1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Az árfolyam-ingadozással nem foglalkozik, de ha kell beavatkoznak a forint érdekében, állítja Varga Mihály. Az új nemzetgazdasági miniszter szerint a mostani gyengülés csak átmenetinek tekinthető. A devizahiteleseknek pedig szerinte nem kell újabb mentőöv - elég felturbózni a régieket.

Ha kell, akkor a kormány beavatkozik, a forint érdekében, jelentette ki Varga Mihály. A nemzetgazdasági miniszter szerint a kormánynak nem érdeke a tartós forintgyengülés. Első miniszteri tájékoztatóján hozzátette: a forint jelenlegi gyengülése átmenetinek tekinthető, kormányzati reakció csak akkor szükséges, ha az árfolyam tartósan és jelentősen tér el a költségvetésben szereplő 285 forintos euróárfolyam-szinttől.

Úgy fogalmazott: a devizapiaci hullámzást mindig "az élet hozza magával"; van amikor belső, van amikor külső okai vannak. Leszögezte: miniszterként a rövid távú devizapiaci ingadozásokkal nem kíván foglalkozni, a kormány cselekvőképes, ha kell, reagál. Az a fajta kitettség, amellyel ma az ország rendelkezik, nem teszi érdekeltté a kormányt a forint tartós gyengülésében. Varga szavaira egyébként erősödni kezdett a forint. Részletek>>

Nem kell újabb mentőöv

A miniszter szerint nem kell újabb mentőöv a devizahitelesek problémájának kezelésére. Vagyis új eszközre nem, legfeljebb a már meglévők szélesítésére, illetve finomhangolására van szükség.

Az új nemzetgazdasági miniszter bemutatkozó sajtótájékoztatóján közölte, hogy a kérdésben már egyeztetett bankszövetség vezetőivel is. A megbeszélésen megerősítette, hogy csak olyan előterjesztések készülnek a minisztériumban, amelyekkel kapcsolatban a szövetség is kifejtheti álláspontját. Hozzátette: a pénzügyi biztos, az ügyben készült javaslatát még nem ismeri, de egyeztetni fog róla Doubravszky Györggyel.

Javítana a tárca megítélésén

Az új miniszter kijelentette, hogy Nemzetgazdasági Minisztérium vezetése a stabilitást, a kiszámíthatóságot és a bizalomerősítést tekinti munkája alapjának. Mindezt a minisztérium három irányban kell, hogy képviselje: a gazdasági szereplők, a külföldi befektetők és a szélesebb közvélemény felé. Varga Mihály szerint szükség van az Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai munkájának megerősítésére, azaz precízebb tervezéssel el kell érni, hogy a minisztériumi előterjesztések olyan szakmai minőséget érjenek el, hogy arra mindenki nyugodtan tudja építeni munkáját.

A tárcavezető leszögezte, hogy most a legfontosabb a gazdasági növekedés beindítása. Azt mondta: örömmel látja, hogy a magyarországi gazdasági szereplőkre most az óvatos optimizmus jellemző, ami jó alap arra, hogy a cégvezetőkkel a jövőről lehessen beszélni.

A növekedéshez fontos, hogy a Magyarországon működő bankok növeljék hitelezésüket a beruházások beindításához.  Mint mondta: nem állítja hogy csak a bankrendszeren keresztül tud nőni a magyar gazdaság, de az biztos, hogy ez az egyik kulcsszereplője. A minisztérium folytatja a korábbi vezetés alatt, februárban megkezdett tárgyalásokat a hitelintézetekkel.

A miniszter hozzátette, hogy ha a mostani 7 ezer milliárd forintos vállalati hitelállományt 1 százalékkal lehetne növelni, az fél százalékkal emelhetné meg a bruttó hazai terméket.

Varga Mihály elmondta, hogy a jegybankkal stratégiai együttműködést terveznek, hiszen a célokban egyetértenek. Matolcsy György jegybankelnök az elmúlt években tagja volt a kormánynak, így ismeri a kormányzati, gazdaságpolitikai célokat - tette hozzá a miniszter.

Lesznek új segítői

Varga Mihály bejelentette, hogy Gondos Juditot jelöli közigazgatási államtitkárnak. Gombos Judit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal főtanácsadója volt. A miniszter kabinetfőnöke pedig Rákossy Balázs lesz, aki a Miniszterelnökségen is hasonló posztot töltött be.

A jelenleg hivatalban lévő államtitkárok munkájára továbbra is számít a miniszter. Korábban a Nemzetgazdasági Minisztérium hét államtitkára közül háromnak szűnt meg a megbízatása. Pleschinger Gyulát, a korábbi adó- és pénzügypolitikáért felelős államtitkárát a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagjává választották, Csizmadia Norbert tervezéskoordinációért felelős államtitkárt pedig a jegybank ügyvezető igazgatójává, továbbá Nagy Róza korábbi közigazgatási államtitkárt pedig főigazgatójává nevezték ki.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
Makro / Külgazdaság Négy évig felhőtlen lesz az ég a gazdaság felett, legalábbis a Pénzügyminisztérium szerint
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 19:35
Ezt ígérte a kormány a Brüsszelhez elküldött Konvergencia Programban.
Makro / Külgazdaság Erre senki nem számított a pénzügyi világban!
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 16:34
Noel Quinn, a HSBC csoport vezérigazgatója öt év után váratlanul bejelentette, távozik a bank vezérigazgatói székéből.
Makro / Külgazdaság A fogyasztás fellendülése lehet a gazdasági növekedés alapja
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 15:22
Az MBH Bank értékeli az első negyedéves GDP-adatokat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG