<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
A folyósítási összeg 20 százaléka, átlagosan 220 ezer forint járhat vissza az autóhiteleseknek - közli a Lízingszövetség számításait egy szakmai blog.

Nagyjából 700 ezer autóhitelesnek jár majd vissza pénz a korábbi szerződés nyomán, ha a jogorvoslati eljárások lezárultával a lízingcégek is elkezdik az árfolyamrés és az egyoldalú kamatemelés okán a törvény által tisztességtelenül megszerzettnek minősített összegek visszautalását. A Lízing Blog számításai szerint átlagosan a szerződéses összeg 10-20 százaléka járhat vissza egy-egy autósnak, ám a pontos összeg meghatározását szinte lehetetlenné teszi, hogy az elszámolási szabályok ismerete, az ezt meghatározó képlet nélkül egyelőre nem lehet pontosan számolni. A különböző pénzügyi intézmények különböző szerződéses tartalommal, eltérő összegekre, eltérő időpontokban kötöttek szerződést, márpedig a lakáshiteleknél jóval rövidebb futamidejű hitelek esetében ezek a paraméterek óriási szórást hozhatnak visszajáró összeg tekintetében.

A Magyar Lízingszövetség több 2007-ben, 60 hónapos futamidővel kötött átlagos lízingszerződésre vetítve - a jelenleg ismert információk, szabályok alapján - azt kalkulálta, hogy az érintett adósok a kihelyezett összeg átlagosan 11 százalékára számíthatnak majd, ami egy átlagos, 2 milliós kihelyezés esetén 220 ezer forint lehet. A pontosan visszajáró összeg nagyban függ a kamatemelések időpontjától, és mértékétől. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a lízingcégek jellemzően 2008 vége és 2009 közepe között emeltek kamatokat a válság hatására, azelőtt nem volt ez jellemző. A lízingszövetséges kalkuláció alapján megállapítható, hogy a korábban a Pénzcentrumon megjelent számítás, amely szerint akár 1,2 millió forint is visszajárhat az adósoknak rendkívül extrém esetben lenne lehetséges. A korábban idézett számítás szerint erre akkor kerülhet sor, ha 2009 áprilisában nagyjából 15 százalékponttal emelték volna meg a kamatokat. Ez irreálisan nagymértékű emelés lett volna - ilyenre a szervezet tagvállalatainál nem volt példa. (Persze, jóval magasabb hitelösszeg mellett maga a visszatérítendő összeg is növekedhet.)

A Lízingblog által közölt számítás alátámasztja azt a nézetet, amely szerint az autóhitelesek számára is kellemetlen lehet a tapasztalat, mely szerint a svájci frankban nyilvántartott tartozásuk nem csökken majd érdemi mértékben, így sokuknál (akik hosszú futamidőre minimális önrész mellett vettek fel hitelt) előfordulhat, hogy továbbra is az eredeti tartozásnál magasabb lesz a tőketartozás összege.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Pénzügyi szektor Közelről vizsgálja majd a jegybank, hogy mi lesz a moratóriumosok törlesztőrészleteivel
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 15. 13:37
Az MNB 16 pénzügyi intézményt érintő témavizsgálatban tekinti át, hogy a hitelintézetek hogyan módosítják majd a törlesztési moratórium lejárta után az érintett lakossági hitelszerződések futamidejét.
Pénzügyi szektor A kereskedők örülnek a hitelmoratórium meghosszabbításának
MTI | 2021. szeptember 14. 08:32
Mert így nem kell szűkölködniük a napi fogyasztási javakban az eladósodottaknak.
Pénzügyi szektor Kiszállnak Orbán Viktorék az Erstéből?
Csabai Károly | 2021. szeptember 9. 05:21
A napokban volt öt éve annak, hogy a magyar állam, valamint az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) 15-15 százalékos részesedést szerzett az addig az osztrák anyabank kizárólagos tulajdonában állt hitelintézetben. Most az a pletyka kering bankárberkekben, hogy az Orbán-kormány eladná a pakettjét. Utánajártunk, lehet-e ennek realitása.
Pénzügyi szektor Beszakadt a bitcoin, miután hivatalos fizetőeszköz lett Salvadorban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 8. 11:24
Esett az árfolyama, a salvadoriak pedig még tüntettek is a kriptovaluta ellen az ország fővárosában.
Pénzügyi szektor Ezúttal a biztosítási szektort tarolnák le Mészáros Lőrincék
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 1. 10:37
Szeptember elsejével indítja működését a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. (CIG EMABIT). A pénzügyi szolgáltató az induláskor vállalati ügyfelek számára értékesíti nem-életbiztosítási termékeit, de a tervek szerint jövőre a lakossági szegmensnek szánt ajánlatok is megjelennek majd portfóliójában.
Pénzügyi szektor Hogyan reagálnak a bankok Matolcsy Györgyék legújabb húzására? - A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2021. augusztus 27. 19:15
Sorrendben harmadszor emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az alapkamatán, amelynek következtében az már több mint hat éve nem látott magasságba emelkedett. Ez rossz hír a hitelfelvételre készülőknek és a változó kamatozású kölcsönöket törlesztőknek egyaránt. Ráadásul szinte biztosra vehető, hogy még nincs vége a monetáris szigorításoknak. De vajon meddig emelkedhet még a hitelek árazásánál irányadó MNB-alapkamat? Ez alapvetően attól függ, mennyire sikerül letörni az inflációt. Ezekre a kérdésekre keresi a választ heti videónkban felelős szerkesztőnk, Csabai Károly.
Pénzügyi szektor Így védekezhetünk az adathalászokkal szemben
PR | 2021. augusztus 23. 09:05
Az ügyfeleknek és a bankoknak egyaránt sok bosszúságot okoz az adathalászat. A hitelintézetek folyamatosan dolgoznak a csalások megelőzéséért, de az ügyfeleknek is tudniuk kell, hogyan reagáljanak egy ilyen helyzetben. Néhány szabály betartásával ugyanis könnyedén elkerülhetjük, hogy más is hozzáférjen a megtakarításunkhoz vagy a személyes adatainkhoz.
Pénzügyi szektor Eltűnik a mágnescsík a bankkártyákról
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 08:22
Elsőként a fizetéstechnológiai szolgáltatók közül a Mastercard kivezeti a mágnescsíkot a bankkártyákról..
Pénzügyi szektor Kevesebb kínai tőke vándorolt külföldre idén
MTI | 2021. augusztus 20. 14:16
Csökkent Kína pénzügyi ágazaton kívüli külföldi tőkekihelyezése (ODI) az idei első hét hónapban éves összevetésben.
Pénzügyi szektor Hihetetlenül jó félévet zárt az OTP a román piacon
MTI | 2021. augusztus 12. 17:57
Közel 50 százalékkal, 27 millió lejre (1 román lej 71,86 forint) növelte az idei első fél évben a konszolidált adózás utáni nyereségét az OTP Romániában - közölte csütörtökön a magyar bank romániai leányvállalata.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos