<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
A Quaestor-cégcsoport számára is eljött a pénzügyi nehézségek ideje, ami azonban nem olyan meglepő, mint néhányan esetleg gondolják. A cégbirodalom ugyanis régóta rövid futamidejű pénzekből finanszírozott hosszabb lejáratú befektetéseket. A kockázatokra a felügyeleti hatóság is felhívta a figyelmet, de csak csendben, hogy senkit se zavarjon.

Csődöt jelentett a Quaestor-csoportnak az a vállalkozása, amely a Quaestor-kötvényeket bocsátotta ki. (Fél nappal később pedig a brókercég engedélyeit is korlátozták.) Mint ismeretes, a főleg brókercéggel, ingatlanvállalkozással, utazási irodával foglalkozó cégcsoport sok éve kisbefektetőknek árul vállalati kötvényeket, a piacit jelentősen meghaladó kamat, hozam mellett. A napokban például évi 6,55 százalékossal, amikor a bankok nulla közelében járnak.

Tőkeáttétel: 4190-szeres

„A Kibocsátási Program során, annak keretében összegyűjtött tőke kizárólag a Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. részére kerül kölcsönzésére (sic!), hosszú távú üzleti terveinek és érdekeinek, valamint befektetéseinek finanszírozása érdekében” – olvasható a Quaestor-kötvények novemberi kibocsátási „alaptájékoztatójában”. A gyűjtött tőke „legfőbb felhasználási célja” eszerint az említett holdingvállalat finanszírozása.

A kibocsátó azonban a Quaestor Financial Hrurira Kft., amelynek júniusi mérlegében érdekes tételeket találunk: tízmilliós jegyzett és 12 millió forint saját tőke mellett 50,278 milliárd (!) forintnyi, nagyrészt hosszú lejáratúnak minősített kötelezettséget. Magyarul, ennek a cégnek 4190-szer akkora a tartozása, mint a saját vagyona. (Ekkora óriási tőkeáttételt sem az agyonszabályozott bankok, sem egy tavalyi mezei svájcifrank-befektető nem érhetett volna el.) A kis kft. nyereségét pedig majdnem pontosan nullára sikerült kihozni.

Tudom, hogy tudod, hogy tudom

Azt egyébként a magyar pénzügyi elit egy percig sem mondhatja, hogy erről nem tudott semmit, és nem lehet tologatni a felelősséget kormányok, pártok és felügyeleti vezetők között sem. A cégcsoport ugyanis, nagyon hasonló konstrukcióban, már a kilencvenes évek közepe óta bocsát ki kötvényeket, lásd képünket.

Azóta a sajtóban, illetve internetes fórumokon időnként fel-fel is merül, hogy ezt talán mégsem kéne, hogy ez így túl kockázatos. Néha csak addig, amíg valaki – feltehetően valamely érdekelt személy – nem kéri nyomatékosan az adott oldal üzemeltetőjétől az ilyen kritikák törlését. A legtöbb értékpapír-szakember aggályosnak tartja az ilyen gyakorlatot, ahol a kötvénytartozás és annak fedezete ennyire elválik egymástól, és lejáratában ennyire különbözik.

Oda írták, ahol senki sem olvassa

Ráadásul a kötvények miatt a Quaestort is büntették már a hatóságok. Az alapvető üzleti modell úgy látszik, megállta a helyét, de például megtévesztő reklámozásért kaptak elmarasztalást. A Quaestornak előírták, hogy írja rá a kibocsátási tájékoztatóra nagy betűkkel: „…a kötvények forgalomba hozatala a Befektetők szempontjából – mivel a Kibocsátó hiteltartozásainak összege várhatóan meg fogja haladni a saját tőkéjének összegét – a szokásostól eltérő kockázatú”.

Ezzel valószínűleg nem sok befektetőt mentettek meg, legtöbbjük, 98-99 százalékuk el sem olvassa az ilyen, több tucatnyi tömény jogi szöveget tartalmazó dokumentumot. De a törpe kisebbség sem biztos, hogy érti, ezzel milyen komoly figyelmeztetést kapott.

A rossz hírt mondjam előbb, vagy a rosszat?

Nagyon rossz hír a kötvénybefektetőknek, hogy ilyenkor sem az OBA, sem a Beva nem fizet. Az OBA ugyanis a pénzintézetek betéteseire vonatkozik, itt erről nincs szó. A Beva pedig alapvetően eltűnt értékpapír-befektetések tulajdonosait kártalanítja. Ha egy kötvény megvan, de elértéktelenedik a kibocsátó csődje miatt, az más eset.

A befektetők ehelyett beállnak a felszámoláskori úgynevezett kielégítési sorba, valahová nagyon hátra, a tulajdonosok elé, de az adóhivatal, bankok, munkavállalók és szinte mindenki más után. A múltban a hasonló eljárások során ritkán jutott nekik vissza érdemleges vagyon, kivéve, amikor a forgalmazókat is sikerült beperelni (WVM-ügy). Most ezt a tevékenységet is a Quaestor-csoport maga végzi, így kicsi ilyesmire az esély.

Hiába vagy likvid hosszú távon

De mi is itt az alapprobléma? Ha feltételezzük, hogy a cégcsoport vezetői, üzemeltetői teljesen jó szándékúak és becsületesek voltak, akkor is vélhetően az a gond, hogy rövid lejáratú forrásból hosszú lejáratú befektetéseket finanszíroztak. Ugyanúgy, mint egyébként a nyílt végű ingatlanalapok, amelyek emiatt 2008 őszén szintén fizetésképtelenné váltak, és évekig tartott, míg valamennyire magukhoz tértek a sokkból (máig sem mindegyiknek sikerült).

A egyébként változatos futamidejű kötvények ugyanis hiába több évesek, ha visszaváltásukat is garantálták (mint a nyílt végű befektetési jegyekét). Ha a tőke ingatlanokban, állóeszközökben, leelőlegezett turistautakban fekszik, akkor abból bajosan lehet gyorsan kifizetni a fiók előtt sorban állókat. A kis kft. mérlegében is hiába írnak hosszú lejáratú kötelezettségről, lehet, hogy ez számvitelileg helyes, közgazdaságilag nem állja meg a helyét.

Pilóta vagy nem pilóta?

Ez önmagában még nem pilótajáték (bár a legfrissebb sajtóhírek szerint erről is szó lehet), ahol érdemi tevékenység nem folyik, és az új belépők befizetéséből pótolják a régieknek ígért kamatot, tőkét. Termelő vállalkozásokba, ingatlankereskedelembe, értékpapír-kereskedelembe is mehetett a tőke. A kilencvenes évek magyar vállalkozásai sokszor épp rugalmasságukról voltak híresek, oda fektettek, amiben pénzt láttak. Ez ugyanakkor a kockázatokat is átláthatatlanná teszi, nemcsak a kisbefektetők, de a szakemberek számára is.

Mit tehet az újságíró?

Még ha egy hasonló cégcsoport a lehető legnagyobb jóindulattal is kezeli a kisbefektetők pénzét, az erős tőkeáttétel, a 2008-as válság óta különösen megnövekedett kockázatok, a bizonytalan gazdasági, üzleti környezet miatt soha nem tudhatjuk, nem kerül-e bajba.

Az újságíró így két oldalról is bajban van: egyrészt ha megírja kételyeit, akkor maga is előidézhet egy csődöt, mert ha nagyobb arányú visszaváltási hullám indul meg, az önmagában bedöntheti az adott kötvénykibocsátót. (A Globex-csoport bukásánál, vagy legalábbis annak korábbi bekövetkezésénél bizonyosan volt szerepe a sajtónak és egy amiatt meghiúsult kötvénykibocsátásnak.) Másrészt pedig a kötvények kibocsátója könnyen presszionálhatja, hírnevének rontásával vádolhatja, perrel fenyegetheti.

Ha pedig az újságíró nem szól, azt a kisbefektetők nehezményezhetik. Így általában a kritikusok kénytelenek célozgatni, virágnyelven és a cég megnevezése nélkül, általánosságban beszélni, ami pedig sokakhoz nem jut el. Mi korábbi vállalatikötvény-csődök taglalásán keresztül próbáltuk a problémára pár évvel ezelőtt felhívni a figyelmet. (Egy sorozat részeként itt olvasható.) Havonta azonban mégsem írhatjuk meg a 15 évvel ezelőtt történteket.

Részvényárfolyamok

részvény ár min max változás vétel eladás forgalom deviza dátum idő
OTP 9942 9930 10050 +0,26% 9942 9950 163 798 764 HUF 2023-03-30 09:34:57
MOL 2522 2498 2560 -1,25% 2520 2522 584 762 470 HUF 2023-03-30 09:34:49
MTELEKOM 396 389 397 0,00% 394 396 5 118 407 HUF 2023-03-30 09:07:40
RICHTER 7420 7420 7490 -0,54% 7420 7425 48 091 575 HUF 2023-03-30 09:35:05
OPUS 118 118 119 +0,34% 118 118 1 298 490 HUF 2023-03-30 09:32:03
A fentiek 15 perccel késleltetett adatok, melyeket a Portfolio TeleTrader Kft., a Budapesti Értéktőzsde hivatalos adatszolgáltatója biztosít számunkra.

Állampapír / Kötvény Magyar állampapírba fektetni nem kell félnetek jó lesz
Eidenpenz József | 2023. március 29. 05:46
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem nyúlt a kamathoz, és nem is lett optimistább. Az állampapírhozamok egy hét alatt csökkentek, de a folytatás most kérdésessé vált. Az inflációkövető kötvény még mindig messze a legjobb pénzromlás elleni védelemnek tűnik. Érdekes, hogy egy francia államkötvény hozama hasonlít a magyar eurókötvény kamatához, pedig sokkal jobb az ország hitelminősítése.
Állampapír / Kötvény Ezzel lehet évi 15 százalékos hozamot kapni
Eidenpenz József | 2023. március 21. 05:36
Míg a fejlett országokban jobbára csökkentek az állampapírhozamok a bankválság hatására, Magyarországon inkább tovább növekedtek. A lakossági kötvénypénztárban az egyik diszkont kincstárjegy hozama már eléri az évi 15 százalékot is. Ami az új magyar eurókötvényt illeti, az utóbbi 15 évben nem járt volna túl jól az, aki Euriborhoz kötött értékpapírt vásárolt volna.
Állampapír / Kötvény Forintkötvényt vagy eurókötvényt vegyek? – A hét videója
Eidenpenz József - Izsó Márton Artúr | 2023. március 17. 19:04
Új eurós magyar államkötvényeket hoztak forgalomba. Ám kérdéses, hogy ezek jobbak lesznek-e a régieknél, jobbak lesznek-e a német vagy osztrák állampapíroknál és hogy érdemes-e egyáltalán euróban megtakarítani forint helyett. Ezeket a témákat járja körbe e heti videónkban munkatársunk, Eidenpenz József.
Állampapír / Kötvény Magyar eurókötvényt vegyünk, vagy osztrákot?
Eidenpenz József | 2023. március 15. 05:49
Izgalmas időket élünk, nagy turbulenciák vannak a tőkepiacokon, a fix kamatozású magyar állampapírok hozama elérte a 15 százalékot. Teljesen új eurós államkötvényt kínálnak a magyar lakosságnak, amelynek kamata azonban drasztikusan alatta maradhat a korábbinak. De egy napig még kapható a régi.
Állampapír / Kötvény Húszéves csúcson a Diszkont Kincstárjegy hozama
Márkázott tartalom | 2023. március 11. 10:35
A jelenleg vásárolható Diszkont Kincstárjegyek között az elérhető legmagasabb éves hozam 14,85 százalék, ami több mint húszéves csúcsot jelent a magyar kincstárjegyek piacán. Ráadásul a futamideje is csak maximum egy év, nem kell a pénzt évekre nélkülözni. Bár online egyszerűen megvásárolható, a Diszkont Kincstárjegy működése szokatlan a többi állampapírhoz képest, mert nem fizet kamatot, hanem az árfolyam változásából származó különbség adja a befektetés hozamát.
Állampapír / Kötvény Új lakossági állampapír érkezik!
Privátbankár.hu | 2023. március 9. 16:35
Egyet kivezetnek, viszont jön egy másik.
Állampapír / Kötvény Már majdnem 15 százalékot fizetnek a pénzünkre
Eidenpenz József | 2023. március 6. 19:31
A rövid oldalon már megint tovább emelkedtek a magyar állampapírok hozamai, ugyanakkor a közepes futamidőknél némi hozamcsökkenés következett be. Nagy dilemma, hogy hogyan diverzifikáljuk a portfoliónkat, vásároljunk-e külföldi értékpapírokat és devizás befektetéseink is legyenek-e, most, amikor viszonylag erős a forint.
Állampapír / Kötvény Mit kell tudni a legújabb állampapírról?
Privátbankár.hu | 2023. február 27. 16:50
A múlt héten debütált új Bónusz Állampapír nagyon hasonlít az előzőhöz, csak valamivel magasabb kamattal és hosszabb futamidővel érkezett. De ha helyette Prémiumot veszünk, és eladjuk három-négy év után, akkor mégis jobban járunk. Mit ígér a decentralizált közösségi média? (Hangfelvétellel.)
Állampapír / Kötvény Megint emelték egy lakossági állampapír kamatát – de két apró trükkel
Eidenpenz József | 2023. február 21. 05:31
Új sorozatot bocsátanak ki a Bónusz kötvényekből, magasabb kamattal, de két ponton is van egy kis különbség az előző sorozat kondícióihoz képest. Nagyot ugrottak a fix kamatú államkötvények, diszont kincstárjegyek hozamai. Most érdemes eurót venni? Mi várható a kötvényalapoktól?
Állampapír / Kötvény 700 ezer lakossági ügyfélszámla van már a MÁK-nál
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 12:38
Az állampapírok iránti kereslet növekedésével már több mint 700 ezer lakossági ügyfél vezeti az értékpapírszámláját a Magyar Államkincstárnál (MÁK), ezért is fontos további állampapír-értékesítési pontok nyitása - mondta Bugár Csaba, a kincstár elnöke szerdán, Pilisvörösváron.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG