Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Az értékpapír-befektetők kártalanítására szolgáló Befektető-védelmi Alapban jelenleg 12 milliárd forint van, miközben 1,15 millió magyarországi ügyfél 2820 milliárd forintnyi értéke biztosított. A bróker-összeomlások „nem jelezhetők előre, mivel azokat szinte mindig bűncselekmény eredményezi” – mondja a szakértő.

A Buda-Cash Brókerház és négy kisebb pénzintézet felfüggesztése nyomán felmerült, hogy a kár a százmilliárdos nagyságrendet is elérheti. Egyelőre nem tudni, hogy mennyi jutna ebből az értékpapír-befektetéseket biztosító Bevára (Befektető-védelmi Alap) és a bankbetéteket biztosító OBA-ra (Országos Betétbiztosítási Alap), de annyi szinte bizonyos, hogy bőven túllépi majd a két szervezet tartalékait, aminek következtében kormányzati, jegybanki beavatkozásra lesz szükség. (Erről itt tudósítottunk.)

Jelenleg 12 milliárd van a kasszában

A Beva röviden összefoglalva személyenként húszezer euróig, azaz valamivel több mint hatmillió forintig biztosítja az ügyfelek értékeit. Bevételt elsősorban a tagoktól (főleg bankok és brókercégek) kap kötelező díjak formájában, nagyon hasonlóan az OBA-hoz. A bevételei másik része a tartalékok kamataiból, hozamaiból származik. Hogy mennyi pénz is van a Beva számláin, arról Farkas Péter ügyvezető igazgatót kérdeztük.

A Beva jelenleg 12 milliárd forintnyi likvid, kártalanításra azonnal felhasználható vagyonnal rendelkezik. Ez történetesen pont annyi, amennyivel az OBA rendelkezik pillanatnyilag – mondta el Farkas Péter. A Beva éves díjbevétele az elmúlt években egymilliárd körüli összeg volt, vagy annál egy-két százmillióval több. A 2015. évre számított díjbevétel 1,24 milliárd forint.

Hatszorosára nem kéne növelni a díjat

A díjbevétel tendenciája 2006. óta nem csökkent, inkább minimálisan emelkedett. A tőkepiaci törvényben meghatározott plafon szerint a díjalap három ezrelékénél magasabb díjat nem szedhetünk – közölte az ügyvezető igazgató. A Beva által jelenleg alkalmazott díjkulcs nincs fél ezrelék (0,47 ezrelék), azaz elvileg a díj akár hatszorosára is emelhető lenne, de az ésszerűség ennek nyilvánvalóan korlátját jelenti. A Beva tavaly elfogadott díjstratégiája szerint egy mértéktartó emelés elképzelhető, de drasztikus változásról nem volt szó.

Arra a kérdésre, hogy hány ügyfél mennyi befektetése lehet biztosított, azt válaszolta: „az összes tagunk által kezelt védett (befektetőnként húszezer euró alatti) letét összértéke mintegy 2820 milliárd forint. Az összes védett ügyfelek száma 1,116 millió fő.”

Tízmilliárdos a Buda-Cash ügyfélvagyon

A Buda-Cash ügyfélvagyonát legalább nagyságrendileg firtató kérdésünkre azt a választ kaptuk, hogy a Beva részére adott tagi adatszolgáltatás nem nyilvános, de a cégnek több mint tízezer biztosított ügyfele volt a tavalyi év átlagában, és a védett letétek mértéke is tízmilliárdos nagyságrendű.

Azt is megkérdeztük, várható-e újabb brókercég-csőd? A szakértő szerint „a Beva-típusú összeomlások nem jelezhetők előre, mivel azokat szinte mindig bűncselekmény eredményezi. A letét magától nem tűnik el, legfeljebb elveszíti az értékét, de arra a Beva kártalanítási kötelezettsége nem terjed ki. Kellően megtervezett bűncselekmény esetén az érintett tag gondoskodik a megfelelő álcázásról, ezért a felderítés igen nehéz lehet, a kívülálló számára nem észlelhető.”

Állam bácsi kisegít

„Természetesen a piacon mindig vannak olyan cégek, amiket a többi szereplő gyanúsnak vélhet, de felelősséggel erről senki sem fog nyilatkozni, vagyis nincs tippem arra, hogy belátható időn belül más is bajba kerülhetne” – fejezte be Farkas Péter. (A szervezet egyébként mára közleményt adott ki a Buda-Cash Brókerház ügyfelei részére, amelyet keretes írásban változtatást nélkül közlünk.)

Az MNB kész forrásokat biztosítani a két megtakarítás-mentő szervezet részére – utaltak rá a tegnapi sajtótájékozatón. Erre a Beva esetében már volt példa az 1998-2001 körüli brókercégcsőd-sorozat során, amikor a nagyobbacska London Bróker 1999-es csődjéhez már nem volt a szervezetnek elegendő forrása. Ekkor államilag garantált bankhitelt kapott, amelyet azután évekig törlesztett a tagok befizetéseiből, és évekig negatív volt a szervezet saját tőkéje.

A Beva tájékoztatása a Buda-Cash Brókerház Zrt. ügyfelei számára

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megjelent közleménye szerint az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa a Buda-Cash Brókerház Zrt.-vel szemben indított átfogó felügyeleti vizsgálata során a Zrt. tevékenységét érintően észlelt súlyos visszaélésekre utaló információkra tekintettel a cég tevékenységi engedélyét ideiglenes intézkedés keretében azonnali hatállyal felfüggesztette, és 2015. február 24. napjától felügyeleti biztosokat rendelt ki a társasághoz.

A Buda-Cash Brókerház Zrt. 1997. április 14-től a Beva tagja, a vele szerződött befektetők értékpapírszámláján nyilvántartott értékpapírok, illetve az ügyfélszámlán nyilvántartott pénz a Beva biztosítása alá tartozik. A meglévő eszközöket a tulajdonosok részére a Társaság ki fogja adni, a Beva általi kártalanításra az ügyfelet megillető, de ténylegesen hiányzó, ezért a Társaság részéről ki nem adható pénz, illetve értékpapír tekintetében fog sor kerülni.

A kártalanítási eljárását a Beva a Buda-Cash Brókerház Zrt. felszámolásának elrendelése esetén indítja meg. A kártalanítási eljárásról szóló közlemény a Beva honlapján, és egyéb közzétételi helyeken is meg fog jelenni, és minden konkrét információt tartalmazni fog, amely az igény érvényesítéséhez szükséges. A kártalanítás általános szabályairól honlapunkon már most is tájékozódhat, illetve amennyiben felmerült kérdésére itt nem talál kielégítő választ, a honlapunkon található elérhetőségek valamelyikén érdeklődhet.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Személyes pénzügyek Hét kattintással lehet már babaváró hitelt igényelni (frissítve)
Privátbankár.hu | 2021. március 1. 11:05
Egyelőre csak a Gránit Banknál, miután már a szerződést is meg lehet kötni videóbankon keresztül.
Személyes pénzügyek A járvány alatt sem lankadt a nyugdíjas évekre való takarékoskodás
Privátbankár.hu | 2021. február 27. 09:44
A korábbi évekhez hasonlóan továbbra is a váratlan kiadások fedezése a legtöbbek által említett megtakarítási cél. A megkérdezettek 57 százaléka kiemelten fontosnak tartja a rendkívüli helyzetekre való takarékoskodást – derült ki az OTP Bank 2020-ban mért megtakarítási szokásokat vizsgáló kutatása alapján.
Személyes pénzügyek Csapdahelyzetet is teremtett az idei minimálbér-emelés
Valkai Nikoletta | 2021. február 26. 18:34
Miután a 2021-es minimálbér elfogadásának folyamata a korábbi évektől eltérően zajlott, csak jövő héten érkeznek a megemelt fizetések. A kötelezően adandó legkisebb bérek meghatározásának csúszása persze hatással vannak az egyes ágazatok béregyeztetéseire is. A tárgyalásokat a romló munkaügyi kapcsolatok is megnehezítik.
Személyes pénzügyek A továbbtanulás a legjobb befektetés?
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 15:37
A diploma megszerzésének egyik előnye, hogy az általunk vágyott szakmában dolgozhatunk. A másik, hogy a diplomások jóval többet keresnek. Így nagyon érdemes megtalálni a megoldást a tanulmányok finanszírozására és befejezésére.
Személyes pénzügyek Lakás? Autó? Havi 126 ezer forint egy fiatal átlagos személyes jövedelme
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 11:54
A K&H ifjúsági indexe szerint a 19-29 éves korosztály több mint negyede egyáltalán nem tesz félre, igaz, a megkérdezettek több mint felének egyáltalán nincs megtakarítása és jövedelem nélkül a fiatalok 41 százaléka maximum egy hónapig tudna megélni.
Személyes pénzügyek Egy nagyon várt hír: már a nyugdíjasok számára is elérhető a CSOK
Privátbankár.hu | 2021. február 23. 17:09
Január 1-jétől a nyugdíjasok számára is elérhető a gyermekek után igényelhető CSOK támogatás, és a kedvezményes lakáshitelt is ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint a fiatalabb igénylők. A feltételekről, szabályokról és a szükséges iratokról a Bank360.hu készített összeállítást.
Személyes pénzügyek Megkapják az utolsó figyelmeztetést azok, akik nem fizették rendesen a tb-t
MTI | 2021. február 20. 08:55
Azért, hogy minél többen tudják időben rendezni járuléktartozásukat, újabb felhívást küld az érintetteknek az adóhivatal.
Személyes pénzügyek Csak nem akar bővülni a hazai gazdagok szűk köre
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 16:39
Magyarországon nagyjából 3500 magyar család birtokolja a teljes lakossági bankszámla- és értékpapír-megtakarítások csaknem 10 százalékát. Ráadásul minél gazdagabb valaki, az utóbbi évek tanúsága szerint annál gyorsabban nőttek a megtakarításai. Rendkívül nagyok a különbségek a 30 és 60 éves vagyonosok, illetve a nők és a férfiak pénzügyi viselkedése, preferenciái között - derült ki a Blochamps Capital legfrissebb kutatásából.
Személyes pénzügyek Plasztik helyett fémből készült bankkártyával is lehet már fizetni
Privátbankár.hu | 2021. február 19. 15:15
Több hazai hitelintézet után a Takarékbank is elérhetővé tette kiemelt ügyfelei részére az exkluzív, Mastercard World Elite betéti kártyát, azzal a különbséggel, hogy az övé már nem plasztik, hanem fém.
Személyes pénzügyek 1. Hol élünk? Hogyan élünk? Árak, bérek, más alapismeretek az élethez
Privátbankár.hu | 2021. február 17. 17:40
Milyen funkciói vannak a pénznek? Mekkora jövedelemből gazdálkodik az átlagos magyar háztartás? Hogyan néznek ki a kiadásai? Felkészítünk az életre a legfontosabb pénzügyi alapismeretekkel, nem csak középiskolásoknak. Pénzügyi Tudatosság Országos Verseny és Diákfórum 1. rész.
Friss
hírlevél