<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p
Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az EU képviseletében és érdekében fogok dolgozni, és nem fogok eltűrni semmilyen beavatkozást a területemen – jelentette ki Várhelyi Olivér mai meghallgatásán. A magyar uniós biztosjelölt kritikus hangot ütött meg Törökországgal szemben, kiállt az uniós alapértékek, a jogállamiság és a demokrácia mellett, ugyanakkor többszöri kérésre sem határolódott el a magyar kormány vitatott intézkedéseitől.
Várhelyi Olivér és Orbán Viktor. Forrás: MTI

A várakozásoknak megfelelően számos kényes kérdést kapott az európai parlamenti (EP) képviselőktől Várhelyi Olivér magyar uniós biztosjelölt mai meghallgatásán az EP külügyi bizottságában.

"Nem fogok eltűrni beavatkozást"

A biztosjelöltet több képviselő is arról faggatta: miként tudja majd garantálni, hogy szomszédság- és bővítéspolitikáért felelős biztosként nem a magyar kormány bábja lesz. A kérdezők utaltak arra, hogy az elmúlt években a brüsszeli magyar Állandó Képviselet vezetőjeként lojális volt Orbán Viktorhoz, és a magyar kormányfő jelölte őt biztosnak.

Várhelyi válaszaiban nem említette név szerint az Orbán-kormányt, ugyanakkor többször megígérte:

Minden kormány vagy intézmény befolyásától mentesen, az Európai Bizottság képviseletében, az uniós érdekeket figyelembe véve  fog dolgozni, nem fog eltűrni semmilyen beavatkozást a portfóliójába, és nem fog elfogadni utasítást más kormánytól vagy intézménytől.

Mint mondta, korábban már dolgozott az Európai Bizottságnál, és bizonyította, hogy képes függetlenül ténykedni. Megjegyezte azt is, hogy nem tagja semmilyen pártnak, a biztosokat pedig első körben minden országban a kormányok jelölik.

Orbán-beszéd: no comment

Várhelyi Olivér többszöri felvetésre sem kommentálta közvetlenül Orbán Viktor a közelmúltban Bakuban elhangzott kijelentését, miszerint  Magyarország jelenleg azért harcol, hogy az új Európai Bizottságban a bővítés- és szomszédságpolitika portfólióját kapja.

Ha sikerülne (...) megszerezni, akkor a keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalás ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül megszerezni ezt a portfóliót, akkor örömmel állunk az önök rendelkezésére, hogy segítsük az önök törekvéseit

- mondta akkor a miniszterelnök. Az ezzel kapcsolatos kérdésre Várhelyi Olivér rendre azt válaszolta, hogy minden kormány befolyásától függetlenül fog dolgozni.

"Nem a kormányt képviselem"

A képviselők azon felvetésére, hogy mennyiben tudja majd biztosként hitelesen számon kérni a demokratikus alapelvek és jogállam betartását az EU-csatlakozásra váró országokban egy olyan kormány jelöltjeként, amely maga sem tartja be ezeket, azt válaszolta:

Itt nem a magyar kormányt, hanem önmagát képviseli, biztosként pedig az uniós, demokratikus alapelveket fogja számon kérni. A magyar demokrácia állapotának vizsgálata pedig nem az ő feladata, hanem más uniós biztosoké.

Arra a kérdésre, hogy elítéli-e a magyar kormányt  amiatt, mert menedékjogot adott a hazájában elítélt volt macedón elnöknek, Nikola Gruevszkinek, szintén kitérő választ adott.

Mint mondta, a menedékjog megadása tagállami hatáskörbe tartozik. Ennek a kérdésnek megítélése szintén nem az ő, hanem a migrációért felelős uniós biztos kompetenciája.

Megrótta Törökországot

Várhelyi Olivér Törökország ügyében azt mondta: kiegyensúlyozott megközelítést alkalmazna.

Egyrészt szólt arról, hogy Törökország az elmúlt időszakban visszafejlődött a jogállamiság és a demokratikus alapelvek betartása terén, és emiatt meg is rekedtek vele az uniós csatlakozási tárgyalások. Egyúttal fenntartásait fejezte ki a török kormány észak-szíriai hadjáratával szemben.

Másrészt hangsúlyozta azt is, hogy a kereskedelem  és a migráció terén közös érdekei vannak az EU-nak és Törökországnak, és Brüsszelnek továbbra is segítenie kell a Törökországban élő több millió migráns ellátását.

Melyek a legfőbb céljai?

Várhelyi a céljai közül kiemelte, hogy minél hamarabb meg kell kezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával.

A víziója, hogy öt év múlva ezek a tárgyalások nagyon előrehaladott állapotban lesznek, és a Nyugat-Balkán sokkal fejlettebb lesz a mostaninál. Azt is szeretné, hogy ekkorra Szerbia már készen álljon az EU-csatlakozásra, béke legyen Szerbia és Koszovó között, Koszovó pedig teljes vízummentességet kapjon.

A magyar biztosjelölt kitért arra is, hogy ki fog állni Ukrajna területi integritása mellett, valamin megújítja majd a partnerséget az észak-afrikai országokkal.

Beszélt arról is, hogy Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta azon dolgozik, hogy az uniós tagságunk sikeres legyen, és összességében erős és sikeres Európát szeretne.

Az EP-szakbizottság ma délután dönt majd arról, hogy jóváhagyja-e Várhelyi Olivér jelölését.

UPDATE:

Elsőre elbukott Várhelyi az EP-ben

Korábbi háttéranyagunk a témában: Megizzaszthatják holnap Orbán Viktor bizalmasát Brüsszelben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Messze nem járnak annyian moziba, mint a járvány előtt
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 23. 06:57
Emelkedett a mozik nézőszáma, de még elmarad a várakozásoktól, bár a tavalyi szintnél sokkal jobb a helyzet - írta a Világgazdaság a csütörtöki számában.
Makro / Külgazdaság Nem nyúlt az irányadó kamathoz a Fed
MTI | 2021. szeptember 23. 06:32
Nem változtatott az irányadó dollárkamatsávon az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed (Federal Reserve) monetáris döntéshozó testülete, a nyíltpiaci bizottság, a FOMC.
Makro / Külgazdaság Az új izraeli kormány tojástánca – Egyiptom, USA, palesztinok
Káncz Csaba | 2021. szeptember 23. 05:34
Korábbi telepes vezetőként Naftali Bennett kormányfő ellenzi a kétállami megoldást, ezért egy új stratégia értelmében „csökkenteni” akarja a palesztin konfliktust, nem pedig megoldani. Az izraeli miniszterelnök áttöréssel felérő látogatást tett Kairóban. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Nem Messi a legjobban kereső futballista a világon
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 18:05
Hanem egy másik, öregedő-félben lévő szupersztár.  
Makro / Külgazdaság Cinkelt rangsorok: kiborult a bili a világ vezető pénzintézeténél
Wéber Balázs | 2021. szeptember 22. 17:33
Mintegy húsz év után megszűnik a Világbank Doing Business indexe, amely az üzleti és befektetési környezet alapján rangsorolta az országokat. A hivatalos indoklás szerint “információs rendellenességek” és “etikai ügyek” nyomán szüntetik be az indexet. Magyarul: a gyanú szerint a Világbank vezetői egyes országokat előrenyomtak a rangsorban, például üzletért vagy támogatásért cserébe. Elemzők szerint nem a szervezet befolyásolhatósága a meglepő, hanem az, hogy a legfontosabb indexét manipulálták ilyen könnyedén.
Makro / Külgazdaság Védettségi igazolás: nagyon bekeményít Ausztria
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 22. 17:26
Fokozzák az ellenőrzéseket. Aki hamisítja az igazolást, akár három éves börtönbüntetést is kaphat.
Makro / Külgazdaság Biden megduplázná az éghajlati válságtól szenvedő fejlődő országok támogatását
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 12:30
Joe Biden megígérte, hogy megduplázza a súlyosbodó éghajlati válságnak kitett fejlődő országoknak nyújtott pénzügyi támogatást, mert vészesen közeledik a nap, amikor már semmit nem lehet majd tenni. 
Makro / Külgazdaság Törökország is csatlakozik a párizsi klímaegyezményhez
MTI | 2021. szeptember 22. 11:17
Utolsóként a G20-ak közül.
Makro / Külgazdaság Két nap múlva újabb rekordot állít fel a gázolaj ára
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:28
Péntektől a dízelüzemű autókba való, már mától is többe kerülő üzemanyag literenkénti bruttó átlagára 4 forinttal, újabb történelmi csúcsra megy fel. Ezzel szemben a mától olcsóbb 95-ös oktánszámú nafta átlagára tovább csökken.
Makro / Külgazdaság Új pénzügyi program indult diákoknak és pedagógusoknak
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 22. 10:15
A Pénziránytű Alapítvány a Mastercarddal együttműködésben útjára indította országos Bázisiskola Programját, melynek keretében az ország hat régiójában ingyenes, pénzügyi tudatosságot fejlesztő foglalkozások és modern tanárképzés várja az általános- és középiskolás diákcsoportokat és a pedagógusokat. A program ünnepélyes megnyitójára az Alapítvány veszprémi bázisiskolájában került sor.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos