5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ősztől minden jel szerint egy nacionalista szövetség fogja kormányozni Európa harmadik legnagyobb gazdaságát, a miniszterelnök pedig egy posztfasiszta gyökerű párt vezetője, Giorgia Meloni lehet. De szélsőjobbos vagy jobbközép koalícióról van szó valójában? Mi az az Olaszország Fivérei, mi vitte sikerre Melonit, és mit remélhet győzelmétől az Orbán-kormány?

Olaszország a jobboldalra szavazott (bárhogy is nevezzük a jelenlegi olasz jobboldalt), a baloldalt pedig ellenzékbe küldte – nagyjából ez a tegnap lezajlott olasz parlamenti választások fő tanulsága.

A nacionalista-populista pártokból álló jobbos koalíció a szavazatok 44 százalékát szerezte meg, míg a balközép szövetség 26 százalékot kapott. A harmadik utas, elitellenes Öt Csillag Mozgalom, amely 2018-ban még megnyerte a választást és kormányt alapíthatott, most csak alig több mint 15 százalékon végzett.

De mi az az Olaszország Fivérei? 

De mit érdemes tudni arról a koalícióról, amely ősztől valószínűleg átveszi az irányítást Olaszország felett? A blokk legerősebb tagja, egyben a választás nyertese az Olaszország Fivérei (más fordításban Olaszország Testvérei) nevű párt, amely a szavazatok 26 szavazatát seperte be Giorgia Meloni vezetésével – azaz a véleményt nyilvánító olaszok több mint negyede rá szavazott.

Grazie Italia azaz Köszönöm, Olaszország! Giorgia Meloni üzenete választási győzelme után. Fotó:  EPA/ETTORE FERRARI
Grazie Italia azaz Köszönöm, Olaszország! Giorgia Meloni üzenete választási győzelme után. Fotó: EPA/ETTORE FERRARI

A mainstream nyugati sajtó általában szélsőjobboldalinak vagy radikális jobboldalinak nevezi a 2012-ben alakult Olaszország Fivéreit. Tény, hogy a párt kvázi elődje egy posztfasiszta párt, a Nemzeti Szövetség volt, amelyben Meloni is vezető szerepet töltött be.

Elemzők ugyanakkor a jobbközép és a szélsőjobb közötti spektrumon helyezik el a pártot, és nemzeti-konzervatív, nacionalista, jobboldali-populista és eurószkeptikus jelzőkkel illetik annak jelenkori változatát.

A BBC szerint Meloni, akinek pártja a 2018-as választásokon még csak a voksok 4,4 százalékát gyűjtötte be, az elmúlt években “keményen dolgozott azon”, hogy "puhítson az imázsán”. Kiállt például Ukrajna mellett, atlantista nézeteket hangoztatott, és "felvizezte" az EU-ellenes retorikáját.

Eközben ugyanakkor arról is beszélt, hogy kiáll a hagyományos család mellett és nemet mond az LMBTQ-lobbira és a gender-ideológiára, elutasítja az iszlamista erőszakot és támogatja a határok biztosítását, valamint elutasítja a tömeges migrációt, a nagy nemzetközi tőkét és a brüsszeli bürokratákat.

Az Olaszország Fivéreihez képest jóval gyengébben teljesített a Matteo Salvini vezette jobboldali-populista Liga, amely a szavazatok 9 százalékát gyűjtötte be, valamint a mintegy 8 százalékot hozó, jobbközép Forza Italia, amely a héten 86. születésnapját ünneplő Silvio Berlusconi pártja.

A "Fivérek" győzelménél persze érdemes megemlíteni a nemzetközi kontextust is: a közelmúltban Európában sorra értek el sikereket hasonló ideológiájú pártok – gondoljunk csak a Svéd Demokraták vagy a francia Nemzeti Tömörülés előretörésére, vagy éppen a magyar kormánypárt választási győzelmére. Ez alapján úgy tűnik, hogy a keményvonalas konzervativizmus (vagy a radikális jobboldaliság) reneszánszát éli Európában. 

Ugyanakkor a történet azért ennél bonyolultabb:

"Giorgia Meloni pártjának sikere nem egy politikai eszme sikere. (…) Pártja mögött gyűltek össze az elégedetlenek, a frusztráltak és a politikába belefásultak”, írta  például elemzésében a Die Welt.

A német lap szerint Meloni az ő elégedetlenségüket lovagolta meg a patrióta szólamokkal, például azzal, hogy vissza kell szerezni Olaszország régi nagyságát és otthonosságát, a Made in Italy eszmét az egész országban meg kell valósítani, az ország szuverenitását az Európai Unióban pedig meg kell őrizni.  

A német lap egyébként "a középtől kifejezetten jobbra álló" pártokként definiálja a győztes koalíció tagjait, az Olaszország Fivéreiről pedig azt írja: a posztfasiszta örökség továbbra is hat a pártban, de nem ez a lényege.

Akkor most örülhet az Orbán-kormány?

Ami pedig a magyar vonatkozásokat illeti, a nacionalista koalíció ideológiailag közel áll az Orbán-kormányhoz: számos kérdésben – például bevándorlás-ellenesség, uniós kötelékek lazítása, hagyományos családmodell – nagyjából ugyanazt vallják.

Nem véletlen, hogy az elmúlt években a magyar kormányfő rendszeresen személyesen egyeztetett a blokk vezetőivel, most pedig természetesen nem felejtett el gratulálni Meloninak a győzelméhez. 

Meloni a magyar miniszterelnök csodálója, nemrég pedig – miután az Európai Parlament állásfoglalásában kimondta, hogy Magyarország nem tekinthető többé teljes értékű demokráciának – megvédte őt, mondván, hogy Magyarország igenis demokrácia.

Ez alapján kézenfekvő az a feltételezés, hogy az Orbán-kormány számos kérdésben szövetségesként számíthatna egy Meloni-kormányra uniós szinten. Szakértők szerint ugyanakkor túl nagy összeborulás aligha várható, hiszen az olasz nacionalisták alapvetően a saját érdekeiket védik majd, Olaszországból pedig – mégha lehetnek is konfliktusai Brüsszellel – aligha lesz egy "új" Lengyelország vagy Magyarország.

          

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság A német vendéglátósok elégedetlenek a labdarúgó Eb-vel, a végén a vasút nyer rajta?
Bózsó Péter | 2024. július 19. 15:10
A németországi vendéglátósok túlnyomó többsége nem tapasztalt forgalomnövekedést a labdarúgó-Európa-bajnokság ideje alatt. Vegyes képet mutatnak a számok és a szakma véleménye a tornáról, azonban a német vasúttal sokan elégedetlenkedtek.
Makro / Külgazdaság Szombattól olcsóbb lesz a tankolás, talán
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 10:37
Péntektől ismét változik mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. 
Makro / Külgazdaság Brit kormányfő: addig támogatjuk Ukrajnát, amíg szükséges
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:34
Nagy-Britannia mindaddig folytatja Ukrajna támogatását, ameddig ez szükséges - mondta Sir Keir Starmer munkáspárti brit miniszterelnök az Európai Politikai Közösség (EPC) csütörtöki angliai csúcstalálkozóján.
Makro / Külgazdaság Mit tett a munkáspárti kormány a londoni lakásárakkal?
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 15:03
Londonban és Anglia délkeleti régiójában a lakásárak egy év kihagyás után újra emelkedtek.
Makro / Külgazdaság A szomszédba tart a német kancellár, zsíros üzlet lehet belőle
Privátbankár.hu | 2024. július 18. 12:04
A német kancellár és az Európai Bizottság illetékes biztosa Szerbiában tárgyal vélhetően az ország lítiumkincsének felhasználásáról. Ez nagy esély a szerbeknek, de várhatóan nagy természetrombolással járna.
Makro / Külgazdaság Rossz lóra tett Orbán Viktor, uniós mentőövvel mentenék a helyzetet
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 16:15
A magyar gazdaság fejlődését a kormány jórészt az elektromos autózáshoz kötötte, ennek fejlődési pályája azonban megtört. Úgy tűnik a problémák komolyabbak, így a kabinet által vázolt uniós javaslatcsomag sem jelent biztos megoldást.
Makro / Külgazdaság Taylor Swift Németországban lenyomja a foci Eb-t? Hol van az a Swiftkirchen?
Bózsó Péter | 2024. július 17. 15:11
Az amerikai megasztár koncertjei vagy a labdarúgó Európa-bajnokság pezsdíti jobban a gazdaságot? Egy német város még nevét is megváltoztatta, nem, nem a foci miatt.
Makro / Külgazdaság Ez az, amire nagyon vágyik Orbán Viktor és az eurózónában már valóság
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 13:54
Lassult az éves infláció az euróövezetben júniusban az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt végleges adatai szerint.
Makro / Külgazdaság Megint lenyelik az árcsökkentést a benzinkutasok? Csütörtökön kiderül
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 12:46
Újra csökken mind a benzin, mind a gázolaj nagykereskedelmi ára. De nem biztos, hogy ezt tankoláskor érezni is fogjuk.
Makro / Külgazdaság Ukrajna a háborúban is meglépte, amiről mi csak álmodozunk
Privátbankár.hu | 2024. július 17. 10:28
Idén októberben lesz az utolsó óraátállítás Ukrajnában.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG