5p

Ront vagy javít Magyarország megítélésén a soros EU-elnökség?
Milyen újabb öt év elé néz Karácsony Gergely?
Mi lesz a liberalizmussal Magyarországon?
Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Horn Gáborral!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is a Republikon Alapítvány kuratóriumának elnökétől!

2024. július 24. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A jobbközép Európai Néppárt (EPP) erős teljesítményével, az Európai Bizottság hivatalban lévő elnöke újrakinevezésének támogatásához először a szocialistákat és liberálisokat keresi meg.

A vasárnapi választásokon a jobbközép Európai Néppárt (EPP) szerezte meg az első helyet 184 mandátummal, így a szocialisták és demokraták (S&D) a második helyen állnak 139-cel, a liberális Megújulás frakció pedig 80 mandátummal - írja az Euractiv

Az Európai parlamentben a Néppártté lesz a legnagyobb frakció
Az Európai parlamentben a Néppártté lesz a legnagyobb frakció
Fotó: MTI

A szélsőjobboldali és a keményjobboldali csoportok birtokolják a mandátumok csaknem egynegyedét, szemben a 2019-es ötödével.

Június 9-én, vasárnap este arra a kérdésre, hogy bízik-e abban, hogy a második mandátumhoz elegendő számú uniós törvényhozói szavazatot kap, von der Leyen azt mondta, először a szocialistákat és a liberálisokat kívánja megkeresni, hogy az elmúlt öt év „konstruktív és bizonyított kapcsolatára építsünk”.

A cél az Európa-párti, Ukrajna-párti és a jogállamiság-párti frakciókkal való informális szövetségre épülő munka folytatása – ismételte von der Leyen.

„Készen állunk a megállapodás megtárgyalására a következő évekre” – mondta von der Leyen felszólítására Nicolas Schmit, az Európai Szocialisták (PES) vezető jelöltje.

Ursula von der Leyen az ismétlésre koncentrál
Ursula von der Leyen az ismétlésre koncentrál
Fotó: MTI/EPA/Julien Warnand

Nyitva hagyja a jobboldali ajtót is

Újraválasztásához és jövőbeli törvények elfogadásához széles körű támogatást keresve – és nagyobb többséget, mint 2019-ben, amikor szűk, hét szavazattal választották meg – von der Leyen nyitva hagyta az ajtót a kemény jobboldali Konzervatívok és Reformerek (ECR) egyes pártjai előtt, amelyek megfelelnek a kritériumainak.

Vasárnap este azonban nem hivatkozott rájuk, látszólag bezárta az ajtót a konzervatívabb európai politika előtt, amely a migrációellenességre és a zöld politikát kevésbé támogatóra helyezte a hangsúlyt. De von der Leyen továbbra is az ECR-re nézhet a jövőben.

„Von der Leyen nagyszerű hölgy” – mondta az Euractivnak Assita Kanko, az Európai Parlament (EP) belga képviselője, aki a választás éjszakáján az ECR-nevében nyilatkozott. Kanko nyitottságot mutatott von der Leyen támogatására, „ha jó programja van”.

Kimatekozni a számokat

Az EU vezető tisztségére bármely jelöltnek a 720 fős parlament 361 többségére lenne szüksége. Az EPP, az S&D és a Renew háromoldalú centrista koalíciója, amely eddig Európát irányította, a legfrissebb előrejelzések szerint jelenleg 403 mandátummal rendelkezik. 2019-ben von der Leyent épphogy megválasztották, mindössze 383 uniós törvényhozó szavazott a jelöltsége mellett.

A Zöldek, a választások legnagyobb vesztesei – 20 mandátumot veszítettek – hangot adtak, hogy készek csatlakozni egy ilyen koalícióhoz.

Bas Eickhout, a zöldek társjelöltje szerint „nagyon világos, hogy stabil többségre van szükségünk ebben a házban ahhoz, hogy a polgárok javát szolgáljuk (…), és mi, zöldek készek vagyunk vállalni ezt a felelősséget”.

Együtt a zöldekkel, a négytagú csoport 455 mandátumot szerezne a koalíciónak, így von der Leyen kényelmes többséget kapna, még az esetleges távozások után is.

2023 decemberében a parlament határozatot fogadott el, amelyben a jelenlegi koalícióban részt vevő képviselőcsoportok közötti „jogalkotási megállapodás” megkötésére szólított fel, hogy többséget szerezzenek a Bizottság következő elnökének megválasztásához, ami az uniós végrehajtó hatalom következő munkaprogramjának alapjául szolgál.

Von der Leyen ellenfelei meggyengültek

Európa-szerte több, a jobbközepet és von der Leyenet akadályozó kormányt gyengítettek az eredmények.

  • Emmanuel Macron francia elnök kijelentette, hogy támogatni fogja Mario Draghit von der Leyen ellenében, bár sok mandátumot vesztett a szélsőjobboldali ellenzéki Nemzeti Tömörülés jelentős győzelme után.
  • Olaf Scholz német kancellár, aki megkérdőjelezte von der Leyen újraválasztását, szintén vereséget szenvedett, mivel pártja mandátumokat vesztett von der Leyen politikai családja (CDU/EPP) és a szélsőjobboldali AfD ellen, ami meggyengítette pozícióját a jövő évi szövetségi választások előtt.
  • Eközben Magyarországon is, bár még mindig az első helyen áll, Orbán Viktor miniszterelnök Fidesz-pártja, minden idők legrosszabb európai uniós választási eredményét érte el .

Ezzel szemben von der Leyen két kulcsfontosságú szövetségese a közvélemény-kutatások által megerősítve jelent meg.

  • Olaszországban Giorgia Meloni kormányfő keményjobboldali Fratelli d'Italiaja került az exit pollok élére, megerősítve pozícióját, ami valószínűleg megerősíti a pozícióját az EU vezető állásairól folytatott tárgyalásokon.
  • Lengyelországban egy évtized után először szerzett több mandátumot Donald Tusk miniszterelnök Polgári Koalíciója, mint a szélsőjobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt, így von der Leyen egyik kulcsfontosságú támogatója lett.

Az EU vezetői várhatóan hétfőn informális tárgyalásokat kezdenek a négy legfontosabb uniós munkahely elosztásáról, majd hétfőn (június 17-én) informális csúcstalálkozót tartanak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Nemzetközi Az izraeli légierő alaposan odacsapott
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 10:33
Az izraeli hadsereg kedden légicsapással megölte a palesztin Hamász katonai szárnyának helyi parancsnokát és az Al-Aksza Mártírjainak Brigádjai nevű palesztin katonai szervezet helyi vezetőjét Ciszjordániában.
Nemzetközi Egymásra talált a Fatah és a Hamász Kínában
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:52
A Fatah, a Hamász és más palesztin csoportok képviselői kedden közös egységnyilatkozatot írtak alá Pekingben, a megállapodásban a köztük lévő megosztottság megszüntetésére és a palesztin egység megerősítésére tettek ígéretet - közölte a kínai állami média kedden.
Nemzetközi Vajon van-e elég kraft Kamala Harrisben ahhoz, hogy elérje, amit Hillary Clintonnak nem sikerült? 
László Éva Lilla | 2024. július 23. 09:31
Főhet az amerikai Demokrata Párt feje, hogy kit indítson az elnökválasztáson Donald Trump ellen. Sokak szerint Kamala Harris, a jelenlegi alelnök lenne a legkézenfekvőbb jelölt. De nem ő az egyetlen, aki szóba jöhet. 
Nemzetközi Izrael soha nem látott pusztítást végez
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 09:00
Az ENSZ becslése szerint az izraeli offenzíva az 1980-as évek szintjére lökte vissza az oktatást és az egészségügyet a Gázai övezetben.
Nemzetközi Ime az legjobb európai meddőségi klinikák listája
Kormos Olga | 2024. július 23. 08:33
Összeállították Európa legjobb meddőségi klinikáinak sorrendjét, és nem találtunk magyarországi centrumokat közöttük. Hiába járt egykor fél Európa hozzánk az 1992-ben alapított Kaáli Intézetekbe, majd az azokat követő magánklinikákra – lekerültünk a térképről.
Nemzetközi Lemond a Trump elleni merénylet felelőse?
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 07:51
Közösen szólították fel lemondásra a titkosszolgálat igazgatóját republikánus és demokrata kongresszusi tagok hétfőn, a Donald Trump elleni merényletkísérletről szóló meghallgatáson.
Nemzetközi Joe Biden is Kamala Harrisnak kampányol
Privátbankár.hu | 2024. július 23. 06:33
Joe Biden azt ígérte, hogy személyesen is részt vesz alelnöke Kamala Harris elnökválasztási kampányában, az amerikai elnök hétfőn közölte elhatározását, amikor telefonon csatlakozott Kamala Harris Delaware államban tartott kampányeseményéhez.
Nemzetközi Keresik a titkos fegyvert: ki segíthet eltiporni Donald Trumpot?
Kollár Dóra | 2024. július 23. 05:41
Felpörögtek az események az amerikai politikában, Joe Biden visszalépésével nemcsak az elnökjelölt, hanem a majdani alelnökjelölt személye is kérdésessé vált. 
Nemzetközi Radarokat és raktárakat is szétlőttek az oroszok
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 19:38
Csehország további lőszerszállítmányokat ígért Ukrajnának.
Nemzetközi Kamala Harris: Joe Biden 3 év alatt többet tett a hazáért, mint sok elnök, aki két ciklust vitt
Privátbankár.hu | 2024. július 22. 18:06
Az amerikai alelnök és a várható demokrata elnökjelölt az elnököt és az olimpiára induló amerikai sportolókat méltatta.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG