Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A DRB csődök nyomán felálló helyzetben fabatkát sem érne a bankadó belengetett csökkentése, ha a pénzintézeteknek gyorsan vissza kellene fizetniük az betétbiztosítónak adott hitelt. Ha a kormányzati cél a hitelezés felfuttatása, a konstrukció átalakítására van szükség - a hírek szerint ezt a kormány és a jegybank is támogatja.

Lényegében annulálja a beígért bankadó-csökkentés kedvező hatásait az, ha a hazai hitelintézeteknek gyorsan vissza kellene fizetnie a Buda-Cash botrányból eredő DRB bankcsődök miatt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) adott 107 milliárdos jegybanki kölcsönt.

A Világgazdaság szerint a jegybank 3 hónapos futamidőre adott likviditási kölcsönt az OBA-nak, ám ez az összeg a – rendelkezésre álló 2013-as adatok szerint – lényegében 4 éves OBA tagi befizetéssel egyenlő.

Ilyen a díjképzés

2013-ban az OBA által számbavehető hitelintézeti betétállomány 17366 milliárd forintot tett ki, ennek 73,6 százalékára, 12781,4 milliárd forintra vonatkozott az OBA védelem. A jelenleg hatályos hitelintézeti törvény értelmében az éves tagdíj összege nem lehet magasabb, mint a tagintézetnél a tárgyévet megelőző december 31-én meglévő, az OBA által biztosított betétek állományának két ezreléke, ami 25,5 milliárd forintot tesz ki. A törvény arra ad lehetőséget, hogy a kockázatosnak ítélt hitelintézetek esetében emelt díjat, 0,3 százalékot írjon elő az OBA, ilyen tétel kivetésére ugyanakkor eddig nem került sor.

A hatályos szabályozás szerint a pénzintézetek számára az OBA rendkívüli befizetési kötelezettséget írhat elő például épp felvett kölcsön törlesztése okán, ám a rendkívüli befizetés mértéke sem lehet magasabb, mint az éves díjfizetés összege. Vagyis legoptimálisabb esetben is, legfeljebb a jegybanki kölcsön felét tudná visszafizetni az idén az OBA, ráadásul teljesen kiürítve állna a hazai betétvédelmi szerv egy esetleges újabb csőd előtt...

Erős változás

Persze, a bankok szempontjából a helyzet most némiképp kedvezőbb, hiszen júliustól már az új betétvédelmi jogszabályok lesznek érvényesek, ahol az éves díj maximális mértékét a jogalkotó a védett betétek 0,3 százalékára emelte. (Érdekesség, hogy ugyanakkor nem emelték a kockázatos tagintézményre kiróható teher hasonló mértékét, azaz ha a szükség úgy hozza, hogy a szektornak – mint most - gyorsan kell feltöltenie az alapot, nincs is mód arra, hogy a kockázatosabb hitelintézetektől többletpénzt várjanak.)

A júliustól hatályos szabályozás szerint a rendkívüli fizetési kötelezettség éves mértéke nem haladhatja a díjfizetési alap 5 ezrelékét, sőt, ennél is magasabb lehet a rendkívüli díjfizetés összege, ha az OBA által felvett kölcsön vagy az általa kibocsátott kötvény összege meghaladja a kártalanítási kötelezettségének hatálya alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát. A mostani kölcsönnel ezen a szinten egyensúlyozunk, tekintve, hogy a 2013-as adatok szerint az említett összeghatár 102,2 milliárd forint lenne.

A törvény értelmében az OBA vagyonának 2024-re ráadásul újra el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá eső betétek 0,8 százalékát. Praktikusan ez azt jelenti, hogy 2024-ig a bankrendszerre további minimum 210 milliárdos teher rakódik -hiszen a feltöltés mellett a hitelt is fizetni kell. Ez „sima” díjfizetés mellett is összejöhet, ugyanakkor persze nem zárható ki újabb bankcsőd, amely esetében újra borul a rendszer.

Fabatkát sem érne a bankadó-mérséklése

Ráadásul további gondot jelenthet az, ha a jegybanki hitelt rövid távon kellene visszafizetni, amihez rendkívüli befizetést kellene elrendelni. Ebben az esetben ugyanis a bankadó mértékének bejelentett csökkentése – amely a banki hitelezés felfutását lenne hivatott megsegíteni – nem segítené a bankrendszert, mivel azt az összeget más jogcímen kénytelen lenne befizetni. Mint ismert, az NGM számításai szerint az a tény, hogy a bankadó mértéke 2016-tól a 2014-es mérlegfőösszeg 0,31 százalékára, 2017-től pedig a 0,21 százalékára csökkenne a jelenlegi – 2009-es adatokon alapuló - 0,53 százalékról, az a bankrendszernek a jelenlegi 140-150 milliárdos teher 60 milliárdos csökkenését okozná jövőre, 2017-ben további 22 milliárddal csökkenhet a terhelés. Könnyű látni, hogy a tehermérséklés összege lényegében az OBA rendkívüli befizetési kötelezettséggel azonos – ráadásul az OBA rendkívüli befizetési kötelezettség még az idei évet nyomná.

A fentiek nyomán érthető, hogy híreink szerint a jegybankban és a kormányzatnál is úgy gondolkodnak, hogy a jelen helyzetben nem lehet cél a gyors visszafizetés, ezért a hitelkonstrukció átalakítására van szükség. Adja magát a lehetőség, hogy a kölcsönt hosszabb futamidejűvé alakítsák vagy olyan kötvénnyel cseréljék le, amelyet az MNB lejegyez.

Ésszerűnek látszik, hogy a futamidőt az Uniós szabályozással összhangban úgy alakítsák ki, hogy 2024-re mind a kötelező feltöltés, mind a hitel visszafizetése megtörténjen. Mindezek mellett figyelemmel kell lenni az OBA likviditására, azaz a tagi befizetések egy részét mindenképp a mindenkori kártalanítási fedezetére kell félretenni. Ami bizonyos: a mostani helyzetben az OBA Igazgatótanácsának haladéktalanul döntést kell hoznia a jelenlegi 0,14 százalékos díjmérték 0,2 százalékra emeléséről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Kkv-k: 151 milliárd forint NHP Hajrá-s lízingszerződésre
Privátbankár.hu | 2021. április 9. 10:32
Összesen 151,2 milliárd forintértékben finanszírozták a mikro-, kis- és középvállalkozások beruházásait, eszközbeszerzéseit a lízingtársaságok a Magyar Nemzeti Bank NHP Hajrá programjában tavaly április óta – közölte a Magyar Lízingszövetség.
Pénzügyi szektor Megérkezett a Google Pay, egy magyar bank ügyfelei már használhatják
Privátbankár.hu | 2021. április 7. 15:51
Magyarországon a K&H vezeti be elsőként a Google Pay okostelefonos fizetési megoldást a hazai pénzintézetek között. A szakértők szerint az utóbbi időben felgyorsult pénzügyi digitalizációnak mindez újabb lendületet adhat.
Pénzügyi szektor Jelentett az ÁKK az idei első negyedévről 
MTI | 2021. április 1. 17:15
Az ÁKK csütörtöki közleménye szerint az első negyedévben végrehajtott adósságkezelési műveletek eredményeként a 2021. évre vonatkozó elsődleges kibocsátási terv 37 százalékban teljesült 2021. március 31-ig. A magyar állam szabad likviditási tartalékai hozzávetőlegesen a GDP 5,5 százalékát teszik ki az első negyedév végén.
Pénzügyi szektor Valóban két éven belül egyesíteni lehet három nagybankot? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. március 26. 20:04
A koronavírus-járvány harmadik hullámának kellős közepén jelentette be a Magyar Bankholding Zrt., hogy a Budapest Bank, az MKB Bank és a Takarékbank egyesülési folyamata alig valamivel több mint két év múlva, 2023 közepén lezárulhat. Heti videónkban kollégánk, Csabai Károly azt járja körül, mennyire lehet reális ennyi időn belül egybetolni három nagybankokat, s például kell-e félnie az OTP-nek.
Pénzügyi szektor Részvénypiaci kilátások - újranyitásra hangolva
Natív tartalom | 2021. március 17. 13:53
Az OTP Alapkezelő értékszemléletű részvényalapja, az OTP Fundman Alap felkészült arra, hogy az idei év második felére talán ismét kinyithatnak a gazdaságok. Számos olyan vállalat részvényeit válogatták az Alapba, amelyek a válságot hatékonyságnövelésre és digitalizációra használták fel, hogy az újranyitás után magasabb piaci részesedéssel és a korábbinál nyereségesebb működéssel térhessenek vissza. Érdekes célpiacok és történetek.
Pénzügyi szektor Vezetőcsere az egyik hazai nagybanknál
Privátbankár.hu | 2021. március 16. 11:03
A K&H elnök-vezérigazgatója, David Moucheron a hitelintézet anyabankjánál, Belgiumban folytatja, helyére Guy Libot érkezik.
Pénzügyi szektor Heteken belül kiszállhat Garancsi István a Duna Takarék Bankból
Csabai Károly | 2021. március 16. 05:06
Úgy tudni ugyanis, a lapunk által fél éve megszellőztetett tranzakció célegyenesbe fordult: a Takarékbank tulajdonába kerülhet a hitelintézet. Annak ellenére, hogy érdeklődésünkre ezen információnkat nem erősítették meg, illetve kommentálták az érintettek.
Pénzügyi szektor Csányi Sándor: az OTP-t érdekli a Commerzbank leányának megvásárlása
Csabai Károly | 2021. március 5. 11:51
A legnagyobb hazai hitelintézet 2020-as évét értékelő sajtótájékoztatóján az elnök-vezérigazgató azt is elárulta, tőkehelyzetük lehetővé teszi, hogy a tavaly elmaradt osztalékot az idén várhatóval együtt kifizessék a jegybank által ajánlott türelmi idő lejárta, azaz 2021. szeptember 30. után, s emellett még tovább terjeszkedjenek. Három országban vizsgálnak akvizíciós célpontokat, közülük egyben van már most is jelen az OTP. Az idén lesznek bejelentések - helyezte kilátásba Csányi Sándor.
Pénzügyi szektor Kevesebbet költöttek, többet tettek félre az Erste ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 13:45
Ez is a koronavírus-járvány hatása. A kisvállalkozók hitelfelvételét fogta vissza jobban a Covid, a mikrovállalkozások 2020-ban 18 százalékkal kevesebb hitelt vettek fel, mint egy évvel korábban. 
Pénzügyi szektor Magyarországról is kivonulhat a Commerzbank?
Privátbankár.hu / MTI | 2021. március 1. 18:57
Kivonul Magyarországról és több más piacról Németország egyik legnagyobb pénzintézete, a Commerzbank - írta hétfői számában a Handelsblatt című német üzleti lap.
hírlevél
depositphotos