OBA
Vállalat Nem jött jól az Erstének, hogy be kellett szállnia a Sberbank-ügyfelek kártalanításába 
Csabai Károly | 2022. május 4. 11:01
Az osztrák Erste Group 70, az Európai Újjáépítési és Bank, illetve a magyar állam 15-15 százalékos tulajdonában lévő hitelintézet alapvetően azért zárta közel 1 milliárd forintos veszteséggel az idei első negyedévét, mert a március elején bedőlt orosz bank ügyfeleinek kártalanítása érdekében 7,9 milliárdot kellett befizetnie az Országos Betétbiztosítási Alapba (OBA).
Részvény / Deviza / Áru Apu, akkor most biztonságban vannak az állampapírjaim, részvényeim? 
Eidenpenz József | 2022. március 10. 05:43
Az emberek a háború miatt most mindentől félnek, még a legbiztonságosabb befektetésektől is. Mit kell tudni az értékpapírok őrzéséről, garancia-rendszeréről, a befektetővédelemről? Melyik lehet most a nagyobb kockázat?
Személyes pénzügyek “Apu, biztonságban van a pénzem az OTP-ben?" 
Eidenpenz József | 2022. március 3. 15:19
Az orosz pénzügyi rendszer villámgyorsan kialakuló válságát, a Sberbank sebes megszüntetését látva sokan kérdeznek a héten bennünket, hogy biztonságban van-e a pénzük a bankokban. Megpróbáltuk a lehető leginkább közérthetően összefoglalni, amit tudni kell.
Pénzügyi szektor Sberbankos? Mutatjuk, hogyan juthat a pénzéhez 
Csabai Károly | 2022. március 2. 10:11
Amennyiben a Pénzügyminisztérium áldását adja a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által kedd éjjel elrendelt végelszámolási eljárásra, akkor a mintegy 70 ezer ügyfél máris kérheti az Országos Betétbiztosítási Alaptól (OBA), hogy fejenként 100 ezer euróig kártalanítsa őket, amelyre a kérelem benyújtásától számított tíz napon belül sor kerül.
Személyes pénzügyek 13. Hogyan kerüljük el a pénzügyi csalásokat? 
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:02
Ahol sok pénz van, ott rendszerint hamar megjelennek a bűncselekmények is, ami fokozottan igaz ez a befektetések világára. Vigyáznunk kell, hogy ne legyünk magunk is áldozatok, ne veszítsük el a keserves munkával összekuporgatott vagy örökölt vagyonunkat. Ehhez azonban bizonyos alapismeretekre szükségünk van.
Pénzügyi szektor Közel 4 milliárdjába fáj az OBA-nak a Matolcsy-unokatestvér bankjának buktája 
Privátbankár.hu | 2019. március 29. 17:30
A kártalanított 756 ügyfél többsége, 412 magánszemély. A legfiatalabb 20, a legidősebb 90 éves.
Pénzügyi szektor Bajban Matolcsy unokatestvérének bankja: kik vezetik itt számlájukat? 
Gáspár András | 2018. december 18. 09:55
Mától kezdve nem lehet 7 millió forintnál nagyobb összeget kivenni az NHB Banktól, és új betéteket sem lehet betenni. Likviditási problémák merültek fel, felügyeleti biztost rendeltek ki és egy napra be is zártak. Az NHB Bank Matolcsy unokatestvérének cége, a jegybankelnök fiának pedig van olyan cége, amelyik kizárólag itt vezetett számlát nemrég. Ezzel együtt meglepően kevés magánszemély és cég érintett.
Személyes pénzügyek Brókerkárosultak! Itt a határidő, eddig lehet igényelni a kártalanítást  
Privátbankár.hu | 2016. február 4. 07:20
Február 15-ig nyújthatják be kérelmüket az új igénylők a Quaestor és a Hungária kötvényesek kárrendezését végző Kárrendezési Alaphoz.
Pénzügyi szektor Ki védi meg majd a befektetőket? Műkődésképtelenné válhat a rendszer 
Nagy László Nándor | 2015. június 3. 06:48
Első ránézésre rendkívül sok problémától terhelt világ köszönt be az intézményvédelemben, ha a jelenlegi tervezet szerint kerül majd összevonásra a szervezetrendszer: 4 külön intézmény 4 külön igazgatósága oszt majd ki feladatokat egyetlen lebonyolító szervezetre, ahol ugyanakkor a kompetenciák hiánya merülhet majd fel.
Pénzügyi szektor Váratlan lépés: a kártalanítás közepén lecserélik a Beva vezetőjét 
Nagy László Nándor | 2015. május 28. 12:15
Fekete-Győr András, az OBA ügyvezetője lesz majd júniustól a Befektetővédelmi Alap ügyvezető igazgatója is. A két szervezet tehát együtt dolgozik majd, ám ennek ellenére megmarad a kínai fal a két szervezet között
Pénzügyi szektor Kemény szavak Csányitól - beszólt Lázárnak és beszélt Tarsolyról is  
Privátbankár.hu | 2015. április 17. 14:09
Nem értjük, hogy miért a tisztességes bankárok fizetik ki a tisztességtelenek kárát. Reméljük, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja majd a Quaestor kárpótlási törvényt - mondta Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója beszólt Lázár Jánosnak és elmondta a véleményét Tarsoly Csabáról. A devizahiteles törvényt pedig megtámadják Strasbourgban.
Pénzügyi szektor Nemcsak haraphat, de durván marhat is új jogaival az MNB 
Nagy László Nándor | 2015. április 16. 18:15
Száztíz oldalas salátatörvényben rendezné a brókercsődök után világot a kormány. A jegybank a vártnál is durvább ellenőrzési jogokat kapna, de a könyvvizsgálók félmilliárdos felelősségbiztosítása is komoly tétel....
Makro / Külgazdaság Két törvényjavaslatot nyújtanak be ma Quaestor-ügyben 
Privátbankár.hu | 2015. április 10. 11:16
Az egyik a kártalanítási összeg felső határára vonatkozik, a másik pedig a felügyeleti szervek jogosítványait erősíti.
Pénzügyi szektor Ma eldőlhet, jár-e kártalanítás a fiktív Quaestor-kötvények után 
Nagy László Nándor | 2015. április 10. 09:30
Elvi vitát kell eldöntenie ma a Befektetővédelmi Alap igazgatóságának a Quaestor kártalanítás kapcsán: fizethet-e a fiktív vállalati kötvények utáni kártalanítást az alap, ha alapesetben a kötvényekre nem szól a védelem?
Pénzügyi szektor Aggódik az MNB, hogy kivonulnak a befektetési szolgáltatók? 
Nagy László Nándor | 2015. április 9. 18:03
Maximum szervezetileg olvadhat össze az Betétbiztosítási és a Befektetővédelmi Alap - a kártalanítási-, partner- és ügyféladatokban és a kártalanítási források tekintetében kínai falnak kell lennie a szervezetek között. Az MNB szerint nem baj, ha hosszú évek múlva lesz a Beva egyenleg újra pozitív - nem cél, hogy a szolgáltatókat rendkívüli díjakkal elűzzék Magyarországról.
Pénzügyi szektor OBÁ-t csinál a Bevából a brókerbotrány? (Frissítve) 
Privátbankár.hu | 2015. április 7. 14:12
Az MNB törvénymódosítást kezdeményez annak érdekében, hogy ezentúl nagyobb összeghatárig kártalaníthasson a Befektető-védelmi Alap.
Pénzügyi szektor Alakul a brókerbotrányok áldozatainak kártalanítása, de még rengeteg a kérdőjel 
Fellegi Tamás | 2015. április 3. 11:46
A brókerbotrányok olyan súlyos, régóta tartó, rendszerszintű problémákat vetettek fel, melyben az állami felelőssége sem kerülhető meg, így muszáj volt az érintett ügyfelek kártalanításával foglalkozni. Az ügy még elég kuszán áll, megpróbáljuk kibogozni, hogy is állhat össze a megoldás.
Pénzügyi szektor Ha a politikára bízzuk, a végén a biztosítók dobják össze a Quaestor-kártalanítást 
Nagy László Nándor | 2015. április 2. 17:41
A Fidesz alelnöke a Magyar Hírlap tudósítása szerint gyorsan megoldaná a brókerügyet. A gond csak az, hogy Kósa Lajost keveri a befektetőt a betétessel, Buda-Casht a DRB Bankkal, OBÁ-t a Bevával. A többi stimmel.
Pénzügyi szektor Miért a piac kártalanítson csaló brókerek után? 
Nagy László Nándor | 2015. március 27. 17:51
Azért találták ki a felügyeleti struktúrát, hogy a piac szabályozott, ellenőrzött keretek között tudjon működni, ne egymás bizalmatlan méregetésével, a versenytárs kizárásával foglalkozzon a pénzügyi piac. Ha viszont a felügyelet nem tudja ellátni a feladatát, az jogalkotói felelősség - ezért kell az államnak is részt vállalni például a Quaestor kártalanításból.
Befektetés Három brókerbotrány után, végülis mi a biztonságos befektetés? 
Fellegi Tamás | 2015. március 18. 11:36
A legtöbb megtakarítót, befektetőt sokkolta a három méretes csalási ügy, melyek óriási befektetői pénzeket nyeltek el. Mindenki aggódik, teljes joggal szeretnék tudni, ezentúl mi tekinthető biztonságos befektetésnek, és mit kell nagyívben elkerülni?
Pénzügyi szektor Bedőlt a bank, fizet az OBA, de ki állja a tranzakció díját? 
Privátbankár.hu | 2015. március 17. 15:00
Ha az ügyfél egy összegben utalja el a kapott kártérítést új számlájára, a tranzakciós költséget az OBA fizeti.
Pénzügyi szektor Miattad dőlt be a bank, a brókercég? Tessék, itt egy kalap pénz 
Nagy László Nándor | 2015. március 17. 06:34
Az uniós betétbiztosítási irányelvek szembemennek a kormánypárt azon javaslatával, amely szigorítaná a bróker- és bankcsődökben érintett vezetők felelősségrevonását. Júlustól ugyanis nem tarthatja vissza ezen személyek és családtagjaik betétjei utáni kártalanítást az OBA. Kérdés, hogy lesz-e e téren unortodoxia - ezt most sokan támogatnák.
Pénzügyi szektor Ilyen sem volt még: az ország kétharmada vár kártalanításra 
Privátbankár.hu | 2015. március 12. 15:14
A DRB Bankcsoportnak Budapest mellett 13 megyében volt bankfiókja - Somogyban várnak a legtöbben pénzükre.
Pénzügyi szektor A Buda-Cash-botrány a bankadó-csökkenést elmoshatja 
Nagy László Nándor | 2015. március 11. 06:38
A DRB csődök nyomán felálló helyzetben fabatkát sem érne a bankadó belengetett csökkentése, ha a pénzintézeteknek gyorsan vissza kellene fizetniük az betétbiztosítónak adott hitelt. Ha a kormányzati cél a hitelezés felfuttatása, a konstrukció átalakítására van szükség - a hírek szerint ezt a kormány és a jegybank is támogatja.
Pénzügyi szektor Jó hír a bedőlt kisbank ügyfeleinek – fizet az OBA 
Privátbankár.hu | 2015. március 10. 14:37
A DRB Bankcsoport felszámolása kapcsán az Országos Betétbiztosítási Alap mintegy 73 ezer ügyfél számára fizet kártalanítást, első körben 103 milliárd forint értékben.
Állampapír / Kötvény Anyu, mi az a szokásostól eltérő kockázat? Ezen bukott el a Quaestor 
Eidenpenz József | 2015. március 10. 12:56
A Quaestor-cégcsoport számára is eljött a pénzügyi nehézségek ideje, ami azonban nem olyan meglepő, mint néhányan esetleg gondolják. A cégbirodalom ugyanis régóta rövid futamidejű pénzekből finanszírozott hosszabb lejáratú befektetéseket. A kockázatokra a felügyeleti hatóság is felhívta a figyelmet, de csak csendben, hogy senkit se zavarjon.
Pénzügyi szektor Mától pénzükhöz juthatnak a bedőlt bankok károsultjai  
Privátbankár.hu | 2015. március 10. 11:05
A Buda-Cash-hez tartozó DRB bankcsoport betéteseinek nagy része már keddtől hozzájuthat a pénzéhez.
Pénzügyi szektor Így megy a harc a bedőlt bankok ügyfeleiért - főpróba az igazi háború előtt 
Gáspár András | 2015. március 7. 10:50
Még nem kapták meg a kártalanítást a korábban "Buda-Cash-es takarékok" néven emlegetett DRB-bankok ügyfelei, de máris ajánlatokkal bombázzák őket a helyi újságokban a takarékok. Több mint 100 bankfiók ügyfelei keresnek most maguknak új számlavezetőt - jó bemelegítés ez a forintosított devizahitelekért induló csatához.
Pénzügyi szektor Buda-Cash-botrány: 107 milliárdot utalhat az MNB 
Privátbankár.hu | 2015. március 6. 10:10
Az MNB likviditási kölcsönt nyújt az OBA részére - közölte a jegybank.
Részvény / Deviza / Áru Pedig jó ötletnek tűnt: egy rendszer, amit bedöntött a Buda-Cash 
Nagy László Nándor | 2015. március 5. 15:12
A Befektetővédelmi Alap visszavonulót fújt: a Buda-Cash botrány kapcsán nem alkalmazza a kockázatarányos díjszabását. A csalások ellen ugyanis nem védhet meg ez a rendszer.
Pénzügyi szektor Eszter vagyok, 28 éves, és bedőlt a bankom 
Privátbankár.hu | 2015. március 4. 10:04
Aki aggódik a pénze miatt, annak biztatásképp megmutatjuk az OBA promóciós videóját a betétvédelemről.
Pénzügyi szektor Bedőlt a bankod? Így szerezheted vissza a pénzed! 
Privátbankár.hu | 2015. március 3. 13:08
Szerdától megkezdi és még márciusban befejezi az Országos Betétbiztosítási Alap a DRB Bankcsoport betéteseinek kártalanítását.
Pénzügyi szektor Itt a vége: az MNB elvette a botrányban érintett bankok engedélyét 
Privátbankár.hu | 2015. március 2. 16:37
A jegybank visszavonta a DRB bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét. A betétesek még e hónapban hozzájutnak megtakarításaikhoz, amelyet az Országos Betétbiztosítási Alap automatikusan fizet majd ki - mintegy 30 millió forintig -, és amelyhez az MNB elegendő forrást nyújt - nyilatkozta Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-nek hétfőn.
Pénzügyi szektor Összeültek a fejesek Buda-Cash-ügyben - szigorítás jöhet 
Privátbankár.hu | 2015. február 27. 13:12
Az MNB kezdeményezésére ma több minisztérium, a garanciaintézmények és a jegybank képviselői egyeztetést tartottak a DRB bankcsoport és a Buda-Cash Brókerházzal kapcsolatos feladatok összehangolására. Az MNB törvénymódosítást kezdeményez a felügyelési keretrendszer további szigorítására.
Pénzügyi szektor Nem bosszú miatt került bajba a Buda-Cash - kell majd a jegybank pénze is 
Nagy László Nándor | 2015. február 26. 14:00
Nem a takarékszövetkezeti einstandból való kimaradás miatti bosszú áll a brókerbotrány mögött - állítják a DRB Bankokat ismerők. Ma mindenki szerint a bankok felszámolásának kimondása lenne az ésszerű, ám a gyors kifizetéshez biztos, hogy kell az MNB betétbiztosítónak nyújtott hitele is.
Személyes pénzügyek A bróker-összeomlásokat szinte mindig bűncselekmény eredményezi 
Eidenpenz József | 2015. február 25. 10:00
Az értékpapír-befektetők kártalanítására szolgáló Befektető-védelmi Alapban jelenleg 12 milliárd forint van, miközben 1,15 millió magyarországi ügyfél 2820 milliárd forintnyi értéke biztosított. A bróker-összeomlások „nem jelezhetők előre, mivel azokat szinte mindig bűncselekmény eredményezi” – mondja a szakértő.
Pénzügyi szektor Kibírta a bankcsődök rekordévét az OBA 
Privátbankár.hu | 2015. január 21. 10:58
Közel 65 ezer betétessel került kapcsolatba tavaly az Országos Betétbiztosítási Alap a bankcsődök rekordéve során. Az eddig példátlan számú kártalanításban 119,2 milliárd forint betétet juttattak vissza a tulajdonosaiknak, ám még mindig marad 11 milliárd forint az OBA pénztárában
Pénzügyi szektor Hullottak a magyar pénzintézetek - ilyen pocsék éve még nem volt a betéteseknek 
Privátbankár.hu | 2014. december 28. 10:50
Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) 21 éves fennállása óta 2014. volt az első olyan év, amikor több kártalanítási ügyben kellett helytállnia, összesen hat hitelintézet vált fizetésképtelenné ebben az évben. Az új szabályok kedveznek a betéteseknek - ebben a Privátbankár.hu keze is benne van.
Pénzügyi szektor Brüsszelnek nem fog tetszeni a Széchenyi Bank betéteseinek kisegítése? 
Privátbankár.hu | 2014. december 20. 09:58
A közszférában dolgozók bérkompenzációs keretében kártalanítják az OBA-védelmen felül a Széchenyi Bank betéteseit. Eközben többen úgy látják, hogy a csütörtöki döntéssel uniós irányelvet sérthet a kormány
Pénzügyi szektor Gyorsít az OBA: a Tisza Takarék ügyfeleit az OTP-n keresztül kártalanítják! 
Privátbankár.hu | 2014. december 15. 16:31
Gyorsan akarja megoldani az OBA a Tisza Takarékszövetkezet ügyfeleinek kártalanítását - holnaptól indul a kifizetés. Ennek érdekében a kártalanítási folyamatban régi-új partner az OTP Bank lett.
Pénzügyi szektor MNB: nem hibáztunk a Széchenyi Banknál 
Privátbankár.hu | 2014. december 13. 16:44
A jegybank szerint kellően transzparensen tudatták az érintettekkel, hogy felemelik a Széchenyi Bankból kivehető betétösszeget 2 nappal a bankbezárás előtt. Akik kivették a 30 milliót, az OBA-tól nem kapnak több pénzt - tudatja a közlemény
Pénzügyi szektor Nemsokára mindenki kap pénzt –megkezdik a Tisza Takaréknál a kártalanítást 
Privátbankár.hu | 2014. december 11. 12:26
A mai naptól megkezdi és 20 munkanapon belül befejezi az OBA a Tisza Takarékszövetkezet betéteseinek kártalanítását is. A Széchenyi István Hitelszövetkezet, valamint a Széchenyi Kereskedelmi Bank zajló kifizetései 4043 ügyfelet érintenek. A három kártalanításban az OBA fizetési kötelezettsége mintegy 31,5 milliárd forint.
Pénzügyi szektor Indulhat a Tisza betéteseinek kártalanítása, több csőd talán nem lesz 
Privátbankár.hu | 2014. december 11. 09:52
Hatályossá vált a jegybank határozata, amellyel visszavonta a Tisza Takarékszövetkezet működési engedélyét. Mindez megnyitotta az utat a takarékszövetkezet végelszámolása, illetve a betétesek kártalanítása előtt. Pénzkifizetés még nincsen.
Pénzügyi szektor Bedőlt banknál, takaréknál vagy? Van ok az aggodalomra? 
Privátbankár.hu | 2014. december 10. 09:19
Lesz elég pénze a jelenlegi ismeretek szerint a betétbiztosításnak, hogy külön befizetés, hitelfelvétel, vagy kötvénykibocsátás nélkül kártalanítsa a Széchenyi Bank, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a Tisza Takarék ügyfeleit - nyilatkozta a VG-nek Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.
Pénzügyi szektor Hullanak a bankok és a takarékszövetkezetek – megszűnik a Széchenyi Bank 
Privátbankár.hu | 2014. december 5. 18:27
Ma a pénzintézetek fekete péntekje van. Az MNB visszavonta a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. tevékenységi engedélyét és elrendelte végelszámolását, mert az intézmény működése fenntarthatatlanná vált. Húsz munkanapon belül az Országos Betétbiztosítási Alap kártalanítja a betéteseket.
Pénzügyi szektor Nem véletlenül most – betétkifizetési titalom a Tisza Takarékszövetkezetnél 
Privátbankár.hu | 2014. december 5. 17:03
A betétesek biztonsága érdekében a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete (SZHISZ) kizárta tagjai közül a Tisza Takarékszövetkezetet, emiatt az MNB határozatban döntött az intézmény működési engedélyének visszavonásáról. A jegybank betétkifizetési tilalmat rendelt el, s felügyeleti biztosokat rendelt ki a takarékszövetkezethez.
Pénzügyi szektor Ezt is elintéztük: gyorsul a takarékok betéteseinek kártalanítása 
Privátbankár.hu | 2014. november 18. 16:02
Nemhiába küzdöttünk a takarékszövetkezeti betétesekért: a Privátbankár.hu sürgetése is kellett, hogy módosítsák a bedőlt takarékok betéteseinek kártalanítását lehetővé tevő eljárásrendet. A tegnap beterjesztett pénzügyi salátatörvény ugyanakkor tartogat érdekességeket - kiszoríthatóak pl. az állami tulajdonba került cégek kisrészvényesei.
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelszövetkezet: forgathatják a naptárat az ügyfelek - mikor kapnak pénzt? 
Privátbankár.hu | 2014. november 17. 14:14
November 6-án visszavonták az engedélyt, letelt a 8 nap, kezdeményezik az intézmény végelszámolását vagy felszámolását, aztán 20 munkanapon belül pénzt kapnak a Széchenyi hitelszövetkezet ügyfelei.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG