2p

Az orosz elnököt a phenjani repülőtéren fogadta az észak-koreai vezető. Mélyen őrzött gondolataikat osztották meg egymással.

Kim Dzsong Un észak-koreai vezető szerdán a phenjani repülőtérre érkezve megölelte az orosz Vlagyimir Putyint, és a két vezető megosztotta „mélyen őrzött gondolatait", és megállapodott nemzeteik kapcsolatainak fejlesztésében - közölte az észak-koreai állami média.

Az észak-koreai főváros hajnalban fogadta az orosz elnököt
Az észak-koreai főváros hajnalban fogadta az orosz elnököt
Fotó: Korean Central News Agency/Korea News Service via AP

A kora hajnalban érkezett Putyin 24 év után először utazott az észak-koreai fővárosba, a látogatás valószínűleg átformálja több évtizedes orosz-észak-koreai kapcsolatokat egy olyan időszakban, amikor mindkét ország nemzetközi elszigeteltséggel néz szembe – értékeli a Reuters.

Kim üdvözölte Putyint, kezet fogott, átölelte és beszélgetett az orosz vezető gépe mellett. A két vezető ezután Putyin orosz gyártmányú Aurus limuzinján utazott a Kumsusan State Vendégházba.

Valószínűleg a korai órára való tekintettel a fogadtatás viszonylag visszafogott volt, Kim a vörös szőnyegen üdvözölte az orosz vezetőt, anélkül, hogy a nagyszabású ünnepséget tartott volna, amilyet Hszi Csin-ping kínai elnöknek tartottak 2019-es látogatása alkalmával.

Az országok partnersége „motor egy új, többpólusú világ felépítésének felgyorsítására", és Putyin látogatása barátságuk és egységük legyőzhetetlenségét és tartósságát mutatja - közölte a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.

Oroszország az Észak-Koreával ápolt melegedő kapcsolatait arra használta fel, hogy enyhítse Washingtont nyomását, míg a szigorú szankciókkal sújtott Észak-Korea elnyerte Moszkva politikai támogatását és gazdasági támogatási és kereskedelmi ígéreteket kapott.

Az Egyesült Államok és szövetségesei attól tartanak, hogy Oroszország segítséget nyújthat Észak-Korea rakéta- és nukleáris programjaihoz, amelyeket az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatai tiltanak, és Phenjant azzal vádolják, hogy ballisztikus rakétákat és tüzérségi lövedékeket szállít Oroszországnak, amelyeket az ukrajnai háborúban használnak fel.

Moszkva és Phenjan tagadta a fegyverszállítást.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Közös hadgyakorlatot indított Oroszország és Kína
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 16:35
Orosz-kínai haditengerészeti gyakorlat kezdetét jelentette be hétfőn az orosz Csendes-óceáni Flotta sajtószolgálata.
Nemzetközi Több ezer radikálist kapcsoltak le a párizsi olimpia előtt
Privátbankár.hu | 2024. július 15. 13:44
A jövő héten kezdődő ötkarikás játékok előtt már mintegy három és fél ezer potenciálisan veszélyt jelentő személyt zártak ki az olimpiáról - jelentette ki a francia belügyminiszter.
Nemzetközi Kreml: Az orosz rakéták célpontjaivá válhatnak az európai fővárosok
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 17:59
Donyeckben ismét emberéleteket követelt az orosz-ukrajnai háború. A nap összefoglalója. 
Nemzetközi Ivanka Trump: "Édesanyám vigyázott tegnap fentről édesapámra"
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:47
Donald Trump lánya, Ivanka is posztolt a tegnap történekről. Szerinte édesanyja tegnap őrangyalt játszott. 
Nemzetközi Lilában tündököl Katalin hercegné a wimbledoni teniszdöntőn
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 16:11
Már tegnap bejelentette a királyi palota, hogy ma részt vesz a wimbledoni tenisztorna döntőjén, ahol a hagyományokhoz hűen ő adja át majd a fődíjat a nyertesnek. Lila ruhájában elegáns, ahogy mindig. 
Nemzetközi Amerika legnépszerűbb fegyverével követték el a merényletet
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 15:17
Sokan a fegyverviselési jog szimbólumaként emlegetik azt a fegyvert, amivel a a 20 éves Thomas Matthew Crooks merényletet követett el Donald Trump ellen tegnap. 
Nemzetközi Tovább szigorították az emberkereskedelmi irányelveket
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 14:13
Életbe lépett vasárnap az emberkereskedelem megelőzéséről és az ellene folytatott küzdelemről, valamint az áldozatok védelméről szóló európai uniós irányelv szigorításokat tartalmazó módosítása - tudatta az Európai Bizottság közleményben.
Nemzetközi A Kreml érdekeseket mondott Trump merénylete kapcsán
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 13:46
Oroszország elítéli az erőszak minden megnyilvánulását a politikai harc során - jelentette ki Dmitrij Peszkov, a Kreml sajtótitkára a Donald Trump volt amerikai államfő és jelenlegi republikánus elnökjelölt-aspiráns ellen elkövetett merénylettel összefüggésben.
Nemzetközi Donald Trump hosszú listára került fel az ellene elkövetett merénylettel
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 12:13
Gyakran törnek az USA első emberének életére olyan személyek vagy erők, akik igyekeznek megváltoztatni az utóbbi 100 évben kialakult világképet. Ebből a szempontból ők előzik meg Donald Trumpot. 
Nemzetközi Már a titkosszolgálat hibáiról beszélnek - beidézik az igazgatót
Privátbankár.hu | 2024. július 14. 11:26
Az amerikai képviselőház felügyeleti bizottsága beidézi a titkosszolgálat igazgatóját, hogy tanúskodjon a július 22-i tárgyaláson.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG