1p
Az első negyedévben jelentősen, 53,7 százalékkal emelkedett a PSZÁF-hoz érkezett fogyasztói kérelmek száma és az ügyfélszolgálati megkeresések száma is a tavalyi első negyedévhez képest - derül ki a felügyelet első negyedévi fogyasztóvédelmi jelentéséből. Még úgy is magas a számuk, ha figyelembe vesszük a végtörlesztést.

A növekedés a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) szerint még akkor is szembetűnő, ha figyelembe vesszük, hogy 2011 negyedik negyedévéhez képest – amikor jelentősen megnőtt a végtörlesztéssel összefüggő pénzpiaci, és megsokszorozódott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása kapcsán a pénztári szektort érintő kérelmek száma – 10,9 százalékos mérséklődés mutatható ki.

Másfélszer annyi kérelem, mint egy évvel korábban

Összesen 2641 darab fogyasztói kérelem érkezett, másfélszer annyi, mint egy évvel korábban. A pénzpiacot érintő kérelmek aránya éves szinten 9,2 százalékponttal - 63,9-ről 73,1 százalékra - nőtt, a biztosítókra vonatkozóaké pedig 30,7-ről 19,1 százalékra csökkent. A pénztári szektort érintő kérelmek száma az előző két negyedévi ugrásszerű növekedés után – ami a magán-nyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépéséhez kapcsolódó tagi kifizetésekkel függött össze – erőteljesen csökkent, de még így is meghaladja az egy évvel korábbit.

A pénz- és tőkepiaci szektorral kapcsolatos kérelmek száma az előző negyedévhez képest közel 19 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig mintegy 78 százalékkal emelkedett. A szektorban a legtöbb (1539 darab) kérelem továbbra is a bankokkal kapcsolatos. A pénzügyi vállalkozásokra jutó kérelmek aránya csökkent ugyan, de még így is közel 15 százalékot tett ki.

A devizahitelekkel rengeteg ügyfélnek akadt problémája

A nem felügyelt intézmények közé tartozó fogyasztói csoportszervező társaságokkal szembeni kérelmek az egyéb kategória mintegy 55 százalékát jelentették; ez a 39 darab kérelem az előző negyedévben regisztrált kérelemszámnak (18 darab) több mint a kétszerese. A pénz- és tőkepiaci kérelmek több mint háromnegyede (1538 darab) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a hitelezéshez kapcsolódott; ezek darabszáma az elmúlt negyedévhez viszonyítva 24 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest pedig több mint kétszeresére nőtt.

Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett a devizaalapú lakáshiteleket érintő kérelmek száma, az előző negyedévhez képest mintegy 56 százalékkal, éves szinten pedig drasztikusan, több mint hatszorosára. Hasonlóan ugrásszerű növekedés figyelhető meg a jelzálog alapú szabad felhasználású devizahitelek esetében is, ahol éves szinten több mint négyszeres a bővülés.

Háromnegyed részben a végtörlesztéssel volt a baj

Az egyéb pénz- és tőkepiaci szolgáltatástípusok közül a befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos kérelmek száma a duplájára, a betét konstrukciókkal kapcsolatosaké több mint kétszeresére nőtt, a lízinggel összefüggő kérelmek darabszáma ellenben mintegy 40 százalékkal visszaesett.

Az előző negyedévhez hasonlóan az elő- és végtörlesztéssel, az elszámolás, megbízás teljesítésével, a tájékoztatási hiányosságokkal, egyéb ügyviteli hibákkal, valamint a szolgáltatás minőségével – melyek együttesen az össz-kérelemszám háromnegyedét teszik ki – kapcsolatos kérelmekkel fordultak elsősorban a fogyasztók a felügyelethez.

A portfóliókezeléssel is voltak gondok

Az elő- és végtörlesztéssel összefüggő kérelmek száma – jellemzően a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez kapcsolódóan – közel 43 százalékkal nőtt; az ilyen jellegű ügyekből az előző negyedévi 446 darabbal szemben 636 darabot regisztrált a felügyelet. A végtörlesztéssel kapcsolatos bejelentések jelentős része azoktól érkezett, akik devizahitelüket forinthitelből kívánták végtörleszteni. A kérelmek a forinthitel igénylési eljárás során a pénzügyi szervezetek végtörlesztőkkel szemben tanúsított magatartásának és eljárásának a felülvizsgálatára irányultak.

A hitelbírálati eljárás felülvizsgálatára irányuló kérelmeket a felügyeletnek hatáskör hiányában el kellett utasítania. Azon ügyekben, ahol a hitelbírálat során felmerült a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja, a PSZÁF vizsgálati eljárást kezdeményezett. A tőkepiaci szektort érintő kérelmekben leginkább a portfóliókezelés jogszerűségének felülvizsgálatát kérték a fogyasztók. A kérelmekre lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárásokban az ügyféltájékoztatás hiányossága, illetve az alkalmassági és megfelelési (MiFID) teszt elvégzése kapcsán tártak fel jogsértéseket.

A nyugdíjpénztári roham lecsengőben van

A biztosítási szektor szereplőivel kapcsolatos ügyek az összes fogyasztói kérelem közel ötödét (505 darab) tették ki, számuk az előző negyedévhez viszonyítva kismértékben nőtt, éves szinten nem változott érdemben. A kérelmek több mint kétharmadát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással, a lakás- és életbiztosításokkal kapcsolatos ügyek teszik ki, a kérelemtípusok alapján hozzávetőlegesen háromnegyed részt képviselnek a kárkifizetésekkel összefüggő, az egyéb ügyviteli hibákkal és a tájékoztatási hiányosságokkal kapcsolatos kérelmek.

A pénztári szektorra érkezett kérelmek száma a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása során megállapított, úgynevezett visszalépő tagi kifizetésekkel kapcsolatos kérelmek következtében a korábbi negyedévekben a sokszorosára nőtt, 2012 elején azonban már erőteljes csökkenés mutatkozott. Ugyanakkor, bár a tagi kifizetésekkel kapcsolatos ügyek száma 595 darabról 100 darabra csökkent, darabszáma még mindig a teljes állomány háromnegyedét teszi ki. A pénztári kérelmek szinte kizárólag ezzel kapcsolatosak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak esetében ezúttal sem érkezett jelentős számú kérelem, az önsegélyező pénztárakkal kapcsolatban pedig már hosszabb ideje csak igen ritkán fordulnak a fogyasztók a felügyelethez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Tovább él a kamatsapka Magyarországon
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 16:33
Jövő év áprilisáig.
Pénzügyi szektor Fontos határidő jár le hamarosan a babaváróval kapcsolatban
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 12:52
Azoknak a pároknak, akik még a jelenlegi feltételekkel szeretnének babaváró hitelt felvenni, legkésőbb december 16-ig be kell nyújtaniuk az igénylésüket, máskülönben kicsúszhatnak a határidőből.
Pénzügyi szektor Javuló profittermelési képesség az MBH-nál
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 10:20
Stabilan növekvő pénzügyi eredményekkel zárta az év első kilenc hónapját, ezen belül pedig a harmadik negyedévet az MBH Bank.
Pénzügyi szektor Újabb rekordot döntött az AutoWallis
Privátbankár.hu | 2023. november 30. 09:46
Tovább gyorsított az AutoWallis Csoport az év első kilenc hónapjában, így már szeptember végére meghaladta a tavalyi egész éves árbevételét és nyereségét.
Pénzügyi szektor Kulcsfontosságú időszak jön, érdemes lépnie a pénztártagoknak
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 12:47
A munkaerő megtartása miatt a kedvezményes adókulcsú cafeteria idejéhez hasonló arányban vállalják a munkáltatók azt, hogy dolgozóik öngondoskodását önkéntés nyugdíjpénztári befizetésekkel is segítik – hívta fel a figyelmet Gergely Péter, a BiztosDöntés.hu szakértője. Szerinte a befizetések ennek ellenére messze az infláció alatt maradnak, utoljára 2014-ban érkezett ilyen kevés új tag a pénztárakba, ráadásul a kifizetések immár harmadik negyedéve meghaladják a bevételeket.
Pénzügyi szektor Utolsó lehetőség: búcsúzik az egyik legjobban fizető állampapír
Privátbankár.hu | 2023. november 28. 10:33
A keddi nap végéig lehet vásárolni a jövőre várhatóan 18 százalékos hozamot fizető magyar állampapírból. 
Pénzügyi szektor Kell az állam, kell a család az ingatlanvételhez
Natív tartalom | 2023. november 22. 15:51
Minden forintot meg kell fognia annak, aki most ingatlanhoz szeretne jutni. Viszlay Zoltán, az MBH Bank árazási vezetője szerint az 50-60 milliós, átlagos nagyvárosi ingatlan megvásárlásához jó eséllyel kell egy méretes önerő, aminek a megteremtéséhez minden lehetőséget meg kell vizsgálni, legyen ez állami támogatás, családi segítség vagy épp banki forrás.
Pénzügyi szektor Még az idén is jól jöhet a babaváró
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 12:56
Négy okot sorolnak fel a szakértők, amiért érdemes lehet még idén felvenni a babaváró hitelt
Pénzügyi szektor Figyelmeztetést küldött minden vásárlónak az MNB
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 10:41
A "Hitel nem ajándék" - ezzel a címmel indít edukatív kampányt a Magyar Nemzeti Bank. A cél, hogy a vásárlók elkerüljék az átveréseket. 
Pénzügyi szektor Búcsú a két számjegyű betéti kamatoktól
Privátbankár.hu | 2023. november 22. 08:29
Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG