3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Lesz elég pénze a jelenlegi ismeretek szerint a betétbiztosításnak, hogy külön befizetés, hitelfelvétel, vagy kötvénykibocsátás nélkül kártalanítsa a Széchenyi Bank, a Széchenyi Hitelszövetkezet és a Tisza Takarék ügyfeleit - nyilatkozta a VG-nek Fekete-Győr András, az OBA ügyvezető igazgatója.

A Széchenyi Hitelszövetkezet, a Széchenyi Bank és a Tisza Takarékszövetkezet betéteseit kifizetve is marad még vagyona az Országos Betétbiztosítási Alapnak - mondta Fekete-Győr András, az OBA  ügyvezető igazgatója a Világgazdaságnak. Nagyságrendileg a Széchenyi Hitelszövetkezetnél 2700, a Széchenyi Kereskedelmi Banknál 1400, a Tisza Takarékszövetkezetnél körülbelül 7100 betétesről tudnak, de ezek a számok még változhatnak. A Széchenyi Hitelszövetkezetnél az előzetes adatok alapján körülbelül 8,8 milliárd, a banknál 14,5 milliárd forintnyi betétről tudnak. A Tiszánál 8,6 milliárd forint a kártalanítandó összeg, de még nem indult meg sem a végelszámolás, sem a felszámolás, így ott még nem tudnak beavatkozni.Mint ismert, az OBA 100 ezer euró összeghatárig téríti meg a betéteket számlánként.

Ha az OBA kifutna a pénzből, tud felvenni hitelt, és kötvénykibocsátásra is jogosult. A befizetendő díj jövő januártól 0,1-ről 0,14 százalékra emelése biztonságos működést hozhat annak fényében , hogy a takarékszövetkezetek garanciaközössége a napokban áll fel, s komoly a remény, hogy egy hosszú távon is stabil, működőképes rendszer működik majd - így onnan már nem számít Fekete-Győr András további kártalanításokra. Problémás ügyek persze lehetnek, hiszen a banküzem kockázatos, a devizahiteles ügyek vagy a rossz üzleti modell miatt bármikor mehetnek csődbe hitelintézetek.

Jellemzően azokat a szervezeteket, intézményeket zárta ki a törvény a kártalanításból, amelyek képesek a kockázatokat megfelelően felmérni a befektetéseik során. Ilyenek a biztosítótársaságok, befektetési alapok, pénzügyi vállalkozások, de a tartósan állami kézben lévő vállalatok, önkormányzatok is - ennek okán nem kártalanítja majd az OBA a CIG Pannónia Biztosító leányvállalatát. A magánszemélyek közül egyelőre a banki vezetők és családtagjaik, valamint a könyvvizsgálók vannak kitiltva a biztosítotti körből, de ez jövőre változni fog.

Az OBA ügyvezető igazgatója szerint az év közepén felállt szanálási alap a kockázatok kezelésében mindenképpen segít nekik, mivel egy elsődleges védőhálót képez a hitelintézeti szektorban. Ha egy pénzügyi intézmény elindul a lejtőn, és bekerül a veszélyzónába, a szanálás segíthet megelőzni még idejekorán, hogy ne fordulhasson elő, hogy a betétesek akár egy rövid ideig ne juthassanak hozzá a pénzükhöz.

Az új OBA-törvény értelmében hét munkanapra csökken a kártalanítás ideje, erre elvileg tíz éve lenne az alapnak, de az OBA vállalta, hogy már a hatályba lépéstől kezdve tartja ezt a limitet - hívta fel a figyelmet az OBA első embere. A különböző élethelyzetek következtében például lakás eladásból befolyó összeg miatt átmenetileg kiugró számlaegyenlegeknél nő a kártalanítási összeg, megszűnik viszont a kártalanítás a banki kötvényekre. Ilyen egyébként Magyarország mellett csak Portugáliában volt korábban, a hét napos kártalanításba ugyanis nem férne bele a kötvényesek felkutatása.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG