5p
A DRB csődök nyomán felálló helyzetben fabatkát sem érne a bankadó belengetett csökkentése, ha a pénzintézeteknek gyorsan vissza kellene fizetniük az betétbiztosítónak adott hitelt. Ha a kormányzati cél a hitelezés felfuttatása, a konstrukció átalakítására van szükség - a hírek szerint ezt a kormány és a jegybank is támogatja.

Lényegében annulálja a beígért bankadó-csökkentés kedvező hatásait az, ha a hazai hitelintézeteknek gyorsan vissza kellene fizetnie a Buda-Cash botrányból eredő DRB bankcsődök miatt az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) adott 107 milliárdos jegybanki kölcsönt.

A Világgazdaság szerint a jegybank 3 hónapos futamidőre adott likviditási kölcsönt az OBA-nak, ám ez az összeg a – rendelkezésre álló 2013-as adatok szerint – lényegében 4 éves OBA tagi befizetéssel egyenlő.

Ilyen a díjképzés

2013-ban az OBA által számbavehető hitelintézeti betétállomány 17366 milliárd forintot tett ki, ennek 73,6 százalékára, 12781,4 milliárd forintra vonatkozott az OBA védelem. A jelenleg hatályos hitelintézeti törvény értelmében az éves tagdíj összege nem lehet magasabb, mint a tagintézetnél a tárgyévet megelőző december 31-én meglévő, az OBA által biztosított betétek állományának két ezreléke, ami 25,5 milliárd forintot tesz ki. A törvény arra ad lehetőséget, hogy a kockázatosnak ítélt hitelintézetek esetében emelt díjat, 0,3 százalékot írjon elő az OBA, ilyen tétel kivetésére ugyanakkor eddig nem került sor.

A hatályos szabályozás szerint a pénzintézetek számára az OBA rendkívüli befizetési kötelezettséget írhat elő például épp felvett kölcsön törlesztése okán, ám a rendkívüli befizetés mértéke sem lehet magasabb, mint az éves díjfizetés összege. Vagyis legoptimálisabb esetben is, legfeljebb a jegybanki kölcsön felét tudná visszafizetni az idén az OBA, ráadásul teljesen kiürítve állna a hazai betétvédelmi szerv egy esetleges újabb csőd előtt...

Erős változás

Persze, a bankok szempontjából a helyzet most némiképp kedvezőbb, hiszen júliustól már az új betétvédelmi jogszabályok lesznek érvényesek, ahol az éves díj maximális mértékét a jogalkotó a védett betétek 0,3 százalékára emelte. (Érdekesség, hogy ugyanakkor nem emelték a kockázatos tagintézményre kiróható teher hasonló mértékét, azaz ha a szükség úgy hozza, hogy a szektornak – mint most - gyorsan kell feltöltenie az alapot, nincs is mód arra, hogy a kockázatosabb hitelintézetektől többletpénzt várjanak.)

A júliustól hatályos szabályozás szerint a rendkívüli fizetési kötelezettség éves mértéke nem haladhatja a díjfizetési alap 5 ezrelékét, sőt, ennél is magasabb lehet a rendkívüli díjfizetés összege, ha az OBA által felvett kölcsön vagy az általa kibocsátott kötvény összege meghaladja a kártalanítási kötelezettségének hatálya alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát. A mostani kölcsönnel ezen a szinten egyensúlyozunk, tekintve, hogy a 2013-as adatok szerint az említett összeghatár 102,2 milliárd forint lenne.

A törvény értelmében az OBA vagyonának 2024-re ráadásul újra el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá eső betétek 0,8 százalékát. Praktikusan ez azt jelenti, hogy 2024-ig a bankrendszerre további minimum 210 milliárdos teher rakódik -hiszen a feltöltés mellett a hitelt is fizetni kell. Ez „sima” díjfizetés mellett is összejöhet, ugyanakkor persze nem zárható ki újabb bankcsőd, amely esetében újra borul a rendszer.

Fabatkát sem érne a bankadó-mérséklése

Ráadásul további gondot jelenthet az, ha a jegybanki hitelt rövid távon kellene visszafizetni, amihez rendkívüli befizetést kellene elrendelni. Ebben az esetben ugyanis a bankadó mértékének bejelentett csökkentése – amely a banki hitelezés felfutását lenne hivatott megsegíteni – nem segítené a bankrendszert, mivel azt az összeget más jogcímen kénytelen lenne befizetni. Mint ismert, az NGM számításai szerint az a tény, hogy a bankadó mértéke 2016-tól a 2014-es mérlegfőösszeg 0,31 százalékára, 2017-től pedig a 0,21 százalékára csökkenne a jelenlegi – 2009-es adatokon alapuló - 0,53 százalékról, az a bankrendszernek a jelenlegi 140-150 milliárdos teher 60 milliárdos csökkenését okozná jövőre, 2017-ben további 22 milliárddal csökkenhet a terhelés. Könnyű látni, hogy a tehermérséklés összege lényegében az OBA rendkívüli befizetési kötelezettséggel azonos – ráadásul az OBA rendkívüli befizetési kötelezettség még az idei évet nyomná.

A fentiek nyomán érthető, hogy híreink szerint a jegybankban és a kormányzatnál is úgy gondolkodnak, hogy a jelen helyzetben nem lehet cél a gyors visszafizetés, ezért a hitelkonstrukció átalakítására van szükség. Adja magát a lehetőség, hogy a kölcsönt hosszabb futamidejűvé alakítsák vagy olyan kötvénnyel cseréljék le, amelyet az MNB lejegyez.

Ésszerűnek látszik, hogy a futamidőt az Uniós szabályozással összhangban úgy alakítsák ki, hogy 2024-re mind a kötelező feltöltés, mind a hitel visszafizetése megtörténjen. Mindezek mellett figyelemmel kell lenni az OBA likviditására, azaz a tagi befizetések egy részét mindenképp a mindenkori kártalanítási fedezetére kell félretenni. Ami bizonyos: a mostani helyzetben az OBA Igazgatótanácsának haladéktalanul döntést kell hoznia a jelenlegi 0,14 százalékos díjmérték 0,2 százalékra emeléséről.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG