<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Fekete-Győr András, az OBA ügyvezetője lesz majd júniustól a Befektetővédelmi Alap ügyvezető igazgatója is. A két szervezet tehát együtt dolgozik majd, ám ennek ellenére megmarad a kínai fal a két szervezet között

Fekete-Győr András lesz a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója június 1-től, miután elődje, az alapot az 1997-es megalakulása óta ügyvezető igazgatóként irányító Farkas Péter távozik pozíciójából.

Az OBA vezetője lesz a Beva vezetője is

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatói posztját is betölti, s e tekintetben nem meglepetés kinevezése. Az OBA szervezete az elmúlt hónapokban alaposan megedződött, aligha véletlen, hogy a brókercsődök kirobbanásakor példaként hozták fel a politikusok, amikor a Buda-Cash, a Hungária és utóbb a Quaestor-botrány kártalanítási folyamatairól beszéltek. Később az OBA meg is kapta a „feladatot”, hogy a brókerügyekben próbáljon segítséget nyújtani a Bevának, noha a szervezet ez idő tájt épp a DRB bankcsoport csődjének kártalanítását menedzselte.

(Megjegyzendő, hogy amíg a betétvédelmi szabályozásunk rendkívül gyors és egyértelmű eljárásrendet határoz meg - kivéve a legutóbbi takarékszövetkezeti kártalanításokat, amelyek az elrontott integrációs törvény miatt voltak lassabbak – addig a befektetési cégek esetében a kártalanítási folyamat sokkal lassabb a törvényi előírások miatt.)

Ugyanakkor az immár közös vezető alatt működő két szervezetnek elvben a jövőben is tűzfalat kell húzni a szervezetek között – igaz ez még akkor is, ha a befektetési szolgáltatói oldalon is több hitelintézet aktív, s így oroszlánrészét adják például a Quaestor-alap feltöltésének. A két alap munkaszervezetben lehet közös, de forrásainak el kell különülnie – ezt uniós direktíva rögzíti.

Miért?

A posztját anno pályázat útján elnyerő Farkas távozásának oka kérdéses. Meglehet, többen felrótták neki „makacskodását” amiatt, hogy jelezte: a Beva a hatályos törvények alapján nem tud fizetni a Quaestor-kötvények után, s azt is, hogy ragaszkodott a törvényben meghatározott, meglehetősen lassú kártalanítási menetrendhez. Ugyanakkor nem felejthető el az sem, hogy az ügyvezető igazgató volt az egyike (a hírek szerint a Beva elnöke, Hardy Ilona mellett), aki a két jegybanki képviselő mellett hosszas vita után végül is igennel szavazott arról, hogy a Bevának mégiscsak lesz dolga a Quaestor-kötvényesekkel.

Ami ezen felül további furcsaság az az, hogy a mai nyúlfarknyi hír nem szól arról, hogy miért született a döntés, mint ahogy arról sem, hogy hogyan kerül Fekete-Győr András az ügyvezető igazgatói székbe. A Beva honlapján elérhető szabályozás szerint az ügyvezető igazgatót kinevezése és felmentése a Beva igazgatóságának feladata.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos