beszéde végén.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Akik tejben-vajban fürösztik az olimpiai bajnokaikat
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 14:46
A párizsi olimpián szerzett magyar arany 55 millió forint állami jutalommal jár. Utánanéztünk, melyik ország biztosít élethosszig tartó jólétet bajnokainak és hol nincs kultúrája a legeredményesebbek anyagi elismerésének. 
Makro / Külgazdaság Bejött Kim Dzsongunnek a barátkozás Putyinnal?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 11:59
Hosszú ideje először látszik növekedni az észak-koreai GDP.
Makro / Külgazdaság Mit reagál a benzinár a Kormányinfóra?
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 10:58
Miután a Kormányinfón arról volt szó, hogy veszélyben Magyarország ellátásbizontsága, kijöttek a szombattól érvényes üzemanyagárak.
Makro / Külgazdaság A briteken nevethetünk, a románokat irigyelhetjük
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:47
Ha az autóipar júniusi teljesítményét nézzük.
Makro / Külgazdaság Vajon képes lesz-e Magyar Péter maga köré egy jó csapatot szervezni? Horn Gábor szerint ez az igazi kérdés - videó
Csabai Károly | 2024. július 26. 09:33
A Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökével a Klasszis Klubban átbeszéltük az új Európai Parlament múlt heti megalakulásának a Fidesz-re és az azt tömörítő Patrióták Európáért frakcióra nézve szokatlanul diszkriminatív személyi, szervezeti döntéseit. De esett szó természetesen arról, vajon Magyar Péter és az immár általa elnökölt Tisza Párt győzhet-e a 2026-os országgyűlési választásokon. S mi lehet a következménye az önkormányzati voksolás után Budapesten kialakult patthelyzetnek, csődbe mehet-e Budapest? A Klasszis Klub 4. évfolyamának 55. adását most visszahallgathatja.
Makro / Külgazdaság Ez már az ukrán csőd kezdete? A Fitch szerint az lehet
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 09:11
Leminőstette a Fitch Ukrajnát.
Makro / Külgazdaság A budapestiek már házasodni sem akarnak
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:49
Ez is kiderül a KSH legfrissebb népességmozgalmi adataiból. Vidéken még házasodnak az emberek, gyereket viszont mindenhol keveset vállalnak.
Makro / Külgazdaság Megint lett újabb 23 ezer magyar munkanélküli
Privátbankár.hu | 2024. július 26. 08:31
Pedig a foglalkoztatottak száma is közel ennyivel nőtt.
Makro / Külgazdaság Átlép Orbán Viktor feje felett Donald Tusk, már a lengyel uniós elnökségre készül
Mester Nándor | 2024. július 25. 19:01
Sok más mellett rendezni és dinamizálni akarja a kétoldalú viszonyt Lengyelország Ukrajnával. A lengyel agrárgazdák egyezkednének, de védik a piacaikat, első körben a közlekedés és a szállítás lehet kitörési pont. 
Makro / Külgazdaság Óriási meglepetés jött a tengerentúlról
Privátbankár.hu | 2024. július 25. 15:52
A második negyedévben az első negyedévit és az elemzői várakozásokat is meghaladó mértékben nőtt az Egyesült Államok bruttó hazai terméke (GDP) a washingtoni kereskedelmi minisztérium gazdasági kutatóintézete, a Bureau of Economic Analysis (BEA) csütörtöki jelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG