3p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A lengyel állami szervek, az Európai Unió, az Európa Tanács és más, a bíróságok függetlensége felett őrködő intézmények közbenjárását kérte függetlensége érdekében a lengyel országos igazságszolgáltatási tanács (KRS) abban a nyilatkozatban, amelyet a testület elnöksége kedden továbbított a sajtónak.

A nyilatkozatban "jogtalan és erőszakos merényletnek" minősítették, hogy a lengyel alkotmányos szervként működő, a hatalmi ágak egyensúlya felett őrködő KRS varsói székhelyére múlt szerdán "ügyészségi és rendőrségi behatolás történt".

A KRS múlt szerdai közleménye szerint a rendőrök azt követelték, hogy adják ki nekik az általános bíróságok munkatársainak fegyelmi ügyeivel foglalkozó fő ügyvivőnél és két helyettesénél elhelyezett iratokat, miközben maguk az érintettek nem voltak a helyszínen.

A körzeti és kerületi bíróságoknál dolgozó fegyelmi ügyvivők munkáját Piotr Schab fő bírósági fegyelmi ügyvivő felügyeli. A KRS adminisztratív szempontból biztosítja a fegyelmi ügyvivők működését.

Számos kihívás előtt áll az új lengyel kormány
Számos kihívás előtt áll az új lengyel kormány
Fotó: Depositphotos

Dagmara Pawelczyk-Woicka, a KRS elnöke később a sajtóval közölte: az ügyészség és a rendőrség akciója során az ő távollétében feltörték a fegyelmi ügyvivők irodájában a páncélszekrényt, és iratokat vittek el onnan.

A KRS keddi nyilatkozata szerint a múlt heti rendőrségi akció törvénytelen volt, és "a demokratikus jogállam összes alapelvét megsértette". A történtek lengyelországi és európai viszonylatban is "példa nélkül álló támadást jelentenek egy alkotmányos állami szerv ellen" - fogalmaztak.

Bírálták többek között, hogy a KRS elnökét nem tájékoztatták előre a házkutatásról, és az előírásokat megsértve Piotr Schabtól nem kérték az iratok önkéntes átadását.

Anna Adamiak, a lengyel főügyészség szóvivője múlt szerdán azzal magyarázta a történteket, hogy az ügyvivők nem a KRS munkatársai, csak helyiségeket bérelnek a testület székhelyén. A rendőrség pedig olyan iratokat foglalt le, amelyeket a fegyelmi ügyvivők már több hónappal ezelőtt kötelesek lettek volna átadni az Adam Bodnar igazságügyi miniszter által kinevezett új illetékeseknek - állította Adamiak.

Az igazságügyi miniszter ugyanis az év elejétől már több fegyelmi ügy elbírálását megvonta a jelenlegi ügyvivőktől, és új, tárcája kötelékében dolgozó úgynevezett "ad hoc ügyivőket" bízott meg ezzel.

Kedden a lengyel állami ügyészség közölte: Piotr Schabot, valamint három más fegyelmi ügyvivőt iratok rejtegetésével gyanúsítottak meg, és mentelmi joguk megvonását kezdeményezték emiatt a legfelsőbb bíróságnál.

Malgorzata Manowska, a legfelsőbb bíróság elnöke múlt csütörtökön felháborodását fejezte ki a rendőrség eljárása miatt. Nyugtalanítónak nevezte a történteket Andrzej Duda államfő is.

A KRS több éve politikai vita tárgya Lengyelországban. A jelenlegi kormánytöbbség visszaállítaná a 2017 előtti állapotot, amelyben a 25 tagú KRS 15 bíró tagját a bírói szervezetek választották meg. Az előző, jobboldali kormány ezt úgy változtatta meg, hogy a testület bíró tagjait a szejm választja. (MTI)
 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi A demokratákat még az ág is húzza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 09:13
Lemondott az amerikai Kongresszus felsőházi pozíciójáról a demokratapárti Bob Menendez, New Jersey szenátora, akit megvesztegetés, zsarolás, bűnszervezet és hivatali hatalommal való visszaélés miatt találtak bűnösnek.
Nemzetközi Amerikai, kínai és vatikáni diplomatákkal is tárgyaltak az ukrán vezetők
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 07:32
Szerda reggeli háborús összefoglaló.
Nemzetközi Szerdán megmagyarázza Biden, miért is lépett vissza
Privátbankár.hu | 2024. július 24. 06:59
Joe Biden amerikai elnök, aki a múlt hét második felében közölte, mégsem indul újra a posztért, szerdán televíziós nyilatkozatot tesz.
Nemzetközi Komphajót lőttek az ukránok, Oroszország elfoglalt egy falut
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 20:11
881. napja tart az orosz-ukrán háború. Esti hírösszefoglaló.
Nemzetközi Emelik a nyugdíjkorhatárt? Megdöbbentő bejelentés a világ egyik legnépesebb országából
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 19:47
A kínai nyugdíjrendszernek alkalmazkodnia kell.
Nemzetközi Nagy napja volt kedden a Tisza Pártnak
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:46
Az Európai Parlamentben kaptak több alelnöki posztot is.
Nemzetközi Tényleg belebukott a Trump elleni merényletbe az amerikai titkosszolgálat feje
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 17:19
Az elnökök védelmét is ellátó szolgálat vezetője távozni készül.
Nemzetközi Megnyílt az út? Kamala Harris fontos mérföldkövet ért el
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:54
Újabb lépést tett a demokrata elnökjelöltség felé.
Nemzetközi Nyugtalan az Etna, már egy repteret is lezártak a vulkánkitörés miatt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 16:28
Lezárták a szicíliai Catania repülőterét, amelyet hamueső temetett be az Etna vulkán kitörése miatt kedden.
Nemzetközi Magyar Pétert megválasztották, Deutsch Tamás kiakadt
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 15:46
A Tisza Párt alelnöke tisztséget kapott.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG