3p

NIS2: rohamosan közeleg a határidő, kerülje el a bírságot!
Mit jelent a gyakorlatban a NIS2 a vállalkozások számára?
Hogyan válasszunk szolgáltatót a megfelelőség biztosításához?
Milyen eszközökkel lehet erősíteni a védelmet és mit kell tenni, ha támadás ért minket?

NIS2 újratöltve - IT-biztonság a gyakorlatban

2024. június 18.

Részletek és jelentkezés itt!

A Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) jobboldali kormánypárt továbbra is a legnagyobb politikai erőnek számít, és 26 százalék feletti támogatottságot mutat - derült ki az európai parlamenti választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott felmérésekből csütörtök este.

Az Olaszországban két napos, június 8-án és 9-én esedékes európai parlamenti (EP-) választások előtt tizenhat nappal tették közzé az utolsó közvélemény-kutatásokat. Mostantól ezek az adatok nem lesznek nyilvánosak, kizárólag a pártok végeztethetnek felméréseket belső használatra.

A legnagyobb közvélemény-kutatóként ismert Ipsos adatai szerint a pártok támogatottsági listájának élén a Giorgia Meloni miniszterelnök vezette Olasz Testvérek (FdI) szerepel 26,5 százalékkal.

Meloni továbbra is vonzó az olaszoknak
Meloni továbbra is vonzó az olaszoknak
Fotó: Fotó: EPA/FABIO CIMAGLIA

A kormányfő április 28-án erősítette meg, hogy az FdI listavezetőjeként indul, és arra kérte a választókat, belpolitikai tesztként fogják fel az EP-választásokat: ha elégedettek a kormány munkájával, szavazzanak az FdI-re.

Giorgia Meloni 2022 szeptemberében került kormányra, akkor az FdI 26,5 százalékot szerzett.

Az Ipsos felmérésében a második helyen az Elly Schlein vezette baloldali, ellenzéki Demokrata Párt (PD) áll 22,5 százalékkal. Elly Schlein számára is tesztnek számít az európai választás, mivel ez eredmény véleményt mond a 2023 márciusában megkezdett főtitkári munkájáról.

Harmadik a Giuseppe Conte irányította Öt Csillag Mozgalom (M5S) 15,4 százalékkal. A felmérést kísérő elemzés rámutat, hogy az M5S szavazóinak jelentős többsége az ország déli részén él, és kevéssé elkötelezett Európa iránt.

Szoros a verseny a másik két kormánypárt között: az Antonio Tajani vezette Hajrá Olaszországot (FI) 9,2 százalékra mérik, a Matteo Salvini vezette Ligát 8,6 százalékra. 

A négy százalékos küszöböt az előrejelzések szerint a Zöldek és Olasz Baloldal Szövetsége (AVS), valamint az Európai Egyesült Államok nevű formáció lépheti át, melyet az Emma Bonino és Matteo Renzi alkotta politikai páros vezet.

A 2019-es EP választások részvételi aránya 54,5 százalék volt. Az Ipsos adatai szerint most a szavazásra jogosult olaszok 52 százaléka járulhat az urnákhoz.

A Demopolis kutatóintézet szintén csütörtök este közölt legutolsó adatai 27,2 százalékra mérték az Olasz Testvéreket, 20,7 százalékra a Demokrata Pártot. Tizenöt százalékon állna az Öt Csillag Mozgalom, a Liga 8,6 százalékot mutat, a Hajrá Olaszország pedig 8,5 százalékot.

(MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Nagyon lesújtó hírt kapott Izrael és a Hamász
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 20:31
Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának új, független jelentése azzal vádolja Izraelt és a Hamászt, hogy háborús bűnök és emberi joggal kapcsolatos jogsértések sorozatát követték el tavaly október 7-e óta.    
Nemzetközi Lakóövezetet ért orosz rakétacsapás, sok az áldozat
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 19:56
Ez történt szerdán az orosz-ukrán háborúban.
Nemzetközi Évente minimum 30 ezer menedékkérőt terít szét az EU, de lehet felmentést kapni
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 17:46
A migrációs és menekültügyi paktum elfogadásával az Európai Unió állandó, jogilag kötelező, de rugalmas szolidaritási mechanizmussal rendelkezik annak biztosítására, hogy egyetlen tagállam se maradjon migrációs nyomás alatt, célja tehát a tagállamok közötti szolidaritás működőképessé tétele - közölte az Európai Bizottság a migrációs és menekültügyi csomag szerdán ismertetett közös uniós végrehajtási tervében.
Nemzetközi Akkora a baj, hogy ismét tiltott zónát hoz létre Lengyelország a határnál
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 16:44
Aláírta Tomasz Siemoniak lengyel belügyminiszter a lengyel-fehérorosz határsáv egyes szakaszaira vonatkozó belépési tilalomról szóló rendeletet - közölte szerdán a varsói belügyi tárca.
Nemzetközi Néppárti nagyágyúval tárgyal Magyar Péter pénteken
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 15:17
Arról egyeztetnek, hogy a tiszás EP-képviselők csatlakozzanak a néppárti frakcióhoz.
Nemzetközi Megkongatta a vészharangot Emmanuel Macron
Privátbankár.hu | 2024. június 12. 14:16
Emmanuel Macron francia államfő szerdán felszólította mindazokat, akik "nemet tudnak mondani a szélsőségekre", hogy fogjanak össze az előrehozott nemzetgyűlési választások "előtt vagy után ", amelyeket azt követően írt ki, hogy az európai parlamenti választáson a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörülés nagyarányú győzelmet aratott, és a köztársasági elnök által fémjelzett centrista pártszövetség messze lemaradva a második helyen végzett.
Nemzetközi Párizs és Róma szabja át az Európai Uniót
Káncz Csaba | 2024. június 12. 09:34
Scholz és Macron pozíciójának jelentős gyengülése Kijevben megkongatja a vészharangokat. A két leszerepelt centrista politikus helyén megjelent két bivalyerős támogatottságú populista, akik látszólag ellentétben állnak egymással, de az elkövetkező években jelentős hatással lesznek az EU irányvonalára. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Megint csak blöfföl Putyin, vagy nagyon megbánja a Nyugat, hogy fegyvereivel Oroszországot lövik?
Litván Dániel | 2024. június 12. 05:44
Miután egymás után engedélyezik a NATO országai, hogy az ukránok fegyvereikkel orosz területre lőjenek, megjöttek az orosz fenyegetések is válaszul. De mivel vághatnak vissza az oroszok, és valóban megint közelebb kerülünk ezzel a világháborúhoz?
Nemzetközi Újabb eurómilliárdokat ígértek Ukrajnának, de a fronton egyre rosszabb a helyzet
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 20:03
Kedd esti összefoglaló Oroszország ukrajnai inváziójáról.
Nemzetközi Cáfol a román elnök: nem zárják ki Magyarországot a keleti NATO-klubból
Privátbankár.hu | 2024. június 11. 18:52
A román államfő cáfolta, hogy a NATO keleti szárnyának tagállamait tömörítő Bukaresti Kilencek (B9) Magyarország kizárását fontolgatnák, amiért a magyar kormány állítólag "rendszeresen szembehelyezkedik" a partnerek döntéseivel.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG