4p
Idén újra beindul az uniós pénzpumpa, így a fogyasztás bővülése és az építőipar magára találása mellett ez húzhatja majd a gazdaság növekedését. A beruházók ismét visszatalálhatnak az országba, az infláció azonban tovább gyorsul és a külkereskedelmi mutatók is romolhatnak az év végéig a GKI jelentése szerint. Mi lesz a munkanélküliekkel, és összejön-e a kormány hiánycélja? Megnéztük.

Pörgősen indult 2017 az építőiparnak, az év első hónapjaiban kiugróan gyorsan, több mint 15 százalékkal bővült a termelés, így a gazdaságkutató arra számít, hogy idén az építőipar felelhet a gazdasági növekedés dinamikájáért. Ebben további segítséget jelenthet a fogyasztás növekedése is, ami a tavalyi 4,2 százalékról év végéig 5 százalékra emelkedhet - közölte a GKI a Privátbankár.hu-val. Emellett az év elején a vártnál gyorsabb volt az ipar (7,5 százalék), viszont lassabb a kiskereskedelmi forgalom bővülése, ez 3 százalékkal lett magasabb.

A külkereskedelemben az import 1,2 százalékponttal gyorsabban bővült az exportnál, a cserearányok ugyanakkor ugyanennyivel romlottak, az aktívum pedig ugyan kis mértékben csökkent, de továbbra is magasan áll. A vállalati és lakossági hitelállomány az első két hónapban a 2016 végi szinthez képest valamelyest növekedett, de még így is kisebb volt az egy évvel korábbinál. A GKI ugyanakkor a jegybank hitelezési felmérését alapul véve szintén arra számít, hogy a kereskedelmi bankok a következő fél évben érdemben növelik a kihelyezett hitelek mennyiségét.

Még mindig magas a munkanélküliség

A munkanélküliségi ráta 2017 első negyedévében 4,5 százalék volt, ami ugyan 1,5 százalékponttal alacsonyabb az egy évvel korábbinál, viszont minimálisan, de magasabb a 2016 utolsó negyedévinél. Ez a téli hónapokban természetes, de tavaly nem volt ilyen megtorpanás. A „valódi” munkanélküliség (a közfoglalkoztatottak hatásától tisztított adat) azonban továbbra is 7 százalék körüli.

Az első két hónapban a foglalkoztatottak száma 4, a közmunkások figyelembe vétele nélkül 4,5 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, a látványos javulásban a GKI szerint a külföldi munkavállalás és módszertani változtatások is közre játszanak. Ugyanakkor a cég felmérése szerint az ipari és szolgáltató, valamint az  építőipari cégek csaknem fele szembesül munkaerő-hiánnyal.

Felpörög a gazdaság, örülhetnek a nyugdíjasok

Az idei évre tervezett államháztartási hiány továbbra is a GDP 2,4 százaléka lehet a kutatás szerint, mivel a költségvetés módosítási javaslata szerint a kiadási és bevételi oldal azonos összeggel emelkedik, kedvező ugyanakkor, hogy a tartalékok kis mértékben nőttek. A GKI ezzel együtt valamivel magasabb, 2,5-3 százalék közötti deficitre számít, mivel egy választás előtti évben különösen erőteljes a nyomás a kiadások növelésére, ráadásul a már most bizonytalannak látszó 2018. évi államháztartási deficit csökkentése érdekében a következő évről előrehozott kiadások teljesítése is elképzelhető. E lehetőségre a Költségvetési Tanács is felhívta a kormány figyelmét.

Ha minden így megy, bejöhet Orbán ígérete, amit Bözsi néninek tett a nyugdíjemelésről. >>>

A nyugdíjasoknak mindenesetre örömet jelenthet az infláció alakulása, a kormány 1,6 százalékos fogyasztói áremelkedést vár, ez a GKI szerint az év végén visszamenőleges nyugdíjemelést tesz szükségessé. Ráadásul amennyiben valóra válnak a kormány várakozásai (3,5 százalékos GDP és 2,4 százalékos hiánycél), úgy „nyugdíjprémiumot” is fizethetnek. Ugyanakkor a gazdaságkutató nem várja ezeknek a céloknak a teljesülését, ennek ellenére a közelgő választások miatt várhatóan mégis megvalósulnak a kifizetések, az eredménytől függetlenül.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Szakértő: a mostani rezsicsökkentés hosszú távon nem fenntartható
Dobos Zoltán | 2024. május 18. 14:06
A Klasszis Média által szervezett E, mint energia konferencia Béke honol az olajfák alatt? című kerekasztal-beszélgetésén az energiaszektor és a megújulóenergia-ipar képviselőivel arról beszélgettünk, mennyire felhasználóbarát az új megújulóenergia-szabályozás, a hálózatfejlesztés ki tudja-e szolgálni a megújulóenergia-fejlesztési célokat. Szóba kerültek a megújuló energia tárolási lehetőségei, hogy hogyan és miből tudják a cégek csökkenteni az energiaköltségeiket, illetve hogy miért nincs lehetőség az új Otthonfelújítási Program támogatásai keretében a fűtést napkollektorra, hőszivattyúra korszerűsíteni.
Makro / Külgazdaság Bulgária bemutatott a Gazpromnak
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 10:59
Több mint 400 millió eurós kártérítést követel a Gazpromtól a bolgár állami gázvállalat, amiért 2022 áprilisban hirtelen felfüggesztették a földgázszállítást.
Makro / Külgazdaság Megszólalt Orbán Viktor, kemény értékelést mondott
Dobos Zoltán | 2024. május 17. 10:11
Péntek lévén ismét a Kossuth rádió mikrofonja elé ült Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök értékelte a szlovák kollégája, Robert Fico elleni szerda délutáni merényletet, Hszi Csin-ping kínai elnök múlt heti látogatását és az orosz–ukrán háború legfrissebb fejleményeit is.
Makro / Külgazdaság Benzinár: ijesztően közömbösek az autósok
Buksza blog | 2024. május 16. 18:53
Hiába érzik az emberek egyre jobban a klímaváltozás hatásait és hiába próbálja az OPEC+ olajkartell minél magasabban tartani a fekete arany árát, az emberek tovább növelik az üzemanyag-fogyasztásukat.
Makro / Külgazdaság Mit szól majd Orbán Viktor, ha meglátja ezt?
Csabai Károly | 2024. május 16. 05:53
Átmenetinek bizonyult az Európai Unióban viszonylag hosszabb időn át sereghajtó hazai infláció nemzetközi összevetésben való előrelépése. Míg márciusban még tizenöt európai országban volt magasabb az éves fogyasztóiár-index, mint nálunk, addig áprilisban már csak nyolcban az adataikat cikkünk megjelenéséig közzétett 38 állam közül – derül ki a legfrissebb Privátbankár Európai Inflációs Körképből.
Makro / Külgazdaság Ez nem „bezzegrománia”
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 14:43
Az ikerdeficit okozza a legnagyobb fejfájást keleti szomszédunkban.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton lefordulna a székről: ahol örülnek a 289 százalékos inflációnak
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 10:53
A jegybanki alapkamatot 40 százalékra lehetett így visszavágni, az IMF is dicsér, hitelt is ad, miközben a kiskereskedelmi forgalom 20 százalékkal zuhant.
Makro / Külgazdaság Lélektani határ felé közelednek a benzinárak - ne tankoljon péntekig, akinek kedves a pénztárcája
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:59
Mutatjuk, mennyivel lesznek olcsóbbak az üzemanyagok.
Makro / Külgazdaság Már megint irigykedni kell Romániára?
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:48
Itt vannak az első negyedéves adatok a szomszédból.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor barátai is egyre szorosabb orosz és kínai fogásban
Privátbankár.hu | 2024. május 15. 09:34
Az új szerb kormány május 2-án tette le az esküt. Összetétele azt mutatja, hogy Belgrád még inkább elkötelezte magát a Moszkvával és Pekinggel való szorosabb kapcsolat mellett. Káncz Csaba jegyzete.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG