5p

Van kiút az értékválságból? Megállítható az akkugyárak terjedése itthon?
Van még jövőnk az EU-ban?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Donáth Annával, a Momentum EP-képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. október 4. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, kiállt az uniós alapértékek, a jogállamiság és a demokrácia mellett, ugyanakkor többszöri kérésre sem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

A várakozásoknak megfelelően számos kényes kérdést kapott az európai parlamenti (EP) képviselőktől Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt mai meghallgatásán az EP külügyi bizottságában.

"Nem fogok eltűrni beavatkozást"

A biztosjelöltet több képviselő is arról faggatta: miként tudja majd garantálni, hogy szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosként nem a magyar kormány bábja lesz. A kérdezők utaltak arra, hogy az elmúlt években a brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetőjeként lojális volt Orbán Viktorhoz, és a magyar kormányfő jelölte őt biztosnak.

Várhelyi válaszaiban nem említette név szerint az Orbán-kormányt, ugyanakkor többször megígérte:

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni, nem fog eltűrni semmilyen beavatkozást a portfóliójába, és nem fog elfogadni utasítást más kormánytól vagy intézménytől.

Mint mondta, korábban már dolgozott az Európai Bizottságnál, és bizonyította, hogy képes függetlenül ténykedni. Megjegyezte azt is, hogy nem tagja semmilyen pártnak, a biztosokat pedig első körben minden országban a kormányok jelölik.

Orbán-beszéd: no comment

Várhelyi Olivér többszöri felvetésre sem kommentálta közvetlenül Orbán Viktor a közelmúltban Bakuban elhangzott kijelentését, miszerint  Magyarország jelenleg azért harcol, hogy az új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja.

Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit

- mondta akkor a miniszterelnök. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Várhelyi Olivér rendre azt válaszolta, hogy minden kormány befolyásától függetlenül fog dolgozni.

"Nem a kormányt képviselem"

A képviselők azon felvetésére, hogy mennyiben tudja majd biztosként hitelesen számon kérni a demokratikus alapelvek és jogállam betartását az EU-csatlakozásra váró országokban egy olyan kormány jelöltjeként, amely maga sem tartja be ezeket, azt válaszolta:

Itt nem a magyar kormányt, hanem önmagát képviseli, biztosként pedig az uniós, demokratikus alapelveket fogja számon kérni. A magyar demokrácia állapotának vizsgálata pedig nem az ő feladata, hanem más uniós biztosoké.

Arra a kérdésre, hogy elítéli-e a magyar kormányt  amiatt, mert menedékjogot adott a hazájában elítélt volt macedón elnöknek, Nikola Gruevszkinek, szintén kitérő választ adott.

Mint mondta, a menedékjog megadása tagállami hatáskörbe tartozik. Ennek a kérdésnek megítélése szintén nem az ő, hanem a migrációért felelős uniós biztos kompetenciája.

Megrótta Törökországot

Várhelyi Olivér Törökország ügyében azt mondta: kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazna.

Egyrészt szólt arról, hogy Törökország az elmúlt időszakban visszafejlődött a jogállamiság és a demokratikus alapelvek betartása terén, és emiatt meg is rekedtek vele az uniós csatlakozási tárgyalások. Egyúttal fenntartásait fejezte ki a török kormány észak-szíriai hadjáratával szemben.

Másrészt hangsúlyozta azt is, hogy a kereskedelem  és a migráció terén közös érdekei vannak az EU-nak és Törökországnak, és Brüsszelnek továbbra is segítenie kell a Törökországban élő több millió migráns ellátását.

Melyek a legfőbb céljai?

Várhelyi a céljai közül kiemelte, hogy minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A víziója, hogy öt év múlva ezek a tárgyalások nagyon előrehaladott állapotban lesznek, és a Nyugat-Balkán sokkal fejlettebb lesz a mostaninál. Azt is szeretné, hogy ekkorra Szerbia már készen álljon az EU-csatlakozásra, béke legyen Szerbia és Koszovó között, Koszovó pedig teljes vízummentességet kapjon.

A magyar biztosjelölt kitért arra is, hogy ki fog állni Ukrajna területi integritása mellett, valamin megújítja majd a partnerséget az észak-afrikai országokkal.

Beszélt arról is, hogy Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta azon dolgozik, hogy az uniós tagságunk sikeres legyen, és összességében erős és sikeres Európát szeretne.

Az EP-szakbizottság ma délután dönt majd arról, hogy jóváhagyja-e Várhelyi Olivér jelölését.

UPDATE:

Elsőre elbukott Várhelyi az EP-ben

Korábbi háttéranyagunk a témában: Megizzaszthatják holnap Orbán Viktor bizalmasát Brüsszelben.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság 190 milliárdot dob a nyugdíjasoknak a kormány, közel a reptér megvásárlása
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 16:01
Megtudtuk, mennyi pluszpénzt kapnak a nyugdíjasok, szó volt az uniós pénzekről, de a reptér megvételéről is új dolgokat tudhattunk meg. Kormányinfó-összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Valami szokatlan történik Amerikában, Joe Bidenéknek meg kell találniuk a magyarázatot
Kollár Dóra | 2023. szeptember 28. 15:40
Az Egyesült Államok egyre több lakójának van finoman szólva is tele a hócipője Joe Bidennel – de a választási eredmények nem ezt mutatják.
Makro / Külgazdaság Váratlanul egy fontos ember bukkant fel Kijevben
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 15:16
Váratlanul Kijevbe látogatott Jens Stoltenberg, a NATO főtitkára. Voldimir Zelenszkijjel folytatott megbeszélésének fő témája az ukrán légvédelem volt.
Makro / Külgazdaság Na, ezt a jelentést sem teszik ki az ablakba a szerbek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 14:21
Szerbiának fokoznia kell erőfeszítéseit arra, hogy szembenézzen a múlttal, megvédje a szólás- és a gyülekezési szabadságot, a civileket és az újságírókat, valamint arra, hogy oltalmazza a nőket az erőszaktól – állapította meg Dunja Mijatović, a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács emberi jogi biztosa csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék is pocsék évet jósolnak idénre
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 13:21
Közzétette Inflációs jelentését a Magyar Nemzeti Bank. A jegybanki szakemberek az idei év egészére csaknem 18, jövőre 4-6 százalékos pénzromlást prognosztizálnak.
Makro / Külgazdaság Megfordult a széljárás: most már recessziót jósolnak Németországnak
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 11:25
Rontott a német gazdasági növekedési előrejelzésén az előző, tavaszi prognózisához képest közös elemzésében öt gazdaságkutató intézet - ez a magyar gazdaságnak sem jó hír.
Makro / Külgazdaság Zavar az Erőben – erősödő kritikák az ukrán elnökkel szemben
Káncz Csaba | 2023. szeptember 28. 09:37
A Zelenszkij elleni kritikák erősödését a háború menetével, költségeivel és a tisztázatlan befejezéssel kapcsolatos növekvő nyugati nyugtalanság váltotta ki. Varsó és Kijev összeütközése már egyéb akadályokat is előrevetít Ukrajna EU-tagságához vezető útján. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Kevesebb magyar gyerek született, mint tavaly - nagyot esett a házasságkötések száma
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:55
A friss számokból sem látszik a demográfiai fordulat Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Exportra olcsóbban, belföldre jóval drágábban termel a magyar ipar
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 08:30
Összességében csökkentek tavalyhoz képest az ipari árak, de ez csak az exportértékesítésnek köszönhető. Havi szinten pedig ismét növekedést látunk minden fronton.
Makro / Külgazdaság Meg akarták puccsolni a puccsistát Burkina Fasóban
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 28. 07:48
Aki egyébként szintén egy puccsistától szerezte meg a hatalmat.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG