3p

Megérkezett a súlyos zavargások helyszínére a francia elnök.

A béke, a biztonság és a nyugalom visszatérését sürgette csütörtökön Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a Franciaországhoz tartozó, csendes-óceáni Új-Kaledónia szigetcsoporton, ahol a választási reform miatt több mint egy hete zavargások vannak, amelyekben már többen meghaltak.

Az államfő elsősorban azért érkezett a térségbe, hogy személyes jelenlétével segítsen leállítani az erőszakot.

Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz a az új-kaledóniai főváros, Nouméa rendőrfőkapitányságán 2024. május 23-án. A francia fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigeten a választási reform elfogadását követően, május 13-án kezdődtek a zavargások, amelyekben eddig hat ember vesztette életét
Emmanuel Macron francia elnök látogatást tesz a az új-kaledóniai főváros, Nouméa rendőrfőkapitányságán 2024. május 23-án. A francia fennhatóság alatt álló csendes-óceáni szigeten a választási reform elfogadását követően, május 13-án kezdődtek a zavargások, amelyekben eddig hat ember vesztette életét
Fotó: MTI/EPA/AFP pool/Ludovic Marin

Kijelentette, hogy a francia kormányzat "a nép oldalán áll", és a jelenlegi legfőbb célnak a nyugalom és a biztonság visszatérését tartja. Hangoztatta, hogy a helyzetnek "intézményes keretek között" kell megoldódnia. Egyúttal ígéretet tett arra, hogy minden érintett féllel tárgyalni fognak.

"Senki nem gondolt volna ilyen, példa nélküli erőszakra"

- szögezte le az államfő a zavargásokkal kapcsolatban, s méltatta a rendfenntartó erők higgadt válaszát. Hozzátette: az elkövetkezendő napok és hetek még nehezek lesznek.

Macronnal a szigetcsoportra érkezett Sébastien Lecornu védelmi miniszter, Gérald Darmanin belügyminiszter, valamint a tengerentúli megyékért felelős tárcavezető, Marie Guévenoux is. Az államfő és a miniszterek helyi vezetőkkel fognak egyeztetni, valamint tárgyalnak a szükséges heylreállítási munkálatokról is - tájékoztatott az Elysée-palota.

A megbeszéléseket az elnök a zavargások halálos áldozatai iránti tisztelete jeléül egyperces néma megemlékezéssel indította, majd hangosan felolvasta a halottak neveit.

Az erőszakba fulladó tiltakozások azt követően törtek ki, hogy a francia kormány szavazati joggal ruházta fel a terület több ezer olyan lakosát, aki legalább tíz éve él ott, és ezt az őslakosok a központi befolyás növelésére tett kísérletként értékelték. A zavargásokban hatan haltak meg, köztük két csendőr, és csak a rendfenntartók közül 86-an sebesültek meg Gérald Darmanin belügyminiszter friss helyzetjelentése szerint.

A központi kormányzat jelentős csendőri erősítést vezényelt a térségbe a helyzet lecsillapítására, és Macron most bejelentette, hogy ez a különítmény ott is marad, "ameddig csak szükséges".

A helyi őslakosok jogait védő, függetlenségpárti politikai csoport, az FLNKS egyik vezetője a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott: el kívánják érni, hogy Párizs visszavonja a reformot. Az FLNKS és a francia befolyás növekedése ellen tiltakozó más helyi csoportok - akárcsak a Párizst támogatók - már korábban elítélték az erőszakot, és felszólították a tüntetőket az útlezárások feloldására.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Irányt váltott az USA: Ukrajnába küldi az új rakétáit
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 19:14
A hétvége első napjának főbb fejleményei.
Nemzetközi Visszatérhetnek a britek az EU-ba? Itt a válasz
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 15:13
Az üzleti ügyekért felelős brit miniszter szerint a Brexit tíz-húsz évre szóló program, ezért nem indokoltak azok a vélemények, hogy a folyamat sikertelen.
Nemzetközi Lelombozó hírt közölt a NASA
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 13:39
Elhalasztják a Boeing által tervezett űrhajó visszatérését.
Nemzetközi Tovább támad Izrael
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 12:24
Ezúttal a Gázai övezet középső részére, illetve a déli részén fekvő Rafah városára csaptak le.
Nemzetközi Putyin egy másik diktátorral kokettál
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 10:56
Dióhéjban az elmúlt órák eseményei.
Nemzetközi Német lap: Orbán Viktor meggyengült, engedményekre fog kényszerülni
Wéber Balázs | 2024. június 22. 10:17
A magyar kormányfő számára sem a bel-, sem a külpolitikában nem alakultak jól a dolgok a közelmúltban. Német lapértékelések szerint pénteken Olaf Scholz német kancellárhoz egy meggyengült miniszterelnök látogatott el, aki kénytelen lesz engedményeket tenni.
Nemzetközi Nem nyugszik Orbán Viktor szövetségese
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 09:53
A Hszi Csi-ping elnökölte Kína 41 katonai repülőgépe és drónja, illetve hét hajója közelítette meg Tajvant, és a légi járművek egy része át is lépte a Tajvani-szoros úgynevezett középvonalát, ami feltételes demarkációs vonalnak számít Tajvan és Kína között.
Nemzetközi Sokakat lelombozhat az amerikai bíróság döntése
Privátbankár.hu | 2024. június 22. 08:22
Az amerikai legfelsőbb bíróság fenntartotta a családon belüli erőszak elkövetőire a fegyverbirtoklás tilalmát.
Nemzetközi Újabb fájdalmas ütéseket vitt be Ukrajna orosz területen
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.   
Nemzetközi A nap képe: Orbán Viktor vidáman jattol a fritzek főnökével
Privátbankár.hu | 2024. június 21. 19:01
A magyar miniszterelnök nevezte így nemrég a németeket.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG