4p
A magyar felhasználók megkedvelték az egyérintéses fizetést, amely megnyithatja az utat a mobiltárca-használat felé is. Óriási átalakuláson esnek át a pénzhasználati szokások, hiszen már okostelefonnal is fizethetünk ott, ahol eddig bankkártyával - erről a MasterCard mobil üzletfejlesztési vezetője, Szetnics László számolt be.

Pár évvel ezelőtt szinte még elképzelhetetlennek tűnt, hogy a karácsonyi vásárláson spóroljunk egy fél délutánt. Az egyérintéses technológia megjelenése, amit a vásárlók PayPass-ként ismerhettek meg, jelentősen felgyorsította a vásárlást. A kártyák helyét hamarosan az okostelefonjainkon működő mobiltárcák vehetik át, amelyek a plasztik kártyákkal szemben több lehetőséget adnak, például hűségpontokat gyűjthetünk vagy belépőjegyeket tárolhatunk rajtuk. Másrészt egyre gyakoribb az, hogy a lábunkat sem tesszük ki otthonról, hanem a neten keresztül vásárolunk. Szetnics László, a MasterCard mobil üzletfejlesztési vezetője szerint a következő lépés az lehet, ha egy eszközről kezelhetjük a pénzügyeinket, legyen szó akár internetes, akár bolti vásárlásról.

Privátbankár.hu: Miért akarnánk mobilt használni fizetéshez?

Szetnics László, MasterCard mobil üzletfejlesztési vezető: Ma már senki nem indul el mobiltelefon nélkül otthonról. Ha valaki otthon hagyja a készülékét, a statisztikák szerint 23 perc kell ahhoz, hogy észrevegye a hiányát. A pénztárcánk esetében ez órákba is telhet. Vagy képzeljünk el egy bevásárlást: mit csinálunk sorban állás közben? Emailezünk, chatelünk a telefonon. Mennyivel egyszerűbb lenne, ha ezzel az eszközzel fizethetnénk is?

Szetnics László

PB: Mi kell ahhoz, hogy széles körben elterjedjen Magyarországon a mobiltárcák használata?

Sz.L.: A mobiltárcák sikeréhez elengedhetetlen néhány feltétel: széles elfogadó hálózat, szabványos rendszer, együttműködő környezet és megfelelő számú, fizetésre alkalmas mobiltelefon. A MasterCard egy keretrendszert ad ehhez. Mi végezzük a mobilfizetési ökoszisztéma elemei megfelelőségének a tanúsítását. Ide tartozik például a mobiltelefon, a SIM-kártya, a mobiltárca, vagy éppen az elfogadó terminálok hitelesítése. Azonban a technológián túl az is fontos, hogy a fogyasztók nyitottak legyenek. A magyarok szerencsére fogékonyak az új technológiákra. Az egyérintéses fizetés tekintetében egyenesen az élvonalba tartozunk, világviszonylatban is. Ezt mutatja, hogy egy év alatt több mint háromszorosára nőtt az egyérintéses bankkártyájukat aktívan használók száma.

PB: Ehhez széles elfogadói hálózat szükséges. Hány terminálnál tudunk egyérintéses bankkártyával vagy mobiltárcával fizetni?

Sz.L.: Ebben a tekintetben szerencsére jól állunk. Nem csak a vásárlók, hanem a kereskedők is igénylik ezt a technológiát, amelynek legnagyobb előnye, hogy hatalmas mértékben le tudja csökkenteni a sorban állás idejét. A Magyar Nemzeti Bank legutóbbi adatai szerint nagyjából 38.000 terminálnál fizethetünk egyérintéssel, ami az összes terminál 42 százaléka. Ez a szám nemzetközi viszonylatban is óriási. Nem csak Magyarország, de az egész régió jól áll ebben. Lengyelország, Csehország és hazánk is élen jár az egyérintéses fizetésekben.

PB: Mi lesz azokkal, akik még nem egyérintéses terminált használnak?

Sz.L.: A jelenleg üzemben levő bankkártya-elfogadó terminálokat az életciklusuk végén, de legkésőbb 2020. január elsejéig kell egyérintéses fizetésre alkalmas terminálokra lecserélni. Illetve minden 2016. január 1-től felszerelt új POS terminálnak pedig már az üzembe helyezéskor alkalmasnak kell lennie az egyérintéses fizetésre.

PB: Jöhet még valami a mobilfizetés után? Milyen innovációkon dolgozik a MasterCard?

Sz.L.: Az a célunk, hogy olyan digitális platformot hozzunk létre, amely képes egységesen kezelni az internetes és a bolti vásárlásokat. Ezért indítottuk el egy éve MasterPass™ nevű rendszerünket, amely online tárolja a vásárlók személyes, banki adatait és szállítási címüket, így ezeket nem kell a különböző webshopokba való be- vagy kijelentkezéskor újra meg újra megadni. A MasterPass™ jelenleg az online vásárlás világában nyújt egyszerű és biztonságos megoldást, ám hamarosan további funkciók is elérhetőek lesznek benne, például a személyek közötti pénzküldés (mobilszámról mobilszámra), számlafizetés vagy mobilegyenleg feltöltés. Amint a rendszer egésze elkészül, a kártyabirtokosok egyetlen alkalmazás segítségével fognak tudni fizetni akár valódi boltokban, akár webshopokban.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az OTP Bank húsvéti ajándékot kapott
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 16:35
Változatlan stabil kilátással megerősítette az OTP-bankok besorolásait a Moody's.
Pénzügyi szektor Már biztos, az MBH Bank a Fundamenta többségi tulajdonosa
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 14:48
A szükséges engedélyek megszerzése után lezárult a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 76,35 százalékos  tulajdonrészének megvásárlására vonatkozó részvényadásvételi folyamat, amelynek értelmében az MBH Bank vált a társaság többségi tulajdonosává.
Pénzügyi szektor Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás
Privátbankár.hu | 2024. március 26. 11:49
Megérkezett a számlákra a Babakötvény után járó éves állami támogatás: 190 ezer gyermek 1,8 milliárd forint támogatást kapott - jelentette be keddi Facebook-bejegyzésében Varga Mihály pénzügyminiszter.
Pénzügyi szektor Hol tart a készpénz és a bankkártyák magyarországi versengése?
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 08:58
Minden harmadik bankkártyás ügyfél mobillal fizet, a kártyás vásárlások értéke pedig már a duplája a készpénzfelvételekének. A hazai kibocsátású bankkártyák száma meghaladta a tízmilliót, miközben egyre kisebb a hitelkártyák aránya.
Pénzügyi szektor Megrohamozták az ATM-eket, be kellett fagyasztani a számlákat egy hiba miatt Etiópiában
Privátbankár.hu | 2024. március 19. 07:15
Rengeteg pénzt utaltak át máshova a rendszerhibát kihasználó ügyfelek. 
Pénzügyi szektor MNB-bírságot kapott a nyakába az MFB
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 19:41
Szabálytalanságokat találtak.
Pénzügyi szektor Segíti a zöld ingatlanfinanszírozást az MBH Jelzálogbank 
Privátbankár.hu | 2024. március 11. 14:37
Csaknem hatmilliárd forinttal.
Pénzügyi szektor Feladták a leckét Matolcsy Györgyéknek Frankfurtban
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 16:14
Az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa csütörtöki ülésén a piaci várakozásoknak megfelelően ismét változatlanul hagyta a három irányadó eurókamat szintjét.
Pénzügyi szektor Milliós bírságot osztott ki az MNB egy befektetési szolgáltatóra
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 11:12
Az MNB 10 millió forint bírságot szabott ki az Equilor befektetési szolgáltatóra, mivel folyamatos felügyelése során megállapította: a társaság nem teljesítette maradéktalanul a korábbi vizsgálatában előírtakat.
Pénzügyi szektor Zöldebb alapokat kínál az MBH
Privátbankár.hu | 2024. március 5. 13:01
Megújult az MBH-s választék. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG