1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az IMF–EU-megállapodás nyomán létrejövő pénzügyi biztosíték lehetőséget teremt arra, hogy a forintárfolyam stabilizálódjon, az állampapírhozamok csökkenjenek, s így több tízmilliárdos megtakarítás jelentkezzen a büdzsében – jelentette ki a Magyar Hírlapnak adott interjúban Varga Mihály, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár.

A szakpolitikus a lap szombati számában elmondta: a védőháló összege 15-20 milliárd euró között alakulhat. A megállapodás gyors létrejötte mindkét félnek érdeke, így egy-két hónapon belül körvonalazódhat a megegyezés.

Az ország likviditása biztosított, szemben 2008 őszével, amikor azonnali segítségre szorult Magyarország, ezért az államtitkár szerint most elővigyázatossági hitelről beszélhetünk.

Természetesen, minden eshetőséget számításba kell venni, de egyelőre a piaci alapú finanszírozás mellett több érv szól - válaszolta arra a kérdésre, nem volna-e olcsóbb, ha az új nemzetközi hitelből fizetné vissza, illetve újítaná meg adósságát az ország.

Arra a kérdésre, meglepődne-e azon a kormány, ha az egykulcsos adó eltörlése, a rendszer átalakítása az IMF/EU-tárgyalások előfeltétele lenne, azt válaszolta: "A Nemzetközi Valutaalap gondolkodásmódja jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedben. Más volt a szervezet stratégiája a latin-amerikai válságok időszakában és más az ezredfordulót követően. Mindezt figyelembe véve nem számítok a konzultációkon ilyen felvetésre".

Az államtitkár a lapnak azt mondta: a Nemzetközi Valutaalap igazgatósága pozitívan értékelte a Széll Kálmán-terv strukturális lépéseit, valamint a kormányzat munkaerőpiaci aktivitást fokozó erőfeszítéseit, ugyanakkor számos jobbító szándékú észrevételt is megfogalmazott, amelyet komolyan kell venni. Ezek közül talán a leginkább megfontolást igénylő javaslat a beruházási környezet javítása. A régi, rosszul működő struktúrák átalakítási tempóját a befektetők időnként túlzottan gyorsnak ítélték, s nehezen volt követhető a törvényhozás munkája. Ennek a felfokozott időszaknak azonban az alaptörvény, valamint a sarkalatos törvények elfogadásával vége, és egy nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb szakasz veszi kezdetét - közölte.

Varga Mihály szerint a fellendülés 2012 második feléhez érve indulhat be. A hiány az idén az uniós kimutatások szerint is három százalék alá kerül, a kormány pedig továbbra is rendelkezik megfelelő társadalmi támogatottsággal, eltökélt a kitűzött strukturális átalakítások véghezvitelében, ami erősítheti a piaci szereplők bizalmát a magyar fizetőeszköz iránt - mondta.

Az új pénzügyi uniós szerződéshez való magyar csatlakozás mellett szól, hogy nem szerepel a tervezetben az adóharmonizáció terve. Más feltételekben már korábban is egyetértés mutatkozott. Az ország számára, csakúgy, mint az Európai Unió számára fontos az államadósság csökkentése, illetve a szerkezeti átalakítások megindítása - ismertette.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG