3p
Fekete-Győr András, az OBA ügyvezetője lesz majd júniustól a Befektetővédelmi Alap ügyvezető igazgatója is. A két szervezet tehát együtt dolgozik majd, ám ennek ellenére megmarad a kínai fal a két szervezet között

Fekete-Győr András lesz a Befektető-védelmi Alap (Beva) ügyvezető igazgatója június 1-től, miután elődje, az alapot az 1997-es megalakulása óta ügyvezető igazgatóként irányító Farkas Péter távozik pozíciójából.

Az OBA vezetője lesz a Beva vezetője is

Fekete-Győr András

Fekete-Győr András az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) ügyvezető igazgatói posztját is betölti, s e tekintetben nem meglepetés kinevezése. Az OBA szervezete az elmúlt hónapokban alaposan megedződött, aligha véletlen, hogy a brókercsődök kirobbanásakor példaként hozták fel a politikusok, amikor a Buda-Cash, a Hungária és utóbb a Quaestor-botrány kártalanítási folyamatairól beszéltek. Később az OBA meg is kapta a „feladatot”, hogy a brókerügyekben próbáljon segítséget nyújtani a Bevának, noha a szervezet ez idő tájt épp a DRB bankcsoport csődjének kártalanítását menedzselte.

(Megjegyzendő, hogy amíg a betétvédelmi szabályozásunk rendkívül gyors és egyértelmű eljárásrendet határoz meg - kivéve a legutóbbi takarékszövetkezeti kártalanításokat, amelyek az elrontott integrációs törvény miatt voltak lassabbak – addig a befektetési cégek esetében a kártalanítási folyamat sokkal lassabb a törvényi előírások miatt.)

Ugyanakkor az immár közös vezető alatt működő két szervezetnek elvben a jövőben is tűzfalat kell húzni a szervezetek között – igaz ez még akkor is, ha a befektetési szolgáltatói oldalon is több hitelintézet aktív, s így oroszlánrészét adják például a Quaestor-alap feltöltésének. A két alap munkaszervezetben lehet közös, de forrásainak el kell különülnie – ezt uniós direktíva rögzíti.

Miért?

A posztját anno pályázat útján elnyerő Farkas távozásának oka kérdéses. Meglehet, többen felrótták neki „makacskodását” amiatt, hogy jelezte: a Beva a hatályos törvények alapján nem tud fizetni a Quaestor-kötvények után, s azt is, hogy ragaszkodott a törvényben meghatározott, meglehetősen lassú kártalanítási menetrendhez. Ugyanakkor nem felejthető el az sem, hogy az ügyvezető igazgató volt az egyike (a hírek szerint a Beva elnöke, Hardy Ilona mellett), aki a két jegybanki képviselő mellett hosszas vita után végül is igennel szavazott arról, hogy a Bevának mégiscsak lesz dolga a Quaestor-kötvényesekkel.

Ami ezen felül további furcsaság az az, hogy a mai nyúlfarknyi hír nem szól arról, hogy miért született a döntés, mint ahogy arról sem, hogy hogyan kerül Fekete-Győr András az ügyvezető igazgatói székbe. A Beva honlapján elérhető szabályozás szerint az ügyvezető igazgatót kinevezése és felmentése a Beva igazgatóságának feladata.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG