5p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Mától kezdve nem lehet 7 millió forintnál nagyobb összeget kivenni az NHB Banktól, és új betéteket sem lehet betenni. Likviditási problémák merültek fel, felügyeleti biztost rendeltek ki és egy napra be is zártak. Az NHB Bank Matolcsy unokatestvérének cége, a jegybankelnök fiának pedig van olyan cége, amelyik kizárólag itt vezetett számlát nemrég. Ezzel együtt meglepően kevés magánszemély és cég érintett.
Forrás: NHB Facebook-oldala

A felügyelet mától 30 napra elrendelte a 7 millió forint feletti betétek kifizetésének korlátozását az NHB Banknál, valamint megtiltotta a bank részére további kötelezettségek vállalását. Emellett az MNB felügyeleti biztost is kirendelt a bankhoz.

Az NHB Bank likviditásának vizsgálata során ugyanis a jegybank azt találta, hogy a bank likviditási helyzete jelentősen romlott, az LCR mutató (likviditásfedezeti követelmény, Liquidity Coverage Requirement) értéke rövidtávon is az elvárt 100 százalék alá süllyed - ez pedig az MNB azonnali beavatkozását indokolja.

A Matolcsy-unokatestvér bankja

Az NHB-ban 98,47 százalékos tulajdonos a BanKonzult Pénzügyi és Gazdasági Tanácsadó Korlátolt Felelősségű Társaság, a maradék 1,53 százalék a libanoni Fransa Holding S.A.L. társaság tulajdonában áll. A főtulajdonos BanKonzult pedig a jegybankölnek unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltsége; az Opten adatai szerint maga a cég is vezet két bankszálmlát az NHB-nál (igaz, a CIB-nél és a Gránitnál is vezetnek számlákat).

Az Opten adatai szerint viszont kizárólag NHB-s számlákkal rendelkezett nemrég a Matolcsy György fiának, Ádámnak érdekeltségébe tartozó Balaton Bútor. A szintén az ő érdekeltségébe tartozó Magyar Startégiai Zrt-nek viszont a 2014 óta bejegyzett NHB-s számlái mellé idén szeptemberben két MKB-s számlát is bejegyeztek. Ez a cég a tulajdonosa az Origo.hu-t is birtokló New Wave Media Group-nak is.

Nem nagy hal, de azért rég láttunk már ilyet

Az NHB részesedése a magyar hitelintézeti szektor összesített mérlegfőösszegének csupán 0,2% százalékát teszi ki, likviditásának megrendülése a magyar pénzügyi közvetítőrendszer stabilitását semmilyen módon nem fenyegeti - írja az MNB.

A céginformációs adatbázisokban szereplő adatok persze nem jelentik azt, hogy az MNB intézkedésének bejelentésekor is megvoltak ezek a számlák, vagy nem keletkeztek azóta más, a céginformációs adatbázisokban még nem szereplő bankszámlák a cégeknél. Az sem tudható, hogy az érintett cégek NHB-s bankszámlái az intézkedés bejelentésekor 7 millió forint fölötti egyenleggel rendelkeztek-e; a milliárdos forgalmú cégek esetében viszont erre jó esély van, különösen a Balaton Bútornál, amelynek a legutóbbi adatok szerint nem is volt más pénzintézetnél bankszámlája.

Szintén fontos információ, hogy az intézkedés nem érinti az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenysége keretében kezelt ügyfélpénzeket és eszközöket - magyarán csak a bankbetétekre került 7 milliós kivételi sapka, a befektetésekre nem. Erre külön Facebook-posztban is felhívja a figyelmet a bank:

Nemrég még a jegybanki alapítványok is tartottak pár milliárdot itt

2018. első negyedévének végén egyébként a jegybanki alapítványok is 4 milliárd forintot tartottak bankbetétben az NHB-nál a zoom.hu cikke szerint. Azóta volt némi átrendeződés és összeolvadás, az akkor érintett PADA alapítvány eszközei ma a PADS alapítványnál vannak; az alapítványok vagyonát kezelő Optima Befektetési Zrt. harmadik negyedévről szóló közleményéből csak az derül ki, mekkora összegű a bankbetét az alapítványoknál (21,105 milliárd forint), részletes adatok a közleményben nincsenek arról, mely bankoknál tartják a pénzt.

Meglepően kevesen vannak 7 millió fölött

Az MNB rendelkezésére álló adatok alapján ezzel együtt összesen mindössze 28 olyan magánszemély és 83 vállalati betétese van a banknak, akit a 7 millió forintos betétkivételi korlát az ennél magasabb összegű betét miatt érint, közülük 8 magánszemély és 39 vállalati ügyfél rendelkezik az OBA kártalanítás összegét (azaz 100 ezer eurót, mintegy 32,3 millió forintot) is meghaladó betéttel. A likviditási helyzet rendezése esetén OBA kártalanításra esetükben sem lesz szükség - írja az MNB.

A legutóbbi, 2017-es éves beszámoló szerint a bank mérlegfőösszege 59 milliárd forint; 2017 végén az ügyfelekkel szembeni kötelezettségek összege pénzügyi szolgáltatásból 30,8 milliárd forint volt - ilyen üzemméret mellett meglepő, hogy az MNB intézkedésének bejelentésekor mindössze 111 (lakossági+vállalati) ügyfél bankszámla-egyenlege volt 7 millió fölött.

FRISSÍTÉS Cikkünk megjelenése után az MNB javította a számokat; eszerint 67 magánszemély és 88 vállalati betétes érintett a 7 milliós korlátozásban, közülük közülük 10 magánszemély és 42 vállalati ügyfél van a 100 ezer eurós OBA-kártalanítási limit fölött. Így összesen nem 111, hanem 155 ügyfél bankszámla-egyenlege lehet 7 millió fölött.

Mára be is zárták a bankot, holnap kinyitnak

Az előírt intézkedések végrehajtásának technikai lebonyolítása érdekében az MNB a felügyeleti biztos kérelmére a mai napra bankszünnapot rendelt el. A Bank a holnapi naptól tovább folytatja működését - írja az MNB.

Augusztusban egyébként számos problémát talált a felügyelet az NHB-nál, 19 milliós bírságot is kiszabtak rájuk, egyebek mellett a bank likviditási és kockázatkezelését is érintő mulasztások miatt - részletek >>

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Pénzügyi szektor Pénzmosási hiányosságok miatt az OTP is bírságot kapott az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 09:20
Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Gyorsan olvad a jelzáloghitelek kamata - az amerikaiaknál
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 13:34
Harmadik hete csökkent a 30 éves kölcsönök lakossági terhe. 
Pénzügyi szektor Erős napja volt a forintnak
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:33
Erős napja volt a forintnak, erősödött a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.
Pénzügyi szektor Nincs megállás a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 10:09
Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.
Pénzügyi szektor Méretes büntetést kapott a CIB az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 14. 13:03
Több szabálytalanságot talált az MNB a CIB-csoportnál, de a bank ettől még megbízhatóan működik. 
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG