BUX
36 591.83
-0.45%
-165.00
OTP
11 070.00
-0.27%
-30.00
MOL
1 770.00
-0.84%
-15.00
RICHTER
7 200.00
-0.41%
-30.00
MTELEKOM
383.00
-0.26%
-1.00
 
TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
2019. március 19. 15:01

Napokig is eltarthat, amíg az NHB Bank végelszámolója felméri, hogy a befektetési üzletágnál befagyott értékpapírok és pénzek tényleg hiánytalanul megvannak-e, ahogy azt a PSFN feltételezi. A privatbankar.hu értesülései szerint több ezer ügyfél lehet érintett, köztük számos egykori Buda Cash- és Quaestor-kliens.

Forrás: NHB Facebook-oldala

„Tájékoztatjuk az NHB Bank befektetőit, hogy az NHB Bank befektetési üzletágánál található, a bank saját vagyonának részét nem képező, az ügyfelek tulajdonában álló értékpapír- és pénzeszköz-állomány kiadása iránt a végelszámoló haladéktalanul intézkedik azt követően, hogy megbizonyosodik arról, hogy — az általa vezetett nyilvántartás és a befektetői követelések egyezősége alapján — az ügyfelekkel történő elszámolást akadályozó körülmény nem merül fel. Az ügyfelek vagyonkiadással kapcsolatos teendőiről a végelszámoló a későbbiekben ad részletes tájékoztatást.”

Ezt a közleményt adta ki ma reggel a március 14-én működési engedélyétől megfosztott NHB Bank végelszámolója, a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. (PSFN). Hozzátéve: amíg ez a vagyonfelmérés nem zárul le, az NHB Bank nem teljesíthet kifizetéseket, így a befektetési üzletág ügyfelei sem jutnak hozzá értékpapírjukhoz, illetve a számláikon lévő pénzeikhez. Mivel a végelszámolás elrendelésével egyidejűleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az NHB Bank befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó engedélyét is visszavonta, az NHB Bank a befektetési szolgáltatási tevékenységre vonatkozó további ügyfélmegbízásokat sem tudja teljesíteni.

Még mielőtt azonban az érintett, a privatbankar.hu információi szerint többezer ügyfél a szívéhez kapna, tudni kell, hogy – mint azt érdeklődésünkre a PSFN közölte – az NHB Bank befektetési szolgáltatási üzletága keretében kezelt értékpapír- és pénzeszköz-állomány vonatkozásában az MNB nem tárt fel szabálytalanságot. Ezek az értékpapírok, ügyfélpénzek nem képezik a végelszámolási vagyon részét, s a végelszámoló várakozásai szerint azok teljes egészében kiadhatók lesznek. A vagyonkiadás elengedhetetlen feltétele, hogy a PSFN megbizonyosodjon arról, hogy az ügyfélvagyon hiánytalanul rendelkezésre áll.

Ez a felmérés már megkezdődött, s a PSFN azt ígéri, várhatóan napokon belül tájékoztatni tudja a befektetőket, akiknek ezt követően módjuk lesz pozícióik zárására és értékpapírjaik, ügyfélpénzeik transzferálására is. Hogy ez a vagyonleltár mennyi ideig tarthat, azt nem tudni, mindenesetre az NHB Bank egyetlen megmaradt, a budapesti Alkotmány utcában található fiókjában azt a tájékoztatást adják az ügyfeleknek, hogy egy-két hétig még biztosan nem jutnak a jussukhoz.

Az ügyfélvagyon kiadásának további feltétele, hogy a végelszámoló az NHB Bank Zrt. „v.a.” letéti helyeinek mindegyikén átvegye a rendelkezési jogot. Az ügyfélvagyon felmérése és a végelszámoló rendelkezési jogának átjegyzése szintén megkezdődött. „Megjegyezzük, hogy a rendelkezési jog átjegyzési folyamatát lassíthatja, hogy az ügyfélvagyon egy része külföldi letéti helyeken található, a végelszámoló azonban mindent megtesz annak érdekében, hogy az ügyfelek irányába történő elszámolásban ez ne képezzen akadályt” – közölte a privatbankar.hu-val a PSFN.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Pénzügyi szektor Piaci manipuláció miatt bírságolt az MNB
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 08:39
Félre akarta vezetni a befektetőket a SET részvény árfolyamáról a SET GROUP stratégiai igazgatója.
Pénzügyi szektor Milliárdokat gyűjtött jogosolatlanul U. Attila, most 275 milliós bírságot kapott
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 10:31
Az MNB 275 millió forintos bírságot szabott ki U. Attilára visszafizetendő pénzeszközök jogosulatlan gyűjtése miatt, s véglegesen megtiltotta annak folytatását. Piacfelügyeleti vizsgálata során a jegybank közel félmilliárd forintnyi befektetői pénzt zárolt a magánszemély pénzeszközeiből és bankszámláján. Ezek tulajdonosai a büntető- és polgári jogi eljárások révén azonosíthatók, így célszerű követelésüket mihamarabb bejelenteni a rendőrségen.  
Pénzügyi szektor Megint a bankokon csattanhat az ostor, ha megváltoztatják a moratórium szabályait
Baka F. Zoltán - Király Béla | 2020. augusztus 8. 06:06
A kormány szerint figyelni kell arra a hiteleknél jövőre, hogy ne nőjenek az adósságok de ne is legyen sokkal hosszabb a fizetési időszak. 
Pénzügyi szektor Az MNB elárulta az új típusú személyi kölcsön feltételeit
- | 2020. július 31. 18:07
Januártól elérhetők lesznek a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által minősített, fogyasztóbarát személyi kölcsönök - jelentette be a jegybank pénteken a honlapján. A pénzintézet elárulta a legfontosabb feltételeket is.
Pénzügyi szektor Megsarcolják a hazai biztosítókat az idei viharkárok
Privátbankár.hu | 2020. július 31. 16:26
A júniusi ötmilliárd forintot követően a júliusi időjárási anomáliák legalább két és fél milliárd forinttal terhelték meg a biztosítók büdzséit, tette közzé a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ).
Pénzügyi szektor Egy bank, amely még a koronavírus-járványban is tudott növekedni
Csabai Károly | 2020. július 31. 10:47
A Nemzetközi Beruházási Bank közel 5 millió eurós 2020 első félévi nettó nyeresége több mint 70 százalékkal lett magasabb az előző év azonos időszakánál.
Pénzügyi szektor Sok pénzébe kerül a biztosítóknak a viharos időjárás
Privátbankár.hu | 2020. július 29. 15:10
A félmilliárd forintot is meghaladja a kárösszeg. 
Pénzügyi szektor Bedőlt hitelek, elúszott százmilliárdok - hogyan érinti mindez a magyar bankokat?
Király Béla | 2020. július 27. 14:51
A koronavírus-járvány a második világháború óta nem látott gazdasági visszaeséssel járt Európában, ami a bankok üzletmenetére is hatással van. A hitelportfóliók romlanak, sok esetben komoly leírások várhatóak. A magyar bankok helyzete sem rózsás, igaz, itt az elrendelt hitelmoratórium némileg eltolja a problémákat.
Pénzügyi szektor Bejött a babaváró támogatás
Privátbankár.hu / MTI | 2020. július 27. 06:34
Nagyon szép karriert futott be történetének első évében a gyermekvállalást ösztönözni hivatott, állami támogatású konstrukció.
Pénzügyi szektor Mégsem adják el a Budapest Bankot?
Baka F. Zoltán | 2020. július 26. 17:02
A kormány egyik tagja szerint nem kizárt, hogy a jelenlegi tulajdonosi struktúrában tartják meg a pénzintézetet.
Friss
hírlevél