3p

Ki a felelős az EU-s rekorder hazai inflációért?
Élesedik a konfliktus a jegybank és a kormány közt: kinek van igaza?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Simor Andrással - vegyen részt és kérdezzen Ön is a korábbi jegybankelnöktől!

2023. november 29. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Még nem kapták meg a kártalanítást a korábban "Buda-Cash-es takarékok" néven emlegetett DRB-bankok ügyfelei, de máris ajánlatokkal bombázzák őket a helyi újságokban a takarékok. Több mint 100 bankfiók ügyfelei keresnek most maguknak új számlavezetőt - jó bemelegítés ez a forintosított devizahitelekért induló csatához.

A felügyelet csak néhány napja közölte: visszavonta a DRB Bankcsoporthoz tartozó kisbankok tevékenységi engedélyét, azt azonban már a Buda-Cash-botrány kirobbanása, a tulajdonosi körhöz köthető bankokhoz a felügyeleti biztosok kirendelése, a kifizetések részleges befagyasztása  óta lehet tudni: ezek a fiókok már soha többé nem térnek vissza a rendes üzletmenethez.

Az ügyfelek ezért már egy ideje keresik, hol vezethetnék bankszámláikat, a folyamat azonban akkor indulhat be igazán, amikor megkapják az OBA-tól a kártalanítás összegét, magyarán újra pénzükhöz jutnak. Ez legkésőbb március végéig meg is történik, de a korábbi tapasztalatok alapján szinte biztos, hogy a nagy többség ennél jóval hamarabb pénzéhez jut (hogy hogyan, arról itt írtunk bővebben >>).

A DRB Banknak 16, az ÉRB-nek 34, a DDB-nek 37, a BRB-nek 26 fiókja van - az ügyfelekért pedig beindult a harc. A helyi hirdetési újságokban leginkább a helyben működő takarékszövetkezetek aktívak.

Takarékok harca a "Buda-Cash-es takarékok" ügyfeleiért

Nem véletlen: bár a DRB-csoport tagjai bankként működtek, ez azonban nem rég óta volt így: korábban takarékszövetkezetekként ismerhették őket az ügyfelek. A DRB már 2009-ben bankká alakult, de a szektorban csak "Buda-Cash-es takarékkokként" ismert másik 3 pénzintézet a szövetkezeti hitelintézetek integrációjáról szóló – előzetesen a köztársasági elnök által már visszaküldött - törvény végleges, 2013. július 5-i elfogadása előtt egy nappal adta be kérelmét a bankká alakulásról a felügyeletnek, így úszhatták meg az új intergrációba való belépést. Végül  2013. december 9-én kapták meg az engedélyt a felügyelettől - összességében másfél évig sem működött bankként a négyből három DRB-intézmény.

A helyi hirdetőújságokban mostanában megjelent hirdetések fő üzenete nem véletlenül a biztonság és megbízhatóság: kettős betétvédelmet ígérnek, hiszen az integrációba tartozó takarékszövetkezetek betéteit 100 ezer euróig az OBA, e fölött az integráció garanciaközössége biztosítja, így a 30 millió fölötti betétrészek sem vesznek el egy esetleges csőd esetén. Igaz, a pénzintézeti bedőlések szempontjából rekordévnek számító 2014-ben nagyrészt takarékszövetkezetek hullottak (4 takarék, 1 hitelszövetkezet és 1 bank dőlt be), de azt ígérte az integráció: a tisztulási folyamatnak ezzel vége, bedőlt, aminek be kellett.

A képet azért nem szépíti, hogy a most kártalanításra váró ügyfelek jó ideig takarékszövetkezetben tartották pénzüket a bankká alakulás előtt - igaz, a bedőlés körülményei most igencsak speciálisnak mondhatóak. Azt azonban még jó darabig bizonygatni kell majd az ügyfeleknek, hogy más takarékokkal vagy frissen bankká alakult pénzintézetekkel nem fordulhat elő az, ami az elmúlt egy évben többször is a címlapokra tolta a szektort.

Hamarosan indul a harc a forintosított devizahitelekért

És ha már betéteseket happolnának el a pénzintézetek, egyúttal egy másik harcba is beszállnak: természetesen a forintosított devizahiteleket is szívesen kiváltják, egyedi ajánlatokat is ígérnek az ügyfeleknek - a közeljövőben a hitelkiváltás komolyabb ügyfélvándorlást is beindíthat a bankszektorban. Az elszámolási és forintosítási időszak alatti hitelkiváltási hullámhoz kapcsolódó ajánlatok várhatóan néhány héten belül megjelennek majd.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Pénzügyi szektor Pénzmosási hiányosságok miatt az OTP is bírságot kapott az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 21. 09:20
Az MNB 49 millió forint bírságot szabott ki az OTP Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozás megelőzési tevékenysége kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Gyorsan olvad a jelzáloghitelek kamata - az amerikaiaknál
Privátbankár.hu | 2023. november 17. 13:34
Harmadik hete csökkent a 30 éves kölcsönök lakossági terhe. 
Pénzügyi szektor Erős napja volt a forintnak
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 19:33
Erős napja volt a forintnak, erősödött a főbb nemzetközi fizetőeszközökkel szemben.
Pénzügyi szektor Nincs megállás a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramban
Privátbankár.hu | 2023. november 16. 10:09
Túllépte a 860 milliárd forintos szerződött összeget a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogram.
Pénzügyi szektor Méretes büntetést kapott a CIB az MNB-től
Privátbankár.hu | 2023. november 14. 13:03
Több szabálytalanságot talált az MNB a CIB-csoportnál, de a bank ettől még megbízhatóan működik. 
Pénzügyi szektor Igaz lett a híresztelés: az MBH-é lesz a Fundamenta
Privátbankár.hu | 2023. november 10. 17:45
Már aláírták a szerződést.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG