<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom.

A várakozásokat meghaladó mértékben nőtt a kiskereskedelmi forgalom volumene februárban az előző év azonos időszakához képest – kommentálták az MTI-nek nyilatkozó elemzők a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb jelentését szerdán.

A KSH szerdán közzétett gyorstájékoztatója szerint februárban a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt 9,8 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit, az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 3,4 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 14,6 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,0 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Visszatérhetnek a külföldiek

Suppan Gergely, a Takarékbank vezető elemzője jelezte: a kiugró növekedést egyértelműen támogatta az szja-visszatérítés, a 13. havi nyugdíj, a hathavi fegyverpénz, illetve a kiemelkedő, 13 százalék feletti bérdinamika, valamint a foglalkoztatás gyors bővülése. Az üzemanyagokra és egyes élelmiszerekre bevezetett árkorlátozások a határ menti forgalmat lendíthették fel, az Ukrajnából érkező menekültek közvetlen vásárlásai, valamint a számukra vásárolt segélyek, támogatások pedig szintén hozzájárulhatnak a kiskereskedelem bővüléséhez.

Az üzemanyagokra és egyes élelmiszerekre bevezetett árkorlátozások a határ menti forgalmat lendíthették fel. Fotó: depositphotosAz üzemanyagokra és egyes élelmiszerekre bevezetett árkorlátozások a határ menti forgalmat lendíthették fel. Fotó: depositphotos

Az elemző hozzátette: a külföldi vásárlókra építő üzletek kilábalása későbbre várható, de a külföldi vendégek száma is fokozatosan élénkül. Mivel a járvány előtt a hazai kiskereskedelmi forgalom közel 7 százalékát a bevásárlóturizmus és a külföldi vásárlók adták, a külföldiek visszatérése később jelentős lendületet okozhat. A vásárlásokat ugyanakkor hátráltatja az egyes cikkeket érintő alkatrészhiány, különösen a gépjármű-értékesítések, és egyes műszaki, számítástechnikai cikkek esetében.

Emelkedő vásárlóerő

Regős Gábor, a Századvég makrogazdasági üzletágvezetője kommentárjában kiemelte: a szerdán közzétett adatok alapján a fogyasztás az első negyedévben egyértelműen felfelé húzhatta a gazdasági növekedést a magas infláció ellenére is. Ezt az magyarázza, hogy az átlagbérek növekedése meghaladta a pénzromlás mértékét, így a háztartások vásárlóereje emelkedett. A következő hónapokban a fogyasztás éves alapú bővülése folytatódhat; hosszabb távon a háború inflációs hatásai kismértékben mérsékelhetik a fogyasztás bővülési ütemét, de a kiskereskedelem növekedési hozzájárulása a várakozások szerint az év egészében pozitív lehet – tette hozzá.

Az üzemanyag-forgalomban erős lehetett a benzinturizmus szerepe. Fotó: depositphotosAz üzemanyag-forgalomban erős lehetett a benzinturizmus szerepe. Fotó: depositphotos

A szakértő szintén úgy véli, hogy a kiskereskedelmi forgalom vártnál nagyobb bővülését a februárban kifizetett juttatások, illetve a január eleji dinamikus béremelkedések magyarázzák, amelyeket szintén februárban kaptak kézhez először a munkavállalók. A februári transzferek egy részét a háztartások jól láthatóan fogyasztásra költötték, míg más részét vélhetően megtakarították vagy hiteltörlesztésre fordították. Emellett az üzemanyag-forgalomban erős lehetett a benzinturizmus szerepe, a 19 százalékos növekedést csak a tavalyi járványügyi korlátozások miatti alacsony bázis nem magyarázza – közölte.

A háború is közrejátszott

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője úgy látja, hogy a jelenleg is zajló erőteljes bérnövekedés és az ehhez kapcsolódó fiskális transzferek – különösen a gyermekes családok szja-kedvezménye, valamint az extra nyugdíj-kifizetések – februártól kezdődően a fogyasztás erőteljesebb bővülését vetítik előre. Az idei első fél évben a GDP növekedését a belső fogyasztás fogja mozgatni, ami nagy kihívások elé állítja a monetáris politikát a háború miatt a korábbiaknál még erősebben megemelkedett inflációs környezetben – mutatott rá.

Az év második felében a fiskális expanzió kifutása és az idei, várhatóan az elmúlt két évtized legmagasabb áremelkedése a fogyasztás lassulását eredményezhetik – tette hozzá.

Az elemző kiemelte a nem-élelmiszer termékek és az üzemanyag-kereskedelem számottevő bővülését. Kommentárja szerint ebben egyrészt közrejátszik az alacsony bázis, másrészt az üzemanyag-árstop a szomszédos országokból is járművezetők tömegét vonzotta Magyarországra februárban. A háború miatt Magyarországra érkező ukrajnai menekültek költései mindhárom termékfőcsoportban komoly hatással bírhattak – jelezte.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG