3p

Tavaly októberben megjelentek, idén novemberben eltűnhetnek a banki betétlekötési ajánlatokból a két számjegyű kamatok. Ugyanakkor az év végén nagy eséllyel lesz olyan bank, amely az infláció feletti (reál)kamatot ajánl ügyfeleinek.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa a várakozásoknak megfelelően, 75 bázisponttal, 11,5 százalékra csökkentette a jegybanki alapkamat mértékét. Ezzel a közeljövőben - alig egy éves együttélés után – ismét elbúcsúzhatunk a két számjegyű betéti ajánlatoktól. 

Tizenhárom hónapja, 2022 októberében jelentek meg az első két számjegyű betéti kamatajánlatok, azt követően, hogy a jegybank a forint védelme érdekében drasztikusan, 500 bázisponttal megemelte az irányadó kamatot. Ezt megelőzően a jegybank statisztikái szerint utoljára 2009. tavaszán voltak 10 százalék feletti ajánlatok elérhetőek a magyar bankrendszerben - derül ki a BiztosDöntés.hu összefoglalójából. Miután a jegybanki kamatpálya csökkenő trendje egyértelmű, egy napot sem kellett várni arra, hogy eltűnjön a piacról a piacon októberben utolsó mohikánnak számító klasszikus betéti konstrukció, a Gránit Bank KamatMax Plusz betét évi 10,25 százalékos kamata. A 13 hónapos lekötésre meghirdetett betétet szerdától már csak 9,5 százalékos kamat mellett kínálja a bank. 

Elérhető a reálkamat

Ha el is tűnnek a két számjegyű ajánlatok, az infláció és a jegybanki alapkamat szintjének elválása miatt Gergely Péter szakértő szerint a következő hetekben lehet olyan bank, amelyik reálkamatot (infláció feletti betéti kamatot) kínálhat a befektetőknek.

Ugyanakkor a következő hetekben komoly mértékben tovább süllyed majd az infláció mértéke – az MNB decemberre 7 százalék alá csökkenő pénzromlással számol -, amely szintnél jelenleg több bank – Gránit, MagNet és Cetelem Bank – is magasabb kamatozású betéteteket kínál – emlékeztet Gergely Péter.  Az új kondíciós listák alapján jelenleg klasszikus betétben a Gránit Bank Gránit KamatMax Plusz betétje kínálja a legmagasabb, 9,5 százalékos éves kamatot – 13 hónapos lekötésre.

Jöhetnek a kombinált termékek

Fontos ugyanakkor látni a BiztosDöntés.hu pénzügyi szakértője szerint azt, hogy a következő hónapokban tere nyílhat annak is hogy több pénzintézet is olyan kombinált betét ajánlatokkal jelenik meg, ahol az elhelyezett pénzösszeg egyik felére kínálnak kiemelkedő, ám rövid futamidejű – jellemzően 3-6 hónapos futamidejű, ám az aktuális alapkamat közeli (vagy akár azt meghaladó) kamatot, míg a pénz másik felét valamilyen értékpapír konstrukcióba, legtöbbször befektetési alapba kell helyezniük az ügyfeleknek.

Példaként az MBH Bank jelenleg kamatcsúcsot jelentő, a szerda reggeli kondíciós lista alapján még éves szinten 12 százalékot fizető MBH akciós 3 hónapos kombinált betétje szolgálhat: itt a magas kamatot 3 hónapra nyújtja a bank, a betétbe akkora összeget lehet elhelyezni, amekkora összeget az év végéig még nyitható, 2023-as Tartós Befektetési Számlára (TBSZ) befizet az ügyfél. Változatlanul él a hitelintézet fél évre évi 10-11 százalékos betétkamat ajánlata is a Prémium ügyfeleknek.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Az euró korán kelt, de minek? Nézzen csak rá a forint árára!
Privátbankár.hu | 2024. március 1. 07:30
A forint erősödni tudott a főbb devizákkal szemben a péntek reggeli bankközi kereskedésben - csütörtök estéhez képest.
Pénzügyi szektor Nagy sikerről számolt be az Erste Group
Privátbankár.hu | 2024. február 29. 11:35
Az Erste Csoport tavalyi működési eredménye 38 százalékkal, nettó nyeresége 37,8 százalékkal múlja felül a 2022-est.
Pénzügyi szektor Kgfb: visszafogottabb drágulásról szólnak az adatok
Privátbankár.hu | 2024. február 24. 15:50
Lassulás a kötelező biztosításoknál. 
Pénzügyi szektor Miben új a családi vagyonkezelés, amivel most rukkolt elő az Apelso?
Bózsó Péter | 2024. február 23. 07:53
Eddig általában vagyonkezelésről beszéltek az iparág cégjei, most családi változatával kíván piacot szerezni az Apelso, mégpedig a felső tízezer családot célozva. Miben új ez?
Pénzügyi szektor Mostantól zöld alapként működik az Erste ingatlanalapja
Privátbankár.hu | 2024. február 21. 10:17
Február közepétől ESG befektetési alapként működik az Erste Nyíltvégű Ingatlan Befektetési Alap.
Pénzügyi szektor Megbírságolta a jegybank az Erstét és az MBH-t
Privátbankár.hu | 2024. február 19. 11:33
Az MNB 10-10 millió forint bírságot szabott ki az Erste Bankra és az MBH Bankra a pénzmosás- és terrorizmusfinanszírozási kockázatok azonosítása, kezelése és – megfelelő eljárásokkal, kontrollokkal való – csökkentése kapcsán feltárt hiányosságok miatt.
Pénzügyi szektor Soha nem volt még ilyen jó napja a befektetőknek
Privátbankár.hu | 2024. február 15. 17:46
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 661,35 pontos, 1,02 százalékos emelkedéssel, 65 660,80 ponton, új történelmi csúcson zárt csütörtökön.
Pénzügyi szektor Vigyázat! Bődületes mértéket ért el a pénzmosás
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 12:54
Globálisan egyre nagyobb kárt okoznak a pénzügyi bűncselekmények. Becslések szerint évente akár 800-2000 milliárd dollárnyi összeget moshatnak tisztára bűnözők. A bűncselekményekből származó jövedelmeknek ráadásul kevesebb mint egy százalékát sikerül visszaszerezni.
Pénzügyi szektor Pénzmosásra bukkantak Matolcsy Györgyék az egyik hazai banknál?
Privátbankár.hu | 2024. február 13. 10:42
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) nem zárja ki, hogy a Polgári Bank nem értesül és jelent be jogszerűen egyes pénzmosásgyanús ügyleteket.
Pénzügyi szektor Emelkedő költségek mellett is profittal zárt a K&H Csoport bankja és biztosítója
Privátbankár.hu | 2024. február 12. 15:49
Nagy teher volt a különadó, nőtt az ügyfélkör, a vállalati finanszírozás folyamatosan bővült és újraindult a lakossági hitelezés 2023-ban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG