5p

Lszszerű lehet az ötéves kamatfixálást választani. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata könnyen lehet, hogy csökkenni fog. 

A jelenlegi magas kamatszintek távol tartják a hitelfelvevőket, akik nem akarnak a mostani rekordközeli kamatok miatt 10-20 évig magas törlesztőrészletet fizetni. Alternatíva lehet az 5 éves fix konstrukciók választása, de még jobb megoldást hozhatna, ha minden bank bevezetné a futamidő alatt legalább egyszeri díj- és költségmentes kamatváltás lehetőségét, így mentesítve az ügyfeleket több millió forintnyi felesleges kiadástól - derül ki a A BiztosDöntés.hu összeállításából. 

 Magyar Nemzeti Bank (MNB) keddi kamatdöntő ülésén a várakozások szerint az irányadó kamatszint újabb 100 bázispontos csökkentéséről dönthet. Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint a kamatcsökkentés hatása leginkább a rövid hozamok csökkenésében mutatkozik majd meg a bankközi pénzpiacon. 

Akad alternatíva. Fotó: Depositphotos
Akad alternatíva. Fotó: Depositphotos

A májusban elindult kamatcsökkentési ciklus eredményeként a májusi kamatszintekhez képest a 3 havi Bubor 230, az ötéves irányadó pénzpiaci kamat (az 5 éves Birs) 132 bázispontos csökkenést mutat. Ehhez képest a 10 és 20 éves futamidejű pénzpiaci kamatszint (a 10 és 20 éves Birs) értéke hétfőn mindössze 84-84 bázisponttal csökkent a májusi kamatdöntés előtti szintekhez képest. Ráadásul - hívja fel a figyelmet a szakember - az elmúlt egy hónapban a 10 és 20 éves pénzpiaci kamat még emelkedett is.

Félelem a beégetett kamattól

Gergely Péter szerint a jelenlegi piaci környezetben sok lakáshitel-felvevőt távoltarthat a piactól az, hogy a mostani, a két évvel ezelőtti kamatszinthez képest közel kétszer magasabb kamat mellett nem akarnak hosszú időre beégetett fix hitelkamat és az ezzel járó magas törlesztőrészlet mellett eladósodni. 

A fentiek miatt a szakember szerint észszerű lehet azok döntése, akik az ötéves kamatfixálás mellett elérhető lakáshiteleket keresik. Ezeknél a konstrukcióknál ugyanis a mostani magas törlesztőrészlet egészen bizonyosan csak öt évig áll fenn, azt követően a hitel kamata (és így törlesztőrészlete) az akkori - remélhetően lényegesen alacsonyabb – szintre csökken. Így a futamidő hátralévő időszakában több millió forintot is spórolhat az ügyfél. 

Nem kedvelik az 5 éves fixálást

A fentiek miatt tűnik meglepetésnek, hogy az elmúlt hónapokban újabb pénzintézetek döntöttek úgy, hogy megszüntetik az 5 éves kamatperiódusra kínált hitelkonstrukciókat. A nyári hónapokban a CIB Bank is így döntött. Ezzel szemben az 5 éves kamatperiódussal bíró hitelek esetében a Raiffeisen Banknál 0,34, az Ersténél 0,4, a Magnet Banknál 0,57, az Oberbanknál 0,8 százalékponttal csökkent a termék meghirdetett kamata az elmúlt hetekben. 

Gergely Péter szerint egyelőre a folyósított lakáshitel-szerződések alig 5 százalékát kötik az ügyfelek 5 évre fixált kamat mellett, 2018-ban azonban a hitelek 45 százalékára szerződtek így a bankok. Akkor ez rossz választás volt az ügyfelek részére, hiszen csak nagyon rövid időre fixálták be az akkori rekordalacsony kamatokat, így ezek a hitelek épp most árazódnak át, drámaian magasabb kamatszintekre. Ezért döntött a kormány úgy, hogy az 5 éves kamatperiódusú lakáshitelesekre is kiterjeszti a kamatstop védelmét.

El kell terjednie a kamatváltó konstrukcióknak

Gergely Péter szerint épp az elmúlt hónapok mutatták meg leginkább a rövid időre fixált hitelek magasabb kockázatát. A szakember szerint ez is oka lehet annak, hogy az MNB a Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek esetében már nem enged 10 éves kamatperiódus alatt hitelszerződést kötni. 

Ugyanakkor a szakember szerint a bankoknak alternatívát kell kínálniuk a hitelfelvevőknek arra, hogy a 10 évre, vagy épp a futamidő egészére fix törlesztést kínáló konstrukciók választására nem fizetnek rá. A BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint meglepő, hogy továbbra is csak az OTP Bank kínál egyszeri kamatváltoztatást a jelzáloghiteleseinek – a bank a futamidő alatt egyszer költségmentesen az aktuális pénzpiaci kamatszinthez igazítja az ügyfél lakáshitelének kamatát. 

Gergely Péter szerint a következő hónapokban a bankok egy része újraélesztheti az 5 éves kamatciklusú konstrukcióit. Ugyanakkor a BiztosDöntés.hu szakembere szerint mindenki számára kedvezőbb volna, ha a bankok inkább bevezetnék saját kamatváltó szolgáltatásukat. Ez már csak azért is érdekük – emlékeztet a szakember -, mert ilyen szolgáltatás nélkül borítékolható, hogy pár év múlva tömegével mondják majd fel korábbi hiteleiket az ügyfelek, akiknek más bankok kedvező kamatozású hitelkiváltást ajánlanak majd. Ezt érdemesebb elkerülni egy olyan megoldással, amely az ügyfelet – kisebb kamat mellett, de - a banknál tartja. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG