<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Bár már régóta használjuk a bankkártyákat, azért az emberek fejében jó néhány téves gondolat fészkelte be magát, összeszedtünk és cáfolunk egy csokorra valót. Ilyen például az az alaptalan feltételezés, hogy a bankkártya csak nagy összegű vásárlásokra való.

A MasterCard Europe összeállított egy csinos listát a tévhitekről, amit most megosztunk Önökkel is.

 1. 1. A bankkártya használat költséges

Sokan még mindig úgy gondolják, hogy a bankkártyás fizetés drága, mivel ez egy banki szolgáltatás. Valójában az esetek nagy többségében a kártyás vásárlás díjmentes, mivel a legtöbb bank nem terheli át a tranzakciós illetéket a kártyatulajdonosokra, kártyás vásárlásoknál. tehát ez a fajta vásárlás olcsóbb, mint a készpénz felvétel, hiszen azt az esetek többségében a tranzakciós adó sújtja. Érdemes tehát kártyával vásárolni, ahol csak lehetséges.

2. A PIN kód a mágnescsíkban tárolódik

  Sokan félnek attól, hogy azt onnan ki lehet olvasni, jóllehet ez teljesen téves információ, hiszen a PIN-kód nem tárolódik a kártya mágnescsíkján.

  3. Veszélyes, ha megadom a bankkártya számomat az internetes vásárláskor

   Az internetes kereskedőkkel szerződésben álló, úgynevezett elfogadó bankok mindent megtesznek annak érdekében, hogy az adatkezelés a kártyatársaságok és a PCI (Payment Card Industry) adatkezelési és tárolási szabványainak, előírásainak mindenben megfeleljenek. Ezért ma már az internetes kereskedők nagy részénél a fizetés nem a kereskedő, hanem a bank weboldalán történik, ami jóval nagyobb adatkezelési biztonságot nyújt a kártyabirtokosnak.

   1. 4. Interneten csak dombornyomott kártyával lehet fizetni

   Ez a tévhit valós gyökerekből táplálkozik, hiszen régebben valóban csak bizonyos kártyák voltak alkalmasak az internetes vásárlásra. A gyakorlat azonban már a múlté, hiszen a bankok és a MasterCard megteremtette annak a lehetőségét, hogy minden MasterCard és Maestro márkájú kártyával vásárolhassunk az interneten. Ennek ellenére néhány kivételes kártyaterméknél a kibocsátó bank nem teszi lehetővé az internetes fizetést, ezzel kapcsolatban mindig érdemes tájékozódni a banknál.

   1. 5. Külföldön nem lehet használni a Magyarországon kibocsátott kártyákat

   A nemzetközi kártyatársaságok logóinak (így a MasterCard és a Maestro) értékét az adja, hogy egy magyar bank által kibocsátott kártyát egy olyan távoli országban is elfogadja a kereskedő, ahol még nem is hallottak az adott magyar bankról. Tehát, az összes Magyarországon kibocsátott bankkártya használható külföldön, az esetek túlnyomó részében díjmentesen. A MasterCard Szlovéniában végzett, januári próbavásárlásaiból ráadásul az is kiderült, hogy a külföldi kártyahasználat gyakran kedvezőbb, mint a valutaváltás: a kísérlet napján minden egyes kártyás vásárlás elszámoláskori euró árfolyama jobb volt, mint az adott bank valuta eladási árfolyama.

   1. 6. Ha elvész a chipes kártya, nem kell letiltani, mert úgyis csak a PIN kóddal használható

   A chipes kártyát is azonnal le kell tiltatni, hogy megelőzzük az esetleges visszaéléseket. Ezért jó, ha mindig magunknál tartjuk a kártyát kibocsátó bank éjjel-nappal hívható telefonos ügyfélszolgálatának számát, hogy szükség esetén azonnal le tudjuk tiltani a kártyánkat.

   1. 7. Ha fordítva adjuk meg a PIN kódunkat, az riasztja a rendőrséget

   Ez talán az egyik legnépszerűbb és legismertebb feltételezés, amely időről időre feltűnik az interneten. Valós alapja azonban egyáltalán nincs, hiszen az ilyen tranzakciót elutasítja a kibocsátó bank, hibás adat miatt.

   1. 8. Érintés nélkül csak 5000 forint alatti összeget lehet kifizetni

   Valóban létezik az 5000 forintos összeghatár, ez azonban csak arra vonatkozik, hogy ez alatt az összeghatár alatt nem kell megadni a PIN kódot fizetéskor. 5000 forint feletti érintés nélküli fizetésnél a vásárlónak a szokásos módon meg kell adnia 4 jegyű PIN kódját. A tranzakció így is gyorsabb, mintha átadnánk a kártyát, és a pénztáros dugdosná be a terminálba.

   1. 9. Nem kaphatok bankkártyát 18 éves kor alatt

   Betéti kártyával 18 év alatti ügyfelek is rendelkezhetnek, amelyet személyi igazolvánnyal igényelhetnek. Emellett társkártya birtoklására is van lehetőségük, ezt a konstrukciót általában családtagok igénylik számukra.

   10. Nem kaphatok hitelkártyát, ha a jövedelmem 150 ezer forint alá esik

   Nem igaz, hiszen kisebb fizetésre is lehet kérni hitelkártyát, esetleg alacsonyabb hitelkerettel, de ugyanúgy működik a konstrukció.

   11. Prémium kártyája csak gazdag embereknek van

   A prémium kártyák éves díja jellemzően körülbelül háromszorosa egy hagyományos kártyának, azonban bizonyos esetekben az éves díj akár ugyanakkora, vagy alacsonyabb is lehet, mint a standard kártyáké. Ezen túl a prémium kártyák éves díjkülönbözetét ki lehet használni olyan szolgáltatásokra, mint a kedvezmények és pénzvisszatérítés. Ma már a bankok nem feltétlenül az ügyfelek anyagi státuszát díjazzák közvetlenül, hanem okos termékeket fejlesztenek olyan típusú kedvezményekkel, amelyeket egy kedvezőbb anyagi helyzetben lévő ügyfél tud jobban kihasználni.

   Jól jönne 1,5 millió forint?

   A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

   Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
   Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
   Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
   rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
   Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
   Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
   Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
   Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
   Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
   Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
   Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
   Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
   Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
   Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
   918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
   Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
   Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
   Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
   Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
   Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
   Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
   Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
   Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
   Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
   hírlevél
   Ingatlantájoló
   Együttműködő partnerünk: 4iG