4p
Idén újra beindul az uniós pénzpumpa, így a fogyasztás bővülése és az építőipar magára találása mellett ez húzhatja majd a gazdaság növekedését. A beruházók ismét visszatalálhatnak az országba, az infláció azonban tovább gyorsul és a külkereskedelmi mutatók is romolhatnak az év végéig a GKI jelentése szerint. Mi lesz a munkanélküliekkel, és összejön-e a kormány hiánycélja? Megnéztük.

Pörgősen indult 2017 az építőiparnak, az év első hónapjaiban kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült a termelés, így a gazdaságkutató arra számít, hogy idén az építőipar felelhet a gazdasági növekedés dinamikájáért. Ebben további segítséget jelenthet a fogyasztás növekedése is, ami a tavalyi 4,2 százalékról év végéig 5 százalékra emelkedhet - közölte a GKI a Privátbankár.hu-val. Emellett az év elején a vártnál gyorsabb volt az ipar (7,5 százalék), viszont lassabb a kiskereskedelmi forgalom bővülése, ez 3 százalékkal lett magasabb.

A külkereskedelemben az import 1,2 százalékponttal gyorsabban bővült az exportnál, a cserearányok ugyanakkor ugyanennyivel romlottak, az aktívum pedig ugyan kis mértékben csökkent, de továbbra is magasan áll. A vállalati és lakossági hitelállomány az első két hónapban a 2016 végi szinthez képest valamelyest növekedett, de még így is kisebb volt az egy évvel korábbinál. A GKI ugyanakkor a jegybank hitelezési felmérését alapul véve szintén arra számít, hogy a kereskedelmi bankok a következő fél évben érdemben növelik a kihelyezett hitelek mennyiségét.

Még mindig magas a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 2017 első negyedévében 4,5 százalék volt, ami ugyan 1,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, viszont minimálisan, de magasabb a 2016 utolsó negyedévinél. Ez a téli hónapokban természetes, de tavaly nem volt ilyen megtorpanás. A „valódi” munkanélküliség (a közfoglalkoztatottak hatásától tisztított adat) azonban továbbra is 7 százalék körüli.

Az első két hónapban a foglalkoztatottak száma 4, a közmunkások figyelembe vétele nélkül 4,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a látványos javulásban a GKI szerint a külföldi munkavállalás és módszertani változtatások is közre játszanak. Ugyanakkor a cég felmérése szerint az ipari és szolgáltató, valamint az  építőipari cégek csaknem fele szembesül munkaerő-hiánnyal.

Felpörög a gazdaság, örülhetnek a nyugdíjasok

Az idei évre tervezett államháztartási hiány továbbra is a GDP 2,4 százaléka lehet a kutatás szerint, mivel a költségvetés módosítási javaslata szerint a kiadási és bevételi oldal azonos összeggel emelkedik, kedvező ugyanakkor, hogy a tartalékok kis mértékben nőttek. A GKI ezzel együtt valamivel magasabb, 2,5-3 százalék közötti deficitre számít, mivel egy választás előtti évben különösen erőteljes a nyomás a kiadások növelésére, ráadásul a már most bizonytalannak látszó 2018. évi államháztartási deficit csökkentése érdekében a következő évről előrehozott kiadások teljesítése is elképzelhető. E lehetőségre a Költségvetési Tanács is felhívta a kormány figyelmét.

Ha minden így megy, bejöhet Orbán ígérete, amit Bözsi néninek tett a nyugdíjemelésről. >>>

A nyugdíjasoknak mindenesetre örömet jelenthet az infláció alakulása, a kormány 1,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vár, ez a GKI szerint az év végén visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé. Ráadásul amennyiben valóra válnak a kormány várakozásai (3,5 százalékos GDP és 2,4 százalékos hiánycél), úgy „nyugdíjprémiumot” is fizethetnek. Ugyanakkor a gazdaságkutató nem várja ezeknek a céloknak a teljesülését, ennek ellenére a közelgő választások miatt várhatóan mégis megvalósulnak a kifizetések, az eredménytől függetlenül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor váratlanul felhívta Szijjártó Pétert, miközben interjút készítettünk a külügyminiszterrel
Csabai Károly - Wéber Balázs | 2024. március 27. 16:22
Nagyinterjút adott a Privátbankárnak a külgazdasági és külügyminiszter.
Makro / Külgazdaság Ilyet is ritkán látni a benzinkutakon!
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:50
Az egyik drágul, a másik olcsóbb lesz.
Makro / Külgazdaság Hasít a svéd H&M ruházati cégóriás
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 15:20
Megugrott a svéd Hennes & Mauritz AB (H&M), a világ második legnagyobb divatáru-kiskereskedelmi láncának profitja a február végével záródott negyedévben.
Makro / Külgazdaság Ez történne, ha nálunk is euró lenne
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 13:27
Márciusban javult, három havi csúcsot ért el a gazdasági hangulatindex mind az EU-ban, mind az euróövezetben, a foglalkoztatási kilátások mutatószáma pedig magas szinten stabilan tartotta magát az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága (DG ECFIN) szerdai jelentése szerint.
Makro / Külgazdaság Bécs? Budapest? Vagy Bukarest? Érdekes rangsor készült
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 11:12
A világ nagyvárosai éles versenyt vívnak azért, hogy magukhoz vonzzák a kezdő vállalkozásokat, amelyek nagyra nőve országaik gazdaságának jelentős szereplői és nem mellesleg adóalanyai lehetnek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG