<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
7p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem értjük, hogy miért a tisztességes bankárok fizetik ki a tisztességtelenek kárát. Reméljük, hogy az Alkotmánybíróság elutasítja majd a Quaestor kárpótlási törvényt - mondta Csányi Sándor. Az OTP elnök-vezérigazgatója beszólt Lázár Jánosnak és elmondta a véleményét Tarsoly Csabáról. A devizahiteles törvényt pedig megtámadják Strasbourgban.

Csányi Sándor reméli, hogy az Alkotmánybíróság elkaszálja a Quaestor-kártalanítási törvényt. Szerinte ennek indoka lehet, hogy nem egységesen kezeli a brókercégek károsultjait, ráadásul ugyanakkora kártérítést ad annak is, aki évek óta hozamot vett fel a quaestoros befektetéseiből. Ugyancsak törvénytelennek tartják azt, hogy a Beva kártérítését utólagosan, visszamenőlegesen terjesztették ki és emelték meg. Ha nem lesz más, akkor mi fordulunk az Alkotmánybírósághoz, illetve minden szinten végigvisszük a jogi utat. Nem lehet tovább kivárni – mondta Csányi Sándor.

Komment

Az OTP-ben láthatóan elpattant egy szál - a bankvezetés megelégelte, hogy a kormányzat fejős tehénnek képzeli a szektort, amelyre ugyanakkor ujjal mutogat. Bár a piac tisztulása okán az OTP bizonnyal nyer majd, ám az invesztíció mértéke aránytalan - főleg, ha azt nézzük, hogy a Quaestor esetében olyan ügyfeleket lehet "nyerni", akik a jelenlegi kamatkörnyezettől messze elrugaszkodott hozamok bűvöletében döntenek a befektetésről.

Csányi egy mondatban jól jellemezte a helyzetet: van egy olyan pénzügyi szabályozói-felügyeleti környezet, ahol a piaci szereplők alárendelt szerepben vannak a jogalkotókkal, felügyelettel szemben, s lényegében nincs semmi jogi lehetőségük, hogy protestáljanak annak túlkapásai vagy épp hiányosságai ellen - itthon bizonyosan nem. Ezért indulnak az európai fórumokra. Sokan persze azt mondják: megérdemlik - de ne felejtsük el - 102 milliárdos veszteséget nehéz "extraprofitként" aposztrofálni. Ráadásul a közgyűlésen kiderült, hogy a részvényesek között is vannak kisbefektetők: ők pedig azt kérték számon a bankvezetőségen, hogy miért nem küzd hatékonyabban értük, az ő befektetésükért a kormánnyal szemben.

A tisztességes ügyfelek isszák meg a levét

A mostani megoldás nem azt segíti elő, hogy az ügyfeleket ráébresszük, hogy felelős döntést kell hozniuk mielőtt terméket és szolgáltatókat választanak – ráadásul ennek végső soron a tisztességes banki ügyfelek isszák meg a levét, hiszen a bank az ügyfelekre terhelik át majd a megugró költségeket. Ez nem direkt áthárítás lesz, amikor ugyanakkor a bank a terveit készíti a költségek viselését meg kell terveznie. Csányi szerint egyelőre nem látják azt a szabályt, amely a többletbefizetés bankadóból történő leírását lehetővé teszi – ennek megjelenése után kell számolni. A banknak 57 milliárdot kellene befizetnie.

Azzal kapcsolatban, hogy a bankadó-mérséklését bizonyos feltételekhez - például a hitelállomány bővüléséhez -kötnék, Csányi Sándor azt fejtette ki, abban bízik, hogy a mérési alap nem a 2014. év végi helyzet lesz, hiszen például az OTP a válság idején is folyamatosan növelte kihelyezéseit és üzleti aktivitását.

Nem igazságos

Nem mi alkotjuk a szabályozást, nem mi végezzük a felügyelést, mi fizetjük a felügyeleti díjat, az OBA és a Beva díjat, amely szervezetekben a jegybank van többségben – és mi fizetjük a számlát. Ezt nem tartom igazságosnak – mondta Csányi, aki szerint itt nem érvényesül az aki fizet, az rendeli a zenét elv.

A takarékok integrációval is baj van

Csányi – ha már itt volt – bírálattal illette a takarékszövetkezeti integrációt, ahol úgy oldották meg a szektor reorganizálását, hogy az erre szolgáló 136 milliárd forintból egyetlen forintot sem használtak fel a bajba jutott takarékok rendbehozatalára, ellenben a kizárt takarékok utáni kártalanítást a bankok befizetéseiből élő OBÁ-ra hárították, aminek következtében az alap kimerült.

Mindezt úgy, hogy a korábbi intézményvédelmi pénzeket (OTIVA, Repiva) az integráció magánál tartotta.  Ráadásul – hívta fel a figyelmet Csányi – megkezdődött az állami reorganizációs támogatásnak, a vagyonnak a „kilopása”, hiszen az év végén törvény született arról, hogy a reorganizációra szánt összegen képződött hozam kiosztható az integráció tagjai között. Csányi hangsúlyozta: a takarékszövetkezetek tulajdonosi átrendeződése az OTP-t nem érintette hátrányosan, a bank csak az ellen protestál, ha a piacon a fair verseny szabályai sérülnek.

Az OBA és a Beva összevonása nehézkes – két teljesen különböző metódussal dolgozó szervezetről van szó, ezért nem támogatandó az összevonásról szóló javaslat – vélekedett az OTP elnök-vezérigazgatója.

Strasbourgig elmennek

Részvényenként 145 forintos osztalékot fizet az OTP Bank - döntött pénteken a részvényesi plénum. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szavaiból kiderült: egyedinek gondolják a bank veszteségét, 2017-re akár 19 százalékos tőkemegtérülést is elérhet a bank. Most először volt veszteséges a bank. Részletek >>>

Megtámadjuk a devizahiteles törvényt is Strasbourgban – jelentette be Csányi Sándor. A beadvány jelenleg készül.

Csányi Sándor kérdésekre válaszolva elmondta: a bank a korábbi veszteséget ott kezeli, ahol a veszteség képződött – Ukrajnában közel 50 százalékos lesz az elbocsátás, de Oroszországban is lesz leépítés és fiókbezárás. A kockázatos termékeket – hitelkártyát – nem kínál a jövőben az OTP Oroszországban. Csányi szerint Ukrajnában a reorganizáció után idén újra nyereséges lehet az OTO. Kelet-Ukrajnában, ha a helyzet normalizálódik, a céltartalékokból van mód a visszaírásra. A Krímre ez nem igaz – mondta Bencsik László vezérigazgató-helyettes, aki szerint egy formális ukrán államcsőd nem okozna komoly további veszteséget az OTP-nek, sőt akár fenntarthatóbbá tenné a gazdaságot, ami végső soron kedvezőbb lehet a bankoknak, amelyek ott működnek.

Beszólt Lázárnak

Nem tartom túl jó döntésnek azt, hogy az uniós pénzeket olyan ember kezeli, aki saját kisvárosának pénzügyeit sem tudta rendbe tenni – ütött egy újabbat Lázár János kancelláriaminiszteren Csányi Sándor, aki szerint a Miniszterelnökség helyett a fejlesztési minisztériumban lenne jobb helye az EU-forráselosztásban.

Tarsoly és a foci, na meg a Quaestor

Az autóhitelesek forintosításával kapcsolatban egy mai hír szerint piaci árfolyamon kerülne sor forintosításra, ezek után ez a kérdés nagyon nem változtat a helyzeten.  Az elszámolás és a forintosítás után is fizetőképtelen adósok helyzetét a magáncsőd és az eszközkezelő feladatainak kibővítése kezelhetné. Ha ezek a szabályok megalkotásra kerülnek, utána kell megnézni, hogy szükség van-e új megoldásra – kommentálta Nagy Mártonnak, az MNB ügyvezető igazgatójának szavait Csányi Sándor. Az OTP elnöke a hitelek lejárati összegének összehangolását támogatandónak tartja, s erre a jelzálogkötvények megfelelőek lehetnek Csányi szerint.

Az MLSZ-ben 2010-ben azzal a feltétellel vállaltam tisztséget, hogy megváltoztatom a korábbi választási rendszert: így 6 személyt jelölhettem én 1 tagot a profik és 1 tagot az amatőrök. Tarsoly Csabát a profi klubok jelölték. Sok mindent el lehet mondani róla, de az tény, hogy a futballért nagy aktivitással tett – a klubról nem akarok nyilatkozni, arra nem láttam rá. Ami a Quaestort illeti, folyamatosan körüllengte az a hír, hogy valami nincs rendben a bankkal – mondta Csányi.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A hitelmoratóriumban lévők is felvettek új hiteleket
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:36
A jegybank alelnöke is kiemelte – csak az vegye igénybe a hitelmoratórium hosszabbítását, akinek valóban szüksége van rá.
Pénzügyi szektor Drágulnak egyes lakáshitelek, de vajon mennyivel?
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 17:13
A Magyar Nemzeti Bank folytatta és folytatja az alapkamat emelését, s ez a pénzpiaci kamatszintek gyorsuló emelkedését hozta magával. Ebben a helyzetben a bankok stratégiát váltottak: a korábbi szelektív emelés helyét az általános drágítás vette át a lakáshiteleknél. A versenyt most az mutatja, hogy 1-1 szegmensben fenntartják kedvező kamatajánlataikat a bankok. Ezeket megtalálni csak a hitelek összehasonlításával lehet.
Pénzügyi szektor Jól járhatnak az Erste Bank és a Deutsche Leasing ügyfelei
Privátbankár.hu | 2021. október 4. 12:39
A két hitelintézet partnersége eredményeként a hazai vállalkozások a lízingkonstrukciók teljes köréhez hozzáférnek a társaságoknál, az ügyfelek kiszolgálása még hatékonyabbá válik. 
Pénzügyi szektor Üzbegisztánban terjeszkedik az OTP Bank
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 29. 16:16
Az üzbég Ipoteka Bankban szerzhetnek többségi tulajdont.
Pénzügyi szektor Több magyar bank is jól vizsgázott a Moody's-nál
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 28. 16:21
Hat pénzintézetet is felminősítettek.
Pénzügyi szektor Jobb osztályzatot kapott az OTP orosz érdekeltsége
MTI | 2021. szeptember 24. 06:25
Javította az OTP Bank oroszországi leánybankjának alapszintű hitelképességi mutatóját csütörtökön a Fitch Ratings, elsősorban az orosz OTP-érdekeltség megfelelő tőkehelyzetével indokolva a lépést.
Pénzügyi szektor Elindult a Széchenyi Lízing GO!
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 21. 15:29
A széles körűen felhasználható, kiemelten kedvező feltételű Széchenyi Lízing GO! az állami támogatásnak köszönhetően évi FIX 0,5 százalékos kamat mellett érhető el a vállalkozások számára.
Pénzügyi szektor Bécsben jártak a Legyél Te is Pénzügyi Junior Klasszis! diákverseny legjobbjai
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 18. 13:19
Az egyik támogató, az Erste Bank az első két idényben az 1-3. helyen végzett csapatokat és tanáraikat hívta meg egynapos tanulmányútra az osztrák fővárosba. Amelynek fő programjaként a diákok a bank pénzügyi edukációs központjában hajtottak végre játékos gyakorlatokat.
Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos