3p

Nem titok többé, hogy mi a cél északon. Ukrajna sem hagyta viszont válasz nélkül az orosz bombázásokat, Moszkva környékén is láttak ukrán drónt. Szombat délelőtti háborús hírek.

  • Péntekről szombatra virradó éjjel jelentős dróntámadást indított orosz célpontok ellen Ukrajna, legalább 50 drónt észleltek az orosz légtérben. A legtöbb támadó eszköz a belgorodi régiót támadta, de többet észleltek a kurszki régió felett, de Moszkva környékére is legalább egy drón eljutott. A jelentések szerint a célpontok az orosz villamosenergia-hálózat elemei, illetve olajipari létesítmények voltak. Moszkvai források szerint az összes támadó eszközt lelőtték, károkat csupán azok lezuhanó roncsai okoztak.
  • Az ukrán katonai hírszerzés feje, Kirilo Budanov megerősítette, hogy ukrán találat miatt zuhant le egy orosz Tu-22M3 stratégiai bombázó az ukrán ellenőrzés alatt álló területekről bő 300 kilométerre. „Csak azt mondhatom, hogy a gépet 308 kilométer távolságban érte találat, igencsak messze” – fogalmazott Budanov. A Reuters hírszerzési forrásokra hivatkozva azt írja, hogy a csapást egy S-200-as légvédelmi rendszerhez tartozó, módosított rakétával hajtották végre.
    Orosz források szerint a bombázó technikai hiba miatt zuhant le, a legénység négy tagja elhagyta a gépet, kettejüket épségben megtalálták, egyikőjük meghalt, a legénység egy tagját pedig még keresik.
  • Szergej Lavrov orosz külügyminiszter arról beszélt, hogy az orosz erők a közeljövőben jelentős hadműveletet indíthatnak Harkiv városának elfoglalására. A háború előtt 1,7 millió lakossal Ukrajna második legnagyobb városának számító nagyvárost hetek óta intenzíven bombázza az orosz haderő rakétavetők, siklóbombák és más eszközök bevetésével, miközben a határ orosz oldaláról orosz csapatösszevonásokról érkeztek hírek.
  • A Privátbankár állandó külpolitikai szakértője, Káncz Csaba szerint Andrzej Duda lengyel elnök szerdai, Donald Trump amerikai exelnökkel elköltött vacsorája hozta meg a régóta várt fordulatot az Ukrajnának (és Izraelnek) szánt, összesen 95 milliárd dolláros amerikai katonai segélycsomag ügyében, amelyről a republikánusok blokkolásának feloldása után a napokban szavazhat az amerikai kongresszus. Trump döntését befolyásolhatta közel 9 millió, magát lengyel származásúnak tartó amerikai választópolgár szimpátiájának elvesztésétől való félelem is.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Tovább folyik a vérontás Gázában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:46
Újabb két izraeli katona esett el szombaton.
Nemzetközi Mézesmadzaggal toboroznak Zelenszkijék
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 09:04
Dióhéjban az elmúlt órák legfontosabb történései.
Nemzetközi Áll a bál Grúziában
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:21
Grúzia (Georgia) államfője szombaton bejelentette, hogy megvétózta az ország törvényhozása által kedden elfogadott, a "külföldi ügynökökről" szóló törvényt, amely ellen hetekig tüntettek Tbilisziben.
Nemzetközi Vészjósló nyilatkozattal kampányol Orbán Viktor másik barátja
Privátbankár.hu | 2024. május 19. 08:10
Az amerikai elnökjelölt a fegyverviselés jogának támogatását hangoztatta az amerikai lőfegyverszövetség éves gyűlésén.
Nemzetközi Putyin átírja a történelmet
Elek Lenke | 2024. május 19. 05:43
 A számítógépes játékokat is ellenőrzik.
Nemzetközi Navalnij barátja először nyilatkozott megtámadása óta
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 16:33
Alekszej Navalnij közeli szövetségese, Leonyid Volkov megfogadta, hogy "soha nem adja fel" a Vlagyimir Putyin elleni harcot, hogy a néhai orosz ellenzéki vezető "végső áldozata" - a halála - ne legyen hiábavaló.
Nemzetközi Kisvárosnyi embert menekítettek ki Harkivból
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:51
A fokozódó orosz támadások miatt kimenekítettek 9907 lakost az északkelet-ukrajnai Harkiv körzetéből – jelentette be szombaton Oleh Szinyehubov, Harkiv megye kormányzója.
Nemzetközi Megvan a döntés Fico merénylőjéről
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 15:25
Az ítélet nem jogerős, a támadót fogságba helyezték. 
Nemzetközi Friss hírek jöttek Fico állapotáról
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:29
Robert Fico szlovák kormányfő állapota a rajta elvégzett második, több mint két órát igénybe vevő műtétet követően stabil, de továbbra is súlyos - jelentette be Robert Kalinák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes a besztercebányai Roosevelt kórházban tett látogatása után, Zuzana Dolinková egészségügyi miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón szombaton.
Nemzetközi Ausztria döntött: újra támogatja a palesztinokat támogató szervezetet
Privátbankár.hu | 2024. május 18. 13:12
Ausztria szombaton bejelentette, hogy visszaállítja az ENSZ palesztin menekültekkel foglalkozó ügynökségének (Unrwa) finanszírozását.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG