<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A folyósítási összeg 20 százaléka, átlagosan 220 ezer forint járhat vissza az autóhiteleseknek - közli a Lízingszövetség számításait egy szakmai blog.

Nagyjából 700 ezer autóhitelesnek jár majd vissza pénz a korábbi szerződés nyomán, ha a jogorvoslati eljárások lezárultával a lízingcégek is elkezdik az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés okán a törvény által tisztességtelenül megszerzettnek minősített összegek visszautalását. A Lízing Blog számításai szerint átlagosan a szerződéses összeg 10-20 százaléka járhat vissza egy-egy autósnak, ám a pontos összeg meghatározását szinte lehetetlenné teszi, hogy az elszámolási szabályok ismerete, az ezt meghatározó képlet nélkül egyelőre nem lehet pontosan számolni. A különböző pénzügyi intézmények különböző szerződéses tartalommal, eltérő összegekre, eltérő időpontokban kötöttek szerződést, márpedig a lakáshiteleknél jóval rövidebb futamidejű hitelek esetében ezek a paraméterek óriási szórást hozhatnak visszajáró összeg tekintetében.

A Magyar Lízingszövetség több 2007-ben, 60 hónapos futamidővel kötött átlagos lízingszerződésre vetítve - a jelenleg ismert információk, szabályok alapján - azt kalkulálta, hogy az érintett adósok a kihelyezett összeg átlagosan 11 százalékára számíthatnak majd, ami egy átlagos, 2 milliós kihelyezés esetén 220 ezer forint lehet. A pontosan visszajáró összeg nagyban függ a kamatemelések időpontjától, és mértékétől. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek jellemzően 2008 vége és 2009 közepe között emeltek kamatokat a válság hatására, azelőtt nem volt ez jellemző. A lízingszövetséges kalkuláció alapján megállapítható, hogy a korábban a Pénzcentrumon megjelent számítás, amely szerint akár 1,2 millió forint is visszajárhat az adósoknak rendkívül extrém esetben lenne lehetséges. A korábban idézett számítás szerint erre akkor kerülhet sor, ha 2009 áprilisában nagyjából 15 százalékponttal emelték volna meg a kamatokat. Ez irreálisan nagymértékű emelés lett volna - ilyenre a szervezet tagvállalatainál nem volt példa. (Persze, jóval magasabb hitelösszeg mellett maga a visszatérítendő összeg is növekedhet.)

A Lízingblog által közölt számítás alátámasztja azt a nézetet, amely szerint az autóhitelesek számára is kellemetlen lehet a tapasztalat, mely szerint a svájci frankban nyilvántartott tartozásuk nem csökken majd érdemi mértékben, így sokuknál (akik hosszú futamidőre minimális önrész mellett vettek fel hitelt) előfordulhat, hogy továbbra is az eredeti tartozásnál magasabb lesz a tőketartozás összege.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor A MagNet Bank átvette a Sopron Bank fiókjait
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 14. 15:03
Az év második felétől a Sopron Bank fiókhálózatával beolvadt a MagNet Bank Pest megyei fiókhálózatába.
Pénzügyi szektor Erősödött csütörtök estére a forint
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 11. 18:09
rősödött a forint csütörtök estére a reggeli szintekhez képest a főbb devizákkal szemben a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Már elérhető a Széchenyi Kártya Program MAX hitelei a Magyar Bankholding tagbankjainál
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 13:37
Elindult a Széchenyi Kártya Program MAX, amely a hazai kkv-szektor versenyképességének elősegítését és tartós növekedési feltételeinek megteremtését célozza. Az MKB Bank és a Takarékbank, amely élen járt az eddigi Széchenyi Kártya Programok hitelkihelyezésében, az elsők között nyújtja az ügyfelek részére a megújult program konstrukcióit.
Pénzügyi szektor A cégbíróság is rábólintott a Magyar Bankholding két alapkezelő leányvállalatának egyesülésére
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 5. 15:26
Bejegyezte a Fővárosi Törvényszék Cégbírósága az MKB-Pannónia Alapkezelő beolvadását a Budapest Alapkezelőbe.
Pénzügyi szektor Újabb hitel fajtákból élhetnek túl a hazai kkv-k
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 17:15
Itt az államilag támogatott Széchenyi Kártya Program MAX.
Pénzügyi szektor Mészáros Lőrinc bankja átvette a Sberbank hitelállományát
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 13:18
Megtörtént a végelszámolás alatt álló Sberbank Magyarország Zrt. mintegy 330 milliárd forint értékű hitelportfóliójának átvétele az MKB Bank Nyrt. részéről. A tranzakciónak köszönhetően mintegy 35 000 lakossági és mintegy 3000 vállalati ügyféllel bővül az MKB  ügyfélköre.
Pénzügyi szektor Egymilliárd euró fölé nőtt az Erste nettó nyeresége
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 1. 10:51
918 millió euróról 1,14 milliárd euróra.
Pénzügyi szektor Ez lehet a segítség a futószalagon érkező kamatemelésekre
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 11:10
Az egyre gyorsabban változó kamatkörnyezetben az ügyfelek számára komoly kedvezmény, összességében pedig versenyelőny lehet az, hogy már van bank, aki a bírálati időtől függően a hiteligény befogadásakor érvényes kamat mellett hajlandó folyósítani a lakáshitelt.
Pénzügyi szektor Még ismerkednek az emberek az okos ATM-ekkel
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 10:23
Úgy tűnik, egyre többen ismerik fel, hogy az ATM-eket nem csupán pénzfelvételre lehet használni. Az automatákon keresztüli befizetési forgalom évről-évre növekszik, az elmúlt két évben átlagosan 35 százalékkal bővült.
Pénzügyi szektor Egyre többen költik kártyáról a fizetésüket
Privátbankár.hu | 2022. július 29. 09:53
Mérföldkövet ért el a K&H a fizetésüket bankszámlára kérő ügyfelek segítségével: a számuk jelenleg közel 520 ezernél tart - közölte a pénzintézet. Ezzel párhuzamosan az arányuk is növekedett, 2016-ban a lakossági bankolók 50 százaléka utaltatta a fizetését a bankszámlájára, míg idén már 67 százalékos volt az arány. Ők a bankkártyájukkal is egyre nagyobb összeget költenek a fizetésükből.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG