<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Az OTP bankcsoport idén az első negyedévben 12,8 milliárd forint konszolidált adózott nyereséget ért el, szemben az előző negyedév 25,8 milliárd forintos veszteségével. Az idei első negyedévi adózott profit az egy évvel korábbitól 66 százalékkal marad el, az elemzői várakozásokat azonban meghaladta.

A negyedéves adózott eredmény jobb lett az OTP által összeállított - 11 milliárd forintos - elemzői várakozásnál. A csoport korrigált adózott eredménye 43,8 milliárd forintot ért el, ami egy százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál és 45 százalékkal haladja meg az előző negyedévit. A korrekciós tételek a végtörlesztés és a bankadó hatása, azzal a különbséggel a korábbiakhoz képest, hogy a teljes 2012-es bankadót a tárgyidőszakban számolta el a bank. Az első negyedév 31 milliárdos korrekciójából a végtörlesztés erre az időszakra elszámolt vesztesége 1,8 milliárd forint volt - annak teljes összege 33,4 milliárd forintot tett ki.


Az adózás előtti negyedéves profit (51,2 milliárd) viszont azonos az egy évvel korábbival és 2 százalékkal több az előző negyedévinél. A csoport nyereségében tovább nőtt a leánybankok szerepe - az első negyedévben a korrigált eredményből 42 százalék, 18,5 milliárd forint származott külföldről, szemben az előző negyedév 11,2 milliárd forintjával. A jelentés kiemeli az orosz és a bolgár bank eredményjavulását, de jól teljesített a horvát, a montenegrói és szlovák leánybank is.

Csoportszinten az árfolyamszűrt hitelállomány éves szinten 2, negyedéves szinten egy százalékkal mérséklődött, míg a betétállomány alig változott. Magyarországon a hitelportfolió éves szinten 9 százalékkal, a negyedévben 3 százalékkal esett vissza. Az első negyedévben a jelzáloghitelek állománya 5 százalékkal csökkent, míg a nagyvállalati hiteleké egy, az önkormányzatoké 5 százalékkal esett vissza. Emelkedett viszont a mikro és kisvállalkozásoké és a fogyasztási hiteleké - 3, illetve 1 százalékkal.

A beszámoló szerint a problémás hitelképződés terén az első negyedévben bekövetkezett gyorsulás alapján a menedzsment növekvő kockázatot lát az éves kockázati költségek várt csökkenésével kapcsolatban. A korábbi csökkenő trendet követően az első negyedévben a 90 napos késedelmes hitelek aránya 16,6-ról 17,4 százalékra emelkedett egy negyedév alatt.

A csoport konszolidált IFRS szerinti tőkemegfelelési mutatója 0,1 százalékponttal, 17,2 százalékra mérséklődött, miközben az elsődleges tőkemutató (Tier1 ráta) 0,4 százalékponttal 13,7 százalékra nőtt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A lakosság fele legfeljebb havi tízezret költ biztosításokra
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:42
A lakosság többsége elégedett a biztosítók szolgáltatásával és továbbra is bízik a biztosítókban, derült ki az idei Biztosítás Bizalmi Index (BIBIX) felmérésből, amely a lakosság elégedettségét és biztosítókba vetett bizalmát hagyományosan, éves kutatás keretében vizsgálja – ismertette a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Már a közel 50 százalékos kamat sem számít uzsorakamatnak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 10:23
A money.hu szakértői szerint azonnal módosítani kellene a CSOK-támogatások jogszabályát, ellenkező esetben a 7,75 százalékra emelt alapkamat ötszörösét büntetőkamatként nyakukba kapó kétgyermekes családok tönkremehetnek.
Pénzügyi szektor Bagóért lehet most bankot venni - csak ügyesen kell helyezkedni
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 08:56
Szerbiában, Horvátországban és Bosznia-Hercegovinában is meghökkentően alacsony áron vették meg a Sberbank érdekeltségeit a helyi erők.
Pénzügyi szektor Sokat várnak az Széchenyi MAX-programtól
Privátbankár.hu | 2022. június 29. 12:17
Előrehozott keresletet generált az mkkv-szektor finanszírozásában a rendkívül kedvező feltételekkel kínált Széchenyi GO konstrukciók kivezetése, most pedig a Széchényi MAX-programtól várnak sokat.
Pénzügyi szektor Újra elérhető az MFB nulla százalékos hitele
Privátbankár.hu | 2022. június 27. 11:26
Újra igényelhetnek nulla százalékos hitelt pénzügyi stabilitásuk megőrzésére a Közép-Magyarországi régión kívüli kkv-k a Magyar Fejlesztési Banknál - tájékoztatott az MFB.
Pénzügyi szektor A követeléskezelők szerint náluk nem termelődik extraprofit
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 14:41
A kkv-méretű követelésvásárló cégek számára óriási terhet jelent a kormány által kivetett úgynevezett „extraprofit” adóteher a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetsége (MAKISZ) szerint. Bódizs Kornél, a szervezet elnöke kifejtette: a bankadóval is terhelt követeléskezelői üzletágban már csak a hitelmoratórium miatt lecsökkent üzleti tevékenység miatt sem termelődhetett extraprofit.
Pénzügyi szektor Nem történt meglepetés az államháztartási hiányt illetően
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 12:21
Májusban 101,4 milliárd forint hiánnyal zárt az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt úgynevezett központi alrendszere, ami mindössze 37,7 százaléka az egy évvel korábbi 269 milliárd forintnak. 
Pénzügyi szektor A K&H meg a hiteleseit védi
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 09:17
A lakáspiaci drágulás, valamint az emelkedő kamatkörnyezet miatt bővítette a hiteltörlesztési biztosítás szolgáltatási körét a K&H. A biztosítás díja a havi törlesztőrészlet 6,4 százaléka, ezért az összegért akár 10 hónapra átvállalja a társaság a részletfizetést a bajba került adóstól, ami az egyik leghosszabb időtáv a piacon. A törlesztési biztosítás eddig is népszerű volt a K&H-nál, a személyi kölcsönöket igénylők 54 százaléka él ezzel a lehetőséggel.
Pénzügyi szektor Meddig járunk még bankfiókba? - Hatalmasat fejlődött a digitális bankolás
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 17:11
A járvány alatt mind nemzetközi, mind hazai szinten új lendületre kapott a pénzügyi szektor digitális átalakulása, a banki termékek egyre szélesebb köre elérhető digitális módon.
Pénzügyi szektor Vaskos bírságot kapott az egyik magyar biztosító
Privátbankár.hu | 2022. június 20. 10:37
Az MNB 61 millió forint bírságot szabott ki az Allianz Hungária Biztosítóra az adatfeldolgozási, nyilvántartási és ellenőrzési rendszer, az ügyfelek tájékoztatása, illetve a panaszkezelés során felmerült hiányosságok miatt. A biztosító többször nem tájékoztatta ügyfeleit, illetve a kötvény- és kárnyilvántartót egyebek közt a szerződések létrejöttéről, díjhátralékáról vagy megszűnéséről.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG