<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Több javaslat is van a bajba jutott bankok megmentésére, de az szinte biztosnak látszik, hogy közpénzből akarnak a legkevesebbet költeni a tagországok a bankmentésre. Bár egyelőre nincs megállapodás róla, de a betétesek pénzének egy részét is felhasználnák.

Az adóztatás, a bankszanálás, valamint az Európai Unió idei költségvetésének kérdésében sikerült előrelépniük az Európai Unió pénzügyminisztereinek - jelentette ki a megbeszélések után Michael Noonan, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét ellátó Írország pénzügyminisztere.

A betétesek pénzén mentenék a bankokat

Az uniós pénzügyminiszterek tanácskozásának napirendjén az egyik leghangsúlyosabb pont az a bankunió szempontjából kulcskérdésnek tekintett irányelvtervezet volt, amely azt határozná meg, hogyan kezeljék a tagállamok bajba jutott bankjaikat. A cél az volna, hogy ennek költségeiből minél kevesebbet kelljen közpénzből fedezni, hogy az adófizetőknek ez minél kevesebbe kerüljön. Abban viszont egyelőre nem látszik egyetértés, hogy azok közül, akik a bankra bízták a pénzüket, kiknek a pénzét hogyan lehet a helyzet rendezéséhez felhasználni.

Az ülésen Magyarországot képviselő Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter elmondta: az vitán felül áll, hogy a 100 ezer eurót meg nem haladó betéteket 100 százalékig garantálni kell, az ennél nagyobb betétek kezelésére, esetleges felhasználására viszont több javaslat is elhangzott.

A tanácskozást követő sajtótájékoztatón Noonan úgy fogalmazott, hogy a 100 ezer euró alatti betét "szent és sérthetetlen", és a jövőben is az lesz, a tagállamok viszont egyetértettek abban, hogy a 100 ezer eurót meghaladó betétek bevonhatók a bank helyzetének rendezésébe, de csak ha minden más eszköz kimerült, a rendezési hierarchia legvégén.

Megszüntetnék az adóelkerülést

A tanács keddi ülésén megadta a felhatalmazást az Európai Bizottságnak, hogy tárgyalásokat kezdjen Svájccal, Liechtensteinnel, Monacóval, Andorrával és San Marinóval a megtakarításokból származó jövedelmek megadóztatásáról kötött korábbi egyezmény módosításáról. Az uniós tagállamoknak viszont - Ausztria és Luxemburg ellenállása miatt - nem sikerült megállapodniuk az erre vonatkozó uniós irányelv módosításáról.

A tanácskozás napirendjén az adóelkerülés elleni uniós fellépés is szerepelt. Ez a jövő heti uniós csúcs egyik fő témája is lesz, a bizottság pedig decemberben állt elő egy összesen 34 intézkedést tartalmazó javaslattal, az adócsalás, az adóelkerülés és az agresszív adótervezés visszaszorítása érdekében.

"Amit ma sikerült elérni, az előrelépésnek tekinthető, remélem, hogy a jövő héten az állam- és kormányfők olyan megállapodásra jutnak majd, amely joggal lesz nevezhető hatalmas ugrásnak" - kommentálta a miniszterek tanácskozását Algirdas Semeta, a bizottság adóügyekért felelős tagja.

A magyar nemzetgazdasági miniszter ebben a kérdésben rámutatott, hogy Magyarországon az elmúlt 3 évben a magyar adórendszer jelentős változáson ment keresztül, a munkára, a jövedelemre rakodó adók mérséklődtek, csökkent a társasági adó és a kisvállalkozásokat terhelő adó, közben pedig a fogyasztási típusú adók mértéke emelkedett.

A miniszter szerint az a legfontosabb, hogy uniós szinten csak olyan változások legyenek, amelyek ezeket a változtatásokat nem fordítják vissza.

Varga Mihály kifejtette: Magyarország számára is fontos, hogy az adóelkerülő technikák megszűnjenek, és az eltitkolt, illegális, adózatlan jövedelmek nyilvánossá váljanak - ezért Magyarország maximálisan támogatja a bizottságnak azokat a kezdeményezéseit, amelyek unión kívüli országokkal szemben közös fellépést sürgetnek. De Magyarország önállóan is tesz lépéseket annak érdekében, hogy ezek a betétek nyilvánosságra kerüljenek. Varga Mihály emlékeztetett, Svájc például késznek mutatkozik, hogy egyes adatokat nyilvánosságra hozzon, de ez nem jelent teljes körű adatszolgáltatást.

"Nekünk az lenne a célunk, hogy minden olyan adat nyilvánosságra kerüljön, ahol a legkisebb gyanúja van annak, hogy valamilyen nem adózott, adóelkerülésből származó jövedelmet helyeztek el svájci bankszámlán" - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter.

Az uniós pénzügyminiszterek keddi tanácskozásukon az idei uniós büdzsé 7,3 milliárd eurós kiegészítését is elfogadták, amelyből a bizottság a tavalyról 2013-ra áthozott tételek egy részét fogja fedezni.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Téved, aki azt hiszi, a kamatstopnál nincs jobb megoldás
Privátbankár.hu | 2022. január 19. 11:02
Még a kamatstopban beégetett törlesztőrészletnél is kisebb törlesztőrészlet-ajánlatot kaphatnak a változó kamatozású kölcsönnel rendelkezők annak köszönhetően, hogy az új hitelek kamatfelára töredékére esett a korábbiaknak. A referenciakamatok eltérő mértékű emelkedése miatt több esetben a végig fix hitelek kamatai ma már alacsonyabbak, mint a hosszabb időre fixált hiteleké – de gyorsan lépni kell.
Pénzügyi szektor Lapunknak eltitkolta, másnak kiadta a pénzmosási adatokat a Pénzügyminisztérium
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 18:21
Rengeteg a gyanús eset, alig győzik jelenteni a pénzügyi szolgáltatók.
Pénzügyi szektor Még várat magára a Revolut leánybankká alakulása 
Privátbankár.hu | 2022. január 18. 11:55
Az MNB adott ki erről egy állásfoglalást.
Pénzügyi szektor Vesztesek és nagy nyertesek: mi történt a hazai befektetési alapok piacán tavaly?
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 17:19
A Bamosz tagok 7851 milliárd forintot kezeltek befektetési alapokban, összesen pedig 14 százalékkal nőtt az alapokban kezelt vagyon egy év alatt.
Pénzügyi szektor Öntötte a pénzt az EBRD tavaly a térségünkbe
Privátbankár.hu | 2022. január 14. 06:57
Rekordösszegű finanszírozást nyújtott zöldberuházásokra a működési térségéhez tartozó felzárkózó gazdaságokban tavaly az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD).
Pénzügyi szektor Brutálisan megdrágultak a lakáshitelek
Privátbankár.hu | 2022. január 12. 12:39
Alig több mint két hónap alatt ötödével emelkedtek a korábban legkeresettebbnek számító, 10 éves kamatperiódusra kínált jelzáloghitelek top-kamatai.
Pénzügyi szektor Kitűnően zárta az évet a svájci jegybank
Privátbankár.hu | 2022. január 7. 09:03
A nyereség egy részét kötelezően fizeti be a központi és tartományi költségvetésekbe.
Pénzügyi szektor Megvan, miért kell a vállalkozóknak a Gránit Bankba utalni a pénzt
Privátbankár.hu | 2022. január 6. 13:11
Röviden: mert rendkívül kedvező ajánlatot kaptak.
Pénzügyi szektor Idén sem vár könnyű év a HR szakmára
Privátbankár.hu | 2022. január 5. 11:03
Viharos, lezárásokkal és újranyitásokkal nehezített évet hagytunk magunk mögött, és könnyen elképzelhető, hogy 2022 sem lesz könnyebb - véli a K&H HR igazgatója.
Pénzügyi szektor Óriási átalakulás a lízingpiacon: Euroleasing néven folytatják a Bankholding lízingcégei
Privátbankár.hu | 2022. január 3. 14:01
Nagy fúzióval indul az év.
Friss
hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló