4p

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A politikusok szeretnek a statisztikák mögé bújni, ám most hibáztak: a Buda-Cash csődjénél bejelentett 96 százalék a DRB betétes ügyfeleket jelöli, a tényleges befektetők egy fillért sem kaptak, sőt egyre kevesebb a remény. Eközben a Quaestor károsultjait "napokon belül" kártalanítják - panaszolja egy, a Privátbankár.hu-hoz eljuttatott olvasói levél.

A Buda-Cash Brókerház 15 ezer ügyfele közel 30 milliárd forintjának megtérítésére vár. Ügyükben nem hogy előre haladnának az események, inkább mintha visszafelé forogna a kártalanítás kereke -írja egy megkárosított befektető, akinek a levelét közöljük.

Zár alatt a vagyon - az ügyfeleké is

A politikusok ügyüket előszeretettel intézik el azzal, hogy a Buda-Cash károsultak 96%-a már kártalanítva lett. Ez teljes félreértés, hiszen a Buda-Cash csoporthoz tartozó banki ügyfelek jó része valóban már megkapta az OBA kártalanítást, a Buda-Cash Brókerház 15 000 érintett ügyfele azonban még egyetlen forintot sem látott a befektetéseiből.

Sőt! A Felszámoló április 7-én keltezett levelében arról tájékoztatta az ügyfeleket hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) zár alá vette a cég valamennyi értékpapír- és pénzforgalmi számláját, és lefoglalta a társaság egyéb vagyontárgyait is. Mint írják, a bűncselekmények súlyossága miatt a bíróság előreláthatólag vagyonelkobzásról is dönt majd, így a felszámolási eljárásban felosztható vagyon várhatóan csökkenni fog. Vagyis a politikusok szerint már 96%-ban kárpótolt Buda-Cash ügyfelek pénze éppen vagyonzár alá kerülni és fogyatkozni látszik. Az NNI által elrendelt vagyonzár teljes pénzügyi nonszensz, hiszen a zár alá helyezett vagyon nagy része nem a Brókerház, hanem az ügyfelek vagyona, amit nem lehet felhasználni a Brókerházban keletkezett hiányok betömésére.

Vagyis a néhány napja nagy sietve bejelentett örömhír, miszerint a 62 milliárdos Buda-Cash kár fedezi a Brókerháznál fellelt 68 milliárdos vagyon, a károsultakat nem igazán nyugtathatja meg.

Hiszen hiába van meg a vagyon, vagy annak nagy része az ügyfélszámlákon ha a T. Rendőrség ezt a vagyont összemossa a Brókerház vagyonával és bűnügyi zár alá veszi azt. Ezzel hosszú évekig, a büntetőper lezárásáig, megakadályozza hogy a felszámoló hozzáférjen a vagyonhoz, értékesítse azt és kártalanítsa az ügyfeleket.

A felszámoló arra bíztatja az ügyfeleket hogy polgári jogi igényként próbálják hosszú éveken keresztül perelni  jogos követelésüket.

Pedig a Questor-ügyfelek pár hónap alatt pénzhez jutnak

Ez az eljárás megdöbbentő ellentmondásban van a tapolcai választások előtt villámsebességgel megalkotott Quaestor kártalanítási javaslattal. Ez a javaslat néhány hónapos határidővel, azaz belátható időn belül, 30 millió forintig terjedő, azaz visszamenőlegesen 5-szörösére emelt összegű BEVA-kártalanításról intézkedik.

Furcsán és megdöbbentően visszás ez a kettősség. A Quaestor ügyfelek eltűnt pénze gyorsan és emelt összegű garanciavállalással kerül megtérítésre, míg a Buda-Cash ügyfelek éveken keresztül elzárva lesznek még a számláikon fellelhető pénztől is!

Holott ez a pénz messze eltörpül a Quaestor ügyben szublimált kárértéktől.

Jobb, ha az embert a Quaestor csapja be, mint a Buda-Cash...

Mivel a dolgok ezen menetében semmilyen racionális, észérvekkel megmagyarázható logika nincsen, így a külső szemlélő csak arra tud gyanakodni, hogy a háttérben a károsultak érdekeit felülíró játszmák zajlanak. Mindeközben a keményen dolgozó kisember csak azt látja, hogy a pénze nem akar hazatalálni. Vagyis míg a Quaestornál megérte fiktív kötvényeket venni, addig a Buda-Cashnél nem. Az én csalóm károsultjait kárpótoljuk, a tiéd pedig boldoguljon, ahogy tud.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Pénzügyi szektor Amundi-közgyűlések futószalagon
Privátbankár.hu | 2024. április 15. 16:12
Tavaly több mint 10 ezer részvényesi közgyűlésen szavazott az Amundi vagyonkezelő.
Pénzügyi szektor Az MNB elmagyarázta, hogy mi történik az inflációval
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 11:45
Az infláció és a maginfláció is a jegybank márciusi Inflációs jelentése előrejelzési sávjának közepén alakult - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank márciusi inflációs adatokhoz fűzött elemzése.
Pénzügyi szektor MNB: Fokozott befektetői kockázattal járhatnak a kriptoeszközök
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 09:58
A jegybank felkészül a kriptopiaci szereplők felügyelésére.
Pénzügyi szektor Csütörtökön talán valami csodára készül a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 07:18
Erősödött kissé a forint csütörtök reggelre a főbb devizákkal szemben az előző esti jegyzéséhez képest a nemzetközi devizakereskedelemben.
Pénzügyi szektor Nem „gyengeelméjűek" az elemzők – tudhattuk meg a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 10. 15:01
Szabó Balázs, a Hold Alapkezelő vezérigazgatója - többek között - az extremitásokról is beszélt a Klasszis Klub Befektetői Univerzum című rendezvényén.
Pénzügyi szektor Hogyan lehet megvédeni a családi vagyont? Ezt is körbejártuk a Klasszis Klubban
Bózsó Péter | 2024. április 8. 15:09
A családi vagyontervezés és -védelem állt a legutóbbi Klasszis Klub Live! második panelbeszélgetésének fókuszában, amely során főszerkesztőnk, Csabai Károly PIllár Zsolttal, az Equilor Alapkezelő Zrt. vezérigazgatójával, Varga Szabolccsal, a Bank Gutmann magyarországi vezetőjével és Magyar Csabával, a Cyrstal Worldwide Zrt. vezérigazgatójával cserélt eszmét.
Pénzügyi szektor Soha nem lesz vége a kamatstopnak?
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 14:39
Azt már korábban megtudtuk, hogy június 30. után is marad, most Nagy Márton azt is kilátásba helyezte, meddig szeretné kitolni a piacellenes intézkedést.
Pénzügyi szektor Folytatódik a harc a bankok és a csalók között: figyelmeztetést küldött mindenkinek az MNB
Privátbankár.hu | 2024. április 8. 12:24
Jelentősen csökkent az átutalásos kibercsalások száma és a károk összege a múlt év utolsó negyedévében, de a kártyás visszaéléseké tovább nőtt.
Pénzügyi szektor Élesedik a verseny a banki megtakarítások között - segítünk a legjobbat választani
Privátbankár.hu | 2024. április 7. 16:35
A Magyar Nemzeti Bank (MNB) az idei év egészében maximum 5 százalékos inflációt vár. Ennek fényében érdemes áttekinteni a banki betéti ajánlatokat.
Pénzügyi szektor Csak találgathatnak a szakértők is, hogy mitől erősödött a forint
Privátbankár.hu | 2024. április 4. 07:57
Erősödött a forint a főbb devizákkal szemben csütörtök reggel a szerda kora esti jegyzésekhez képest a nemzetközi bankközi devizapiacon.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG