<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mától kezdve nem lehet 7 millió forintnál nagyobb összeget kivenni az NHB Banktól, és új betéteket sem lehet betenni. Likviditási problémák merültek fel, felügyeleti biztost rendeltek ki és egy napra be is zártak. Az NHB Bank Matolcsy unokatestvérének cége, a jegybankelnök fiának pedig van olyan cége, amelyik kizárólag itt vezetett számlát nemrég. Ezzel együtt meglepően kevés magánszemély és cég érintett.
Forrás: NHB Facebook-oldala

A felügyelet mától 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását az NHB Banknál, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Emellett az MNB felügyeleti biztost is kirendelt a bankhoz.

Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során ugyanis a jegybank azt találta, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató (likviditásfedezeti követelmény, Liquidity Coverage Requirement) értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed - ez pedig az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

A Matolcsy-unokatestvér bankja

Az NHB-ban 98,47 százalékos tulajdonos a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság, a maradék 1,53 százalék a libanoni Fransa Holding S.A.L. társaság tulajdonában áll. A főtulajdonos BanKonzult pedig a jegybankölnek unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége; az Opten adatai szerint maga a cég is vezet két bankszálmlát az NHB-nál (igaz, a CIB-nél és a Gránitnál is vezetnek számlákat).

Az Opten adatai szerint viszont kizárólag NHB-s számlákkal rendelkezett nemrég a Matolcsy György fiának, Ádámnak érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor. A szintén az ő érdekeltségébe tartozó Magyar Startégiai Zrt-nek viszont a 2014 óta bejegyzett NHB-s számlái mellé idén szeptemberben két MKB-s számlát is bejegyeztek. Ez a cég a tulajdonosa az Origo.hu-t is birtokló New Wave Media Group-nak is.

Nem nagy hal, de azért rég láttunk már ilyet

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2% százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti - írja az MNB.

A céginformációs adatbázisokban szereplő adatok persze nem jelentik azt, hogy az MNB intézkedésének bejelentésekor is megvoltak ezek a számlák, vagy nem keletkeztek azóta más, a céginformációs adatbázisokban még nem szereplő bankszámlák a cégeknél. Az sem tudható, hogy az érintett cégek NHB-s bankszámlái az intézkedés bejelentésekor 7 millió forint fölötti egyenleggel rendelkeztek-e; a milliárdos forgalmú cégek esetében viszont erre jó esély van, különösen a Balaton Bútornál, amelynek a legutóbbi adatok szerint nem is volt más pénzintézetnél bankszámlája.

Szintén fontos információ, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket - magyarán csak a bankbetétekre került 7 milliós kivételi sapka, a befektetésekre nem. Erre külön Facebook-posztban is felhívja a figyelmet a bank:

Nemrég még a jegybanki alapítványok is tartottak pár milliárdot itt

2018. első negyedévének végén egyébként a jegybanki alapítványok is 4 milliárd forintot tartottak bankbetétben az NHB-nál a zoom.hu cikke szerint. Azóta volt némi átrendeződés és összeolvadás, az akkor érintett PADA alapítvány eszközei ma a PADS alapítványnál vannak; az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. harmadik negyedévről szóló közleményéből csak az derül ki, mekkora összegű a bankbetét az alapítványoknál (21,105 milliárd forint), részletes adatok a közleményben nincsenek arról, mely bankoknál tartják a pénzt.

Meglepően kevesen vannak 7 millió fölött

Az MNB rendelkezésére álló adatok alapján ezzel együtt összesen mindössze 28 olyan magánszemély és 83 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 8 magánszemély és 39 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét (azaz 100 ezer eurót, mintegy 32,3 millió forintot) is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség - írja az MNB.

A legutóbbi, 2017-es éves beszámoló szerint a bank mérlegfőösszege 59 milliárd forint; 2017 végén az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek összege pénzügyi szolgáltatásból 30,8 milliárd forint volt - ilyen üzemméret mellett meglepő, hogy az MNB intézkedésének bejelentésekor mindössze 111 (lakossági+vállalati) ügyfél bankszámla-egyenlege volt 7 millió fölött.

FRISSÍTÉS Cikkünk megjelenése után az MNB javította a számokat; eszerint 67 magánszemély és 88 vállalati betétes érintett a 7 milliós korlátozásban, közülük közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél van a 100 ezer eurós OBA-kártalanítási limit fölött. Így összesen nem 111, hanem 155 ügyfél bankszámla-egyenlege lehet 7 millió fölött.

Mára be is zárták a bankot, holnap kinyitnak

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el. A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését - írja az MNB.

Augusztusban egyébként számos problémát talált a felügyelet az NHB-nál, 19 milliós bírságot is kiszabtak rájuk, egyebek mellett a bank likviditási és kockázatkezelését is érintő mulasztások miatt - részletek >>

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor 10-ből 8 bank emelte a kamatokat: tovább drágulnak a kölcsönök
Privátbankár.hu | 2022. május 23. 14:37
Egy hónap alatt átlagosan 1,17 százalékponttal emelkedett a személyi kölcsön kamata.
Pénzügyi szektor A szegényeket támogatja az Erste
Privátbankár.hu | 2022. május 20. 09:26
Tavaly 47 millió eurót adtak a fenntartható jólét és banki szolgáltatásokhoz való hozzáférés támogatására.
Pénzügyi szektor Fél milliárd forintos osztalékot fizet a BÉT
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 14:50
Megtartotta éves rendes közgyűlését a budapesti tőzsde üzemeltetője.
Pénzügyi szektor Nagy Márton belengette, hogy újraindul a Növekedési Hitelprogram
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 13:47
Válságkezelési menedzser akar lenni a miniszterjelölt.
Pénzügyi szektor Érdemes megint bankbetétbe tenni a forintjainkat?
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 13:41
Érdekes módon még a devizabetéteknél sem árt körülnézni.
Pénzügyi szektor Háborús következményként hízhat tovább Mészáros Lőrincék óriásbankja
Privátbankár.hu | 2022. május 17. 09:46
A Magyar Bankholdingé lesz a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország mintegy 330 milliárd forintos hitelállománya, ő nyújtotta be ugyanis a legjobb ajánlatot a végelszámolást végző PSFN Kft.-nek
Pénzügyi szektor 25 év, 3 millió szerződés, 1,5 millió megvalósult lakásálom
Privátbankár.hu | 2022. május 15. 14:56
A Fundamenta negyedszázaddal ezelőtt kezdte meg működését.
Pénzügyi szektor MNB-alelnök: jelentős kockázata van a kemény földet érésnek
Privátbankár.hu | 2022. május 12. 11:22
Az infláció pedig nem kérdés, hogy "tartós". Viszont 4 százalék körüli növekedés "benne van" a magyar gazdaságban Virág Barnabás szerint.
Pénzügyi szektor Az OTP ismét nagyot esett a tőzsdén
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 18:10
A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 898,62 pontos, 2,16 százalékos csökkenéssel, 40 663,48 ponton zárt kedden.
Pénzügyi szektor Megugrottak a kamatok, nőtt a betétállomány
Privátbankár.hu | 2022. május 10. 10:49
A szárnyaló infláció miatt a betéti kamatok is érezhetően nőni kezdtek, amire reagáltak a megtakarítók. Egyetlen hónap alatt 40 százalékkal nőtt a lekötött lakossági betétek összege a bankokban.
hírlevél
Ingatlantájoló