2p

Franciaországban 32 százalékkal emelkedett tavaly a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények száma 2022-hez képest, elsősorban a Közel-Keleten egyre erősödő feszültségek miatt - derül ki a belügyminisztérium szerdán közzétett jelentéséből.

A rendőrség és a csendőrség 2023-ban "csaknem 15 ezer etnikai, nemzetiségi, vélt faji vagy vallási alapon elkövetett incidenst regisztrált Franciaország-szerte, köztük 8500 bűncselekményt vagy szabálysértést" - írta a minisztérium statisztikai osztálya, amely a tavalyi év végén "egyértelmű gyorsulást" tapasztalt.  

A Franciaországban regisztrált antiszemita cselekmények száma a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael ellen október 7-én elkövetett terrortámadása óta ugrásszerűen megnőtt.

Az utolsó negyedévben regisztrált bűncselekmények száma megduplázódott az előző év azonos időszakához képest - áll a jelentésben. "Ez a növekedés októberben kezdődik, majd novemberben a bűncselekmények száma magas szinten marad, a decemberi visszaesést megelőzően" - tették hozzá a jelentéstevők.

Aggasztó jelenségek erősödnek.
Aggasztó jelenségek erősödnek.
Fotó: Depositphotos

Januárban a Franciaországi Zsidó Intézmények Képviseleti Tanácsa (CRIF) jelezte, hogy a Franciaországban elkövetett antiszemita cselekmények száma egy év alatt megnégyszereződött, a 2022-as 436-ról 1676-ra 2023-ban, s október 7. után "robbanásszerű" volt az emelkedés.  

A belügyminisztérium statisztikai osztálya azonban nem közölt részleteket arról, hogy a regisztált incidensek keresztényellenesek, iszlamofóbok vagy antiszemiták voltak.

A korábbi évekhez hasonlóan "a rasszista, idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekmények túlnyomó többségét a provokációk, a sértegetések és a rágalmazások" teszik ki - hangsúlyozta a jelentés. A sértettek túlnyomó többsége férfi, 25 és 54 év közötti, afrikai országból származó külföldi állampolgár, s csak alig négy százalékuk tesz feljelentést.

Az idegengyűlölő és vallásellenes bűncselekményeket leggyakrabban Párizsban követik el, ahol csaknem háromszor több incidens történik az országos átlagnál. De "a Párizsban elkövetett bűncselekmények nem csak az ott élőket érintik, ami a párizsi sértettek számának túlbecsléséhez vezethet" - olvasható a jelentésben. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG