3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az előzetes adatokhoz képest a kormányzó Polgári Koalíció kisebb előnnyel győzött és az ellenzéki pártok együttesen elég erősek.

Lengyelországban a kormány vezető ereje, a Polgári Koalíció (KO) 21 mandátumot, a Jog és Igazságosság (PiS) fő ellenzéki párt pedig 20 mandátumot szerzett az európai parlamenti (EP) választások hétfő reggel ismertetett végeredményei szerint -ismerteti az MTI.

Donald Tusk lengyel kormányfő magyarázza az eredményt
Donald Tusk lengyel kormányfő magyarázza az eredményt
Fotó: EPA/Pawel Supernak

A lengyel országos választási bizottság (PKW) által közzétett, a szavazatok 100 százalékos feldolgozottságán alapuló eredmények szerint a KO a szavazatok 37,06 százalékát nyerte el, a PiS listájára a választópolgárok 36,16 százaléka szavazott. (ezek előzetesen 38,2 százalék és 33,9 százalék voltak.)

A harmadik helyen befutó, ellenzéki Konföderáció 6 helyre számíthat 12,08 százalékos támogatottsággal (korábban 11,9 százalék). A KO kormánykoalíciós partnerei lemaradtak a győztes pártok mögött: a Harmadik Út (TD), amely a Lengyelország 2050 pártból és a Lengyel Parasztpártból (PSL) áll, 6,91 százalékos támogatottsággal (korábban 8,2 százalék) 3 mandátumra tesz szert. A Baloldal a voksok 6,3 százalékát nyerte el (korábban 6,6 százalék), ami 3 képviselői helyet eredményez a pártnak.

A részvételi arány 40,65 százalékos volt. Ez kevesebb, mint 2019-ben, amikor az EP-választáson a választópolgárok 45,68 százaléka adta le voksát.

A KO és a PSL az Európai Néppárt tagja. A lengyel Baloldal politikusai a szociáldemokrata csoporthoz, valamint a zöldek EP-frakciójához tartoznak. A Lengyelország 2050 egyetlen képviselője, Róza Thun eddig az Újítsuk meg Európát (Renew Europe) frakció tagja volt, de őt nem választották újra. A PiS az Európai Konzervatívok és Reformerek tagja. A Könfederáció eddig nem volt jelen az EP-ben.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a lengyel közszolgálati rádiónak hétfő reggel elmondta: a választási eredmény kedvező a KO cselekvési lehetőségei szempontjából.

„Nemcsak a KO nyert Lengyelországban, hanem az egész EU-ban az Európai Néppárt győzött” - mutatott rá.

Mi lenne, ha – ahogy a jobboldali ellenzék látja

Marcin Palade lengyel politológus hétfőn az X-en közzétette az EP-választási eredményeken alapuló, de a lengyel parlamentre alkalmazott mandátummegosztást. Eszerint a PiS 197, a KO 186 mandátumra tenne szert a 460 fős parlamenti alsóházban, ha most lengyel parlamenti választásokat rendeznének. A PiS-nek és a Konföderációnak együttesen 240 képviselője lenne egy parlamenti választáson.

Joachim Brudzinski volt belügyminiszter, a PiS újraválasztott EP-képviselője ebben az összefüggésben az RMF FM lengyel kereskedelmi rádióban elmondta:

Donald Tusk kormányfő „az állítólagos (EP-választási) sikerével elveszítette koalíciója többségét a lengyel parlamentben”.

Magdalena Biejat, a Baloldal társelnöke, a szenátus alelnöke a Polsat News kereskedelmi hírtelevízióban úgy ítélte meg: a baloldal számára „komoly viták és komoly döntések ideje jött el”, elsősorban meg kell mutatnia, miben különbözik a KO-t vezető Polgári Platform párttól.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
Nemzetközi Joe Biden is Kamala Harrisnak kampányol
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 06:33
Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.
Nemzetközi Keresik a titkos fegyvert: ki segíthet eltiporni Donald Trumpot?
Kollár Dóra | 2024. július 23. 05:41
Felpörögtek az események az amerikai politikában, Joe Biden visszalépésével nemcsak az elnökjelölt, hanem a majdani alelnökjelölt személye is kérdésessé vált. 
Nemzetközi Radarokat és raktárakat is szétlőttek az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 19:38
Csehország további lőszerszállítmányokat ígért Ukrajnának.
Nemzetközi Kamala Harris: Joe Biden 3 év alatt többet tett a hazáért, mint sok elnök, aki két ciklust vitt
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:06
Az amerikai alelnök és a várható demokrata elnökjelölt az elnököt és az olimpiára induló amerikai sportolókat méltatta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG