1p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az első negyedévben jelentősen, 53,7 százalékkal emelkedett a PSZÁF-hoz érkezett fogyasztói kérelmek száma és az ügyfélszolgálati megkeresések száma is a tavalyi első negyedévhez képest - derül ki a felügyelet első negyedévi fogyasztóvédelmi jelentéséből. Még úgy is magas a számuk, ha figyelembe vesszük a végtörlesztést.

A növekedés a PSZÁF (Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete) szerint még akkor is szembetűnő, ha figyelembe vesszük, hogy 2011 negyedik negyedévéhez képest – amikor jelentősen megnőtt a végtörlesztéssel összefüggő pénzpiaci, és megsokszorozódott a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása kapcsán a pénztári szektort érintő kérelmek száma – 10,9 százalékos mérséklődés mutatható ki.

Másfélszer annyi kérelem, mint egy évvel korábban

Összesen 2641 darab fogyasztói kérelem érkezett, másfélszer annyi, mint egy évvel korábban. A pénzpiacot érintő kérelmek aránya éves szinten 9,2 százalékponttal - 63,9-ről 73,1 százalékra - nőtt, a biztosítókra vonatkozóaké pedig 30,7-ről 19,1 százalékra csökkent. A pénztári szektort érintő kérelmek száma az előző két negyedévi ugrásszerű növekedés után – ami a magán-nyugdíjpénztári tagok társadalombiztosítási rendszerbe történő visszalépéséhez kapcsolódó tagi kifizetésekkel függött össze – erőteljesen csökkent, de még így is meghaladja az egy évvel korábbit.

A pénz- és tőkepiaci szektorral kapcsolatos kérelmek száma az előző negyedévhez képest közel 19 százalékkal, az egy évvel korábbihoz képest pedig mintegy 78 százalékkal emelkedett. A szektorban a legtöbb (1539 darab) kérelem továbbra is a bankokkal kapcsolatos. A pénzügyi vállalkozásokra jutó kérelmek aránya csökkent ugyan, de még így is közel 15 százalékot tett ki.

A devizahitelekkel rengeteg ügyfélnek akadt problémája

A nem felügyelt intézmények közé tartozó fogyasztói csoportszervező társaságokkal szembeni kérelmek az egyéb kategória mintegy 55 százalékát jelentették; ez a 39 darab kérelem az előző negyedévben regisztrált kérelemszámnak (18 darab) több mint a kétszerese. A pénz- és tőkepiaci kérelmek több mint háromnegyede (1538 darab) – a korábbi negyedévekhez hasonlóan – a hitelezéshez kapcsolódott; ezek darabszáma az elmúlt negyedévhez viszonyítva 24 százalékkal emelkedett, az egy évvel korábbihoz képest pedig több mint kétszeresére nőtt.

Az átlagot meghaladó mértékben emelkedett a devizaalapú lakáshiteleket érintő kérelmek száma, az előző negyedévhez képest mintegy 56 százalékkal, éves szinten pedig drasztikusan, több mint hatszorosára. Hasonlóan ugrásszerű növekedés figyelhető meg a jelzálog alapú szabad felhasználású devizahitelek esetében is, ahol éves szinten több mint négyszeres a bővülés.

Háromnegyed részben a végtörlesztéssel volt a baj

Az egyéb pénz- és tőkepiaci szolgáltatástípusok közül a befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos kérelmek száma a duplájára, a betét konstrukciókkal kapcsolatosaké több mint kétszeresére nőtt, a lízinggel összefüggő kérelmek darabszáma ellenben mintegy 40 százalékkal visszaesett.

Az előző negyedévhez hasonlóan az elő- és végtörlesztéssel, az elszámolás, megbízás teljesítésével, a tájékoztatási hiányosságokkal, egyéb ügyviteli hibákkal, valamint a szolgáltatás minőségével – melyek együttesen az össz-kérelemszám háromnegyedét teszik ki – kapcsolatos kérelmekkel fordultak elsősorban a fogyasztók a felügyelethez.

A portfóliókezeléssel is voltak gondok

Az elő- és végtörlesztéssel összefüggő kérelmek száma – jellemzően a rögzített árfolyamon történő végtörlesztéshez kapcsolódóan – közel 43 százalékkal nőtt; az ilyen jellegű ügyekből az előző negyedévi 446 darabbal szemben 636 darabot regisztrált a felügyelet. A végtörlesztéssel kapcsolatos bejelentések jelentős része azoktól érkezett, akik devizahitelüket forinthitelből kívánták végtörleszteni. A kérelmek a forinthitel igénylési eljárás során a pénzügyi szervezetek végtörlesztőkkel szemben tanúsított magatartásának és eljárásának a felülvizsgálatára irányultak.

A hitelbírálati eljárás felülvizsgálatára irányuló kérelmeket a felügyeletnek hatáskör hiányában el kellett utasítania. Azon ügyekben, ahol a hitelbírálat során felmerült a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat gyanúja, a PSZÁF vizsgálati eljárást kezdeményezett. A tőkepiaci szektort érintő kérelmekben leginkább a portfóliókezelés jogszerűségének felülvizsgálatát kérték a fogyasztók. A kérelmekre lefolytatott fogyasztóvédelmi eljárásokban az ügyféltájékoztatás hiányossága, illetve az alkalmassági és megfelelési (MiFID) teszt elvégzése kapcsán tártak fel jogsértéseket.

A nyugdíjpénztári roham lecsengőben van

A biztosítási szektor szereplőivel kapcsolatos ügyek az összes fogyasztói kérelem közel ötödét (505 darab) tették ki, számuk az előző negyedévhez viszonyítva kismértékben nőtt, éves szinten nem változott érdemben. A kérelmek több mint kétharmadát a kötelező gépjármű felelősségbiztosítással, a lakás- és életbiztosításokkal kapcsolatos ügyek teszik ki, a kérelemtípusok alapján hozzávetőlegesen háromnegyed részt képviselnek a kárkifizetésekkel összefüggő, az egyéb ügyviteli hibákkal és a tájékoztatási hiányosságokkal kapcsolatos kérelmek.

A pénztári szektorra érkezett kérelmek száma a magán-nyugdíjpénztári rendszer átalakítása során megállapított, úgynevezett visszalépő tagi kifizetésekkel kapcsolatos kérelmek következtében a korábbi negyedévekben a sokszorosára nőtt, 2012 elején azonban már erőteljes csökkenés mutatkozott. Ugyanakkor, bár a tagi kifizetésekkel kapcsolatos ügyek száma 595 darabról 100 darabra csökkent, darabszáma még mindig a teljes állomány háromnegyedét teszi ki. A pénztári kérelmek szinte kizárólag ezzel kapcsolatosak.

Az önkéntes nyugdíjpénztárak és az egészségpénztárak esetében ezúttal sem érkezett jelentős számú kérelem, az önsegélyező pénztárakkal kapcsolatban pedig már hosszabb ideje csak igen ritkán fordulnak a fogyasztók a felügyelethez.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG