1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Számos újítást vezetett be az idén 10 éves Diákhitel Zrt. A változtatásokkal főként azt kívánták elérni, hogy egyszerűbb és gyorsabb legyen az ügyintézés
Számos újítást vezetett be az idén 10 éves Diákhitel Zrt. A változtatásokkal azt kívánták elérni, hogy egyszerűbb, gyorsabb legyen az ügyintézés és minél több kedvezményt, jogosultságot tudjanak széles kör számára elérhetővé tenni.

Az online újításokkal kapcsolatban Lovas Attila üzleti vezérigazgató-helyettes elmondta, az új Diákhitel Direkt lehetővé teszi az adatváltozások bejelentését, egyenleg-lekérdezést, vagy a hitel összegének beállításával kapcsolatos ügyintézést, így ezentúl már ezért nem kell a hallgatóknak személyesen befáradniuk a Diákhitel Központ irodájába. Egyedül a személyes adatok változásainak bejelentése, illetve a szerződéskötés nem érhető még el online, azonban tervezik ennek megvalósítását is.

Bugár Csaba vezérigazgató kifejtette, megújult a diákhitel imázsa is, amellyel együtt a honlap is új külsőt kapott. Az új, trendi arculatra mellett az oldal megújítására azért volt szükség, mert a központtal együtt a honlap is 10 éves, tehát igencsak elavult volt.

A megújult honlap

A vezető hangsúlyozta, a külső mellett tartalmilag is több feltételen változtattak az egyszerűsítés és a szükség miatt is. Nyár óta már 24 hónapra kérhető a törlesztőrészlet minimálbér 6%-ára történő mérséklése. Bővült az engedményezés esetköre is: a korábbiakon túl már kollégiumi díjra, külföldi képzés finanszírozására, egyéb költégtérítés-köteles tevékenységekre, képzésekre is utalható közvetlenül az intézménynek az engedményezett összeg - ez pénzt és időt spórolhat a diákoknak. Fontos, hogy már nem csak az öregségi nyugdíjjal, hanem tartós rokkantság esetén is elévül a tartozás. A célzott kamattámogatás kedvezményét már nem a Magyar Államkincstárnál kell kérvényezni, hanem közvetlenül a Diákhitel Központtól, így ez lényegesesn lerövidíti az ezzel kapcsolatos ügyintézést.

Diákhitel: befektetés a jövőbe vagy út az eladósodás felé?>>
Lovas Attila ismertette, hogy 2001 óta 309 ezren igényeltek diákhitelt, és 86 ezren már az összes tartozásukat rendezték. Az előző tanévben 18 ezren kötöttek új szerződést. Az új felvevők 55 százaléka nő, 53 százalékuk államilag finanszírozott képzésben vesz rész és 72 százalékuk egyösszegben igényli a hitelt.

A kamat jelenleg 8 százalék, amely a forrásköltségből (5,64%), a kockázati prémiumból (1,48%) és a működési költségből (0,88%) tevődik össze - ez utóbbi jelentősen csökkent az elmúlt években.

A visszafizetésekkel kapcsolatban elhangzott, hogy bár a visszafizetéskor eleinte általában nő a tartozás, 5-6 éves távlatban - amint valakinek az életpályája úgy alakul - már nem lesz nagy tehet a törlesztő, amely megfelelő pozícióban, megfelelő fizetéssel már elindíthatja a tartozás csökkenését.

Újságírói kérdésre válaszként elhangzott az is, hogy egyelőre nem tudnak mit kezdeni azokkal a diákhitelesekkel, akik külföldön, ismeretlen helyen tartózkodnak, azonban már dolgoznak annak megoldásán, hogy a nem Magyarországon tartózkodó nemfizetőktől is be tudják hajtani a tartozást. A vezérigazgató ezzel kapcsolatban elmondta, hogy ilyen eset szerencsére csak nagyon ritkán fordul elő.

Privátbankár - Szilágyi Balázs

Címkék: Pénzügyi szektor

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Kiderült, mire számít az Erste
Privátbankár.hu | 2024. április 30. 10:25
A hitelállomány stagnálása mellett a betéteknél növekedést ért el az Erste Csoport. 
Pénzügyi szektor Huszonnégymilliárd forint osztalékot fizet az MBH Bank
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 16:47
Rendkívül sikeresnek tartja első évét a társaság.
Pénzügyi szektor Hatalmas osztalékot fizet az OTP és nagy uniós felvásárlásra készül a bank
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 12:17
Vételi ajánlatot tettek az egyik uniós országban.
Pénzügyi szektor Elkerekedik a szeme, ha meglátja, mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. április 26. 07:25
Minimálisan gyengült a forint árfolyama a főbb devizákkal szemben péntek reggel a csütörtök kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
Pénzügyi szektor Az MNB szigorú szemével ráncba szedte a gyorskölcsönzőket
Privátbankár.hu | 2024. április 25. 10:44
Hatékony, „puha" eszközök bevetésével az MNB két gyorskölcsönző intézmény több, aggályosnak ítélt általános szerződési feltételeit módosíttatta.
Pénzügyi szektor Hoppon maradnak Mészáros Lőrinc bankjának befektetői
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:57
Nem fizet osztalékot az MBH Jelzálogbank. De ez nem feltétlenül rossz hír.
Pénzügyi szektor Erste-ügyfél? Akkor figyeljen, fontos bejelentést tett a bankja
Privátbankár.hu | 2024. április 24. 12:06
Megszűnik az Azonnali Könnyített Törlesztés szolgáltatás.
Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG