Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Mától kezdve nem lehet 7 millió forintnál nagyobb összeget kivenni az NHB Banktól, és új betéteket sem lehet betenni. Likviditási problémák merültek fel, felügyeleti biztost rendeltek ki és egy napra be is zártak. Az NHB Bank Matolcsy unokatestvérének cége, a jegybankelnök fiának pedig van olyan cége, amelyik kizárólag itt vezetett számlát nemrég. Ezzel együtt meglepően kevés magánszemély és cég érintett.
Forrás: NHB Facebook-oldala

A felügyelet mától 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását az NHB Banknál, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Emellett az MNB felügyeleti biztost is kirendelt a bankhoz.

Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során ugyanis a jegybank azt találta, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató (likviditásfedezeti követelmény, Liquidity Coverage Requirement) értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed - ez pedig az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

A Matolcsy-unokatestvér bankja

Az NHB-ban 98,47 százalékos tulajdonos a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság, a maradék 1,53 százalék a libanoni Fransa Holding S.A.L. társaság tulajdonában áll. A főtulajdonos BanKonzult pedig a jegybankölnek unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége; az Opten adatai szerint maga a cég is vezet két bankszálmlát az NHB-nál (igaz, a CIB-nél és a Gránitnál is vezetnek számlákat).

Az Opten adatai szerint viszont kizárólag NHB-s számlákkal rendelkezett nemrég a Matolcsy György fiának, Ádámnak érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor. A szintén az ő érdekeltségébe tartozó Magyar Startégiai Zrt-nek viszont a 2014 óta bejegyzett NHB-s számlái mellé idén szeptemberben két MKB-s számlát is bejegyeztek. Ez a cég a tulajdonosa az Origo.hu-t is birtokló New Wave Media Group-nak is.

Nem nagy hal, de azért rég láttunk már ilyet

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2% százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti - írja az MNB.

A céginformációs adatbázisokban szereplő adatok persze nem jelentik azt, hogy az MNB intézkedésének bejelentésekor is megvoltak ezek a számlák, vagy nem keletkeztek azóta más, a céginformációs adatbázisokban még nem szereplő bankszámlák a cégeknél. Az sem tudható, hogy az érintett cégek NHB-s bankszámlái az intézkedés bejelentésekor 7 millió forint fölötti egyenleggel rendelkeztek-e; a milliárdos forgalmú cégek esetében viszont erre jó esély van, különösen a Balaton Bútornál, amelynek a legutóbbi adatok szerint nem is volt más pénzintézetnél bankszámlája.

Szintén fontos információ, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket - magyarán csak a bankbetétekre került 7 milliós kivételi sapka, a befektetésekre nem. Erre külön Facebook-posztban is felhívja a figyelmet a bank:

Nemrég még a jegybanki alapítványok is tartottak pár milliárdot itt

2018. első negyedévének végén egyébként a jegybanki alapítványok is 4 milliárd forintot tartottak bankbetétben az NHB-nál a zoom.hu cikke szerint. Azóta volt némi átrendeződés és összeolvadás, az akkor érintett PADA alapítvány eszközei ma a PADS alapítványnál vannak; az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. harmadik negyedévről szóló közleményéből csak az derül ki, mekkora összegű a bankbetét az alapítványoknál (21,105 milliárd forint), részletes adatok a közleményben nincsenek arról, mely bankoknál tartják a pénzt.

Meglepően kevesen vannak 7 millió fölött

Az MNB rendelkezésére álló adatok alapján ezzel együtt összesen mindössze 28 olyan magánszemély és 83 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 8 magánszemély és 39 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét (azaz 100 ezer eurót, mintegy 32,3 millió forintot) is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség - írja az MNB.

A legutóbbi, 2017-es éves beszámoló szerint a bank mérlegfőösszege 59 milliárd forint; 2017 végén az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek összege pénzügyi szolgáltatásból 30,8 milliárd forint volt - ilyen üzemméret mellett meglepő, hogy az MNB intézkedésének bejelentésekor mindössze 111 (lakossági+vállalati) ügyfél bankszámla-egyenlege volt 7 millió fölött.

FRISSÍTÉS Cikkünk megjelenése után az MNB javította a számokat; eszerint 67 magánszemély és 88 vállalati betétes érintett a 7 milliós korlátozásban, közülük közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél van a 100 ezer eurós OBA-kártalanítási limit fölött. Így összesen nem 111, hanem 155 ügyfél bankszámla-egyenlege lehet 7 millió fölött.

Mára be is zárták a bankot, holnap kinyitnak

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el. A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését - írja az MNB.

Augusztusban egyébként számos problémát talált a felügyelet az NHB-nál, 19 milliós bírságot is kiszabtak rájuk, egyebek mellett a bank likviditási és kockázatkezelését is érintő mulasztások miatt - részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
Pénzügyi szektor A K&H-nál percek alatt lehet online számlát létesíteni
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 09:48
Néhány perc alatt bárki, bárhonnan, bármikor megnyithatja a bankszámláját, amihez azonnal használható digitális bankkártya is jár, anélkül, hogy bankfiókba kellene mennie, köszönhetően a K&H új fejlesztésének.
Pénzügyi szektor Marad a tőzsdén az MKB és az óriásbank is a parkettre mehet
Csabai Károly | 2021. február 19. 16:19
Bár a Magyar Bankholding MKB Bankra tett nyilvános vételi ajánlatát az egyetlen rajta kívüli részvényes, az MKB Bank MRP Szervezet visszautasította, az MKB-ból, a Takarékbankból és a Budapest Bankból álló társaság így is hatalmas, 97,19 százalékos tulajdoni hányaddal rendelkezik az MKB-ban. Amelyet ennek ellenére nem áll szándékában kivezetni a tőzsdéről - derült ki a lapunk kérdésére adott válaszból. 
Pénzügyi szektor Felemás képet mutatnak a tavalyi lízingpiaci számok
Privátbankár.hu | 2021. február 11. 10:44
Bár 14 százalékos visszaeséssel zárta a múlt évet a magyarországi lízingpiac a koronavírus-járvány miatt, a 639 milliárd forintos finanszírozott összeg jóval meghaladja az előzetes becslésekben szereplő 550 -600 milliárd forintos összeget - közölte a Magyar Lízingszövetség. 
Pénzügyi szektor Átadták a Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíjakat
Privátbankár.hu | 2021. február 2. 13:10
A Pallas Athéné Kiválósági Ösztöndíj Program a koronavírus-járvány okozta szokatlan körülmények ellenére a 2020/2021-es tanévben is zavartalanul működik, sőt az MNB Alapítványának döntése értelmében a 2021/2022-es akadémiai évben is tovább folytatódik, méghozzá 30-ról 40 ezer forintra emelt havi ösztöndíjjal.
Pénzügyi szektor Megírtuk hogy kellene, fel is pörgetné a zöld finanszírozást az MNB
Privátbankár.hu | 2021. január 22. 12:19
Nagyobb sebességre akarja ösztönözni a kereskedelmi bankokat az MNB a zöld finanszírozásban. Egy most megjelent vitairatában a megújulóenergia-termelésre vonatkozó banki lehetőségeket és kihívásokat tárja fel – rímelve lapunk legutóbbi cikkére, amiben képet adtunk a hazai ingatlanállomány állapotáról és felvázoltuk a hazai Zöld Biznisz potenciálját.
Pénzügyi szektor Immár tény, hogy Mészáros Lőrincék alkuszcége a Takarékbanknak dolgozik
Privátbankár.hu | 2021. január 19. 14:50
Az elmúlt években a biztosítási alkuszok piacán gőzerővel nyomuló, Mészáros Lőrinc résztulajdonában álló Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. újabb fontos mérföldkőhöz érkezett. A 75 százalékos tulajdonában lévő HUNBankbiztosítás Közvetítő Kft. stratégiai partnerséget kötött a Takarékbankkal – amely egyébként tavaly május óta a kft egynegyednyi üzletrészének is a birtokosa –, mely alapján 2021. január 6-a óta már elérhető a biztosítási termékek széles palettája a Takarékbank fiókhálózatában.
Pénzügyi szektor Az MNB és Mészáros Lőrinc cégének levelei felzaklatták a biztosítási alkuszokat
Csabai Károly | 2021. január 16. 17:15
Az érintettek egy részében spekulációra adott okot, hogy a jegybanki megkereséssel egy időben a Mészáros Lőrinc kisebbségi tulajdonában lévő Hungarikum Biztosítási Alkusz Kft. felajánlotta nekik, képviseli az érdekeiket. Lapunk forrásai szerint azonban az MNB, mint felügyelet egy 2018-ban a hazai jogrendbe átültetett európai irányelvek meglétét kívánta ellenőrizte, egyebek mellett azt, nem számítanak-e fel túl magas jutalékokat az alkuszok. Márpedig a piacon a Hungarikumot pont azok között tartják számon, amelyek ezt a gyakorlatot követik.
Friss
hírlevél