2p

Sztrájk miatt nem nyitottak ki a gyógyszertárak Franciaországban csütörtökön, amire több tíz éve nem volt példa.

A szakszervezetek becslései szerint a gyógyszertárak kilencven százaléka, több vidéki városban száz százaléka zárva maradt. Egyes gyógyszertárakat a prefektúrák ügyelet ellátásra kötelezték a sztrájknapon is.

A gyógyszerészeket képviselő két legnagyobb szakszervezet felhívására tartott munkabeszüntetésen az ágazat dolgozói a gyógyszerhiány, a gyógyszertárak bezárása, az internetes forgalmazás feltételeinek jövőbeni enyhítései ellen tiltakoztak, valamint jövedelememelést követeltek.

A megmozdulás - amelynek keretében több tucat városban utcai tüntetéseket is tartottak - a szakma valamennyi képviselőjét tömörítette: a szakszervezeteket, a gyógyszerészeti szövetségeket és az egyetemi hallgatókat is. A szakma becslése szerint Franciaországban az elmúlt évtizedben csaknem kétezer gyógyszertár bezárt, és jelenleg mintegy 20 ezer működik az országban.  

Ez a Cannes-i gyógyszertár is zárva maradt
Ez a Cannes-i gyógyszertár is zárva maradt
Fotó: Depositphotos

"A legfőbb gondot a gyógyszertárak eltűnése jelenti", amelynek oka a gazdasági ellehetetlenülés - mondta az AFP hírügynökségnek Philippe Besset, a Francia Gyógyszerészeti Szakszervezetek Szövetségének (FSPF) elnöke.

A szakszervezetek a gyógyszerészek díjazásának emelését követelik 2025-től a költségeiket jelentősen megterhelő infláció miatt. Az érdekképvieletek elégtelennek tartják az egészségbiztosító által javasolt béremelés mértékét.

A gyógyszerészek a pénzügyi szempontok mellett a gyógyszerhiányra, a vidéki gyógyszertárak gazdasági kiszolgáltatottságára és a gyógyszerészi tanulmányok harmadik ciklusának egyre késlekedő reformjára kívánják ráirányítani a közvélemény figyelmét, valamint a recept nélküli internetes gyógyszerértékesítés feltételeinek esetleges enyhítése is aggodalmat váltott ki a 130 ezer embert foglalkoztató ágazatban. (MTI)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Miről tárgyalt egymással az orosz és az amerikai védelmi miniszter?
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 10:36
Június 20-án is beszéltek egymással.
Nemzetközi A lengyelek szívesen lelőnék az orosz rakétákat
Privátbankár.hu | 2024. július 13. 08:44
Az ukránok egyáltalán nem bánnák.
Nemzetközi Moszkva álhírnek nevezte a Rheinmetall vezérigazgatója elleni merénylettervet
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 19:34
Ezek történtek az orosz–ukrán háborúban péntek estig.
Nemzetközi Kormánypárti javaslatra mondott nemet a lengyel parlament
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 16:22
215 igen és 218 nem szavazat mellett a lengyel parlament alsóháza elutasította a kormánypárti koalícióhoz tartozó Baloldal abortusztörvény-javaslatát. A szintén a kormánykoalícióhoz tartozó Lengyel Parasztpárt képviselőinek zöme is nemmel voksolt.
Nemzetközi Mennyit tehet hozzá az olimpia a gyengélkedő francia gazdaság növekedéséhez?
Bózsó Péter | 2024. július 12. 15:01
A francia nemzeti bank 0,2 százalékos növekedést valószínűsít a második negyedévre, az olimpia és a politikai bizonytalanság hatása a harmadik negyedévben jelentkezik.
Nemzetközi Fico nem lesz Patrióta
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 13:44
A Robert Fico vezette Smer–SD nem tér vissza a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetségébe, de nem csatlakozik a Patrióták Európáért pártcsaládhoz, illetve annak frakciójához sem. A szlovák miniszterelnök viszont védelmébe vette Orbán Viktor diplomáciai road show-ját.
Nemzetközi Albániában tüntetők miatt forró a hangulat – a Molotov-koktélok is előkerültek
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 11:03
Albán kormányellenes tüntetők vezetőjük szabadon bocsátását követelték, benzines bombákat dobáltak és összetűztek a rendőrökkel
Nemzetközi Kína dühöng a NATO súlyos figyelmeztetése miatt
Káncz Csaba | 2024. július 12. 09:31
A NATO-csúcs záróközleménye példátlanul éles szóhasználattal figyelmeztet arra, hogy Kína "rendszerszintű kihívást jelent az euroatlanti biztonságra", többek között az Oroszországgal való közeledés, a növekvő nukleáris fegyverkészlet és a mindent átható kiberbiztonsági fenyegetések miatt. Peking azzal vádolja a szövetséget, hogy megpróbálja megkettőzni önmagát az Indo-csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Nemzetközi Az ukrán hatóságok egy azeri hajót foglaltak le a Dunán, az oroszok szabotőröket toboroznak
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 07:09
A Rheinmetall vezérigazgatója elleni orosz merényletet hiúsítottak meg. Az orosz-ukrán háború hírei a harcok 770. napján.
Nemzetközi Joe Biden átadta a szót „Putyin elnök úrnak” a NATO-csúcson
Privátbankár.hu | 2024. július 12. 06:48
Joe Biden véletlenül az ukrán elnököt, Volodimir Zelenszkijt „Putyin elnöknek” nevezte egy bakiban, ami további aggodalmakat kelthet mentális képességei kapcsán, veszélyeztetve elnöki kampányát.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG