BUX
36 266.71
+2.46%
+872.00
OTP
11 030.00
+1.66%
+180.00
MOL
1 877.00
+3.08%
+56.00
RICHTER
6 760.00
+3.60%
+235.00
MTELEKOM
383.00
+1.46%
+5.00
 
2019. december 31. 06:00

Tíz éve még javában vásároltuk a nagydobozos televíziókat, a lapos képernyőjű készülékek pedig még csak mutatóban voltak a polcokon. Az okostelefonok is inkább csak elvétve voltak forgalomban, és operációs rendszerből a mára jórészt elfeledett Symbian volt használatban. A Financial Times év végi írása egy kis időutazásra hívja olvasóit: hogy nézett ki a digitális világ 2009-ben és milyen kütyüket álmodtak a jövőbe?

fotó: despoitphotos.com

iPad, Instagram és TikTok nélkül a világ

Képzeljük el a mindennapjainkat olyan, mára már megszokottá vált kütyük nélkül, mint például az iPad, az Alexa, vagy a virtuális valóságot elénk varázsló headset, olyan közösségi alkalmazások nélkül, mint az Instagram, a Snapchat vagy éppen a TikTok, de ma már ahhoz is komoly képzelőerőre lenne szükségünk, hogy az önjáró autók, vagy a magánhasználatú drónok nélküli életet el tudjuk képzelni - írja a Financial Times internetes kiadása.

Menjünk vissza 2009-be, amikor még senki sem sejtette, hogy a fent említett technikai csodák az életünk részei lesznek, és üdv 2029-ben is, ugyanis teszünk egy kis virtuális időutazást a nem oly’ távoli jövőbe, hogy meglessük, mi is vár ránk, ha a mostani előrejelzések bármelyike is helyesnek bizonyul.

A 2009 egyszerre volt jó és rossz év a technológiai cégek számára. Tíz évvel ezelőtt az érintett cégek már szerencsésen átvészelték a pénzügyi válságot és a megszorítások, a költségek visszavágása helyett már az újabb fejlesztéseken törték a fejüket. A felhasználó vállaltok is már azon gondolkoztak, hogy mikor is vásárolják meg a Windows 7-et, amely 2009-ben váltotta fel a Vista operációs rendszert.

Uber, WhatsApp és Spotify még csak gyerekcipőben

Tíz évvel ezelőtt olyan későbbi fejlesztések magvait vetették el a cégek, melyekből aztán egészen új iparágak nőttek ki: az első bitcoint 2009 januárjában jelent meg, márciusban alapították meg az Uber, a Spotify is abban az évben startolt el az Egyesült Királyságban, ahogy a WhatsApp is, az Apple pedig elindította push notification szolgáltatását.

A világ egyik legnagyobb tanácsadó cége, a Gartner elemzője a csoportos beszélgetések tendenciáját elemezve jutott arra felismerésre, hogy hamarosan a privát csevegőszobák ideje fog eljönni. De legalább 2019-ig tartott, amíg Mark Zuckerberg bejelentette, hogy a Facebook mostantól a magánbeszélgetésekre összpontosítja a figyelmét, nem pedig az addigi fő üzleti tevékenységének számító hirdetőtábláját favorizálja tovább.

2009 még csupán az okos telefon korszak kezdete; az iPhone ebben az évben mindössze két éves volt, az App Store pedig csak 2008 nyarán indult el, a 3G pedig inkább még csak a szerencsésebbeknek járt. 
A Nokia Symbian operációs rendszere továbbra is dominánsnak számított a felhasználók körében, ám 2010 már az Android éve. Az okostelefonokra kifejlesztett kiterjesztett valóság üzletileg csak egyetlen alkalommal hozott áttörést, mégpedig 2016-ban, a Pokémon Go játékkal.

A Mobclix 2009-ben azt jósolta, hogy az évtized végére a telefonok 95 százaléka képes lesz videofilmet forgatni, és a videobeszélgetések is igen gyakoriak lesznek. Igaza lett.

Blu-ray vagy streaming?

Az Amazon második generációs Kindle e-olvasója berobbantotta a piaci versenyt, így lett a 2009-es év gyakorlatilag az olvasás éve. 2010-ben, amikor a versenytársak is elindították saját e-readerüket, a Gartner az e-olvasásnak hatalmas jövőt jósolt, ám igencsak elhamarkodottan, hiszen az Egyesült Államokban az e-könyvek eladása 2014-ben tetőzött, és a figyelem onnantól kezdve jelentősen csökkent a termék iránt.

A nagy dobozos, katódsugárzású televíziók még 2009-ben is jócskán lefőzték a plazma képernyős tévéket az eladási statisztikában, ám az LCD síkképernyős televíziózás lett pár éven belül a tévézés igazán kedvelt módja. Az értékesítés azóta tovább erősödött, ám az IHS Markit piaci elemző cég jóslata szerint az LCD képernyők eladása 2020-ban talán az eddigi legnagyobb visszaesést fogja elszenvedni, köszönhetően a hatalmas piaci túlkínálatnak.

Ahogy az árak csökkentek, úgy 2009-től a Blu-ray lejátszók is kezdtek tért hódítani a fogyasztók körében, ám a Blu-ray filmek és a streaming szolgáltatások közötti verseny, úgy tűnik, mégis csak ez utóbbiak felé billenti a mérleg nyelvét.   A Netflix ugyan csak 2013-ban indította el az első, saját gyártású sorozatát, a House of Cards-ot, ám az évtized végére, az Apple TV + és a Disney + is csatlakozott a saját tartalmat gyártók egyre népesebb táborához.

Mit hoznak a 2020-as évek?

A 2020-as évekre vonatkozó előrejelzések nagyrészt a jelenleg is tartó folyamatok extrapolációja, vagyis jövőbe történő kivetítése, minden, ami ma már létezik, 5G, az önjáró autók, robotok, az AI, a tárgyak internete, intelligens otthonok léteznek majd akkor is, csak éppen felfokozott mértékben.  

A Deutsche Bank előrejelzése szerint a műanyag hitelkártyák teljesen el fognak tűnni, de meglepő módon az okostelefonnal való fizetés nem fogja teljesen felváltani a hagyományos fizetési módot, ugyanis sokan fognak ragaszkodni még a készpénzhez, így ugyanis megtarthatják a fizetéskor anonimitásukat.

A Forrester előrejelzése szerint az arcfelismerési technológiák egyre növekvő felhasználása sajátos „ellenintézkedéseket” fog kiváltani, például olyan ruhák kerülnek majd forgalomba, amelyek teljesen összezavarják ezeket az alapvetően a magánemberek életének megfigyelésére szolgáló technológiákat.

Craig Vachon, a Szilícium-völgy kockázatitőke-befektetője szerint a géntechnika fejlődése miatt sokan 120 éves korukig élhetnek majd, az agy-számítógép interfészek pedig közvetlen kapcsolatot biztosítanak a gondolatok számára az internethez.

Az Ericsson Consumer & IndustryLab pedig még tovább megy. Azt mondja, hogy 2030-ra lehetőség lesz arra, hogy az összes emberi érzéket, látást, hallást, szaglást, tapintást, stb. digitalizálják majd.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Makro / Külgazdaság Nő a baj: újabb csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma az USA-ban
MTI | 2020. július 2. 07:01
Az Egyesült Államokban az elmúlt 24 órában csaknem 53 ezer új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, ez napi rekordnak számít - közölte a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház helyi idő szerint szerda este.
Makro / Külgazdaság Azonnal kell 7,3 milliárd a budapesti kézicsarnokra
Privátbankár.hu | 2020. július 2. 06:43
A pénzügyminiszternek azonnali hatállyal kell a szükséges összeget átcsoportosítania.
Makro / Külgazdaság Tízezres leépítések: kőkemény évük lesz a Magyarországon is érdekelt német cégeknek
Wéber Balázs | 2020. július 2. 06:11
Jelentős elbocsátásokra készül több, magyar érdekeltséggel is rendelkező német nagyvállalat a vírusválság miatt. Komoly árbevétel- és eredmény-visszaeséssel számolnak – van olyan cég, amelynek az idei lehet a második veszteséges éve a II. világháború óta. Ugyanakkor sok a bizonytalansági tényező.
Makro / Külgazdaság Hévízi luxusban pihen tovább a médiahatóság
Vég Márton | 2020. július 1. 20:12
Nincs jobb a visszatérő vendégnél: még 3 évig egy hévízi luxusszállodában pihenhetnek kedvezményes áron az NMHH dolgozói. A hotelt pedig állami félmilliárdból újíthatják fel.
Makro / Külgazdaság Magyarország szeretne a járvány egyik nyertese lenni
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 1. 17:52
A magyar gazdaságot is érzékenyen érinti a koronavírus-járvány, a döntéshozók azonban bíznak abban, hogy végül szerencsésen kerülünk ki a válságból. Ennek egy lehetséges módja, ha a rövidebbé váló értékláncokban nagyobb szerepet kapnak az itteni cégek. A magyar politika rástartolt erre.
Makro / Külgazdaság Tarkón lőtt miniszterelnökök - senki sem vette félvállról az orosz nagykövetség figyelmeztetését
Káncz Csaba | 2020. július 1. 17:33
Két óriás által határolva Mongólia számára a geopolitika a mindennapok rideg valósága. A szovjetek két mongol miniszterelnököt is tarkón lőttek, így mindenki összerezzent, amikor a múlt héten az ulánbátori orosz nagykövetség dörgedelmes üzenetet tett közzé. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Vidéken is alacsony a COVID-19 fertőzöttség a szennyvizekben
Privátbankár.hu | 2020. július 1. 15:37
Hétről-hétre bevizsgálják Budapest három pontján a szennyvíz koronavírus-fertőzés koncentrációját, az utolsó mérések szerint ez továbbra is alacsony. Most viszont Pakson, Szekszárdon és Szolnokon is mértek, és úgy tűnik, a vidéki adatok is megegyeznek a fővároséval, azaz a következő egy-két hétben nem várható nagyobb fertőzési hullám Magyarországon.
Makro / Külgazdaság Óvatosság váltotta a pánikot a cégeknél
Király Béla | 2020. július 1. 12:58
Úgy tűnik, hogy a márciusi mélypont után lassan helyre kerülnek a dolgok, ugyanakkor optimistának semmiképp sem nevezhetőek a vállalatok.
Makro / Külgazdaság Nem biztos, hogy ősszel ismét lesz országos koronavírus-felmérés
Kormos Olga | 2020. július 1. 11:22
Stílusosan, épp a magyar egészségügy ünnepén, a Semmelweis-napon közölték a májusban lezajlott országos reprezentatív szűrés, a H-UNCOVER teljes feldolgozásának mutatóit.  
Makro / Külgazdaság Éhségsztrájkra készülnek a szociális dolgozók holnap
Kormos Olga | 2020. július 1. 10:18
Miközben ma zárva lesznek a rendelők és patikák, mert pihenőnapjukat töltik az egészségügyi dolgozók, akik közül többen figyelik a netbank csipogását a járvány utáni jutalom miatt, addig a szociális szféra képviselői, akiket szintén megilletett volna az elismerés, éhségsztrájkra készülnek.
hírlevél