Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Szombattól Spanyolország visszafogadja Németországból a nála regisztrált menedékkérőket. A német kormány szerint Görögország szintén hajlandónak mutatkozik erre, Olaszországgal még tárgyalnak. A magyar kormány viszont nem akar menedékkérőket visszavenni a németektől – és amúgy sehonnan sem.
MTI Fotó: Ujvári Sándor

Megállapodott a német és a spanyol kormány a menedékkérők visszaküldéséről: a német hatóságok 48 órán belül visszaküldhetik Spanyolországba azokat a német határon feltartóztatott embereket, akiket a dél-európai országban regisztráltak.

Feltétel nélküli visszafogadás

A német kormány szerdai közlése szerint Madrid feltétel és ellenszolgáltatás nélkül fogadja vissza ezeket a menedékkérőket. A hétfőn megkötött megállapodás augusztus 11-től, azaz szombattól lép majd életbe. Az egyezséget néhány nappal Angela Merkel német kancellár hivatalos spanyolországi látogatása előtt jelentették be.

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztosságának adatai szerint Spanyolországban 23 500 menedékkérőt regisztráltak az idei évben. Olaszországba 18 500-an, Görögországba 16 ezren érkeztek január óta. Ez azt jelzi, hogy Olaszország helyett ma már Spanyolország az Afrikából kiinduló migráció fő célországa.

Tranzitközpontok a határon

A kormányzó Kereszténydemokrata Unió és Keresztényszociális Unió július elején egyezett meg arról, hogy visszafordíthatják az osztrák-német határról a nem náluk regisztrált menedékkérőket.

A tervek szerint a németek az érkezők számára úgynevezett tranzitközpontokat állítanak fel, ahol maximum 48 óráig tarthatnák a menedékkérőket. Ez idő alatt kiderítenék, hogy regisztrálták-e már magukat más uniós államban. Ha igen, akkor visszaküldenék őket az adott országba. Ehhez szükségesek az olyan kétoldalú megállapodások, mint amilyeneket most kötöttek Spanyolországgal.

Angela Merkel július végén azt közölte, hogy a görög kormány is beleegyezett az érintett menedékkérők visszafogadásába. A német sajtó ugyanakkor azt írja, hogy egyelőre zajlanak a tárgyalások Athénnal, és még Olaszországgal sem sikerült megegyezni. Bár nincs hivatalos egyezmény Ausztriával sem, abban egyetértés van a két ország között, hogy az ott regisztráltakat visszafordíthatják a német határról.

Orbánék nem akarnak menedékkérőket

A magyar kormány még tárgyalni is csak feltételekkel hajlandó a menedékkérők visszafogadásáról. „A sorrend csak a következő lehet: tárgyalások Németország és Ausztria között, azután tárgyalások Ausztria és Magyarország között. És csak a végén – ha már valóban tisztázódott a német álláspont – következhetnek a tárgyalások Magyarország és Németország között” – mondta Orbán Viktor a német Bildnek.

A kérdés szóba került a magyar kormányfő és a német kancellár berlini tárgyalásán is július elején. Az egyeztetés után tartott sajtótájékoztatón Angela Merkel azt mondta: Magyarországról nagyon kevés menekült jön, ráadásul a magyar kormány nem érzi magát illetékesnek ebben a kérdésben.

A magyar kormányfő szerint az érkezőket nem Magyarországra kell visszaküldeni, hanem oda, ahol beléptek az EU területére – még akkor is, ha sok esetben nem ott regisztráltatták magukat.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Tényleg minden beoltott oda utazik a nyáron, ahova csak akar?
Vég Márton | 2021. május 6. 20:16
Egyelőre Horvátország, Szerbia, Montenegró, Szlovénia és Bahrein közül lehet választani nyári célpontot, de májusban már egyre több olyan ország is várja a beoltott turistákat, amelyek a magyarok kedvencei közé tartoznak. Kérdés, hogy a kormány kétoldalú tárgyalásai milyen sikerrel járnak.
Makro / Külgazdaság A kínai halászflotta félkatonai szervezetként működik a világ tengerein
Káncz Csaba | 2021. május 6. 18:05
Peking geopolitikai törekvéseit támogatva a halászhajók félkatonai szerepet is betöltenek.  Afrika és Dél-Amerika partjainál a kínai flotta mélytengeri hálóival túlhalássza a vizeket, ezzel megfosztva a helyi halászfalvakat a megélhetéstől.  Káncz Csaba jegyzete 
Makro / Külgazdaság Újabb bizonyítékot találtunk, hogy összejöhet a minimálbér emelése a nyáron
Baka F. Zoltán | 2021. május 6. 17:32
Ezúttal a 2022-es költségvetésről szóló törvényjavaslatban.
Makro / Külgazdaság Augusztusig biztosan nem kapják vissza jogaikat az oltatlanok
Wéber Balázs | 2021. május 6. 14:04
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón. Ez azt jelenti, hogy a többi közt nem járhatnak színházba, moziba vagy koncertre, valamint nem mehetnek szállodába. A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint koronavírus elleni oltóanyagból már van és lesz elég, a kérdés egyre inkább az, hogy tudják-e érdemben növelni az oltakozni hajlandók számát. Ennek érdekében már zajlik egy médiakampány.  Szerinte a reális cél a felnőtt lakosság 70 százalékának beoltása.
Makro / Külgazdaság Jövőre érkezhet a régóta ígért plusz félhavi nyugdíj
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 11:28
Erről Gulyás Gergely beszélt a mai Kormányinfón.
Makro / Külgazdaság Boltbezárás: melyik üzletek kapták a legnagyobb pofont?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 6. 11:08
Közzétette márciusi adatait a KSH a kiskereskedelmi forgalomról.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: heteken belül dönt a kormány a hitelmoratórium jövőjéről
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:36
Nagy Márton a miniszterelnök gazdasági főtanácsadója a Trend FM-nek adott interjút. 
Makro / Külgazdaság Sok pénzt pakolt át a kormány: negyede kormány-kommunikációra megy
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 07:06
Újabb átcsoportosításokról határozott a kormány, a részletek a Magyar Közlöny szerdai számából derültek ki. 
Makro / Külgazdaság 40 lélegeztető-gépet ajándékoz el Magyarország
Privátbankár.hu | 2021. május 6. 06:40
Ezúttal két országnak adunk a járvány első hullámában felvásárolt készülékekből. 
Makro / Külgazdaság KSH: a járvány miatt még gyorsabban fogyott a magyar 2020-ban
MTI | 2021. május 5. 18:00
A koronavírus-járvány nagymértékben befolyásolta a tavalyi év demográfiai folyamatait; bár nőtt a születések száma, a halálozásoké még nagyobb mértékben emelkedett. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népmozgalom, 2020 című kiadványa szerint 2021. január 1-jén Magyarország lakosságának száma 9 millió 730 ezer volt, ez 39,6 ezerrel kevesebb, mint egy évvel korábban.
hírlevél
depositphotos