<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Lesz elég pénze a jelenlegi ismeretek szerint a betétbiztosításnak, hogy külön befizetés, hitelfelvétel, vagy kötvénykibocsátás nélkül kártalanítsa a Széchenyi Bank, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a Tisza Takarék ügyfeleit - nyilatkozta a VG-nek Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Széchenyi Hitelszövetkezet, a Széchenyi Bank és a Tisza Takarékszövetkezet betéteseit kifizetve is marad még vagyona az Országos Betétbiztosítási Alapnak - mondta Fekete-Győr András, az OBA  ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak. Nagyságrendileg a Széchenyi Hitelszövetkezetnél 2700, a Széchenyi Kereskedelmi Banknál 1400, a Tisza Takarékszövetkezetnél körülbelül 7100 betétesről tudnak, de ezek a számok még változhatnak. A Széchenyi Hitelszövetkezetnél az előzetes adatok alapján körülbelül 8,8 milliárd, a banknál 14,5 milliárd forintnyi betétről tudnak. A Tiszánál 8,6 milliárd forint a kártalanítandó összeg, de még nem indult meg sem a végelszámolás, sem a felszámolás, így ott még nem tudnak beavatkozni.Mint ismert, az OBA 100 ezer euró összeghatárig téríti meg a betéteket számlánként.

Ha az OBA kifutna a pénzből, tud felvenni hitelt, és kötvénykibocsátásra is jogosult. A befizetendő díj jövő januártól 0,1-ről 0,14 százalékra emelése biztonságos működést hozhat annak fényében , hogy a takarékszövetkezetek garanciaközössége a napokban áll fel, s komoly a remény, hogy egy hosszú távon is stabil, működőképes rendszer működik majd - így onnan már nem számít Fekete-Győr András további kártalanításokra. Problémás ügyek persze lehetnek, hiszen a banküzem kockázatos, a devizahiteles ügyek vagy a rossz üzleti modell miatt bármikor mehetnek csődbe hitelintézetek.

Jellemzően azokat a szervezeteket, intézményeket zárta ki a törvény a kártalanításból, amelyek képesek a kockázatokat megfelelően felmérni a befektetéseik során. Ilyenek a biztosítótársaságok, befektetési alapok, pénzügyi vállalkozások, de a tartósan állami kézben lévő vállalatok, önkormányzatok is - ennek okán nem kártalanítja majd az OBA a CIG Pannónia Biztosító leányvállalatát. A magánszemélyek közül egyelőre a banki vezetők és családtagjaik, valamint a könyvvizsgálók vannak kitiltva a biztosítotti körből, de ez jövőre változni fog.

Az OBA ügyvezető igazgatója szerint az év közepén felállt szanálási alap a kockázatok kezelésében mindenképpen segít nekik, mivel egy elsődleges védőhálót képez a hitelintézeti szektorban. Ha egy pénzügyi intézmény elindul a lejtőn, és bekerül a veszélyzónába, a szanálás segíthet megelőzni még idejekorán, hogy ne fordulhasson elő, hogy a betétesek akár egy rövid ideig ne juthassanak hozzá a pénzükhöz.

Az új OBA-törvény értelmében hét munkanapra csökken a kártalanítás ideje, erre elvileg tíz éve lenne az alapnak, de az OBA vállalta, hogy már a hatályba lépéstől kezdve tartja ezt a limitet - hívta fel a figyelmet az OBA első embere. A különböző élethelyzetek következtében például lakás eladásból befolyó összeg miatt átmenetileg kiugró számlaegyenlegeknél nő a kártalanítási összeg, megszűnik viszont a kártalanítás a banki kötvényekre. Ilyen egyébként Magyarország mellett csak Portugáliában volt korábban, a hét napos kártalanításba ugyanis nem férne bele a kötvényesek felkutatása.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos