3p

Újabb, a kulcsfontosságú lengyelországi infrastruktúra ellen irányuló kibertámadásokat hárítottak el a lengyel hatóságok vasárnap és hétfőre virradó éjjel - közölte varsói sajtóértekezletén Krzysztof Gawkowski digitalizációért felelős miniszter, kormányfőhelyettes.

Az európai parlamenti (EP) választások lebonyolítása témájában meghirdetett, Tomasz Siemoniak belügyminiszterrel közösen tartott sajtókonferencián Krzysztof Gawkowski kijelentette: a vasárnapi lengyelországi szavazás előtt előfordulhat a választási folyamat destabilizására irányuló kísérlet a virtuális térben.

"Körbevesz minket az orosz zászló által fémjelzett dezinformáció" - fogalmazott.

Ebben az összefüggésben Gawkowski felidézte a lengyel állami hírügynökséget pénteken ért incidenst, amikor a PAP kiadásában megjelent egy hír, melyben Donald Tusk kormányfőre hivatkozva július 1-jén kezdődő részleges mozgósításról írtak Lengyelországban. A rövid időn belül törölt anyagot a hatóságok még aznap kibertámadás keretében terjesztett dezinformációnak minősítették.

Minden eddiginél durvábbak a hackertámadások Lengyelországban
Minden eddiginél durvábbak a hackertámadások Lengyelországban
Fotó: Depositphotos

A lengyel belbiztonsági ügynökségre (ABW) hivatkozva Gawkowski elmondta: a PAP rendszerét az egyik munkatárs fiókján telepített rosszindulatú szoftver felhasználásával törték fel. Az incidens célja pánikkeltés, valamint "a rendszer összezavarása volt" - tette hozzá.

A kormányfőhelyettes beszámolója szerint vasárnap és hétfőre virradóan több incidens is történt Lengyelországban, amelyek "a kulcsfontosságú infrastruktúra elleni összehangolt támadás" jellegét öltötték.

Ilyen "kritikus incidensekre" naponta kerül sor - jegyezte meg a miniszter. Lengyelország a kiberbiztonság terén jelenleg "már nem hideg-, hanem bizonyos elemeiben melegháborút folytat Oroszországgal" - jegyezte meg.

Bejelentette: a kormány új kiberbiztonsági beruházásokat tervez, ezért egy "kibervédelmi pajzsot" létesítene több mint 3 milliárd zloty (270 milliárd forint) befektetésével. A projekt célja "különféle intézmények" teleinformatikai biztonságának erősítése, a legnagyobb korszerűsítésre azonban az önkormányzatok szorulnak - fejtette ki. Közölte: 2-3 éven belül szeretnék megvalósítani a projektet, részben az Európai Unió helyreállítási forrásaiból.

Újságírói kérdésre válaszolva Gawkowski elmondta: a kormány jelenleg nem tervezi, hogy magasabb szintre emelné a közigazgatási intézmények kibervédelmi készültségét. Donald Tusk kormányfő februárban kettes szintre csökkentette a négyfokú skálán az említett kibervédelmi szintet. Előtte, 2022 februárjától Lengyelországban a hármas fokozat volt érvényben. (MIT)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nem történt meglepetés az első EP-szavazáson
Csabai Károly | 2024. július 16. 12:28
Az Európai Parlament (EP) elnöki posztját eddig betöltő Roberta Metsola kapta a voksok elsöprő többségét, az utolsó pillanatban bedobott ellenjelölttel, Irene Monteróval szemben.
Nemzetközi Az új londoni kormány erősebb hadsereget és új brüsszeli viszonyt szeretne
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 12:05
Teljes körű stratégiai felülvizsgálatot kezdett kedden a július 4-i parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti brit kormány a fegyveres erők védelmi kapacitásainak erősítése végett.
Nemzetközi Elon Musk havi 45 millió dollárral támogatná Donald Trump kampányát
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 11:14
A milliárdos a szombati merénylet óta támogatja anyagilag a republikánus elnökjelöltet.
Nemzetközi Jobb a halott izraeli, mint a túszul ejtett izraeli?
Litván Dániel | 2024. július 16. 09:32
Bizonyítékok kerültek elő arra, hogy az izraeli haderő alkalmazta a hírhedt, de elvileg már eltörölt Hannibál-irányelvet a tavaly októberi terrortámadás idején. Ráadásul nemcsak katonák, hanem civilek esetén is.
Nemzetközi Putyin nyugodtan pihenhet, alaposan bevédték a nyaralóját
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 07:54
Pancir–SZ1 légvédelmi rendszert telepítettek Vlagyimir Putyin orosz elnök valdaji dácsája közelébe – írja az Ukrajinszka Pravda.
Nemzetközi Brüsszel bojkottálja a magyar uniós elnökséget
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 06:47
Az Európai Bizottság tagjaiból álló biztosi kollégium nem látogat Magyarországra - jelentette be az uniós bizottság vezető szóvivője az X-en hétfőn.
Nemzetközi Donald Trump hivatalosan is a republikánusok elnökjelöltje
Privátbankár.hu | 2024. július 16. 06:35
Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően elnökjelöltjének választották Donald Trumpot.
Nemzetközi Megtarthatja-e brüsszeli csúcspozícióját Orbán Viktor ellenlábasa? - frissítve
Csabai Károly | 2024. július 16. 05:41
Az új Európai Parlament (EP) első, keddtől csütörtökig tartó plenáris ülésének első két napján az EP vezető tisztségviselőinek megválasztását, valamint bizottságainak és küldöttségeinek megalakulását egy, Ukrajnát teljes mellszélességgel támogató nyilatkozat is színesíti. Ám a fő attrakció kétségtelenül a csütörtöki napirend lesz, vagyis a szavazás arról, kap-e újabb ötéves mandátumot az Európai Bizottság élén Ursula von der Leyen. Esélylatolgatás a helyszínről, Strasbourgból.
Nemzetközi Újabb Leopard tankokat küld Ukrajnának egy uniós ország
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 20:16
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
Nemzetközi Újabb szankciókkal sújtotta az EU Izrael erőszakos telepeseit
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 19:46
Az Európai Unió globális emberi jogi szankciórendszere keretében korlátozó intézkedéseket vezetett be öt izraeli telepessel és három izraeli csoporttal szemben, akik és amelyek felelősek Ciszjordániában élő palesztinokkal szemben elkövetett súlyos és rendszeres emberi jogi visszaélésekért - tudatta az Európai Unió Tanácsa hétfőn.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG