BUX
35 688.15
-0.17%
-59.00
OTP
10 880.00
-0.55%
-60.00
MOL
1 825.00
+0.16%
+3.00
RICHTER
6 665.00
+0.15%
+10.00
MTELEKOM
381.00
-0.52%
-2.00
 
2019. november 14. 12:07

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, kiállt az uniós alapértékek, a jogállamiság és a demokrácia mellett, ugyanakkor többszöri kérésre sem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.

Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

A várakozásoknak megfelelően számos kényes kérdést kapott az európai parlamenti (EP) képviselőktől Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt mai meghallgatásán az EP külügyi bizottságában.

"Nem fogok eltűrni beavatkozást"

A biztosjelöltet több képviselő is arról faggatta: miként tudja majd garantálni, hogy szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosként nem a magyar kormány bábja lesz. A kérdezők utaltak arra, hogy az elmúlt években a brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetőjeként lojális volt Orbán Viktorhoz, és a magyar kormányfő jelölte őt biztosnak.

Várhelyi válaszaiban nem említette név szerint az Orbán-kormányt, ugyanakkor többször megígérte:

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni, nem fog eltűrni semmilyen beavatkozást a portfóliójába, és nem fog elfogadni utasítást más kormánytól vagy intézménytől.

Mint mondta, korábban már dolgozott az Európai Bizottságnál, és bizonyította, hogy képes függetlenül ténykedni. Megjegyezte azt is, hogy nem tagja semmilyen pártnak, a biztosokat pedig első körben minden országban a kormányok jelölik.

Orbán-beszéd: no comment

Várhelyi Olivér többszöri felvetésre sem kommentálta közvetlenül Orbán Viktor a közelmúltban Bakuban elhangzott kijelentését, miszerint  Magyarország jelenleg azért harcol, hogy az új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja.

Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit

- mondta akkor a miniszterelnök. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Várhelyi Olivér rendre azt válaszolta, hogy minden kormány befolyásától függetlenül fog dolgozni.

"Nem a kormányt képviselem"

A képviselők azon felvetésére, hogy mennyiben tudja majd biztosként hitelesen számon kérni a demokratikus alapelvek és jogállam betartását az EU-csatlakozásra váró országokban egy olyan kormány jelöltjeként, amely maga sem tartja be ezeket, azt válaszolta:

Itt nem a magyar kormányt, hanem önmagát képviseli, biztosként pedig az uniós, demokratikus alapelveket fogja számon kérni. A magyar demokrácia állapotának vizsgálata pedig nem az ő feladata, hanem más uniós biztosoké.

Arra a kérdésre, hogy elítéli-e a magyar kormányt  amiatt, mert menedékjogot adott a hazájában elítélt volt macedón elnöknek, Nikola Gruevszkinek, szintén kitérő választ adott.

Mint mondta, a menedékjog megadása tagállami hatáskörbe tartozik. Ennek a kérdésnek megítélése szintén nem az ő, hanem a migrációért felelős uniós biztos kompetenciája.

Megrótta Törökországot

Várhelyi Olivér Törökország ügyében azt mondta: kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazna.

Egyrészt szólt arról, hogy Törökország az elmúlt időszakban visszafejlődött a jogállamiság és a demokratikus alapelvek betartása terén, és emiatt meg is rekedtek vele az uniós csatlakozási tárgyalások. Egyúttal fenntartásait fejezte ki a török kormány észak-szíriai hadjáratával szemben.

Másrészt hangsúlyozta azt is, hogy a kereskedelem  és a migráció terén közös érdekei vannak az EU-nak és Törökországnak, és Brüsszelnek továbbra is segítenie kell a Törökországban élő több millió migráns ellátását.

Melyek a legfőbb céljai?

Várhelyi a céljai közül kiemelte, hogy minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A víziója, hogy öt év múlva ezek a tárgyalások nagyon előrehaladott állapotban lesznek, és a Nyugat-Balkán sokkal fejlettebb lesz a mostaninál. Azt is szeretné, hogy ekkorra Szerbia már készen álljon az EU-csatlakozásra, béke legyen Szerbia és Koszovó között, Koszovó pedig teljes vízummentességet kapjon.

A magyar biztosjelölt kitért arra is, hogy ki fog állni Ukrajna területi integritása mellett, valamin megújítja majd a partnerséget az észak-afrikai országokkal.

Beszélt arról is, hogy Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta azon dolgozik, hogy az uniós tagságunk sikeres legyen, és összességében erős és sikeres Európát szeretne.

Az EP-szakbizottság ma délután dönt majd arról, hogy jóváhagyja-e Várhelyi Olivér jelölését.

UPDATE:

Elsőre elbukott Várhelyi az EP-ben

Korábbi háttéranyagunk a témában: Megizzaszthatják holnap Orbán Viktor bizalmasát Brüsszelben.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Most siessen a benzinkutakra, pénteken jön az újabb drágulás!
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:31
A benzin literjéért átlagban bruttó 3, a gázolajéért 4 forinttal kell többet leszurkolni július 10-étől.
Makro / Külgazdaság Egyre több veszélyes terméket szűr ki az EU, a vizsgált plüssjátékok 68 százaléka problémás
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:16
A biciklikre szerelhető gyerekülések közül pedig mindegyikkel baj van, állapította meg az unió fogyasztóvédelmi rendszere.
Makro / Külgazdaság Négy hónap után ismét nőtt az infláció
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 09:07
Előtte, február és május között alapvetően a koronavírus-járvány miatt lassult a pénzromlás. Májusban például 2,2 százalékkal, ezzel szemben júniusban már 2,9 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak átlagosan az egy évvel korábbinál. Az elmúlt egy évben az élelmiszerek és a szeszes italok, dohányáruk ára nőtt jelentős mértékben. 
Makro / Külgazdaság Közel négy hónapja nem láttunk ilyet: negyedik napja nincs magyar koronavírusos áldozat
Privátbankár.hu | 2020. július 8. 08:33
Negyedik napja nincs halálos áldozata a koronavírusnak - legutóbb márciusban láttunk ilyet, amikor még csak egyetlen halálesetről tudtunk.
Makro / Külgazdaság Megjött a második hullám a szomszédunkba - Szerbia újra kijárási tilalmat vezet be
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 8. 06:41
Az egyetlen EU-n kívüli ország, ahonnan korlátozás nélkül lehet Magyarországra utazni, újra szigorú intézkedésekre kényszerül a koronavírus terjedése miatt.
Makro / Külgazdaság Agyonadóztatja az Orbán-kormány az alacsony fizetésért dolgozó magyarokat
Székely Sarolta | 2020. július 8. 06:04
És mindeközben egyáltalán nem sarcolja olyan mértékben a magas fizetéseket a kormány, mint teszik azt jó néhány másik országban. Itt mutatkozik meg az egykulcsos személyi jövedelemadó-rendszer hibája.
Makro / Külgazdaság Nem sok jót jelez Magyarországnak az új brüsszeli jóslat
Király Béla | 2020. július 7. 20:11
Kis mértékben rontotta a közösségre vonatkozó gazdasági előrejelzését az Európai Bizottság. Szerintük növekedtek a kockázatok, így továbbra sem lehet tudni, hogy a járvány második hullámát korlátozások nélkül megúszhatjuk-e.
Makro / Külgazdaság Koronavírusos a brazil elnök, aki komolytalannak nevezte az egész pandémiát
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 7. 18:50
Brazília több, mint 1,6 millió igazolt fertőzöttjének egyike maga az elnök - most első kézből tudhatja meg, tényleg csak egy kis nátha-e az egész.
Makro / Külgazdaság Eldőlt: kivégzik a rövidtávú lakáskiadást Magyarországon
Privátbankár.hu | 2020. július 7. 17:26
Lapinformáció szerint döntött  a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs: legfeljebb évente 120 napra lehet kiadni rövid távra a lakásokat.
Makro / Külgazdaság Jól járhat az Orbán-kormány a horvát jobbközép győzelmével
Wéber Balázs | 2020. július 7. 16:09
Valószínűleg a jövőben is egy jobbközép kormánykoalíció irányítja majd Horvátországot, miután a választók vasárnap bizalmat szavaztak Andrej Plenkovic miniszterelnök pártjának. A lapunknak nyilatkozó Balkán-szakértő szerint voltak ugyan súrlódások az Orbán- és a Plenkovic-kormány között, de ezek már „be vannak árazva”, ezért a kapcsolatok bővülése várható.
Friss
hírlevél