3p
Közel 65 ezer betétessel került kapcsolatba tavaly az Országos Betétbiztosítási Alap a bankcsődök rekordéve során. Az eddig példátlan számú kártalanításban 119,2 milliárd forint betétet juttattak vissza a tulajdonosaiknak, ám még mindig marad 11 milliárd forint az OBA pénztárában

A kártalanítások után is maradt vagyona az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA): az induló 94 milliárdról 11 milliárd forintra csökkent a társaságnál lévő vagyonmennyiség - mondta el a társaság tájékoztatóján Fekete-Győr András ügyvezető igazgató. A tavalyi évben példátlan számú, hat hitelintézet csődjét intézte az alap, a betéteseknek összesen 119 milliárd forintot fizettek ki.

Itt tízmilliárd, ott kilenc...

A kifizetésekre az induló vagyon mellett a tagi befizetések 22 milliárdja és a Takarékbanktól az érintett 3 takarékszövetkezet (Orgovány, Alba és a Tisza Takarék) közül az első kettő likvid vagyonnal védett betétjei után eddig visszatérített 12,2 milliárd forint jelentett forrást. Kissé meglepő módon Fekete-Győr András arról beszélt, hogy az OBA a végül bekövetkezett 5 takarék és hitelszövetkezeti csődnél több problémás ügyre és kifizetésre készült a takarékszövetkezeti szektor átvilágítása kapcsán.

Az OBA végül az integráción kívüli Körmend és Vidéke Takarék esetében 22,9 milliárd forintot fizetett ki, az Orgovány és Vidéke esetében 54,2 milliárd, az Albánál 11,8, a Tisza Takaréknál 8,9 milliárd forint volt a kártalanítási összeg. A Széchenyi István Hitelszövetkezetnél 8,7 milliárd forint, a Széchenyi Banknál 12,7 milliárd forint volt a betétesek kártalanítására fordított összeg.

Duplán nem, de gyorsan adtak

Mindezen összeg összesen 64,4 ezer betétes kártalanítását tette lehetővé. További feladatot hozott a megelőző kártalanítások közül (Általános Közlekedési Hitelszövetkezet, "Jógazda" Takarékpénztár, Soltvadkert és Vidéke Takarékszövetkezet) néhány áthúzódó ügy intézése is.

Továbbra is messze a hatályos előírások felett teljesít az OBA: a betétesek kártalanítása a törvényben előírt kereteknél gyorsabban zajlott, a 20 munkanapot a „rendben” lévő ügyekkel kapcsolatban kivétel nélkül tudták tartani – értelemszerűen a jogvitás esetek nem tartoznak ebbe a körbe. Az OBA működésével kapcsolatos ügyfél-elégedettség a megnövekedett ügyintézési terhek ellenére sem romlott, továbbra is magas.

Csökkenhet a bankcsődök száma

A jövővel kapcsolatban Fekete-Győr András arról beszélt, hogy a felálló új takarékszövetkezeti integráció után a pénzügyi rendszer stabilabb lett, épp ezért csökken a bankcsődök száma. Új feladat ugyanakkor a bankszanálás, ahol az OBA feladata lett a Szanálási Alap felállítása. Emellett a szervezetnek fel kell készülnie a Parlament által a hazai jogrendbe átültetett új uniós betétbiztosítási irányelv alkalmazására, amely egyebek mellett előírja, hogy 2024-re hét munkanapra rövidüljön le a kártalanítás folyamata.

Ugyancsak az irányelv rendelkezik arról, hogy a jövőben a pénzügyi intézményeknek kockázati besorolásuk alapján differenciált betétbiztosítási díjat kell fizetniük. (Ha ez már korábban érvényben lett volna, akkor a billegő takarékok lényegesen magasabb díjat fizettek volna és nem állt volna elő az a helyzet, hogy az Integrációs Szervezet által kizárt takarékok után több, mint 90 százalékban a kereskedelmi bankok álltak helyt.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG