4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A kártalanított 756 ügyfél többsége, 412 magánszemély. A legfiatalabb 20, a legidősebb 90 éves.
Forrás: NHB Facebook-oldala

Az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) feldolgozta az NHB Növekedési Hitel Bank Zrt. „v.a.” biztosított betéteseinek adatállományát és ez alapján kiértesítette a betéteseket a rájuk vonatkozó kártalanítási összegről, valamint a kártalanítás módjáról. Az OBA levele tételesen bemutatta a kártalanítást megalapozó ügyféladatokat, valamint a törvényi előírások szerinti levonások (például a kamatjövedelem-adó) után a kártalanítás összegét.

Ezzel egy időben az OBA átutalta a kifizetés fedezetét a kártalanításban részt vevő partnerbanknak, továbbá folyamatosan dolgozza fel és teljesít kifizetéseket az új fizetési számlaszámot bejelentő, az 500 ezer forintot meg nem haladó kifizetési összeggel, vagy külföldi címmel rendelkező ügyfelek számára.

Az ügyfelek egy része ezen a héten már megkapta az őt megillető kártalanítást. Az OBA által az NHB Bank 756 betétesének (412 magánszemélynek és 344 jogi személynek) fizetendő kártalanítás összesen 3,9 milliárd forint. Ennek 33,6 százalékát kapták magánszemélyek, 66,4 százalékát pedig jogi személyek. 500 ezer forint fölötti kártalanítási összeggel 275 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 3,867 milliárd forint. Ők a kártalanítandó ügyfelek 36,4 százaléka, a részükre kifizetendő összeg a kártalanítás 99,3 százaléka. 500 ezer forint, vagy az alatti kártalanítási összeggel 481 ügyfél rendelkezett, a részükre kifizetendő összeg 27,6 millió forint. Ez a kártalanítandó ügyfelek 63,6 százaléka, azonban a részükre kifizetendő összeg a kártalanítás 0,7 százaléka.


Az 1133 számlából 774 db volt forintszámla (darabszámra az összes számla 68,3 százaléka, összegre a betétállomány 74,1 százaléka). Az OBA által az ügyfelek részére átlagosan kifizetett összeg 5 151 901 forint. A kártalanítandó ügyfelek 84 százaléka (647 betétes) rendelkezik magyarországi címmel, betétjeik az összes betét 74,9 százalékát, a kártalanítási összeg 87,6 százalékát kapták meg. Ezen felül a banknak Magyarországon kívül 43 országból voltak (külföldre bejelentett című) betétesei, köztük Costa Ricából, Libanonból, Grúziából, Venezuelából és Vietnamból is.

A kártalanítandó ügyfelek között a legidősebb kártalanítandó betétes 90 éves, a legfiatalabb 20 éves. A hatályos törvényi előírások szerint a magánszemélyeknek járó kamat után az OBA levonja a kamatjövedelem adót, és befizeti az adóhivatalnak. Az adó várható összege a kártalanításra jogosultak vonatkozásában összesen 1,42 millió forint.

Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező (például nem adathiányos) ügyfelek kártalanítására az OBA-nak 15 munkanap áll rendelkezésére. Az egyértelmű OBA biztosítottsági jogosultsággal rendelkező ügyfelek csoportja után az OBA az adatváltozást bejelentő, illetve további dokumentumokat igénylő (például elhunyt betétes utáni örökösödések) kártalanításokkal is foglalkozik.

A kártalanítás gyors kifizethetősége érdekében az OBA kéri azon betéteseket, akik eddig nem jelentették be a korábban megváltozott ügyfél-azonosításra szolgáló adatukat (például név, lakcím, személyi igazolvány számának megváltozása) a NHB Banknak, hogy a saját érdekükben haladéktalanul tegyék meg az OBA által adott korábbi tájékoztatásnak megfelelően.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG