<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette. Káncz Csaba jegyzete.

Ma, az olasz általános választások napján Itália és az EU sorsa átfedi egymást. Egyelőre a felmérések Giorgia Meloni, a nacionalista Olasz Testvérek (FdI) vezetője, a neofasiszta Olasz Szociális Mozgalom örökösének valószínű győzelmét jelzik előre.

Ilyen gyökerek ellenére a szavazatok 25 százalékával az  FdI vezeti a közvélemény-kutatásokat, így Meloni lehet az ország első női miniszterelnöke.

Tömegével nyert meg szavazókat Giorgia Meloni az elmúlt években. Fotó: EPA/FABIO CIMAGLIATömegével nyert meg szavazókat Giorgia Meloni az elmúlt években. Fotó: EPA/FABIO CIMAGLIA

Bár az eredmény lefutottnak tűnik, az olasz választók hozzávetőleg 40 százaléka még nem döntötte el, hogy melyik pártra szavaz. Avagy szavazzon-e egyáltalán a csillagászati szintű energiaszámlák felett érzett apátia közepette.

Olaszország populista laboratóriuma

Salvini Legája és Silvio Berlusconi Forza Italia pártja a jobboldali koalíció másik jelentős tagja.

Európa számára ez egy újabb jele lehet a keményvonalas jobboldali konzervativizmus terjedésének, a Francia Nemzeti Front az elmúlt néhány évben elért választási eredményei és a Svéd Demokraták elmúlt napokban elért sikere után.

Olaszország politikai helyzete átalakult a Berlusconi-kormány 2011-es összeomlása óta. Ez idő alatt az ország a bal- és jobboldali populizmus új formáinak laboratóriumává vált, amelyek később Európa-szerte és azon túl is követőkre találtak, beleértve az Egyesült Államokat, és a Brexit neo-szuverenista tévútján bolyongó Egyesült Királyságot.

A tél közeleg

Bármelyik összetételű kormányt is jut hatalomra, belső problémák sorával kell megküzdenie: a megélhetési költségek válságával, a megugrott inflációval és a kiugró energiaárakkal.

A legfontosabb, hogy az új kormánynak felügyelnie kell a Draghi által megtárgyalt uniós helyreállításai terv folyamatos végrehajtását - ez 191,5 milliárd euró kölcsönt és támogatást tesz ki, amely a legnagyobb allokáció az EU-tagjai közül.

Ebben az összefüggésben az ország nemzetközi hitelessége hosszú távú kihívás Olaszország számára, tekintettel a politikai instabilitás történetére. Elképesztő statisztika, hogy az elmúlt 76 évben Olaszországnak 67 különböző kormánya volt, ezek közül csak hat működött 2 évnél tovább.

Az európai partnerek

Meloni politikai nyelvezete az ellenzéki évek során  gyakran vehemens és esetenként mérsékelt volt – éppen az adott közönségtől függően. Megválasztása esetén azzal a kihívással kell szembenéznie, hogy közvetítsen választókerületének nacionalista hajlamai és az ország számára éppen az EU által biztosított gazdasági mentőöv között.

Bár egyetlen más vezető sem közelíti meg Draghi rangját, a jobboldali koalíció kampánya nem segített megnyugtatni a partnereket. A zavaros – illetve egymásnak ellentmondó – gazdasági platformok, valamint a drága adócsökkentések és nyugdíjemelések ismétlődő ígéretei megdöbbentették a piacokat és az európai szövetségeseket is, különös tekintettel Olaszország államadósságának 150 százalékot meghaladó GDP-arányos szintjére.

Az elmúlt hónapokban Meloni jó időzítéssel határolódott el az európai jobboldali populisták korábbi, végül sikertelennek bizonyult pozícióitól.

Amikor Oroszország megtámadta Ukrajnát, Meloni gyorsan állást foglalt, és csaknem olyan államférfiúi hangon beszélt, mint Mario Draghi: Putyin ellen, a NATO mellett, az Egyesült Államokkal való szolidaritásért.

Amikor pedig a francia elnökválasztásról kérdezték, minden további nélkül azt mondta, hogy politikailag nem érzi magát közel Marine Le Penhez. 

Egy közelmúltbeli kampánygyűlésen azonban arra is figyelmeztetett, hogy „ha nyerek, Európa számára vége a mókának".

Az orosz kérdés

A színfalak mögött egy Meloni vezette kormány várhatan kevésbé lesz agresszív Oroszországgal szemben, mint nyilvánosan.

Valóban, míg Meloni óvatosan hangsúlyozta Ukrajna támogatását - ideértve az Oroszországgal szembeni katonai támogatást és a szankciókat is -, két koalíciós partnerének politikája nehezebben kiismerhető.

Ez különösen igaz, amikor a Salvini's Legájáról van szó, amelyet 2019 óta többször is azzal vádoltak, hogy finanszírozást és politikai támogatást kapott Oroszországtól. Például a Lega párt vezetése és a római orosz nagykövetség közötti kapcsolatok, vagy a Lega és a Putyin Egységes Oroszország pártja közötti - még mindig aktív - politikai megállapodás csak tovább szította ezeket az aggodalmakat.

Salvini ezért a héten leszögezte, hogy meggondolta magát az orosz elnökkel kapcsolatban és nem látja esélyét annak, hogy új gázszerződés jöjjön létre Oroszország és Olaszország között akkor sem, ha ők kerülnek hatalomra.

De nem lenne igazi olasz káosz, ha Berlusconi sem szólalt volna meg a témában.  Barátja védelmében kijelentette, hogy "Putyin csak a Zelenszkij-kormányt akarta leváltani egy tisztességes emberekből álló kormánnyal".

A Földközi-tenger kihívása

A földközi-tengeri térséggel kapcsolatban a jobboldali kormányt érintő fő kérdés az illegális bevándorlás, amely a közeljövőben várhatóan növekedni fog az élelmiszer- és éghajlatváltozási válság miatt. Ehhez jönnek még a líbiai fegyveres belvillongások, amelyek két, egymásnak ellentmondó kormány között dúlnak. A konfliktus még inkább destabilizálóvá vált az ENSZ fegyverembargójának kudarca és a 2021-es választások elhalasztása miatt.

Meloni előreláthatóan támogatja a líbiai partoknál folyó tengeri blokádot, míg Salvini valószínűleg újra aktivizálja bevándorlási politikáját - amelyet 2018-2019-ben belügyminiszterként gyakorolt -, beleértve a mentőhajók kriminalizálását, megtagadva tőlük a belépést olasz területre.

(Káncz Csaba szerzői oldala itt érhető el.)

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Egyre nagyobb a hideg és a sötétség Ukrajnában
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:59
Országos légi riadó, az atomfegyverkezési tárgyalások elhalasztása, Ferenc pápa haragot váltott ki Oroszországban. Ezek is történtek az elmúlt órákban.
Makro / Külgazdaság Meg is történt: már az űrben a kínai Sencsou-15
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 19:31
Sikeresen elindult útjára kedden Kína újabb űrmissziója, a Sencsou-15. Háromfős legénysége a Tienkung (Mennyei palota) nevű kínai űrállomáson tartózkodó űrhajósokat fogja leváltani.
Makro / Külgazdaság Lappangó feszültség – Az arab-izraeli konfliktus a katari vb árnyékában
Káncz Csaba | 2022. november 29. 19:01
Az e heti Nagyító rovatunkban a katari foci vb tükrében rámutatunk: az arab társadalmak nem fogadták el, hogy az Ábrahám Egyezmény békekísérlet lenne, mivel a palesztin konfliktus továbbra is megoldatlan maradt. A regionális normalizációt tovább veszélyezteti az izraeli arab-ellenes párt felemelkedése a pár héttel ezelőtt lezajlott általános választáson.
Makro / Külgazdaság Ukrajna államadóssága már 100 milliárd dollár felett jár
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 17:29
Szeptemberhez képest Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral, 103,1 milliárd dollárra nőtt októberben - az adatot Danyiil Getmancev a Verhovna Rada (parlament) pénzügyi, adó- és vámpolitikai bizottságának a vezetője ismertette a Telegram csatornáján.
Makro / Külgazdaság Finnország durva összegért vásárol amerikai rakétákat és fegyvereket
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:56
Finnország védelmi minisztériuma jövő év elején jóváhagyja 323 millió dollár (126 milliárd forint) értékű rakéták és fegyverzet megvásárlását az Egyesült Államoktól.
Makro / Külgazdaság Financial Times: Szijjártó Péter keresztbe tett az ukrán külügyminiszternek
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 16:34
Az ukrán külügyminiszter csak a vacsorán vesz részt a NATO-értekezleten, mert a Szijjártó megakadályozta, hogy a mai és holnapi bukaresti ülésen is ott legyen.  
Makro / Külgazdaság Milliókat érintő kérdésben tehet Orbán Viktor kedvére Matolcsy György és Varga Mihály
Csabai Károly | 2022. november 29. 15:31
Ehhez az kell, hogy bejöjjön a CIB Bank szakértőinek prognózisa, miszerint az infláció egy év múlva egyszámjegyű lehet. Addig azonban kemény hónapok elé nézhetünk, stagnálásközeli gazdasági növekedéssel, enyhén romló munkaerőpiaci helyzettel és lassan, fokozatosan javuló külső egyensúlyi pozícióval. Az uniós források 2023 közepén érkezhetnek meg, aminek hatására (is) a forint erősödhet, egy euró például a jövő év végén 390 is lehet, a mostani 406,5 körüli szinttel szemben. 
Makro / Külgazdaság Oroszország lemondja az atomfegyver tárgyalásokat Amerikával
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:44
Szergej Rjabkov orosz külügyminiszter-helyettes kijelentette, hogy Moszkvának „nem maradt más választása”, mint hogy lemondja az Egyesült Államokkal folytatott atomfegyver-tárgyalásokat.
Makro / Külgazdaság Navracsics Tibor először ismerte be az uniós pénzek visszatartását
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 14:15
A miniszter most először erősítette meg, hogy az Európai Bizottság mintegy 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését fogja javasolni, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak.
Makro / Külgazdaság Norvég bíróság előtt Putyin egyik bizalmasának fia
Privátbankár.hu | 2022. november 29. 13:42
Norvégiában kedden megkezdődött Vlagyimir Putyin orosz elnök egyik politikai szövetségese fiának bírósági pere; Andrej Jakunyin tagadja az ellene felhozott vádat, amely szerint megsértette azt a norvég jogszabályt, amely megtiltja orosz állampolgárok számára, hogy drónokat reptessenek Norvégiában.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG